Author Topic: Истината за Помаците !  (Read 326031 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Истината за Помаците !
« Reply #375 on: May 20, 2010, 09:32 »
И днес съкращаваме годините. Често казваме и пишем 99, а не 1999. Често пишем 01.05.10, а не 01.05.2010. Защо да не са съкращавали по подобен начин и османлиите. Твърде логично и вероятно е да са го правили. Така че спокойно може нарочно да не са сложили единицата.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #376 on: May 20, 2010, 09:35 »
 Така де,единица на камък не е лесно да се напише!Иска време и труд,и заплащане съответно на каменоделеца.А може би инвеститорите са били в икономическа криза и това е отпуснал финансовият им директор ;D

Offline Dobrev

• Forum fan
Ynt: Re: Истината за Помаците !
« Reply #377 on: May 20, 2010, 14:43 »
Така де,единица на камък не е лесно да се напише!Иска време и труд,и заплащане съответно на каменоделеца.А може би инвеститорите са били в икономическа криза и това е отпуснал финансовият им директор 

Можеш да питаш аго Мустафа от Турция да ти разясни повече за надписите и за липсващата хилядна година.
Датирането на надписа става освен по цифрите, също така и по стила на изписване.
Също така да не забравяме, че и в двата надписа има фрази на османотурски език.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #378 on: May 20, 2010, 20:43 »
  Лично на мен не ми пречи надписът да е от 1894 година.Не е проблем да е и от 1984 година даже,макар последната да е по-малко вероятна и от 894-та.
 Притесняват ме свободните интерпретации.Щом на писмения документ е написано 310 година,аз го приемам като 310 година и толкова!Не ме интересува кой какво казва,освен ако казващият не е доказан историк,а такива тука май няма...  

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #379 on: May 22, 2010, 08:54 »

Моля,спрете да спамите темата,и обиди!

Спама ,ще бъде изстрит,а на съфорумниците които не спазват правилата е направена забележка !!!

Offline bogutevolu

• Charter member
« Reply #380 on: May 23, 2010, 12:25 »
The Madan inscriptions of the Mosque.

This inscription of the mosque is absolutely from the Ottoman era but not from earlier (arabic) era.
Language is absolutely Ottoman turkish, never arabic.
Because it contains persi word that common in Turkish.
Text is gramatically fully Ottoman turkish language not Arabic.
The style of calligraphy is from Ottoman style.
If the date is Rumi then Gregorian year 1894 if it is hegira then 1892.

Ottoman Turkish text:

Bunie camiu şerif
Der Karyetu Madan
sene 310

Possible Arabic text:

Bunie camiu al-sherif
Fi karyetu al-Madan
Fi senetu 310

Sometimes as a rule the number of 1000 is not written.

Also when was the name of Madan given?

Offline bogutevolu

• Charter member
« Reply #381 on: May 24, 2010, 12:33 »
Also when was the name of Madan given?

"История   

Предполага се, че древното име на Мадан е Крушово, а местните жители го наричат Село. Названието "Мадан" е от по-късен  период и е свързано с рударството (мадан е арабска дума, маден - означава  мина)."

http://www.madan-bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=69

"Maden" is also a turkish word from arabic word ma'dan.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #382 on: May 24, 2010, 15:03 »
Za frazite na osmano turski e mnogo elementarno, prosto nadpisyt veroqtno e bil podnoven pres Osmansko vreme.

Offline FERKO1977

• Member
  • **
Re: Ynt: Истината за помаците
« Reply #383 on: May 27, 2010, 12:21 »
Язък, че не познавам Боян Саръев, ама иначе с удоволствие бих те свързал с него. Ако си истински помак като него, то той ще зарадва, че паството му съставлява сюнетисани.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,kakviste vie ciganili ste kakvi bg sanuvate pomacite sme 4isti musliumani i po golemi ot turcite doshlisme ot reka olga vie ludili ste daje sme voiuvali protiv turcite i predi da doidat turcite v bg sme jiveeli po teia zemi,da ......... sam 4esam musliumanin te hristianite stavat musliumani nai 4istata religia vie pak obratno kak moje sramee ot vas

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Re: Ynt: Истината за помаците
« Reply #384 on: May 27, 2010, 14:51 »
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,kakviste vie ciganili ste kakvi bg sanuvate pomacite sme 4isti musliumani i po golemi ot turcite doshlisme ot reka olga vie ludili ste daje sme voiuvali protiv turcite i predi da doidat turcite v bg sme jiveeli po teia zemi,da ......... sam 4esam musliumanin te hristianite stavat musliumani nai 4istata religia vie pak obratno kak moje sramee ot vas
А така! Ферко се е изказал точно и ясно ;D

Offline Националист

• Member
  • **
« Reply #385 on: May 27, 2010, 19:33 »
Aferim, Ferko, mashallah!

Идва , драсне няколко думи на шльокавица и очаква да остане в историята като гуру!  :)

А сега, малко по темата. Първо да ви кажа, не разбирам от съкращения на надписи и турски правопис! Но мога да ви кажа, че е невъзможно тази плоча да е от тези години. Версия 1 - надписа е на турски :  турците по това време са били НЕПИСМЕН народ, ако въобще тогава селджуките са съществували като народ. Версия 2 - надписа е на арабски: през тия години Византия е била не просто силна, а много силна -   покорила е България, с арабските мисионери са са отнасяли по-зле   отколкото с кучетата. Как според вас в тая империя, посредата между   българи и византийци - все християни, ще се заселят мюсюлмани без   никаква съпротива? Защо ги няма на нито една карта или писмен документ - просто никъде. Отговорът е ясен - по това време мюсюлмани там е нямало.

Offline karaveli

• Member
  • **
« Reply #386 on: October 14, 2010, 01:52 »
помаците са българи какво все към турците клонят.......в носии религия това се чудя .въпрос към мустафа

mustafa_b  -какъв се определяш турчин ли ? не се заяждам но ми е болно че помаците някой отричат истинския си пройзход.....

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #387 on: October 14, 2010, 08:27 »
но ми е болно .

Има болници бе човек,що не се прегледаш

sirrio

• Guest
« Reply #388 on: October 14, 2010, 13:15 »

Ама и ти измисли една история - като македонците...

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #389 on: November 05, 2010, 11:35 »
"Родопея" - Задали са се от Рожен

Вслушайте се внимателно в текста на тази песен. Пее се че комитите отиват в село Устово, което е помашко. Веднага в мен изникна въпроса като са тръгнали на веселба, защо аджеба на не отиват в съседното християнско село Райково. След като поразмислих, стигнах до извода че хайдутите и помаците в този район (Смолянско) са били приятели и явно не са имали никакви проблеми един с друг, щом са се веселяли заедно. Това пък ме навежда на един други мисли, за част от кого са се смятали тогава помаците там, защото турците определено не са били приятели с комитите. Показателен е и случая с управителя на Ахъчелебийско (Смолянско)- Салих ага- също помак, който давал пари и оръжие на комитите християни.