Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 269068 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Re: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #315 on: November 10, 2009, 16:52 »

защото такива са правилата :)

Отлично.
Следващия път, когато има някаква дискриминация спрямо тебе няма да мрънкш.
Щото такива са правилата. :)

Незир, като гледам и ти носиш на майтап. Иначе нямаше да го триеш(майтапа ;D), та.
В БТ поне има СЕМ, докато в Турция живи да ги оплачеш. Няма на кого едно писмо да напишат. ;)

Български сериал - хит по турските телевизии

Българският сериен игрален филм „Дуперла”, продукция на новосъздадената „Болгар-Босфор Сеир Игралъръ Ентъртейнмънт” е станал абсолютен хит в ефира на комерсиалните турски телевизии, предаде местната информационна агенция Анадол Хабер Прес.
Рейтинговият прецедент е незапомнен по рода си в историята на пийпълметрията в южната ни съседка и е предизвикал вълна от самоубийства на шефове на пийпълметрични агенции, оказали се неспособни да изчислят колко точно стотици хиляди пункта е въпросната гледаемост, което пък от своя страна довело до огромни финансови машинации с цените за рекламно обслужване и продажба на рекламно време.

Накратко „Дуперла” разказва за любовта между турчина Ахмед и българин Али, които се оказват разделени един от друг, след като родопското село, в което живее Али се обявява за автнономна република, построява двайсет и пет паметника на незнайното заптие и се отцепва от пределите на  България, за да стане част от Турция. Али и Ахмед тайно от съселяните и родителите си се срещат на новосъздалата се гранична бразда, където консумират любовта си и тайно мечтаят някой ден, въпреки категоричната забраната на техните, да се оженят и да си имат деца и кози.

Абсолютно всички в Турция са обезумели по „Дуперла”, много от зрителите даже казват, че дори истинският живот не може да предложи такава реалистична история. Форматът на сериала вече е закупен от единствената косовска телевизия, която за момента излъчва само по 5 минути на ден, колкото да напсува сърбите, но програмният й директор споделя надеждата си „Дуперла” да им донесе висок рейтинг, респективно – големи финансови приходи – с които да започнат дванайсетчасова програма, в която да могат да псуват сърбите.

http://nenovinite.com/news.php?action=view&ID=346
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline gulizar

• Member
  • **
  • Аз съм като роза-красива, но бодлива!
« Reply #316 on: November 10, 2009, 16:56 »
Не, но съм чувал за Иршад Манджи. Чувал съм и за отец Закария. ;)

Субиги,
Едно име е българско ако е прието че е българско.
Това дали Аспарух, Омуртаг или Калоян са български имена за същноста на въпроса няма значение.

Въпросът е съвсем друг.
И тъй като явно не се схваща, или се правим че не го схващаме, ще го потретя. ;D
В Япония християни, будисти, атеисти и т.н. могат да носят японски имена.
В арабска държава - християни, будисти, атеисти и т.н. могат да носят арабски имена.
В Китай християни, будисти, атеисти и т.н. могат да носят китайски имена.
и т.н. и т.н.
Защо в Япония мюсюлмани трябва да носят арабски имена?
За арабска държава е ясно.
Защо в Китай мюсюлмани трябва да носят арабски имена?
Защо в България или другаде по света мюсюлмани трябва да носят арабски имена?

Ако в Турция мюсюлмани могат да носят турски имена, защо в България мюсюлмани да не могат да носят български имена?  :)

Ами защо ли! Няма лошо ако в България има мюсюлманин  с немюсюлманско име.Нарочно пропускате много голямама и важна подробност, в България мюсюлманите са част от малцинствени групи , непризнати гласно от държавата.България не е еднонационална държава!  Не се напевай да поддържаш обратното, ясно е, че е лъжа. Пиши каквото искаш , такава е истината. В конституцията да си пише каквото си ще, това е !
# Десет човека, които говорят, създават повече шум, отколкото хиляда, които мълчат - Наполеон I Бонапарт

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #317 on: November 10, 2009, 17:06 »
Въпроса не е само за БГ , Гюлизар.
Пък и какво пречи да има мюсюлмани и от основната група?
Те що трябва да са с арабски имена?

И се радвай на Конституцията ни. Щото ако беше като турската сега щеше да си Галина.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #318 on: November 10, 2009, 17:35 »

PETER, отново специално и не само за теб!

КИРКОР И ГАРАБЕД ПИШАТ ПИСМО НА БОЙКО БОРИСОВ

Скъпи Бате Бойко,

Ние, Киркор и Гарабед, сме доста по-възрастни от теб, но те знаем като Бате, защото макар и по-млад си по-баш от всички в тази държава.

Вече сме пенсионери и това е много хубаво, защото можем да те гледаме цял ден по телевизията.

Гледаме те сутрин, гледаме те по обед, а вечер те гледаме по няколко пъти.

Гледаме и се радваме.

Само дето сега сме малко притеснени и затова ти пишем.

Онзи ден каза, че трябвало да има именник с български имена и само оттам да се вземат имена на децата. Фамилиите можело да остават, за което сме ти благодарни.

Работата е там обаче, че и двамата скоро чакаме внучета. И се надявахме децата да ги нарекат Киркор и Гарабед.

Сега разбрахме, че това няма да е позволено.

Киркор е решил да го нарекат неговото Григор, а той тайно да му вика Киркорчо. Само да не го хванат.

Аз, Гарабед,  обаче не мога да измисля подходящо име, което да прилича на моето.

Затова дали в този именник няма да може да се впише поне Гаро?

Ако може, ще гласувам за ГЕРБ. Обещавам.

Питах отец Ангел от кварталната църква дали няма да е възможно – все пак сме православни, а той вика, че не знае светец Гарабед.

Той обаче каза, че нямало и светец Бойко.

Та ако някой ден ще имаш внуче, да знаеш.

Ако има поне твоето име в именника, съм съгласен да си кръстя внучето Бойко. По-добре от Георги – на Гоце, или Сергей – на Станишев.

Ти каза, че така било в Америка – имали именник с американски имена.

Скоро на братчеда Агоп от Америка се роди внуче , той казва, че го кръстили  Агопчо, но реших да проверя дали не лъже.

Звъннах му в Америка и той се кълне, че там нямало задължителен именник. И вика – кой идиот ви каза тази работа? Аз казах, че един комшия. Скрих те да не тръгне слух из Америка, че идиот ще ни управлява. Макар да съм сигурен, че Агоп лъже. Иначе ще излезе, че ти лъжеш, което не е възможно.

И още нещо. Това дето пишело в писмото на онзи Емин, дето се самоуби в сарая на Доган. Ти каза, че ставало дума за 85-а, други – за 89-а. Такухито обаче чула, че пишело за 1915 -а. Ако е така, дали няма нас да колят пак?

Така че гони турците в Турция – ние сме с теб.

Само след това да не подгониш нас.
Само да не помислиш, че сме против България. Обичаме си България, но как да се пишем българи, както искаш - като ни видиш носовете, отдалеч си личи какви сме.
Как с тези носове да злагаме чистокръвния и благороден български етнос?

Та ако може да вкараш в именника името Гарабед, пък аз, ако имам още едно внуче, ще го кръстя Бойко.

Ако не можеш, ще трябва да се отнесем към Радио Ереван.

Твои Киркор и Гарабед – основатели  на структурата „ГЕРБ – арменци”
ЕДИННИ В МНОГООБРАЗИЕТО!!!

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #319 on: November 10, 2009, 17:55 »
Мерси, Незир
Ама кото чета тази тема
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2317.0.html
и предвид реалноста, се си мисля че горното писмо прябва да е
НЕЗИР И НАИМ ПИШАТ ПИСМО НА ЕРДОГАН

Щото Бойко си плещи глупостите, но си имаме добри закони дето да ни пазят от тях.
На други места обаче и законите са глупави. ;)

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #320 on: November 10, 2009, 18:02 »
PETER, ходи си живей живота и не се ядосвай за геополитиката.

Живота е еднакво корав и суров за всички!
ЕДИННИ В МНОГООБРАЗИЕТО!!!

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #321 on: November 10, 2009, 18:09 »
Нерде закон за имената в Турция, нерде геополитика.

А дали живота ще продължава да е корав и суров зависи от нас. :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #322 on: November 10, 2009, 18:09 »
PETER, понеже знам, че носиш и на майтап, не само на пиене, това е специално за теб:

ПИСМО ДО С Е М - от телевизионния зрител Батак Юнашки

Уважаеми другари от СЕМ,

Пиша ви с огромно възмущение. Телевизиите, които гледаме, наши ли са или са турски –питам?.
Жена ми Райна спря да готви и пере – по цял ден гледа турски сериали. Комшийките също – оплакват се мъжете от махалата.
Вгледах се и аз в един сериал за малко и веднага се досетих, че всичко това е част от плана за турцизиране на милото ни отечество.
Затова трябва да се намесите веднага! Да спрем това покушение срещу българщината.
Веднага ми направи впечатление, че се прави пропаганда на турския начин на живот. То не са къщи с басейни, то не са коли и хубавици.
Има и голяма манипулация. Всички актьори са облечени нетипично. Гледах, гледах и не открих герой с фес. А нали ние точно за това се борим – да спрем пътя на фесовете към Европа. Ако няма фесове, няма какво да спираме. И най-важното - всички гледат някак си благо и кахърно. А ние знаем как гледа нашият вековен поробител и неговите наследници – на кръв.
Изобщо живеят си турчолята, но ако не беше геноцидът над нас, сега щяхме да бъдем 100 милиона и хубавите къщи край Босфора щяха да са български.
И като капак на всичко дъщерята роди онзи ден и кръсти внучката познайте как?
Ще кажете – Райна. Като бабата и като Райна Княгиня.
Нищо такова – кръсти я Шехерезада.
Позор.
Веднага спрете турските филми, защото синът пък чака момче. Да не вземе да го кръсти Онур.

Б.Юнашки – български зрител

Чета, чета, чета и немога да спра да се смея... :D :D :D :D :D ;D ;D ;D
България 100 милиона - и на сън ще се смея когато си спомня това...
С филма се цели да се турцизира България...... :D :D :D :D :D
-знаете ли на турците колко им дреме какво става тук..... ;) ;) ;) ;)
Къщите на босфора щели да бъдат български.... :D :D :D :D :D
абе мързи ме е да пиша много няма кво да коментирам смехът не ми дава да се доизкажа :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Offline gulizar

• Member
  • **
  • Аз съм като роза-красива, но бодлива!
« Reply #323 on: November 10, 2009, 18:12 »
Въпроса не е само за БГ , Гюлизар.
Пък и какво пречи да има мюсюлмани и от основната група?
Те що трябва да са с арабски имена?

И се радвай на Конституцията ни. Щото ако беше като турската сега щеше да си Галина.

Та нали и аз това казвам- нищо не пречи на основната група.Разбери, че на другите им пречи дотолкова, колкото нямат връзка с основната група и са готови да си пазят културата и обичаите. Не бих се учудила един ден да срещна мюсюлманин с името Петър например. Дай Боже и това да стане !
Конституцията на Турция си е нейна работа, мене не ме засяга. Гражданка съм на България и ме интересува тук какво е записано в конституцията, която явно в тази си част е плагиатствана от турската.
# Десет човека, които говорят, създават повече шум, отколкото хиляда, които мълчат - Наполеон I Бонапарт

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #324 on: November 10, 2009, 18:17 »
И най-лошото е, че много българи си мислят именно това за турските филми

musov

• Guest
« Reply #325 on: November 10, 2009, 18:19 »
Ако в Турция мюсюлмани могат да носят турски имена, защо в България мюсюлмани да не могат да носят български имена? 
Щото не искат сигурно. Знам ли?

Щото повечето са християнски, много просто.

musov

• Guest
« Reply #326 on: November 10, 2009, 18:21 »
Ами защо ли! Няма лошо ако в България има мюсюлманин  с немюсюлманско име.Нарочно пропускате много голямама и важна подробност, в България мюсюлманите са част от малцинствени групи , непризнати гласно от държавата.България не е еднонационална държава!  Не се напевай да поддържаш обратното, ясно е, че е лъжа. Пиши каквото искаш , такава е истината. В конституцията да си пише каквото си ще, това е !

България е еднонационална държава. Недей да бъркаш етнос с нация!

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #327 on: November 10, 2009, 18:31 »
Та нали и аз това казвам- нищо не пречи на основната група.Разбери, че на другите им пречи дотолкова, колкото нямат връзка с основната група и са готови да си пазят културата и обичаите. Не бих се учудила един ден да срещна мюсюлманин с името Петър например. Дай Боже и това да стане !

Браво Гюлизар! И аз смятам че нищо не пречи и не бива да пречи да има мюсюлманин с името Петър. И то не един ден или някога, а сега.
Но явно на някои хора им пречи. Виж пак това.
http://pomaks.blogspot.com/2007/03/blog-post_5610.html
Има и други такива примери.
Какво ще кажеш за тях? :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #328 on: November 10, 2009, 18:52 »
Петре,за потурчването не мога да кажа нищо лошо!! Евала на хората! И аз същото щях да направя, защото ако имах възможноста да питам предците си с какви имена искат да са записани на плочите си то аз знам какъв ще беше техния отговор!
 И още нещо, нима Вие не правехте същото през Възродителния процес??
Същото беше сменяхте имената на мюсюлманите починали отпреди 100 години!!
Сега какво има лошо да им се върнат истинските им имена, за които те са нямали възможност да го направят?!

Offline Lany

• Member
  • **
« Reply #329 on: November 10, 2009, 18:58 »
Ами то има мюсюлмани с български имена и то не един и двама .Пак казвам,голяма част от помаците в Джебел,Припек,Смолян,Златоград  и не само там са с български имена .Те са си мюсюлмани,отбелязват всички религиозни празници,които и вие и съм убедена,че не са по-лоши мюсюлмани от вас.Човекът,чийто гроб са изместили-също .От къде е това правило,че тези които изповядват исляма,трябва да са с арабски имена ?Ще ми бъде интересно да прочета и ще съм благодарна ако някой ме осветли.