Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 268918 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Оцених това Герака,и затова писах,нищо лично,пиши си.. :), за други ми беше постинга...
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline Беглик

• Advanced member
Мустафа, благодаря ти, че си дал точна дефиниция как може да се познае истинския българин. Делата говорят много повече от всичко. Всички други критерии са ненадежни. Накрая споменаваш и японците. Това във връзка с посещението на принца ли е? Той обяви, че награждава една българска преподавателка, г-жа Барова. Интересното при нея е, че дъщеря и се ожени за турчин от Истанбул като и двамата са японисти и са се запознали в Япония.

Offline RIBNOVO

• Senior member
reka_va4a.   da naistina jiveem v takova ob6testvo kakvoto go opredelq6,no ne sam saglasen s tova,4e borbata za nasa6tniq stava po jestoka i po jestoka.i tova,4e nebiva da gi sadim,za6toto motivite im bili da jiveqt po dobre.smeq da tvardq,4e nie jiveem vav vreme,na izobilie.ako se varnem vav vremeto na ba6tite i dedite ni,6te ostanovim,4emizeriqta i borbata za nasa6tniq e bila mn po jestoka ot na6ata.za da se obedi6 v tova pitai baba si i dqdo si.pri nas polujenieto izglejda tolkova pla4evno,za6toto sme vdignali letvata na jivota tolkova visoko,4e ve4e ne sme v sastoqnie da e presko4im.kakvo ozna4ava nasa6tniq za nas?na vseki 4len ot semeistvoto i telefon,i rd takiva podobni ekstri.a za tova 4e sadim nqkogo,nie nemojem da sadim nikogo.kazvame kade barka ili nespored nas, no da go sadim nqma kak da stane.bla tova e pravo na vsevi6niq.

Offline ficinka

• Adviser
Saglasna sam s tova 4e nikoi nqma pravo da sadi drugiqt ,vseki sam pravi svoqt izbor ,kakto za tova kakvo ime da nosi ,taka i za tova kak da se obli4a ili kade da jivee,v na6eto selo sa malko horata koito si varnaha musulmanskite imena kogato imaha tova pravo,pove4eto si ostanaha s balgarski ,no samo po dokymenti ,mejdu nas si se obra6tame s musulmanskite otneti im na vremeto ,vajnoto e da sme v mir sas sebesi ,sa6to taka e istina 4e trydno ni priemat s musulmanski imena vav yniversitetite i t.n. donqkade i zatova nqkoi predpo4etoha da ne si vra6tat starite imena,sa6to taka vse po 4esto se izpolzvat i 4ujdestranni imena ,tova naistina e nqkakva moda ,4ovek cql jivot se trydi da si izgradi ime , a ne imeto pravi 4oveka ,tova e moe li4no mnenie vse pak nali jivem yj v demokrati4na darjava i vseki ima pravo da pravi kakvoto my haresva ili smqta za pravilno
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline oruch

• Senior member
....,v na6eto selo sa malko horata koito si varnaha musulmanskite imena kogato imaha tova pravo,pove4eto si ostanaha s balgarski ,no samo po dokymenti ,mejdu nas si se obra6tame s musulmanskite otneti im na vremeto ,vajnoto e da sme v mir sas sebesi ,sa6to taka e istina 4e trydno ni priemat s musulmanski imena vav yniversitetite i t.n.
Фичинка, извинявай, ама това според мен се нарича двуличие, което много трудно, почти невъзможно може да доведе до мир в себе си.Лично съм го изпитал на гърба си.И не е вярно, че името пречи на приема в уневерситетие, пречат предразсъдъците.

Offline ficinka

• Adviser
predrazsadacite pre4et na mn ne6ta prav si ,az kazah 4e tva si e moe li4no mnenie ,ne govorq ot imeto na vsi4ki koito ne si gi smeniha ,taka mislq az a drugite kavo si mislqt nqma kak da znam ,samo ne razbrah koe e dvyli4ie ,

Offline oruch

• Senior member
predrazsadacite pre4et na mn ne6ta prav si ,az kazah 4e tva si e moe li4no mnenie ,ne govorq ot imeto na vsi4ki koito ne si gi smeniha ,taka mislq az a drugite kavo si mislqt nqma kak da znam ,samo ne razbrah koe e dvyli4ie ,
Ами пред различни хора, да се представяш с различни имена.

Offline svilen.

• Member
  • **
Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #187 on: June 01, 2009, 13:38 »
saglasen sam s teb ficinka.. i nemislq 4e e dvuli4ie a i za6to da ni podcenqvat i obijdat zaradi ednoto ime .. a i jiveem v takav vek 4e e trudno da obqsnqva6 vseki mu kakav si to4no i 4e nesi tur4in ili lo6 po lo6 ot ostanalite samo za6toto si razli4en a koit ne go e izpital na garba si moje da govori kvot si izka ili za dvuli4ie...  no da se opravq6 i jivee6 v golemiq grad s tva ime e iztinsko izpitanie na nervite bez zna4enie za rabota li kandidatstva6 za vuz ili izka6 da izkara6 nqkoi dokument ... vij za malkite naseleni predimno s musiulmani ob6tnosti e drugo no navan ne6tata stoqt ina4e i koito jivee dalgo vreme neka toi da si kaje kak e ane da se obijdame tuk.. poskoro e na4in na otcelqvane 6toto v golemiq grad ne6tata sa drugi za tam si tur4in ili nqkav drug i nikoi nego interesuva a te prezira i trqbva se dokazva6 dori i da te zemat dva pati pove4e ot drugite samo 6toto imeto ti razli4no i te obijdat az govorq ot sobstven opit za razlika ot oruch.... dalgo vreme opitvah no mi pisna i smenih go no ne imeto pravi 4oveka a 4oveka imeto taka mislq az.... i izlagam li4noto si mnenie neizkam da bada razbran pogre6no ot hora koit sa golemi mosiulmani samo 6toto sa s takova ime a pove4eto nestapvat v djamiq me pro6tavat ma znam mnogo takiva....

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #188 on: June 01, 2009, 18:34 »
Ами пред различни хора, да се представяш с различни имена.

nikade na sam kazala 4e se predstavqt pred razli4ni hora s razli4ni imena ,kazah 4e samo po dokymenti se vodqt s balgarski imena a se predstavqt ss musulmanskite si ,kakto mejdu nas si taka i sred drugi ,

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #189 on: June 01, 2009, 18:36 »
Svilene napalno sam saglasna s teb ,lesno e da se govori ako ne si go izpital na garbat si ,imam edin vapros za orush ti pomak li si ,i ako si takav za6to ne si se registriral sas poma6koto si ime a izpolzva6 psevdonim

Offline oruch

• Senior member
« Reply #190 on: June 01, 2009, 19:14 »
 :) Здравейте,
Помак съм и то истински,  :) и името ми е Оруч, доста разспространено име в нашия Неврокопския край, с което се нарича самото говеене по време на рамазана.
Съгласен съм с вас, че името не прави човека, нямам нищо против всеки да избере такова по желание, но ако е мюсюлманин наистина да е.Струва ми се обаче, че когато човек се крие зад две имена има нещо гнило във вярата, защото които познава ислямя добре, ще се съгласи, че това е една много "изтънчена" религия дори в най дребни детайли, и дори и най малкия опит за прикриване на каквото и да е води до подсъзнателно объркване което индивида трудно може да долови, а втечение на времето това зпочва да му пречи.

Лично мнение и не искам да ангажирам никого с него.

Tralala

• Guest
« Reply #191 on: June 01, 2009, 21:16 »
...

Точно така е!

...

Единствено съм съгласна с това, че в големия град никой не се интересува какъв си!!! И защо мислиш, че като ти е името Свилен, това прикрива религиозната ти принадлежност за онзи, за когото това е от значение?!?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #192 on: June 01, 2009, 21:31 »
Когато човек има две имена, едно за сред вътрешното общество, а друго за навън, това естествено е лицемерие. ficinka твърди, че хората от нейния край предпочитат да запазят "българските" си имена, тъй като това ги улеснява /не им създава пречки/ сред външното /непомашко/ общество. Ако мотивите за запазване на възрождените имена са наистина такива, то това вече не е само форма на двуличие, а посягане на правата на други мюсюлмани, които са с "небългарски" имена. В религията ни това явление се нарича "кул хаккъ" /ограбване правото на индивида - обществото/. Това е грях, който Господ не прощава преди да се разплатим с хората, чиито права сме засегнали по един или друг начин в земния живот. 

Накратко, едни мюсюлмани се облагодетелствуват за сметка на други. Тук някой ще каже - всеки да се спасява поединично. Добре, щом така е решил. Аз пиша това само за да напомня, че в исляма има и отговорност пред уммата /членовете на мюсюлманското общество/.   
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

PETER

• Guest
« Reply #193 on: June 01, 2009, 22:15 »
Когато човек има две имена, едно за сред вътрешното общество, а друго за навън, това естествено е лицемерие.

А къде остана "средният път"? ;)

Всъщност не само Вие а и почти всички хора имат по няколко имена.
Официално име, галено име, прякор, псевдоним и т.н. и т.н.
Примерно си спомням за пракорите си от казармата, от училище.
Не разбирам какво е толкова важно официалното име за хора при които официалната власт не е важна.

Името ли прави човека или човека името?

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #194 on: June 01, 2009, 22:27 »

Не разбирам какво е толкова важно официалното име за хора при които официалната власт не е важна.

Моят одговор ПЕТЕР на въпросът ти  е - Травмата.
Травмата която ние носим от нашите родители преживели болезнено двата Възродителни процеса.През 1964 и 1972.
Родителите на нашите родители също.
И ние не се сърдиме че не ни разбираш.Та това съм то го казвал поне в други три форума.Едва ли сега ще бъдем разбрани.
Но видимо е че можеш да еволираш, и то учудващо относно Руми.

Името ли прави човека или човека името?

Някой неща в културата на мислуманските общества наистина не са ти ясни.Та даже и за мене понякога това е така.
Препоръчвам ти да прочетеш есето на Блага Димитрова - "Името"