1. Терминът Ефенди съществува и в Сирия
Ще проверя.
Откога съществува?
Сирия е била много дълго време в рамките на османската империя, и терминологията е била унифицирана за цялата империя.
2. Годината ако е 1250 /след Христа/ камъкът няма как да е в рамките на Османската държава.
Няма как да е, но няма как ислямски надгробен камък с арабски надпис да не ориентира летоброенето по Хиджра.
Намерето поне още един такъв.
Шумът е нужен особено за онези, които с ирония отричат всичко, което противоречи на собствената им теза, за да стъпят за малко на земята.
Ако визирате мен, ще ви помоля да уточните - за кое точно от отреченото от мен според вас греша?
ПС-
Този опит не се провали. Благодарение на него аз научих за цели помашки села в Разложко, които са били изпепелени и погребани в земята, свидетелство за което е и "сагата" с този камък.
Аз писах ясно - в какъв смисъл се провали този опит.
И този камък не доказва нищо повече от известното, а именно: че през 1878 (1250 + 628) е имало война и страшни кървави събития в региона, при които се е проливала много човешка кръв - от страна на защитниците на империята и това, което тя им е давала, и от страна на тези, които са искали да се освободят от "рахата" и.
Изпепелени и погребани села има не само в Разложко. И не само помашки.
Дайте да гледаме на тази река от двата и бряга. Иначе никога няма да стигнем до общи гледни точки.