Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 268938 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline meriam

• Member
  • **
Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #210 on: June 02, 2009, 15:03 »
А замисляли ли сте се защо "възродителите" са посегнали на името - като крайна мярка за асимилация на различните!?......... Въпросът е към твърдящите, че името не е от значение за носещия го. Аз казвам напротив - от значение е и още как - за едни наистина е гордост, а за други удобно прикритие обслужващо разни интереси.
Въпрос на лично предпочитание.

Tralala

• Guest
« Reply #211 on: June 02, 2009, 19:55 »
А замисляли ли сте се защо "възродителите" са посегнали на името - като крайна мярка за асимилация на различните!?......... Въпросът е към твърдящите, че името не е от значение за носещия го. ...

Аз като твърдяща да отговоря:  Защото е обвързано с религията.

Ти как обясняваш предразсъдъците на българите мюсюлмани, че с християнско име ще им е по-лесно???

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #212 on: June 02, 2009, 20:08 »
Не ви ли омръзна едно и също само да дъвчете? Защо вечно трябва да обсъждаме какво е било преди 20 и повече години?  Да, грешно е било, осъждаме го! Това не е ли достатъчно?  България в момента е член на ЕС и законите в страната са такива, че няма как насила да бъде сменено името на даден човек, т.е. това може да стане единствено по негова негова инициатива...     

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #213 on: June 02, 2009, 20:32 »
Ти как обясняваш предразсъдъците на българите мюсюлмани, че с християнско име ще им е по-лесно???
Невежеството!

Offline meriam

• Member
  • **
« Reply #214 on: June 03, 2009, 09:44 »
Невежеството!

именно или
за други удобно прикритие обслужващо разни интереси.

Gost

• Guest
« Reply #215 on: June 05, 2009, 18:43 »
Именно де, хората си сменят имената по собствено желание.Не разбирам защо сте и против това и защо го таксувате като Възродителен процес..

crusader

• Guest
« Reply #216 on: June 11, 2009, 11:05 »
Няма нищо странно в тази доброволна смяна на имената, ако изобщо съществува, понеже ми се струва, че това е малко дезинформация. Да имаш турско-арабско име не е никакво предимство - най-малко в България. Навсякъде по света (летища, граници) ще светва жълтата лампичка. Да не говорим, че в крайна сметка възмездие има и се оправя една огромна неправда спрямо това население. Така или иначе, сега има нещо като глобална мода да се изкарваш колко си различен, каква уникална култура имаш и прочие...

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #217 on: June 11, 2009, 12:31 »
Така или иначе, сега има нещо като глобална мода да се изкарваш колко си различен, каква уникална култура имаш и прочие...
Демек има тенденция тези, които са си сменили имената, пак да си върнат старите си имена, за да се отличат, че са "различни"?

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #218 on: June 11, 2009, 12:44 »
Не, ако оставим настрана, че някои се чувстват по-уютно и по-сигурно с български имена в големите градове, според мен една значителна част от по-младите мюсюлмани в Родопите вече осъзнават какви са корените им, напук на чуждите пропаганди. Има един закон във физиката за действието и противодействието. Сигурно си е оказало влияние и незарасналата рана от Възродителния процес, но не можем да търсим обяснение на всичко с онези събития.

Съдя по моите познати и приятели в родния мо град Лозница, чиито родители са преселници от Родопите. Много от тях в последните няколко години са си върнали българските имена, макар че общината се управлява от ДПС и турците са мнозинство. По-голямата част се самоопределят като помаци, но не отричат българския си корен. Особено тези, които са от Велинградско. Тези, които са от Гоцеделчевско са на другия полюс.
Fortuna Favet Fortibus - Съдбата обича смелите

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #219 on: June 11, 2009, 12:52 »
Не, ако оставим настрана, че някои се чувстват по-уютно и по-сигурно с български имена в големите градове, според мен една значителна част от по-младите мюсюлмани в Родопите вече осъзнават какви са корените им, напук на чуждите пропаганди. Има един закон във физиката за действието и противодействието. Сигурно си е оказало влияние и незарасналата рана от Възродителния процес, но не можем да търсим обяснение на всичко с онези събития.
Да, чустват се по-уютно в градовете, ама като се върнат на село, много не са на уютно място, ама това си е друга тема.

Съдя по моите познати и приятели в родния мо град Лозница, чиито родители са преселници от Родопите. Много от тях в последните няколко години са си върнали българските имена, макар че общината се управлява от ДПС и турците са мнозинство.
Как така са си върнали българските си имена? И какво значение има кой управлява?
По-голямата част се самоопределят като помаци, но не отричат българския си корен. Особено тези, които са от Велинградско. Тези, които са от Гоцеделчевско са на другия полюс.
Ако говорим от гледна точка на националност - българи сме и защо да го отричаме след като сме родени тука и тук живеем? А от етническа гледна точка сме помаци.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #220 on: June 11, 2009, 12:58 »
Отишли са в съда и са си възстановили българските имена. И става въпрос най-вече за тези, които са по-образовани или по-заможни, или пък имат собствен бизнес. Има значение кой управлява, не му е времето и мястото да обяснявам защо е така.

Не говоря за националност. Говоря за това, че те се самоопределят като помаци, но и дума не дават да се изговори, че са нещо странично от българската нация.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #221 on: June 11, 2009, 13:04 »
Чакай малко Българин. Остави съда. Имам впредвид друго. Ще ти дам пример. Например ражда се бебе и му слагат мюсюлманско име, (няма българско), но след например 20 години решава да си смени името с българско. И като сложи новото си име, означава ли, че си е върнал българското си име (след като по рождение е с друго)?

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #222 on: June 11, 2009, 13:05 »
Мирвам, аз съм на 31 години и давам пример с хора, които са мои връстници. Не е нужно сега да изреждам конкретни имена. За тези, които са родени след 1990 г. не знам как се процедира.

crusader

• Guest
« Reply #223 on: June 11, 2009, 13:09 »
Робството в САЩ е било премахнато преди много години, но негрите не спират да се оплакват... Докога и у нас така по тая тема с имената?

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #224 on: June 11, 2009, 13:16 »
Докогато ни възприемат като втора категория хора, както е и с негрите