Author Topic: Етнос и Религия- дали разбираме разликата  (Read 138985 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
.Мислят си,че имат лиценза за помаците и се опитват да се явяват техни говорители. Това им е наѝ-голямата заблуда!Помаците вътрешно си го разбират.Друг е въпроса,че се мъчат под прикритието на издигнати от чужди централи идеологии,да ги мачкат използваѝки религия,сриване на бизнес,ще ти дам ама ти нали се сещаш и т.н.!!!
А кой държи лицензионните права и кой има право да бъде говорител  или съветник или надзирател на помаците или може би помаците вътрешно нищо не разбират. А ,ще си направиш ли труда да изброиш без пропуск всички  централи и идеологии които правят свободни интерпретации ,без да им са делегирани права.
А накрая виждаш ли алтернатива.

Offline tersid

• Adviser

О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?...Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик..."
Паисий (1762)
Ако нема  за что,начи нема  за что,ако има за что ,начи има зачто.

Offline muti6

• Adviser
Мутиш, и ти даваш квалификации и то обидни. Нищо лично, но да бъдем обективни " title="Ядосан" border="0" class="smiley">
Извинявай Иветко  , ама на такъв език се отговаря по такъв начин.
Това Мутиш е израз с две остриета-първо помаците ли се срамуват от собствения си народ и поради тая причина търсят различна идентичност,като се раждат различни абсурдни теории-например арабската,куманската и пр.Или част от помаците се срамуват,че са помаци-т.е. че изповядват различна вяра от мнозинството-аз бих казал,че вярата е както казваш дар от бога и никой не може да ти натрапва различна от тази,която изповядваш.Мога да кажа,че предразсъдъците от това естество отдавна вече са надживени.Но да се срамуваш от своя род и да търсиш чужда идентичност говори зле за теб.

О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?...Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик..."
Паисий (1762)

Слушай,
Другарю, аз нямам проблем с индентичността и знам кой съм и какво искам,така че се успокой,не бери грижа.Добре разсъждаваш и ако се напънеш повече сам ще стигнеш до верния извод.
И все пак за по голяма яснота една мисъл кат за случая:
"Няма особено значение откъде ще тръгнеш, важно е да знаеш накъде отиваш!

Offline PETER

• Forum fan

Ако не знаеш откъде тръгваш, как разбираш накъде отиваш?  :)

Offline muti6

• Adviser

Ако не знаеш откъде тръгваш, как разбираш накъде отиваш?  
Въпрос на точна гледка! ;D

Offline PETER

• Forum fan
Въпрос на точна гледка!

Не е така, щото ако не знаеш откъде гледаш, нямаш гледна точка. :)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Слушай,
Другарю, аз нямам проблем с идентичността и знам кой съм и какво искам,така че се успокой,не бери грижа.Добре разсъждаваш и ако се напънеш повече сам ще стигнеш до верния извод.
И все пак за по голяма яснота една мисъл кат за случая:
Ну давай товарищ я давно пришел к правильному выводу, но я сомневаюсь, это для вас,вероятно, спросите меня, почему я так думаю, а я отвечу просто потому!?....
В  случае прохода должен не только знать, где вы собираетесь и куда вы идете, и выработать вокруг и поехать туда, где вы идете туда для ...
(Аз отдавна съм стигнал до правилния извод,но се съмнявам дали вие сте го направили,а в случая с пътя-не трябва да знаеш само за къде си тръгнал,а и от къде тръгваш за да налучкаш посоката на пътя си и да стигнеш до там за където отиваш...)

Offline muti6

• Adviser
Ну давай товарищ я давно пришел к правильному выводу, но я сомневаюсь, это для вас,вероятно, спросите меня, почему я так думаю, а я отвечу просто потому!?....
В  случае прохода должен не только знать, где вы собираетесь и куда вы идете, и выработать вокруг и поехать туда, где вы идете туда для ...
(Аз отдавна съм стигнал до правилния извод,но се съмнявам дали вие сте го направили,а в случая с пътя-не трябва да знаеш само за къде си тръгнал,а и от къде тръгваш за да налучкаш посоката на пътя си и да стигнеш до там за където отиваш...)
Имах предвид друго,като те нарекох другарю,но явно при теб всичко е с налучкване.По добре човек да има карта която да му гарантира верния път.
Не е редно да се дава мнение без да си запознат с всички страни на нещата.

С риск да се повторя казвам:Понякога  миналото говори много по-добре за настоящето и нови думи никак не са  необходими.
Защо ми напомняш на някого?Как се размножаваш- чрез пъпкуване или по друг начин? ;D  

Offline Rasate

• Forum fan
Имах предвид друго,като те нарекох другарю,но явно при теб всичко е с налучкване.По добре човек да има карта която да му гарантира верния път.
Не е редно да се дава мнение без да си запознат с всички страни на нещата.

С риск да се повторя казвам:Понякога  миналото говори много по-добре за настоящето и нови думи никак не са  необходими. 
Да,но за правилния път освен карта трябва и начална точка-за миналото си прав,бих допълнил нищо ново под слънцето-това,което е вълнувало хората в миналото ги вълнува и днес. ;)
Защо ми напомняш на някого?Как се размножаваш- чрез пъпкуване или по друг начин? 
!?

Offline muti6

• Adviser
Да,но за правилния път освен карта трябва и начална точка-за миналото си прав,бих допълнил нищо ново под слънцето-това,което е вълнувало хората в миналото ги вълнува и днес. !?
Питам се, вие многознайковците, знаете ли си начлната точка?

Offline Rasate

• Forum fan
Питам се, вие многознайковците, знаете ли си начлната точка?
Историята!!!
Един народ трябва да знае и почита историята си,не само заради минала слава,а и да се поучава от грешките за да не ги допуска в бъдеще.
Лошото в случая е,че ние българите дори знаещи историята си не взимаме поука и допускаме дадени грешки по няколко пъти-примери в далечното и близкото минало колкото щеш.

Offline muti6

• Adviser
За  мен помаците и българските турци представляват едно почти уникално културно  богатство, нещо което трябва да се стремим да запазим и разберем, а не да  разрушим.А, и  отделно от това, че в България, всички са Българи като граждани, но всеки със  своите си различия, нали в това е хубавото на общата ни родина!!!
    Време е да се  научим да правим разлика между фолклор и историческа истина.
Историята ни е изградена от( както казах)- неистини или свободни съчинения!

Offline yusu

• Global moderator
    Много добре казано Мутиш. сега ако имаше и кой да те разбере.........

Шест хиляди

• Guest
помаците и българските турци
Най мразя да ме вкарват в куп с некви хора, дето нямат нищо общо с нас. Ей от това наше натискане с турците са ни най-големите приблеми. Те не ни считат за хора, па ние зорлем с тях на жертви се правим. Ние сме си ние, турците са си турци. Проблемите ни са различни, нравът ни е различен.
Дано и това, което казвам да има кой да го разбере.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Най мразя да ме вкарват в куп с некви хора, дето нямат нищо общо с нас. Ей от това наше натискане с турците са ни най-големите приблеми. Те не ни считат за хора, па ние зорлем с тях на жертви се правим. Ние сме си ние, турците са си турци. Проблемите ни са различни, нравът ни е различен.
Дано и това, което казвам да има кой да го разбере.
Здравей и здрасти, така е другарю, така е, наистина сме различни и с турците и с етноболгарите и с много други различни етноси, но пък като сме различни, едва ли требва да се мразим и ненавиждаме, само заради това, че сме различни!     

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42