Дано не бъда криво разбран, като външен човек, но като чета тази дискусия, ми хрумна следната може би абсурдна идея.
Публична тайна е, че асфалтирането е безкрайно корумприан бизнес, и се прави в пъти по-скъпо от реалната му себестойност.
Също така известно е, че умишленно се асфалтира не по европейски технологии, а по българските правила, които налагат, ако искаш и догодина да имаш работа, тази година да положиш асфалта скапано, за да може след дъждовете и снеговете да се осее с дупки, за да имаш какво да правиш и догодина.
Третото, което е ясно и на децата над 10 годишна възраст, е, че парите за всички инфораструктурни проекти се отпускат и усвояват единственно през политически схеми и фирми, които са им в слугинажа.
И последно: ясно е, че с тези спрени средства за България и с тази финансова криза, Брезница и другите села и градове на България скоро на "Неволята", дето в нашия случай минава за държава, няма защо да се надяват.
По-добре да се събудим и да погледнем истината в очите.
На мене ми хрумна, повтарям, може би безумна и нездравомислеща идлея, която вероятно има смисъл за планински и денивелационни селища с тесни улици, както ми се видя да има в Брезница от снимките.
Става дума за древното, простото, здравото и вечното: каменна настилка.
Ако чакате на асфалта, за който входният билет го описах, и "качеството" и "надеждността" му са добре известни, не е ли по-добре, с местни усилия, ако наблизо има каменна кариера, да се подреди постепенно класичесикия реден камък тип калдъръм, както е бил преди, и да се реши въпросът с калта и с дренирането на дъждовните и други води.
Може да е по-тежко и по-ръкопашно, безусловно, но е по-възможно да се направи с организиран местен труд и всеки здрав мъж и семейството му да пожертват 10-15 работни часа и да вземе участие в застилането поне на участъка пред дома си (10-20 метра), по единен архитектурен план, с организационното съдействие на кметството.
Себестойността на камъка, ако е наблизо и местен, ще бъде много по-ниска, отколкото да чакате на прескъпия и скапан асфалт, ми се струва.
"Помогни си сам, за да ти помогне и Господ".
Неволята няма какво да я чакате.
Тази схема за градовете не става, но на някои от снимките видях каменна кариера, но не разбрах - това до Брезница ли е, или другаде.
Ако искате, се замислете, ако не става, го игнорирайте.