Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 268916 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline RIBNOVO

• Senior member
nai prostiq primer.predi 2 dni po nova televiziq dadoxa reportaj ot s.varbina.na vaprosa za6to iska6 da si smeni6 imeto mladejite otgovarqxa.da si namerim po lesno rabota v garciq,i da se realizirame po lesno v balgariq kakto v u4ili6tata taka i v rabotata.ne pomnq to4no v koi 4as no proveri v novini.sam 6te se obedi6.dumite na xorata sa krasnore4ivi.a saglasen li si s men,4e balgariq e ocelqla 1300 godini,blagodarenie na silniq dux i zdraviq razum,s koito sa kovani to4no tezi zakoni za koito mi govori6.

Tralala

• Guest
nai prostiq primer.predi 2 dni po nova televiziq dadoxa reportaj ot s.varbina.na vaprosa za6to iska6 da si smeni6 imeto mladejite otgovarqxa.da si namerim po lesno rabota v garciq,i da se realizirame po lesno v balgariq kakto v u4ili6tata taka i v rabotata.ne pomnq to4no v koi 4as no proveri v novini.sam 6te se obedi6.dumite na xorata sa krasnore4ivi.a saglasen li si s men,4e balgariq e ocelqla 1300 godini,blagodarenie na silniq dux i zdraviq razum,s koito sa kovani to4no tezi zakoni za koito mi govori6.

Във връзка с този репортаж беше и моят въпрос. Това не може да бъде основание от юридическа гледна точка.

Offline geraka

• Member
  • **
spored men e po pravilno da se kaje v rodopite masovo si smenqt imenata. pri4inata e stremeja kam materiqlnoto i zagarbvane na duxovnite cennosti.kogato 4ovek otdade sarceto si na svetskiq jivot ,zad apostigne celite si,ne imeto a i maika si 6te prodade iliizostavi.

Духовното за теб какво означава? Нали не мислиш, че това е да си стоиш на село и по цял ден само да се молиш на Бога?
   В 21век, духовното и материалното трябва да се съчетават... Пример затова е Япония.

п.п. Любопитно ми е какво щеше да коментираш ако хората си сменяха християнските имена с мюсюлмански?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Днес, докато бях сред природата на прелестната Пирин планина, си задавах въпрос за разликата между българин-мюсюлманин и помак. В хода на тези мисли, се запитах а какво означава българин. Тези, които избират да носят традиционни български /в смисъл християнски/ имена по-истински българи ли са от онези, които поради една или друга причина са с други имена? Произходът привилегирова ли определена част от гражданите на Република България? Помаците, за които "божидардимитровците" твърдят, че говорят "най-чистия български диалект" най-чисти българи ли са? Кананците, за които някои твърдят, че притежават най-изчистения ген, най-чисти българи ли са? И т.н, и т.н.

Дълго мислех, но вместо да намеря отговор, в съзнанието ми възникнаха нови въпроси :

- Не е ли най-чистият този българин, който не напуска родината си поради икономически причини?

- Не е ли най-чистият този българин, който, когато пазарува, винаги изисква касова бележка за покупките си?

- Не е ли най-чистият този българин, който, когато се вози в обществения транспорт, бърза да дупчи своя билет?

- Не е ли най-чистият този българин, който когато купува определена стока и има възможност за избор, взема тази, на която пише "Произведено в България", въпреки че е по-скъпа?

- Не е ли най-чистият този българин, който не приема да работи в сектора на "сивата икономика", въпреки, че там ще получава по-голямо възнаграждение?

- Не е ли най-чистият този българин - работодател, който осигурява работниците и служителите в предприятието си върху реалния доход, въпреки, че по този начин печалбата му намалява значително?

---

И най-накрая стигнах до заключението, че "най-чисти българи" са японците.

"Не питай, какво може да даде държавата за теб, питай се какво можеш да дадеш ти за своята държава!" - Джон Кенеди
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Tralala

• Guest
Мустафа, май си объркал темата ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Май да.  :) Онази, която породи въпросите ми, е заключена по молба на Метка. Но и тук има нещо общо - смяната на имената с "по-български" :D
повече от своята родина
.
(Tagore)

Tralala

• Guest
... смяната на имената с "по-български" :D

Аз пък наблюдавам обратното. Но вярно не е в Родопите.
Нека се чувстват добре хората.
Аз вярвам в съдбовността на рожденото име и няма сила, която да ме накара да го сменям.

Абе ти намери за какво да мислиш в Пирин. И аз цял ден катеря Витоша, ама релакс, там е за изчистване на енергиите ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
И какво име възнамеряваш да поставиш на детето си? /Можеш и да не отговаряш на нетактичния ми въпрос ;) /
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline geraka

• Member
  • **
Тези, които избират да носят традиционни български /в смисъл християнски/ имена по-истински българи ли са от онези, които поради една или друга причина са с други имена?

"Не питай, какво може да даде държавата за теб, питай се какво можеш да дадеш ти за своята държава!" - Джон Кенеди

Не разбира се! Това дали си Хасан или Иван няма никакво значение. Българинът мюсюлманин с нищо не е по малко българин от християнина.
     Това изказване на Кенеди, винаги много ме е възмущавало, но това е дъга тема...;)

п.п. Понякога в чужбина можеш да помогнеш много повече на Родината си. Например Бербатов, Гяуров, Никола Манев...

Tralala

• Guest
И какво име възнамеряваш да поставиш на детето си? /Можеш и да не отговаряш на нетактичния ми въпрос ;) /

Мисленето ми по този въпрос се променя от крайност до крайност. До преди време бях твърдо против кръщаването на родителите, сега съм твърдо- за;)

Не разбира се! Това дали си Хасан или Иван няма никакво значение. Българинът мюсюлманин с нищо не е по малко българин от християнина.
     ...

Но не е тайна, че срещат проблеми. Което не казвам, че е основание!

Offline geraka

• Member
  • **
Мисленето ми по този въпрос се променя от крайност до крайност. До преди време бях твърдо против кръщаването на родителите, сега съм твърдо- за;)

Традицията трябва да се спазва ;) Иначе до сега нямаше да се запази моето уникално име  ;)

река_Въча

• Guest
В самите помашки села няма особено значение дали името ти е Иван или Хасан..Може баща ти е да е Хасан, но ти да си Иван - класика...Конфликта идва когато помаците са в допир с християни...
Първосигнално ако си Хасан - си турчин,
ако си Иван - българин...Едва в процеса на опознаване са разбира , че си именно помак.и то ако си го признаеш..

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
На мен пък определено казано ми писва от наглоста на някои наши доброжелатели тук.  Geraka имаше провокативна снимка и подпис на Аватара,чест му прави, че след като го помолих човека разбра,за разлика от други,дето така и не оцениха тук нашите членове,да не говорим за нас Админите какво ни струва като време и търпение!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

река_Въча

• Guest
Работата е че живеем в технологично,капитално,преломно,нездраво както искайте го наречете общество - където борбата за насъщния става все по-жестока и по-жестока..
Ако едно време смяната на името е била велика човешка трагедия, днес виждаме как заради комата, хората сменят не само името си, цялата индентичност дори...Не бива да ги съдим..Всеки иска да живее по-добре..

Offline geraka

• Member
  • **
На мен пък определено казано ми писва от наглоста на някои наши доброжелатели тук.  Geraka имаше провокативна снимка и подпис на Аватара,чест му прави, че след като го помолих човека разбра,за разлика от други,дето така и не оцениха тук нашите членове,да не говорим за нас Админите какво ни струва като време и търпение!

Назми, съжалявам, но снимката и подписа нямаха за цел да провокират... На лични ти написах, защо ги бях сложил и това е самата истина.