Author Topic: Етнос и Религия- дали разбираме разликата  (Read 139492 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

Offline sosipator

• Avarage member
Нямаме нищо против,дори ще платим и разноските по оформянето на ритуала. Между впрочем,идеята не е лоша ,защо да не направим фондация за доброволно приемане исляма от българите , може да я назовеме "Бъдещето за България".Шегувам се все пак,но като идеен проект е осъществимо,щом има идейни и не само идейни проекти и фондации за приемане на християнството, защо да няма и обратния случай.Един вид "на реакцията ,с реакция"

Нема да се получи.

Нема кой да конвертира. Виж обратното се намира.

Offline shaban

• Forum fan
Нема да се получи.

Нема кой да конвертира. Виж обратното се намира.
Абсолутно верно,Сосипатор.Самата истина е ,че нема кой да конвертира,и знаеш ли оти.Ами оти конверсията  е национална ,демек държавна политика . Некой ше каже : Е,не е така.  Аз ше му отговоря : - Да , ама е. Щото националзма ,може да мимикрира . И могам да дам пример с най новите държавнонационалистически форми на мимикрията. Ама ,не сега,щото вече обедвах.

Offline dimitar

• Avarage member
Шабан и Сосипатор, мойте уважения, но нямате отговор на този въпрос.  Сваляте от девет дерета вода.

Offline shaban

• Forum fan
Димитри ,там където ти виждаш отговори ,ние виждаме въпроси.Правилният отговор не тече само в едно дере.

Offline sosipator

• Avarage member
А бе верата определя идентичността на един народ, и тва е.

Бай Ганьо

• Guest
Изчетох доста постинги по темата :) Харесва ми как разсъждавате. Някои вече знаят доста истини. Селям!

Offline dimitar

• Avarage member
Бъдете живи и здрави.

Offline Сидхарта

• Historian
А бе верата определя идентичността на един народ, и тва е.
Да ама не- що не се запознаеш да речем с албанската история преди да правиш генерални изводи.

Offline sosipator

• Avarage member
Да ама не- що не се запознаеш да речем с албанската история преди да правиш генерални изводи.

По некаква случайност, съм много запознат с албанската история. Ама те са друга приказка. Когато имам повече време ще обсъдим и албанците.

Offline Сидхарта

• Historian
Лошото е че приказката не е само албанска-не че и аз имам време много да обсъждам несъстоятелни твърдения.

Offline gugu

• Senior member
Цитат от Димитър: "Какъв ще стане българин християнин, ако приме исляма. Арабин?".....
Отговорът на сосипатор:
Ще стане помак.
Точно така!
Помаците са по кръв и по език  българи, по вяра мюсюлмани.
Сосипатор го е казал най-точно.

Offline dimitar

• Avarage member
 Да бе Gugu, Sosipator е много точен, помаците са по кръв българи, а по вяра мюсюлманин.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Помаците са по кръв хора.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Да бе Gugu, Sosipator е много точен, помаците са по кръв българи, а по вяра мюсюлманин.
  Такава глупост досега не бях чул от Димитар -помаците по кръв са българи
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Явно за 20 години демократичен преход още не сме се научили, че нямаме никакво право да определяме хората.

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
       ПОЛИТИЧЕСКИ КАБИНЕТ
       № 03-00-94/1.03.2006 г.

ДО Г-ЖА НЕЛИ МАЕС
       ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СВОБОДЕН АЛИАНС

Уважаема г-жо Маес,
       Ще отговоря на въпросите от Вашето писмо, адресирано към президента на Република България и премиера на Република България.
       Мога да Ви уверя, че отделните проблеми, които засягате, a също така и цялостната концепция на Европейския свободен алианс, отнасящи се до европейското устройство, са взети предвид и разгледани в България.
       В този контекст искам също да насоча Вашето внимание към факта, че в България всеки гражданин има правото свободно да изразява принадлежността си към която и да било етническа, религиозна или езикова група. Защитата на правата и свободите на тези граждани се гарантират от Конституцията, държавното право и международните правни задължения, които България е поела, относно недискриминацията и равнопоставеността на всички пред закона.        Убеден съм, че една бъдеща визита в България ще Ви даде възможността да разберете това сама за себе си.

София, 28 февруари 2006 г.  
       Печат (Република България.
       Министерство на външните работи)С уважение:
Райко Райчев            
Председател на Политическия
кабинет

Но самоопределение не значи да се определяш насаме или само да си се определяш. То е не само свобода да изразиш, без никаква дискриминация, какъв се чувстваш и към кой народ принадлежиш. То е и уважаването и зачитането на това право от страна на държавата, изразяващо се в правните последици от този акт, а именно, прилагане към самоопределилия се Конвенцията за правата на националните малцинства. Последиците от този избор в никакъв случай не могат да бъдат отрицателни, но могат да бъдат положителни. Защото със самия акт на самоопределянето на личността като принадлежаща към което и да е национално малцинство, на нея й се дава правото да се възползва или не от правата, предвидени за малцинствата. А именно тези основни последици от самоопределнието липсват и със самото това самоопределението напълно се обезмисля. Превръща се от право, каквото е, в никому ненужна безсмислица. По същия начин някой би могъл да изтълкува свободата на мисълта като право да си мислиш разни работи, но не и право да ги споделяш и изразяваш.

http://www.makedonika.org/NarodnaVolja/April.2006/stat_link1.html
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)