Author Topic: ПОМАЦИТЕ - ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ !  (Read 35959 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #30 on: July 03, 2009, 19:36 »
Правото на самоопределение е право на всеки човек да мисли,казва и самоопределя.
Правото на самоопределение на народите, е съвсем друго нещо и отчитам темата като подвеждаща и неправилно изписана.

Та..правото на самоопределение на народите вклучва ред неща.Неможе всеки от днес за утре да каже ,че е ескимос и да е в право.Има ред критерии за това,а единият е "родовият корен".
Затова преди да подвеждате всички,че имат законовото право да се самоопределиат като етнос помаци , докажете собствен език,фолклор и различен родов корен от останалите...

Ами предложи на модераторите да махнат темата..
Кво сме тръгнали да се самоопределяме ..амаха...

Offline sunny

• Member
  • **
ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #31 on: August 01, 2009, 22:31 »
Стана ми интересно как коментирате темата.Досега не съм писал във форума защото живея далеч от районите на моите баба и дядо.Те са били преселени в североизточна България,а по късно родителите ми са се преместили във Варна.Родителите ми са с български имена както и ние със сестра ми.Баба и дядо бяха с турски но никога не са показвали че се дразнят от нашите имена.Знам че са преживяли доста но като си помисля май по добре е че е станало така защото животът който ни предлага големия град не бих го сменил с нищо за да се върна обратно.И като заключение поне от моя гледна точка мисля че повече се чувствам българин,без значение от произхода ми.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #32 on: August 01, 2009, 22:37 »
sunny слагай каската

Isyankar

• Guest
« Reply #33 on: August 01, 2009, 22:44 »
sunny, очаквай няколко вълка да започнат да те глозгат скоро, ама отначало ще е като пощипване и постепенно ще забиват по-надълбоко...За да изглежда в рамките на добрия тон и демокрацията :) Но се надявам да издържиш и Добре дошъл във форума. :)

Offline Ади

• Senior member
« Reply #34 on: August 01, 2009, 22:46 »
Стана ми интересно как коментирате темата.Досега не съм писал във форума защото живея далеч от районите на моите баба и дядо.Те са били преселени в североизточна България,а по късно родителите ми са се преместили във Варна.Родителите ми са с български имена както и ние със сестра ми.Баба и дядо бяха с турски но никога не са показвали че се дразнят от нашите имена.Знам че са преживяли доста но като си помисля май по добре е че е станало така защото животът който ни предлага големия град не бих го сменил с нищо за да се върна обратно.И като заключение поне от моя гледна точка мисля че повече се чувствам българин,без значение от произхода ми.

Selcha, pak li :D :D :D

Offline sunny

• Member
  • **
« Reply #35 on: August 01, 2009, 23:05 »
sunny, очаквай няколко вълка да започнат да те глозгат скоро, ама отначало ще е като пощипване и постепенно ще забиват по-надълбоко...За да изглежда в рамките на добрия тон и демокрацията :) Но се надявам да издържиш и Добре дошъл във форума. :)
Благодаря за посрещането.Всъщност съм регистриран в сайта от една година,но се престраших да напиша няколко реда.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #36 on: August 01, 2009, 23:09 »
Ти, трябва да си червената шапчица тогава ;D ;D!!!!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #37 on: August 02, 2009, 11:49 »
... повече се чувствам българин,без значение от произхода ми

Няма лошо в това да се чувствуваш българин. Това е гордост! Лошото е когато изискваш другите да се чувстват българи (по произход).

Offline Azi-2000.

• Avarage member
« Reply #38 on: August 29, 2009, 18:04 »
Правото на самоопределение според мене е единствения начин за душата за всеки самоопределил се. В това отношение това е едно лично чувство. В независимост от религия,име,произход,начин на живот аз виждам единствено това наше свещенно право.Право което е много лично и никой няма право да ни съди за което!

Shumarov

• Guest
« Reply #39 on: August 29, 2009, 23:19 »
Правото на самоопределение е право на всеки човек да мисли,казва и да се самоопределя.
Правото на самоопределение на народите, е съвсем друго нещо и отчитам темата като подвеждаща и неправилно изписана.

Та..правото на самоопределение на народите вклучва ред неща.Неможе всеки от днес за утре да каже ,че е ескимос и да е в право.Има ред критерии за това,а единият е "родовият корен".
Затова преди да подвеждате всички,че имат законовото право да се самоопределиат като етнос помаци , докажете собствен език,фолклор и различен родов корен от останалите...

Fotakiev, po sveta sigurno ima milioni hora, koito sa kosmopoliti. Stoqt nad ponqtiq, kato koreni, rod, nacionalnost.Tqhnata rodina e planetata Zemq, i na neq ima samo edna rasa, i edna nacionalnost-choveshkata.Pravi mi vpechatlenie, che iznasqsh citati na ucheni.Eto ti edna pesen na edin pokoen mechtatel, koito beshe nad ponqtiqta, kato etnos, rod, naciq! Pozdravqvam te!

John Lennon - Imagine

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #40 on: August 30, 2009, 02:31 »
Fotakiev, po sveta sigurno ima milioni hora, koito sa kosmopoliti. Stoqt nad ponqtiq, kato koreni, rod, nacionalnost.Tqhnata rodina e planetata Zemq, i na neq ima samo edna rasa, i edna nacionalnost-choveshkata.
Напълно съм съгласен с теб!Светът се отваря и глобализира.Затова няма смисъл да се споменава даже създаване на нов етнос "помаци" и да се делят изкуствено хората.Съгласен ли си с това?

Pravi mi vpechatlenie, che iznasqsh citati na ucheni.
Много не разбрах какво искаш да кажеш,но да използвам цитати на учени .... Това проблем ли е?

Eto ti edna pesen na edin pokoen mechtatel, koito beshe nad ponqtiqta, kato etnos, rod, naciq! Pozdravqvam te!
Благодаря за поздрава,страхотна песен!

Shumarov

• Guest
« Reply #41 on: August 30, 2009, 10:43 »
Напълно съм съгласен с теб!Светът се отваря и глобализира.Затова няма смисъл да се споменава даже създаване на нов етнос "помаци" и да се делят изкуствено хората.Съгласен ли си с това?
Много не разбрах какво искаш да кажеш,но да използвам цитати на учени .... Това проблем ли е?
Благодаря за поздрава,страхотна песен!

Az izkazah moe mnenie, i se radvam, che go spodelqsh.No ne spodelqm mnenieto ti, che se syzdava nov etnos.Pomacite syshtestvuvame, i ne smqtam, che tozi fakt doprinasq za razdelenie.Tova e po-skoro razlichie po moe mnenie, i e hubavo da sme razlichni.Spomnqm si edno nedalechno ravenstvo, i edinstvo nalojeno ni sys sila.Beshe sivo, i otvratitelno.I se vidq, che e izkustveno, i nqma bydeshte.Ne znaq kakvo imashe v predvid, kato kazvash, che se delqt izkustveno horata?Kak syshtestvuvaneto na pomashki etnos deli horata!?

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #42 on: August 30, 2009, 13:30 »
Az izkazah moe mnenie, i se radvam, che go spodelqsh.No ne spodelqm mnenieto ti, che se syzdava nov etnos.
От скоро си тук и не знаеш,че точно това се иска!
Между другото само ме апострофираш,а не си казваш позицията.Помаците българи-мюсюлмани ли са или са отделен етнос?

Pomacite syshtestvuvame, i ne smqtam, che tozi fakt doprinasq za razdelenie.Tova e po-skoro razlichie po moe mnenie, i e hubavo da sme razlichni.
Най-хубавото, е че сме различни.
Различието обаче често се използва от недобронамерени хора....така те допринасят за разделението.Помаците съществуват и дано да продължават да си пазят красивите традиции.

Spomnqm si edno nedalechno ravenstvo, i edinstvo nalojeno ni sys sila.Beshe sivo, i otvratitelno.I se vidq, che e izkustveno, i nqma bydeshte.
Така е!

Ne znaq kakvo imashe v predvid, kato kazvash, che se delqt izkustveno horata?Kak syshtestvuvaneto na pomashki etnos deli horata!?
Има тук например в сайта,хора които доказват арабски,тракииски,славянски,турски,помашки произход.Даже един от колегите на Метка ,ще обикаля из България да доказва различието на помаците от българите-християни.Това се прави изкуствено и няма как да не се получи разделение и да няма реакция,нали?

Offline Dimitar_st

• Member
  • **
« Reply #43 on: August 30, 2009, 20:54 »
Здравейте, на 22 съм и сигурно нямам "мъдростта" на тук дискутиращите, но не мога да не изкажа мнение по подобна тема.
Виждам, че се опитвате да водите някаква абсурдна пропаганда с този форум а още повече и с целия сайт. Аз също живея в Родопите и се гордея, че съм се родил на такова място, но ми става смешно когато някой заговори за помаци като за отделен етнос. Винаги съм приемал за етнос: цигани, турци, арменци - хора, на които ясно личат отличителни белези (цвят на кожата, език, обичаи) и не мога да приема хора, които за това, че се молят (или не се молят) на друг бог се самоопределят за етнос.
Абсурдно е също толкова, колкото българските католици да се смятат за друго освен българи. Не мога да оправдая и мнението, че непременно "помаците" са бедни и те по някаква причина трябва да бъдат разграничавани .
Според мен, употребата на понятието ПОМАК по начина по който го показвате освен да навреди на вашите и поколенията след вас социални контакти не може с нищо да ВИ помогне.
Направи ми впечатление и телевизията, която сте публикували. Ами за един час от времето което отделих да гледам освен български родопски песни и танци друго не можах да видя. Защо тогава е необходимо да я кръщавате ПОМАК ТВ, а не РОДОПСКИ ФОЛКЛОР ТВ. Аз мисля, че тези деца, които ги дават по тези клипове могат да поискат да имат други социални контакти (най-малко да учат другаде), ако тези абсурди се гледат от хората, тези деца ще бъдат презирани или най-малко сочени с пръст.
Вместо да се опитваме да се интегрираме, тук се насажда пропаганда.

Shumarov

• Guest
« Reply #44 on: August 30, 2009, 21:51 »
От скоро си тук и не знаеш,че точно това се иска!
Между другото само ме апострофираш,а не си казваш позицията.Помаците българи-мюсюлмани ли са или са отделен етнос?
Най-хубавото, е че сме различни.
Различието обаче често се използва от недобронамерени хора....така те допринасят за разделението.Помаците съществуват и дано да продължават да си пазят красивите традиции.
Така е!
Има тук например в сайта,хора които доказват арабски,тракииски,славянски,турски,помашки произход.Даже един от колегите на Метка ,ще обикаля из България да доказва различието на помаците от българите-християни.Това се прави изкуствено и няма как да не се получи разделение и да няма реакция,нали?

Razbira se, che moje da ne se poluchi takava reakciq, kakto pri tebe, fotakiev-mene ne me byrka koi kak se opredelq.Tova, che pri tebe predizvikva takiva reakcii si e tvoi problem.Ili na psihiatrichnite slujbi v tvoeto naseleno mqsto.Ti primerno, ako se samoopredelish, kato zimbabviec, i tygnesh da agitirash i drugi da se opredelqt, kato takiva-mene ne bi me pritesnilo.Ostavam sys vpechatlenieto, che iskash da ubedish vsichki pomaci, che sa bylgari.Zashto go pravish?Kakvo kato sa bylgari?Kakva e polzata ti ot tova? Moralna, ili materialna?Predstavi si, che nqkoi zapochne da te ubejdava sys citati ot sorta na tezi, koito ti publikuvash ti, che si ne bylgarin da kajeme, a Iranec, ili rusnak, ili ariec-hubavo li shte ti byde?
Az veche gledam sys visokomerno prezrenie na takiva meraci.A ne znam dali si davash smetka, che izpadash vyv jalkoto systoqnie na vyzroditel sys dyrjanieto si, i pomakofobiqta si.Az sym pomak, i nqmam nujda nqkoi da mi kazva kakyv sym-az go reshavam-ne ti, nito otpadyci, kato Bojidar Dimitrov, ili Anton Donchev.Ako tova ti predstavlqva problem-preporychvam ti da se lekuvash.Mislq, che ti kazah, da dyrjish dobyr ton.Ako ne umeesh da go pravish-qvno ne si za tozi forum.Ne iskam da byda chenge!

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42