Author Topic: Филм за Родопа и нейните чешми.  (Read 22004 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Филм за Родопа и нейните чешми.
« Reply #1 on: January 02, 2009, 23:45 »
"Седем глътки жива вода"

1/3
http://www.dailymotion.com/video/x7xxux_nepoznatata-bulgaria-13_people

2/3
http://www.dailymotion.com/video/x7xxza_nepoznatata-bulgaria-23_people

3/3
http://www.dailymotion.com/video/x7xy57_nepoznatata-bulgaria-33_people

Nqmam dumi,vseki koito ot nas tuk e bil ili izrastnal v Rodopite znae tova,edna golqma istina za tezi horica deto cql jivot se trudqt i stroqt za da ima neshto sled nas.Blagodarq mnogo Boqn Dobrev :),gledah nqkolko pyti i trite videoklipa.Spomeni v men izpluvaha da vidq tozi film,da se vidi ot sveta kak edni izskreni i chestni hora ot Rodopite deto ne gi interesuva politika ili drugo,dori i ne iskat da im se izpishe imeto shtoto ot dusha go pravi i syrce,deto vika ago Asan Zeinilov  част3/3   ot s.Satovcha(rahmetliq) kazva taka..." za sevap go pravq,da ima i sled nas da se znaem".Prez celiq si jivot bai Asan Zeinilov s kirka i lopata pravi cheshmici,postroil e sam nad 70 spomenati v razkaza na I.Vlahov ot Satovcha.Kakva krasota,kakva gordost az sym izpitval kogato pytuvajki za moeto rodno selo Tuhovishte ot Kazanlak-Plovdiv-Batak-Dospat-Satovcha-Tuhovishte sym izpitval po pytq osobeno predi Dospat i sled nego.Za men e gordost tova deto se stroi samo i samo za da se zapazim kato pomaci,da zapazim pomashkoto v nas,nashite dushi sa izkreni.Neka spomenem i za stoticite drugi cheshmi deto sa postroeni,po danni oficialno 1150 cheshmi dobrovolno,tova e unikalno! Da se naslajdavash na krasotata na cheshmite v s.Kovachevica,v s.Dolen deto oficialno nad 150 kushti sa reg kato zapazeni pametnici za pred sveta,za cheshmite pokrai  Sarnica,Devinsko.

Tuka s gordost shte spomena pak edna takava izgradena cheshma dobrovolno s trud i finansirana ot semeistvo KASAPOVI ot selo Tuhovishte obshtina Satovcha. Cheshmata tam e izvestna pod imeto" Dolnata voda" i e v centyra na seloto!

Cheshmata tam e nai-starata otkakto se pomni horata tam,sega e edin simvol za horata tam,edno bogatstvo za stari i mladi,edna pridobivka i spomen za pokoleniqta sled nas.Tova e edin humanen fakt,zashtoto horata koito vyzstanoviha tova mojeha v imeto na parite da se napravi zavedenie s alkohol ( vpredvit che "Dolnata voda-cheshmata " e na centura v seloto i mladi i stari ot tam trugva i zavyrshva denq im) i da se pecheli,vmesto tova se izbra tishinata,spomena na Chinara-dyrvoto  deto ne si znae godinite do cheshmata,kakto i mestoto kyt za  mladi i stari,za mladojenci da se snimat tam......

Za takiva si struva chovek da jivee, za onezi hilqdi cheshmi pokazvashti nas kato unikalen narod s kultura ot vsekidnevieto ni.

P.P. Shte se opitam da pokaja i tazi cheshma deto spomenah po gore,kato chast ot vsichki napraveni za pokoleniqta.

Snimkite vzeti ot:
http://www.album.bg/tuhovishta

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #2 on: January 03, 2009, 16:33 »
    Nai-iskreno iskam da Blagodarq na Rahmie za pomoshta koqto pomogna da se kachat snimkite tuk. Mnogo e priqtno kogato si pomagame,napisanoto ostava!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #3 on: January 03, 2009, 21:52 »
Parvo da kaja edno mersi na Boyan, chuden material.

Kato slusham vse edno slusham prikazka, a vav sashtoto vreme e deistvitelnost.

Posle razkazat na Nazmi, ne sam se zamislyala po rano nad tova za cheshmite i tyahnoto stroene po pat i nad pat. Ponmya patyat kam Breznitsa ot Kazanlak i obratno. Kato se kachim gore na Yundula sashto ima edna cheshma. Tryabva da se porovya, sigurno ima nyakade nyakoya snimka ot tam i da ya postavya po kasno tuka.

Namerih edna...

Do chesmata na Yundola 2004

Tam si spirame poraztapchem se pa sednem da si pohapnem i piynem ot bistrata voda, krai cheshmata. Ama e tolkova sladko i makar da ima samo domati i sirene deto se kazva, kato slushash i shurteneto na chuchura na cheshmata... Naistina ima nyakakvo valshebstvo, prikazka i ti stavash chats ot tazi prikazka...

Taka kato se seshtam sega nashiyat priyatel Dunyata beshe publikuval edno kratko razkazche za cheshma oshte lyatoto,koeto me beshe razvalnuvako i sega shte go spodelya tuka...

Vzeto ot:
http://chernichevo.blogspot.com/search?updated-max=2008-06-25T20%3A10%3A00%2B03%3A00&max-results=5

13 Май 2008

Една самодивска чешмичка

В преходния живот много хора таят надежда... да оставят след себе си нещо, което ще съществува, дори когато тях ги няма. Повечето го правят безкористно, без егоистичния гъдел да бъдат тачени и прочути. Правят го от чувство за приемственост и от желание да предадат на поколенията потомци завета, който са наследили от предците си. Родопските българи садят дървета и градят чешми.
Тази наша традиция повелява да сториш добро на странника, да напоиш жадния и да нахраниш гладния. Навярно затова в целия този край е пълно с чешми и вризове...

нимката, която виждате, ми беше изпратена от Стефан Димов Стоянов от Кърджали. Чешмата е построена от баща му Димо, който е потъмък на стария черничевски род Толоеви и днес също живее в Кърджали.
"Тя е на едно място, което се нарича Басамаклията - разказва Стефан Стоянов, - на около час и половина пеша от селото, надолу по реката. На това място баща ми се бил зарекъл много отдавна да направи чешма и накрая успя. Мястото наистина е прекрасно, а чешмичката е каменна, след това тя обрасна с мъх и прилича на неръкотворна."
Чешмата на рода Толоеви е изградена през 1988г. Ако някой ден посетите Черничево, слезте по Бяла река и я потърсете. Чешмичката като че ли е излязла от вълшебна приказка! Наведете се, отпийте от рукналата струя и благословете непознатия строител!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #4 on: January 05, 2009, 03:17 »
Dnes kato bqh zaspal :) me sybidiha blizki ot moeto selo,sybrali se horicata v edna staichka,vodi se zala-internet s nqkolko kompa,ta cheli za cheshmite  v Rodopite i im e drago.Vseki koito e jivql v Rodopite znae che kato se stroi kyshta,cheshma,se sybirat horata i ot syrce go pravqt pomagat  i se radvat.I drugi shte e interesno da razkajat- naprimer  sema_rohleva za cheshmi iz Rodopite,adi_bg syshto mi spomena za nqkakyv chovek  ot Breznica deto cql jivot e gradil cheshmi v imeto na lubovta kym edna jena :)

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #5 on: January 06, 2009, 12:05 »
Iskam na parvo myasto da blagodarya na boyandobrev ce postavi nacalo na tazi tema - tema za jivota i vecnostta.

Az za sajalenie ne moga da publikuvam snimki na cesmi , zastoto nyamam takiva vse oste , a ne iskam da pravya copy-paste ....ne moga da vi razkaja i legenda - zastoto  vse oste ne znam takava, a ako kato studentka sam ucila nesto po bg folklor to prosto sam go zabravila.

No moga da spodelya s vas kakvo msilya az za tezi  glatki jiva voda.

Cesmi sa se pravili i ste se pravyat ....Cesmi ima ne samo v Rodopa , a na vskyade v Bulgaria ....Cesmi sa se pravili i se pravyat ot balgari , turci , pomaci .....Te sa cast ot nasiya duhoven svyat ot nasata narodopisoholgiya ot vekove.Simvol na jivota i vecnostta - voda i kamak ...Nacin da ostavim nesto sled sebe si , no ne samo nesto , a izvor na jivot - 7 glatki jiva voda ..

Spomnete si kolko pati ste se spirali na takiva cesmi patuvayki zanyakade i ste otpivali ey taka s sepi studena i cista voda .....Ne ste li se cuvstavali precisteni , oblekceni ? Syakash tazi voda vi dava jivot....

Spomnete si kolko pati ste syadali kray cesmata vav vaseto selo i spomnyayki si za tozi koyto ya e sagradil ste se vpuskali v razgovori - kakiv dobar covek bese toy ......A ako sprete kray bezimenna cesma ste kazvali helal da mu e na maystora ......zastoto vi e dal jivotvorna voda ....

Eto tova  zatova tryabva da se pravyat cesmi , za da ostane nesto sled nas i da pravim dobro na horata ....
A nakraya ne legenda , a istinska istoria - Predi okolo 20 godini dyado mi postroi cesma v pamet na Midjo mi Metka , koyto e pocinal na 23 godini i do sega kato ida na selo se otbivam tam ... otpivam 7 glatki jiva voda i go spomenavam s dobro ......

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #6 on: January 06, 2009, 16:37 »
В Смоленско като направиш чешма и мост се заравяли жълтици .Като след  някъква причина е възникнало разрушение на създаденото съоражение,с тези жълтици да се въстанови.
  За зла участ тази информация имали и иманяри(Балиевата вода -открадната бронзува скулптора от иманяри.Тази вода се посещава от хиляди мюсулмани и християни на гергьов ден.
   Римския мост-до каньона на водопадите е разрушен за да се измъкне златото в основите му.Въстановен е от съвестни помаци от кв.Средок-гр.Смолян)
 Заповядайте на гегьов ден на балиевата вода в Челенгирска махала-тя е с неповторим вкус.
  Други чешми с добър вкус и "голяма опашка" са:
        Мехмедовата вода в м-ла Станевска
        мечката-в Пампорово
        Каровата чишма в д.Райково

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #7 on: January 11, 2009, 15:53 »
здравейте всички, аз съм Ерол Исметов, и с гордост се представям като жител от село Туховища/е и с гордост качвам снимки на моето родно село. Това лято си бях от ново там, и се опитах да заснема всичките чешми които познавам и ми са разкавали че има там. Ходих от барчина на барчина, в 40  градосови жеги, само и само да си направя снимки на тези чешми. и се радвам сега да видя че има хора както Назми и Рамие които се чели и разгледали снимките които съм качвал в албум.бг и всичко което съм писал в Уикипедия и други страници.
И като жители на това село, бих помолил всеки които прочете тозо пост, моля да ми изпраща всякакви снимки и информация за село Туховища, възможно стари, черно-бели снимки най-много ме радват. а информация също. Актуалното всеки си го знае, но старото почти никои не го помни, за това ви моля за помощ, дори и да е някоя много кратка информация, пак ще ми доиде добре да попълвам историята на село Туховиша http://tuhovishta.hit.bg/history.html (отоваря се с Internet Explorer)

също така разбрах че в Благоевград имало архиви за село Туховища от както е било създадено (от преди повече от 700 години) но за съжаление аз не съм си в българия и нищо не мога да направя да получа тези архиви. но, когато си отида от ново, другото лято, ще направя всичко което е в мое раце да ги имам тези архиви в рацете си.

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #8 on: January 11, 2009, 20:10 »
Zdravey Erol.Dobre doshal sred nas ... Nadyavam se dati dopadne nasiyat forum i zaedno da postignem povece za razvitieto mu , a  kakto i za istoriyata na tvoeto selo ....Dokolkoto znam Nazmi e ot s.Tuhovica , ako se ne barkam ... Toy moje da ti pomogne , kakto i viscki nie  :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #9 on: January 12, 2009, 05:28 »
здравейте всички, аз съм Ерол Исметов, и с гордост се представям като жител от село Туховища/е и с гордост качвам снимки на моето родно село. Това лято си бях от ново там, и се опитах да заснема всичките чешми които познавам и ми са разкавали че има там. Ходих от барчина на барчина, в 40  градосови жеги, само и само да си направя снимки на тези чешми. и се радвам сега да видя че има хора както Назми и Рамие които се чели и разгледали снимките които съм качвал в албум.бг и всичко което съм писал в Уикипедия и други страници.
И като жители на това село, бих помолил всеки които прочете тозо пост, моля да ми изпраща всякакви снимки и информация за село Туховища, възможно стари, черно-бели снимки най-много ме радват. а информация също. Актуалното всеки си го знае, но старото почти никои не го помни, за това ви моля за помощ, дори и да е някоя много кратка информация, пак ще ми доиде добре да попълвам историята на село Туховиша http://tuhovishta.hit.bg/history.html (отоваря се с Internet Explorer)

също така разбрах че в Благоевград имало архиви за село Туховища от както е било създадено (от преди повече от 700 години) но за съжаление аз не съм си в българия и нищо не мога да направя да получа тези архиви. но, когато си отида от ново, другото лято, ще направя всичко което е в мое раце да ги имам тези архиви в рацете си.
                  Zdrasti Erol -selski,iskam da ti blagodarq za ogromniq trud deto pravish za kulturnoto razvitie i istoriqta na edno pomashko selo.V tova chislo isakam da spomena   i rabotata i truda na Rahmie,koqto si e 50% tuhovishtenka :) i napisa razkaza za edno krasivo selo pomashko-Tuhovishte! Sema e prava az sym ot tam Erol,poznavam bashta ti Ismet  ot deca,znam che ste v Ispaniq i kato si idvash na gosti snimash,znam che ima i tvoi nad 1500 snimki tuk v Neta.....Neka ima takiva hora kato teb,tova koeto se pishe i snima ostava v istoriqta,pisah ti predi malko,che i filma" Otkradnati ochi" zapochva s kadri ot s.Tuhovishta -obshtina Satovcha- Gocedelchevsko.Hubavo e tuk vseki ako ima spomeni za rodniq krai da se znaem,vseko  edno selce pomashko si ima svoite tradicii  koito sa nezamenimi.!!!i

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #10 on: January 13, 2009, 23:13 »
                  Zdrasti Erol -selski,iskam da ti blagodarq za ogromniq trud deto pravish za kulturnoto razvitie i istoriqta na edno pomashko selo.V tova chislo isakam da spomena   i rabotata i truda na Rahmie,koqto si e 50% tuhovishtenka :) i napisa razkaza za edno krasivo selo pomashko-Tuhovishte! Sema e prava az sym ot tam Erol,poznavam bashta ti Ismet  ot deca,znam che ste v Ispaniq i kato si idvash na gosti snimash,znam che ima i tvoi nad 1500 snimki tuk v Neta.....Neka ima takiva hora kato teb,tova koeto se pishe i snima ostava v istoriqta,pisah ti predi malko,che i filma" Otkradnati ochi" zapochva s kadri ot s.Tuhovishta -obshtina Satovcha- Gocedelchevsko.Hubavo e tuk vseki ako ima spomeni za rodniq krai da se znaem,vseko  edno selce pomashko si ima svoite tradicii  koito sa nezamenimi.!!!i
не знаех че се познавате с баща ми. аз в същност теб не те познавам, но не помня да съм те виждал.
Разказа за село Туховища, Рамие го намери в Уикипедия, част от инфроамцията я е писала едно момче от Въклиново (за това за това село, и селата окраи него имат повече информация от нащо) а останалата част съм я писал аз.
Поздрави от Испания!

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #11 on: January 13, 2009, 23:25 »
Поздравления за труда ти!!!
разбира се, ще му предам.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #12 on: January 13, 2009, 23:28 »
разбира се, ще му предам. ако Мехмед Касапов ти е даичо, значи даичети е бил този които спонсорира реставрирането на Долната Вода, така ли?
Da taka e :)!

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #13 on: May 06, 2009, 11:16 »
Огромен наплив от хора се наблюдава по лечебните извори в община Смолян
06 май 2009 | 09:11 | радио "Фокус" - Смолян
Смолян. Над 15 хил. души се очакват да посетят днес известната „Балиева вода” в смолянския квартал Средок, предаде репортер на радио „Фокус” – Смолян. От незапомнени времена хора от всички краища на страната посещават извора, с надеждата за изцеление. Хората се измиват на една от трите чешми, пълнят вода за вкъщи и берат здравец по склоновете над чешмите, който поставят над вратите си. Обичаят се спазва от всички етноси и религии в Родопите. При пълненето на водата, хората мятат стотинки за здраве около чешмата, а други оставят част от дрехи, по дърветата с надеждата, че оставят болестта от която страдат. Заради огромният поток от хора, е затруднено движението по пътя Смолян – кв. Средок – село Мугла, като множество паркирани автомобили има по пътното платно в района до входа за извора. Мюсюлмани и християни от смолянските села Могилица и Буката ще отбележат заедно празника на извора „Лъджата”, край село Буката. Жителите и гостите на Моглилица, организират шествие до Буката, което е на около 3км. Там, на специално изградени беседки ще бъде организиран пикник и с кратка програма ще бъде отбелязан празникът. Голям приток от хора се очаква и на минералния извор „Банята”, край смолянското село Влахово, по пътя за Мадан. По традиция жителите на кв. Устово и съседните села се събират при чешмата, където се къпят и мият за здраве. Други популярни извори в община Смолян са „Дупката”, край село Смилян, „Аязмото” в махала „Гудевица” в смолянското село Арда, „Аязмото” до параклиса „Св. Илия” в село Гела, изворът в село Стойките, Момчиловското аязмо и др. Смята се, че всички води днес имат лечебна и магична сила. Традициите за Гергьовден в Родопите включват още, миене с роса и люлеене на дрян и др.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

http://www.focus-radio.net/?s=2&do=n255246&PHPSESSID=s9hcqdbbrfr3qsohirufgi8uk6
Има предание че името Балиева вода идва от помак открил извора и носи фамилия Бобали /днес живее в турция/
Изворна вода в околностите на Смолян има свойствата да подквасва кисело мляко на Гергьовден
06 май 2009 | 11:45 | радио "Фокус" - Смолян
Смолян. Изворна вода в околностите на Смолян има свойствата да подквасва кисело мляко на Гергьовден, предаде радио „Фокус” – Смолян. Изворът, който е каптиран и превърнат в чешма преди много години е наречен от местните хора „Лявата вода”, заради не характерното завъртане на водата на ляво при падане от чучура и се намира над смолянското езеро „Милушевия гьол”. Жителите от съседният квартал „Каптажа”, разказват, че точно на 6 май, ако се вземе вода от извора и се подкваси мляко с нея се получава качествено кисело мляко, досущ като от магазин. Хората обясниха, че за 5 литра прясно мляко са необходими 5-6 лъжици вода, за да се получи ферментацията. Десетки са жителите от квартала, които твърдят, че са правили опита и се е получавало вкусно кисело мляко. Същите свойства има и „Балиевата вода”, от която също може да се подкваси мляко в празника на свети Георги. Според директорът на Регионалният исторически музей Таня Марева до днешен хората твърдят, че на Гергьовден с гергьовска роса без проблеми също се подквасва мляко, преди всичко овче, но може и краве. Обяснението на феномена, историкът свързва с това, че росата е една от най-чистите води, а и тревите в Родопите са екологично чисти, затова е нормално да протичат киселини процеси в млякото и да се получи уникалният млечен продукт, с който са известни Родопите.

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #14 on: May 06, 2009, 19:01 »
От балиевата вода нощес 06.05.09г