Author Topic: Гораните (помаци, нашенци) в Косово !  (Read 43066 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Българоезичното малцинство в Южно Косово - тормозено и забравено

Тежко е сега да си сърбин в Косово, но още по-тежко е да си приятел на сърбите, заяви Абди Алиа, председател на общинския съвет в Драгаш, където живеят около 10 хил. българоезични горани
14.02.2009

Българите-горани живеят на територията на днешна Албания и Косово от векове, като са запазили своя език, обичаи и национално самосъзнание.

Тежко е сега да си сърбин в Косово, но още по-тежко е да си приятел на сърбите, заяви председателят на общинския съвет в Драгаш, Южно Косово, Абди Алиа.

Това е най-голямата община в Косово и Метохия, населена с около 10 хил. българоезични горани, които се наричат още горанци или нашенци. През летните месеци, когато се завърнат гурбетчиите, техният брой почти се утроява.

"Тук няма сърби и само ние говорим, освен нашенски, и сръбски език, на който получаваме образование. По-рано нямаше и албанци, но през последните години те прииждат и ни подлагат на тормоз.

Понякога търпим насилие, като например бомбени атентати срещу нашите сладкарници и кебапчийници, с които се цели да бъдат прогонени нашите хора и да им се вземе дребният бизнес.

От една година, след обявяване на независимостта на Косово, бомби няма, но има стратегия на постоянен административен и психологически тормоз", продължава Абди Алиа.

"Всеки ден сме изправени пред някакъв проблем. Под претекст, че няма разрешение за строеж беше разрушена пристройка към нашето училище, която напълно отговаряше на изискванията на закона.

Албанското мнозинство ни третира като малки деца, но то решава от какво имаме нужда и, ако някой друг ни даде бонбон, веднага ни удрят по главата защо сме го приели. Имам предвид редките случаи, в които получаваме някаква помощ от сръбската държава, защото никой друг не ни помага", казва още Алиа.

Ръководената от него община е значително по-голяма от други, населени със сърби, общини.

"Те обаче получават несравнимо по-големи помощи. Ние нямаме общинска
сграда, не разполагаме с телефон и не можем дори да мечтаем за служебен автомобил.

Албанските власти ни казват да си ги искаме от Белград, а оттам ни отговарят, че няма пари. Нашият месечен бюджет е 20 хил. динара (около 220 евро)", пояснява председателят на общинския съвет.

Наскоро той е бил за първи път посетен от представители на ЕУЛЕКС - правната и полицейска мисия на ЕС. Те не знаели къде точно се намира общината на гораните и никой не пожелал да им обясни.

Накрая потърсили помощта на косовската полиция, която ги завела в двете стаички, използвани за общинска канцелария. "Попитаха ме защо нашите хора не са им посочили общината. Защото толкова е доверието, което имат във вас, им отговорих аз," каза в заключение Абди Алиа.

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1273938

Offline Rahmie

• Charter member
Ynt: За гораните в Косово
« Reply #1 on: February 15, 2009, 16:15 »
Isyankar,
Za golqmo syjalenie nikoi nee pisal po taq tema komentar.
Ako sme syprichastni kym vsichki musulmani, trqbva naistina kym vsichki. Oshte poveche kogato stava duma za nashi bratq gorani(pomaci).
Vpregnali se bqhme da zashtitavame palestincite, a tuk nikoi nee posmql da kaje nishto. Zashto ?

Isyankar

• Guest
« Reply #2 on: February 15, 2009, 18:15 »
Rahmie, права си ...

Гораните са много по-близки до българската нация (букет от различни етноси) като култура, език и религия, от палестинците, но явно каузата на вторите си има по-силно лоби ...

Offline SEVT XX

• Member
  • **
« Reply #3 on: February 15, 2009, 21:23 »
Chestno kazano,pon az znam savsem malko za goranite i torbeshite ,pokazatelno za nalichieto na literatura po tazi tema v Balgariya.Shte mi bade interesno ako mojesh da razkjesh malko poveche za tyah,koi sa,kakvi sa,ot koi narodnosti proizlizat,zashto sa balgaroezichni i t.n.,za koeto predvaritelno ti blagodarya.

Isyankar

• Guest
« Reply #4 on: February 15, 2009, 23:27 »
Ами честно казано аз също не съм толкова запознат, но определено версиите за произхода им, езика им, етноса им и т.н. - са не по-малко от тези за помаците....

Offline GORANEC

• Avarage member
  • POMACI GORANI TORBESI =1 SOJ TRAKIJANSKI
    • POMACI GORANI TORBESI =1 SOJ TRAKIJANSKI
« Reply #5 on: February 16, 2009, 00:14 »
da znaete bugari ...deka gorancite nikogas nema da bidat bugari ..oti nikogas ne bile ....RAZBRA

POMACI GORANI TORBESI 1 SOJ .

BUGARI NADVOR  OD BALKAN ..

Offline SEVT XX

• Member
  • **
« Reply #6 on: February 16, 2009, 00:27 »
Ne sam i pomisyal da obyavayavam goranite za balgari.Taka beshe upomenato ot tvoya sanarodnik-"balgaroezichno malcinstvo" i zatova mi stana interesno.Zvuchi egoistichno,no inache ako ste srodi sas sarbite,bi ryavalo da vi pomagat te.

Offline SEVT XX

• Member
  • **
« Reply #7 on: February 16, 2009, 00:56 »
Goranec,kakvo shte kajesh za sledniyat text:"Prez 2004 god. v oblastta Jupa,selo Dolno Liubine ,Kosovo e sazdadeno Kulturno-prosvetnoto drujestvo "Balgarski mohamedani"-Kulturno-prosvetno drustvo BUGARA iz Zupe"BUGARSKI MUHAMEDANI".
Zapomni,che religiyata ne opredelya etnosa.Moje da ne se znae mnogo po vaprosa/za goranite/,no i tova ,koeto moje da se otkrie e dostatachno,GORANEC!!

Isyankar

• Guest
« Reply #8 on: February 16, 2009, 00:57 »
Вси мюсюлмани на балкано са рода, а вси християни са им враг....

До кога с това мислене ?

До кога етноса ще е равен на религия ?

Горани има по целите западни Балкани .... защо точно с помаците да са рода ? Защо да не са с турците ? Защо да не са с албанците ? Защо да не са със сърбите ? Или пък с измислените македонци ? А името Горан колко етнически българи - християни го носят ? Така лесно нека да не слагаме кой от какъв етнос е ... Най-малкото е спорен етническия произход на гораните...

Стига вече с това религия=етнос ...

Offline Whitesnake

• Avarage member
« Reply #9 on: February 16, 2009, 12:29 »
:-* Da znaesh goranec ...deka pomacite, gorancite i torbeshite sa 1 soj = 1 bugarski soj :-*

Da be, sega ostava da napravime anshlus sas teritoriite kadeto jiveiat pomaci v Garcia, Turcia,Makedonia kosovo i Albania.Moje da pribavim i Bosna plius oblasta Sanjak v Sarbia.
OO zabravih i rumanskite mislumani i teritoriite na koito jiveqt te.Togava nqma nujda da se kazva poluostrova na koito jiveem -Balkani.
Shte se kazva - Velika Bulgaria. ;D ;D.Shte si oble4eme kafqvi uniformi na koito shte im  lepnem grmotevicite na tretia raih i pre4upeniq krast.Shte marshiruvame po ulicite na Ksanti, Manica,Skopie, Tirana i shte peem - ¨lIli Marlen¨ :D :D ::)

Obshto vzeto teritorialnite pretencii kam sasedni na Bulgaria darjavi e opasno za nashite bratq tam - pomacite v Garcia, Turcia , Makedonia Kosovo i Albania/viziram 4oveshkite im prava i socialen status/.
Nie imame obshti kulturni tradicii, no sme dlajni da priemem segashnoto statukvo -inegracia v EU.
I molq Vi ostavete pomacite , gorancite i torbeshite sami da se opredemlqt kakvi sa i s koi sa edin soi!.
Koi te e upolnomoshtil da pishesh ot tqhno ime?

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #10 on: February 16, 2009, 22:45 »
Салих, тук се прави така, че нервите на пишещия да са опънати докрай!

Само си помислете, колко ваши братя-мюсюлмани сте трили, банвали и какво ли още не!

:-* Da znaesh goranec ...deka pomacite, gorancite i torbeshite sa 1 soj = 1 bugarski soj :-*

Не знам, celestialwish, кой те е назначил тук, но ако това, което пишеш горе, е плод на твоята искреност, то ти най-сериозно нарушаваш т. 1 от Правилника, постнат (и вероятно създаден) от теб. Това си е ВМРО-пропаганда.

Зеху зе!

Isyankar

• Guest
« Reply #11 on: February 16, 2009, 23:57 »
Салих, тук се прави така, че нервите на пишещия да са опънати докрай!

Само си помислете, колко ваши братя-мюсюлмани сте трили, банвали и какво ли още не!

Не знам, celestialwish, кой те е назначил тук, но ако това, което пишеш горе, е плод на твоята искреност, то ти най-сериозно нарушаваш т. 1 от Правилника, постнат (и вероятно създаден) от теб. Това си е ВМРО-пропаганда.

Зеху зе!

Ал-фатиха,

Н арушенията на кои тежат повече:

А) на братята мюсюлмани;

Б) на братята християни;

В) на атеистите;

Г) на будистите;

?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #12 on: February 17, 2009, 08:25 »
Uchastvam v dosta forumi. Samo edin pat sam trit i to ot tozi/tazi celestialwish.
Oshte ne sam razbral zashto me tri. Podkrepyam mnenieto che se darji nadmenno Kazval sam mu go lichno koeto moje da se prosledi. Edin pat mnenieto mi beshe talkuvano ot nego kato propaganda. Ne e obektiven.. Protestiram povedenieto mu tuk v tozi forum. Toy si ima tabu za makedoncite poradi koeto izbyagvam da pisha na tazi tema no tova savsem ne e demokratichno.

Isyankar

• Guest
« Reply #13 on: February 18, 2009, 15:28 »
Ето един интересен репортаж за десетките хиляди горани в Албания:

http://www.youtube.com/watch?v=PAm34kmWHgg&feature=rec-HM-rev-rn#hq

Приятно гледане.

Isyankar

• Guest
« Reply #14 on: February 18, 2009, 15:33 »
А ето и за мъката на гораните в Косово в кадри....След независимостта на Косово - официален език става албанския, а за разлика от сръбския, който е близък до старобългарския на който говорят те - сега те са доста изолирани.

В четвъртото клипче един човек обяснява и за торбешите интересна теория за произхода им (горанска)...

http://www.youtube.com/watch?v=eRLi45Y7Y9k&feature=related#hq

http://www.youtube.com/watch?v=V2U9izSeXTU&feature=related#hq

http://www.youtube.com/watch?v=GOBUCMnLaJ0&feature=related#hq

http://www.youtube.com/watch?v=ovJ-lYTi--Y&feature=related#hq