Author Topic: Страх ме e от света извън Рибново  (Read 49010 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Ynt: Страх ме e от света извън Рибново
« Reply #45 on: March 27, 2009, 13:12 »
Кой те спира да си постигнеш мечтата, ами си се запилял на другия край на света?
И защо искаш да натрапиш твоята мечта на другия (другата), а в същото време не я следваш сам?

Според мен когато говорим за страха на момичето от Рибнево, тоя страх е повече на родителите и от колкото лично неин. Думите и са повече на майка и и баща и от колкото лично нейни.
Решението е повече тяхно от колкото нейно.
Никой не се ражда със страх. Страх и боязън се възпитават.
Понякога е трудно човек да се вгледа честно в себе си и да разграничи какво лично той иска и какво околните искат.

Говорих за селската душа...толкова нашироко.Исках да кажа че, селската душа е по спесифична.Тя страда ...дори кога се отделяш от селото си за един ден.Така бях аз кога отидох да уча във града.Града ме поглъщаше със разнообразието си...но ми липсваха  полята със царевичак.Лудият Расим,който ни забавляваше.Липсваха ми други неща.Дори и да съм бил във много места ....най ми е добре на село.Защото живота е един синхрон на природа и животни.Това исках да кажа.Баща ми който дълги години беше пощаджия на две села.....кога един ден получава призовка за обучение по гражданска отбрана за 3 дена ...и то във някой хотел на Слънчев  бряг....заплака като дете.Като че ли го откъсваха от нещо....Друг  случай който се е случило във селото ни.....това преди 1944г.Идва призовка за войник на няколко момчета.Някое си село Сини вир.Те не са чували за това село.И на уречения ден вече ще тръгнат за зборния пункт,те всички вземали на шепите си земя и миришели ....и плачели.На зборния пункт ги качват на една каруца и къде.....на 5 км от нашето село.Понеже те не знаели бългаското име на селото и са помислили че, отиват на далече към другия край на света така да се каже ....Сложна е за обяснение селската самобитност.

PETER

• Guest
« Reply #46 on: March 27, 2009, 18:14 »
Тео,
Питам те ясно - защо искаш да натрапиш твоята мечта на другия (другата), а в същото време не я следваш сам?
Не ме успивай със селската си душа.

Шабан,
Тео е голямо момче. ;)

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #47 on: March 27, 2009, 20:16 »
Тео,
Питам те ясно - защо искаш да натрапиш твоята мечта на другия (другата), а в същото време не я следваш сам?
Не ме успивай със селската си душа.

Шабан,
Тео е голямо момче. ;)

Peter,
аз на никого не натрапвам моите идеи.Казвам че,селската душа малко трудно се разделя от земята си.Тя е като старото дърво вече не се сади......И във Париж и Сан Франциско да живее пак ще мечтае за своята шума.Родното място е незаменимо.А за овцете ....трябва много пари,за кошари,място,люцерна,царевица.Поне един трактор със ремарке.А и освен това ....за сега във България трудно се  изхранва от това  семейство.А и вечер идва камион със мафиоти и изкарват патлаците и  вземат всичките ти овце.Няма как да се защитиш.Манталитета ни е друг и тем подобни пречки.Някой ден като станем пенсионери овцете и козите ще ги гледам само за удоволствие.Но проблема е във това но.Ако се върнеш на село и си сам някъде накрая на селото и ли край горичката ....има хора кото за 5 лв те нападат.Във селото на моята жена вече втора бабичка на 85 г изнасилват някои си наркомани.Полицията бездейства и даже сили не полага да им търси следите.Действията от филма "За няколко повече долара" беше отдавна, може би преди 200г в Дивия Запад но,май Дивият Запад се пресели при нас.Могат да те убият за 5лв.А и напоследък много пенсионери пострадаха.Край селските вили са много опасно място.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #48 on: March 27, 2009, 20:33 »
Хората са устроени да бъдат различни и всеки живее със собствените си мечти и цели.  Важното според мен в крайна сметка е човек да се чувства щастлив и пълноценен. 

Конкретно по темата бих искал да кажа, че историята на това момиче, така описана, ме натъжава.  Родителите отнемат мечтата на детето си да учи в университет, защото било опасно.  С тази теория изобщо не съм съгласен.  Излиза, че всички, които сме учили в университети и живеем в големия град, вървим в грешната посока.  Опасности има навсякъде, но дълг на всеки родител е да научи децата си да разпознават тези опасности и да ги избягват. 

Не напразно започнах с това, че човек трябва да се чувства щастлив.  Ако подобен начин на живот прави въпросното момиче щастливо, то никой няма право да му отнема това щастие.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #49 on: March 27, 2009, 20:43 »
Teo, темата на филма е толкова актуална, че филмите с това име са даже 2 и са правени през година. Първият е с Клинт Ийстууд в главната роля, а вторият е с Джулиано Джема. У нас даваха по кината само втория. Тогава това изглеждаше толкова отдалечено, но сега стана жестока реалност, която много точно си описал. Малко по късно дадоха и друг филм, който съдържаше рецептата как да се оправят нещата. Казваше се: "Подкрепете местния шериф". Спомняш ли си го?

Offline Whitesnake

• Avarage member
« Reply #50 on: March 27, 2009, 20:55 »
Хората са устроени да бъдат различни и всеки живее със собствените си мечти и цели.  Важното според мен в крайна сметка е човек да се чувства щастлив и пълноценен. 

Конкретно по темата бих искал да кажа, че историята на това момиче, така описана, ме натъжава.  Родителите отнемат мечтата на детето си да учи в университет, защото било опасно.  С тази теория изобщо не съм съгласен.  Излиза, че всички, които сме учили в университети и живеем в големия град, вървим в грешната посока.  Опасности има навсякъде, но дълг на всеки родител е да научи децата си да разпознават тези опасности и да ги избягват. 

Не напразно започнах с това, че човек трябва да се чувства щастлив.  Ако подобен начин на живот прави въпросното момиче щастливо, то никой няма право да му отнема това щастие.

PNK , saglasen sam s tova koeto kazvash.Bezuslovno.Moje bi s tvoito mnenie temata se iz4erpva.
Nie i da iskame po niakakv na4in da pomognem na tezi hora ot tuka , osven beskone4no barborene, bartveji  i 4atene nishto ne mojem da napravime.

halikan

• Guest
« Reply #51 on: March 27, 2009, 21:05 »
Evala na tova momi4e ,edna istinska musulmanka primer za mnogo drugi otdalise na zemnite nasladi,tya nesamo 4ee 6tastliva no i ubedensam 4e pravi i drugite okolo neya 6tastlivi,da 6tastlivec istinski 6tastlivec 6te bade i neyniyat saprug ,ne neynata istoriya e tajna gospoda i dami tajna e na6ata istoriya na vsi4ki onezi koito se otdadohme na zemnite sablazni,jiva i zdrava dae,ostani tova koeto si

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #52 on: March 28, 2009, 20:23 »
Като знам какви ги вършат журналистите, сигурно само 10% от думите на момичето са действително нейни. Другото са интерпретации на интервюиращия. И все пак едно е ясно - целта на момичето в живота й е да се омъжи и да се отдаде на семейството си. Никаква кариера, никаква показност пред обществото. Просто една вярна съпруга и добра домакиня.

Половината цел е изпълнена, останалото зависи от бъдещия й съпруг. Аллах да й помага да намери истинската половинка в своя живот!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #53 on: March 29, 2009, 04:09 »
Evala na tova momi4e ,edna istinska musulmanka primer za mnogo drugi otdalise na zemnite nasladi,tya nesamo 4ee 6tastliva no i ubedensam 4e pravi i drugite okolo neya 6tastlivi,da 6tastlivec istinski 6tastlivec 6te bade i neyniyat saprug ,ne neynata istoriya e tajna gospoda i dami tajna e na6ata istoriya na vsi4ki onezi koito se otdadohme na zemnite sablazni,jiva i zdrava dae,ostani tova koeto si
Да, евала й, такива момичета ни трябват. Какво нещо стана живота, направо не мога да повярвам. Тези, които държат на морала и принципите на Исляма ги изкарват за "изостанали", а тези, които нямат ни свян, ни морал и всяка година се женят и след това се развеждат ги приемат, че са "модерни". Модерно, ама май от много модерност много хора ще са постелята в Ада.

Като знам какви ги вършат журналистите, сигурно само 10% от думите на момичето са действително нейни. Другото са интерпретации на интервюиращия. И все пак едно е ясно - целта на момичето в живота й е да се омъжи и да се отдаде на семейството си. Никаква кариера, никаква показност пред обществото. Просто една вярна съпруга и добра домакиня.

Половината цел е изпълнена, останалото зависи от бъдещия й съпруг. Аллах да й помага да намери истинската половинка в своя живот!
Повечето от журналистите са настроени срещу нас и едва ли ще пишат благи думи за нас. Едва ли.
Да брат, Аллах да я улеснява. От опит знам и от разкази на много от приятелите ми знам, че който търси вярваща съпруга и я намери, никога няма да съжалява. И хем на този свят ще е щастлив, хем на Ахирета иншаллах. Аллах да улеснява искрените.

Isyankar

• Guest
« Reply #54 on: March 29, 2009, 11:57 »

Повечето от журналистите са настроени срещу нас и едва ли ще пишат благи думи за нас.

Глупости на търкалета. Аз също съм работил в медия като репортер - имам поглед ... Това са глупости...

По-скоро бих казал, че доста от младите ни журналисти са по-скоро некомпетентни по темите за помаците, някои дори не знаят, че в България има мюсюлмани, които не говорят турски ... Но пък след събитията от последните няколко седмици - мисля, че вече и те са разбрали ...

Ама така да се обобщава за всички журналисти - не е коректно..

PETER

• Guest
« Reply #55 on: March 30, 2009, 17:01 »

А и освен това ....за сега във България трудно се  изхранва от това  семейство.А и вечер идва камион със мафиоти и изкарват патлаците и  вземат всичките ти овце.Няма как да се защитиш.
...

Ето ги двете основни причини и според мен. На село днес има малко пари и много мутри.
Защо е така е следващия въпрос.

Въпреки това тук ще се скъсат да хвалят момичето и да му правят евала.
Ако едно семейство живее на село горе-долу добре, то е не защото животът на село е спокоен и безоблачен, или заради морала и принципите на религията, а защото мъжът е предимно в чужбина или в големия град на работа.
Т.е. тази селска морална идилия може да съществува само благодарение на "опасния" град.
Лесно се пази "морал" със двойния стандарт - за момичетата е опасно а за момчетата не е.  :)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #56 on: March 31, 2009, 10:32 »
Петре, това дето държиш ДНК ли е?

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #57 on: March 31, 2009, 11:36 »
Петре,при нас няма още мутри! 8)

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #58 on: March 31, 2009, 12:32 »
Петре,при нас няма още мутри! 8)
Има , но ги командировахме ,в София  и Пловдив. ;D

PETER

• Guest
« Reply #59 on: March 31, 2009, 21:37 »
Командировани са ама като почне каманията по изкупване на някоя продукция се връщат да подпомогнат "пазарните сили". ;)

Израза "там има мутри" не значи че там живеят мутри а че от там си "вадят хляба".
Мога ли примерно без благословията на местните дерибеи да открия някакво производство?

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42