Author Topic: Етнос и Религия- дали разбираме разликата  (Read 139517 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
Мога да се обявя и определя за ескимос. Това не ме прави такъв.
Кой на кого пречи да се самоопределя? Историята си е съвсем отделна работа.

Offline shaban

• Forum fan
Мога да се обявя и определя за ескимос. Това не ме прави такъв.
Кой на кого пречи да се самоопределя? Историята си е съвсем отделна работа.
Самоопределението не е прищявка авс ,то е плод на самочувстие ,а самочувствието е отражение на самосъзнанието , а самосънанието е отражение на действителността .
Тук нема място за прищявки ,ти може утре да искаш и чукче да станеш,но след като немаш съзнание на чукче, и след като чукчите ше ти се смеят ,ако кажеш ,че си чукче ,нема смисъл да се напинаш.

Offline shaban

• Forum fan
Да ама не- що не се запознаеш да речем с албанската история преди да правиш генерални изводи.
Така е при албанците нема разлика между християни и мюсюлмани ,защото те всички са си албанци и имат такова самосъзнание .Ние,помаците  ако бяхме българи , то тогава и при нас немаше да има разлика между християни и мюсюлмани ,просто всички ние щяхме да сме българи по етнос. Само че това щеше да бъде така ,ако наистина е така ,само че не е така ,така че затова има отделен етнос помаци със самосъзнание и самочувствие на такива- признат или непризнат - той съществува,другото е подробности.

Offline shaban

• Forum fan
Въобще не е закъснял,той се е родил когато трябва и причинно. Нали ти казах,признат или непризнат той съществува от векове..

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
А бе, Цецко, и с още петдесет ника да си пригласяш, това съвсем не означава, че ще обориш Шабан. Най-добре бъди един, но искрен.

Днес няма по-лесно нещо от това да кажеш "аз съм най-чистокръвния българин". Казаха го някои ("помаци-родолюбци") преди време и взеха, че си повярваха, след което отхвърлиха религиозната си и културна (помашка) идентичност. Това си е тяхно право, каквото обаче е и правото на други да останат помаци, щом такава е волята им.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline shaban

• Forum fan
тук му е мястото да си кажа мнението
Парадоксът е следния :
Върху нас е налаган и се  налага натиск с конвеционални и нековенционални средства за разколебаване на етноидентичноста и то от етноси които имат проблеми със самата своя идентичност.
Нашата идентичност е декларирана  - славянски произход и мюсюлманска вяра.Докато другите етноси се мятат в една крайност в друга и то от най различни съображения,които няма да изтъквам щото може да прозвучат много кофти.Ей на това му казвам аз абсурд.

Offline shaban

• Forum fan
Хмм, според мен, това дали куманите
са със славянски произход или не,
най-добре може да го обясни subigito,
но щом shaban го заявява,
аз лично няма да му противореча.

Може и да бъркам или ти да бъркаш . Не бързай  толкова със съглашателството. Все пак терминът "славянски" може да означава нещо по различно от твоето разбиране, освен това "славянски" може да  не означава български.

Offline shaban

• Forum fan
Правилно. Също както и френски не означава немски.
Също както ,френски не означава белгийски,каталунски не означава испански ,бразилски не означава португалски,американски,шотландски,ирландски не означава английски, и.т.н и т. н.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Аз много много от произход не разбирам. А не ме и интересува кой знае колко. Според мен не историята определя самосъзнанието на един народ, тя е просто една негова проекция. За мен е важно, че се чувствувам помак и искам да си остана такъв. Мисля, че "родолюбците" се обръщат към некакви си корени, не от чувства на братска обич, а с прикрити гнусни асимилационни намерения.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline dimitar

• Avarage member
Назми, това че помаците са по кръв българи, а по вяра мюсюлмани го каза Сосипатор, но аз не съм чул друга теза, която да обори тази.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Хмм, според мен, това дали куманите
са със славянски произход или не,
най-добре може да го обясни subigito,
но щом shaban го заявява,
аз лично няма да му противореча.

http://www.kibris1974.com/kumans-t9490.html
Kumanite sa vizantiyskoto naimenovanie na kıpçaşkite tyurki.
Car Boris e kuman ( kıpçak)=tyurk sışto kakto i İvan Şişman. Moje bi zatova sinovete, blizkite mu i blagorodnite bulgari se prisıediniha kım Osmanliite. Ne sa malko horata s prezime Şişman v TR.
CW, nadyavam se da haresaş tezi danni.

Offline shaban

• Forum fan
О, да, разбира се. Особено шотландски и ирландски хич не означават английски.
В последните постове, много се съгласяваш, да не е тенденциозно ;) ;)

Бай Ганьо

• Guest
Моето мнение е, че ако всички ние - така наречените помаци правехме разлика между етнос и религия, изобщо нямаше да се наричаме помаци, а чисти българи, каквито сме си(и то най-чистите)!!

Offline shaban

• Forum fan
Моето мнение е, че ако всички ние - така наречените помаци правехме разлика между етнос и религия, изобщо нямаше да се наричаме помаци, а чисти българи, каквито сме си(и то най-чистите)!!
г-н Ганю Балкански ,Вие пък какво разбирате под етнос и религията като характеристика на етноса.
А какво искаш да кажеш с това чисти българи ,да не би пък българите да са нечисти българи.
Вижте сега ,Ганю най чистите славяни да , но чак пък и българи. Нещо не ми излиза аритметиката.

Offline shaban

• Forum fan
То е защото мюсюлманинът всеки ден прави жена си ... щастлива,
и след това се къпят. Затова помаците са най-чистите.
Даже от турците са по-чисти, защото като по-големи мюслюмани,
по-често правят хубавите работи.

Буагодаря за признанието Цеуестиаувиш ,с уека забеужка ,но се къпем и преди  и суед.Затова сме най чистите.