Author Topic: Батак - мит или реалност ?!?  (Read 277957 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Ynt: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #300 on: November 02, 2011, 16:59 »
 "Русия"                                      от Иван Вазов

I

Бях - малък аз, но още помня:

във стаята ни бедна, скромна

висеше образ завехтел

до божата света икона.

Над него имаше корона,

под него пък - двуглав орел1.

И често майка ми тогази

ме вдигаше да видя ази

отблизо тоз лик свят и стар

и нежно думаше ми: "Чадо,

целуни тоя хубав дядо,

целуни българския цар!"

И оттогаз го аз обикнах.

Кога на възраст попристигнах,

от моя тейко аз узнах,

че руский цар родей се с нази,

че турците той гони, мрази,

че той ще ни спаси от тях.

Кога ни псуваше тиранът,

"Московци!" - викаше ни с гняв.-

Разбрах, че тейко беше прав.

И вярвах, че да ни отбранят,

ще хвъркнат бърже къмто нас,

все колчем плачехме със глас.

II

И тъй отрано с таз идея,

с таз вяра хванах да живея.

И чакам аз, за мъст готов,

и целият народ ми чака,

кога в теглото и във мрака

да чуем руский силен зов.

И чакаме... тъй както роба

на мъка си последний час,

тъй както Лазар чака в гроба

да чуй гласа на своя спас!

Навред, де чуват се въздишки,

де сълзи ронят се вдовишки,

де тежки железа дрънчат

и дето кървите течат,

и дето има мъченици,

и обезчестени девици,

и бедни, голи сироти,

и окървавени бащи,

и черкви, села развалени,

и пълни с кокали полени -

при Тунджа, Тимок и при Вит;

вред, дето робът жаловит

към север горестно поглежда,

вред, дето грей една надежда,

вред, дето пълно е с тъга,

навред, по всичка България,

една се дума чуй сега,

един стон, един глас: Русия!

http://internationalist.blog.bg/poezia/2010/04/06/quot-rusiia-quot-ot-ivan-vazov.523598

Offline daczo

• Forum fan
Re: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #301 on: November 02, 2011, 18:11 »

Такива църкви са строени през руското робство в моя град Лодз. Втората католическа.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #302 on: November 02, 2011, 18:18 »
Да не забравя за палац на фабрикант.Това е построено при руския цар.Фабрики...

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #303 on: November 02, 2011, 19:33 »
dazco, may ne ti utyrva po temata ta si pochnal da lepish ruska propaganda ; D   :D
http://www.fotoalem.com/FADATA/AKSAM-GECEATOLYESI.htm         

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #304 on: November 02, 2011, 20:17 »
Субиги,това не е руска пропаганда.Живея 36г. в този град.До горната православна църква ходя.При царя фабриканти евреи,германци и поляци заедно са строили фабрики,болници и училища. Имало голяма хубава синагога,но германците 39г. я запалили и 100 000 евреи от този град избили.Въпреки това поляците са въставали.Всеки иска да е свободен.Чуждия цар си остова чужд.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #305 on: November 02, 2011, 20:33 »
 Преустройството на Черната джамия в православен храм

Вазов за преустройството на Черната джамия

Една от внушителните предосвобожденски сгради в София - джамията Коджа дервиш Мехмед паша джамия - била изградена в началото на XVI век, като се приписва на легендарния османски архитект Синан. През 1901 г. със съществената подкрепа на Петко Каравелов се решава храмът да бъде обърнат в православна църква, посветена на Светите Седмочисленици. Започналото преустройство обаче не се приема еднозначно от всички. Един от критиците на реконструкцията е поетът Иван Вазов.

Повече за неговото отношение по въпроса разказва Димитър Христодоров в книгата "Църквата Св. Седмочисленици в София" (1940 г.):

Пръв е излязъл в печата да каже своята дума по плана на църквата „Св. Седмочисленици" народният поет Иван Вазов, който съвсем не е бил осведомен около нейното изграждане. Указание за неговите бележки ни даде брат му г. Борис Вазов. Те са печатани в брой 1032 на в. „Мир" от 6 октомврий 1901 г. под заглавие „Столични ситнежи" и носят инициали X. X. Народният поет ни дава в тях и едно живо описание на самия строеж.

„Почти в самото начало на Алабинска улица — започва своите бележки Вазов — се издига величественото кубе на „Черната джамия". Както е известно, благочестието на тукашните махленци обръща тоя грандиозен монумент на турското владичество в християнска църква: „Св. Седмочисленици". Отбивам се в двора. Там грамадни дялани камъни от прекрасен бял гранит из Врачанско, работници майстори македонци рушат стени, отварят проломи в тях, градят нови християнски постройки до тях. Величавата осамотеност на огромната джамия изчезва. Влазям вътре и се възхищавам от грамадния свод, който никакъв стълб не подпира. Едно чудо на зодчеството, на което секрета нашето време не знае! Настойникът на работите ми обяснява усърдно, че оригиналните, във възточен вкус прозорци в свода ще бъдат заместени от нови.

— Защо? питам. — Никакви нови прозорци няма да бъдат по-хубави от сегашните.

Той ми отговори авторитетно:

— Така е в плана.

Той ми разправи още, че според тоя мъдър план, четири кубета щели да бъдат издигнати около външното кубе.

Аз го слушах възмутен.

—Та това е цял вандализъм, цяло светотатство против вкуса! Тия нещастни и непотребни кубета ще заглушат голямото, ще загрозят необикновено величествения му изглед, като се натрупат около тоя свод, направен по образеца на „Светата София" в Цариград!

Настойникът дига рамена.

— Такъв е планът, господине! И ме погледна очудено, като че иска да каже:

— Тоя господин защо е дошел да плаче на чужд гроб? :)

Аз не попитах, кой е архитектът на тоя нещастен план, но той би заслужил първата премия, ако се даваше такава по конкурс за архитектурно безвкусие”...
http://stara-sofia.blogspot.com/2011/07/blog-post_12.html

Както вече споменахме основния план за преустройството на джамията е изработен от големия руски архитект Александър Померанцев, а по-нататък проучването и изготвянето на работни планове е поверено на българските архитекти Петко Момчилов и Йордан Миланов, които блестящо се справили с възложената им задача. :)
http://www.svsedmochislenitsi.com/bg/about/

http://stara-sofia.com/
Църквата "Света София" (тогава Сиявуш джамия)  http://www.pravoslavieto.com/hramove/sofia/sv_sofia.htm

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #306 on: November 02, 2011, 23:51 »
Вие или не умеете да читете,или се правите на глухи.Преди да дойде Аспарух,прочитете колко епископии е имало в Мизия и Тракия.Subigi kurt,не плачи за България.Ще дойдат китайци и пак ще бъде България.Сега тя не е любима твоя страна,тогава ще бъде Бу-гу.Българин не е син на вълчица и не може да бъде.

daczo,  Дали ще е бу-гу, гу-гу или нещо като Булгаристан не знам но на вълка му е як вратъ защото сам си върши работата и не допуска други да му се мешат. :D

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #307 on: November 03, 2011, 19:36 »
Subigi kurt,нас няма да ни има.България ще я има.Работата вълкът най-добре я върши когато е в глутница.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #308 on: November 03, 2011, 23:04 »
Здравеите и да  се върним на темата няма да е лошо защото Батак действително е доста по важен за нас ПОМАЦИТЕ отколкото някакви ми ти черквички.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #309 on: November 03, 2011, 23:19 »
Здравеите и да  се върним на темата няма да е лошо защото Батак действително е доста по важен за нас ПОМАЦИТЕ отколкото някакви ми ти черквички.

Прав си, Ибрахиме, но не забравяй, че 99,99 процента от джамиите са издигнати на мястото на християнски параклиси и черкви или върху землището на  християнски обители. Та така за "черквичките" и "некакви си там джамийки".
С отрицателно мислене едва ли се стига далече.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #310 on: November 04, 2011, 00:06 »
Госпожо  Svetlina на теб ти съм казал доста от одавна да идиш да се пораскараш не по Турция а по България например в Гоце Делчев за да видиш растурените джамии но кактогледам не си го направила.Като сте изгубили изборите не си го искарвай от нас  ПОМАЦИТЕ и продължавай да подкрепяш като кон с капаци и със стари подкови да подкрепяш АТАКА но тук те моля за толерантност и трезвеност МОЛЯ ТИ СЕ.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #311 on: November 04, 2011, 00:35 »
Subigi kurt,нас няма да ни има.България ще я има.Работата вълкът най-добре я върши когато е в глутница.
evalla, znaesh gi tezi neshta, da ne te e kyrmila i teb Asena ;)  http://www.becerikli.net/threads/67553-Di%C5%9Fi-Kurt(ASENA)

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #312 on: November 04, 2011, 17:01 »
Госпожо  Svetlina на теб ти съм казал доста от одавна да идиш да се пораскараш не по Турция а по България например в Гоце Делчев за да видиш растурените джамии но кактогледам не си го направила.Като сте изгубили изборите не си го искарвай от нас  ПОМАЦИТЕ и продължавай да подкрепяш като кон с капаци и със стари подкови да подкрепяш АТАКА но тук те моля за толерантност и трезвеност МОЛЯ ТИ СЕ.
Ибрахимчо, объркал си нещо. За пръв път не гласувах тази година и ми беше много криво, но нямах физическа възможност. От друга страна се радвам, защото ми допадаха кандидати, които нямаше как да бъдат избрани.

Аз съм любовта към родината и отечеството, пък ти не знам за какво си. И се гордея, че съм българка, защото имам 1000 причини за това.

Възпитана съм в любов и уважение към духовни и човешки стойности, които българите винаги са носели дълбоко в себе си. Прочети Лихачов в тая връзка малко да се обогатиш.

Що се отнася до верската търпимост - първичното значение на чуждицата "толерантност" - мисля, че ти имаш нужда да работиш в тази посока. Като те гледам приличаш ми точно на ония дето крещят по стадионите да си изхвърлят нападателността и неудовлетвореността, вместо да се молят и прочистват вътрешно осъзнато.
Е, разбирам състоянието ти, но с хищничество не става - то ти се връща тъпкано по закон божий.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #313 on: November 04, 2011, 18:45 »

Възпитана съм в любов и уважение към духовни и човешки стойности, които българите винаги са носели дълбоко в себе си.

От любов и уважение към духовни и човешки стойности, които българите винаги са носели се дстигна до 12 поредни брутални кръстилки. :o  Светлина, аре стига с поезия че сме сити та пресители ;D >:(

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #314 on: November 08, 2011, 19:23 »
Такова възпитание съм получила, както и целия ми род: любов и уважение към родина и човеколюбие,  по християнски, пък ти си приказвай, каквото намериш за добре.

Да, верно е, че османлиите по-поетично и качествено са правели кръстилки в продължение на 450 години. ;D