Author Topic: Dискриминация  (Read 232639 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Re: Dискриминация
« Reply #75 on: July 22, 2009, 17:29 »
Разказа на Метка няма нищо общо с етническа дискриминация.
Това са казармени простотии, и трагедии, които не се влияят от етнос.
Помак, маке, шоп, мокър, кемаф, толуп, кукер, шамандура и т.н. всеки млад войник си получаваше съответното определение, и се тормозеше от "старите кучета" по тая линия.

Жалко е че една лична драма се представя с етническа причина.
"Напомпването" на Редник Булиев от "стари кучета"-цигани пак ли ще да е с етническа причина?

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #76 on: July 22, 2009, 19:06 »
Разказа на Метка няма нищо общо с етническа дискриминация.
    Наколко причини които ме карат да съм уверен в идеята че именно това е етническа дискриминация:

• По време на клетвата и на моя брат и на мене самият,поради това че имаше и има непоносимост към женското традиционно облекло на нашите майки,сестри и жени, се налагаше те да се крият от останалите родители на войниците с които сме служили.
      Тези неща се случваха по време на клетвите и свижданията в почивните дни.
      В резултат на това нито аз нито моят брат сме се чуствали пълноценни войни на Българската Армия, въпреки лоялноста ни към държавните институций и закони.
    • Къпането във войнишките бани.
      По принцип баните в казармите бяха общи.Самото къпане първоначално не беше проблем.
      След като обаче наблюдателните непомаци забелязаха различието че съм или сме обрязани,на практика къпането за нас с цялата група ставаше истински ад.Поради тази причина бяхме принудни да се къпем в в други помещения със студена вода.
    • Във войнишките кухни се предлагаше редовно свинско месо, като задължително меню за всички войници.
      Ако някои от нас не се храни. просто бива подлаган на тормоз и едва ли не можеше да го тикнат в пандиза заради отказа да се храни , като особено странна форма на саботаж.
    • Ако кажеш примерно че си мюсюлманин и не ядеш свинско месо, омразата към теба става стократно по голяма.
      При  този случай риска е много голям за тебе, защото хем ще си гладен, хем ще ядеш бой от  ксенофобите

С риск да ми се разсъди Мустафа,знам от очевидци че  когато той е служил в казармата основното му меню е било предимно филийки с хляб, поради тва че останалата хране е била сготвена със свинско месо.И така е изкарал човека цели 2 години..
       Въпреки това  Мустафа си е изпълнил войнският  дълг.Може би това е причината сега тука да търпи агресията на Петер и компанията му.

• Помакът войник от село Кочан които е извършил двoйно убийство и самоубийство, със сигурност е подлаган на
      етническа нетърпимост от страна на останалите. Това го декларира и брат ми които съще е бил малтретиран
    • Самото отричане на този пример като етническа дискриминация от Петер, също е доказателство че е било именно етническа дискриминация
    [/list]

Offline shaban

• Forum fan
    « Reply #77 on: July 22, 2009, 20:14 »
    Метка,няма смисъл, какво  очакваш от хора които в казармата се зафърляха и биеха с хляба.Такива  никога няма да хванат вяра на хора които целуват хляба когато го изпуснат и се кълнат в него  . Остави, брат ми това е бита кауза ,при някои е генетично заложено.

EVROPOMAK

• Guest
    « Reply #78 on: July 22, 2009, 20:27 »
    Разказа на Метка няма нищо общо с етническа дискриминация.....

Айде, добре де, щом е речено, така да е, не е етническа!  :(
    Това си е една грозна и долна НАЦИСТКА дискриминация!  >:(

user1

• Guest
    « Reply #79 on: July 22, 2009, 20:34 »
    По-ярък пример за дискриминация надали някой може да посочи.Това е съвсем чиста, по учебник, ксенофобска проява.Чудовищно.Ето защо трябва да се говори, трябва се сближаваме с всички, иначе незнанието,непознаването на другия винаги води до горните и подобни тям грозни сцени.

Offline SHEFKET

• Senior member
    « Reply #80 on: July 22, 2009, 21:09 »
    Аз също мисля че може би няма представител на малцинствата,който в казармата не е бил малко или повече дискриминиран!Аз служих в Ивайловград през 1995-1996г.и мога да ви кажа че отношението на младшисержантите към тримата помака в взвода които бяхме беше същото.На всичкото одгоре те настройваха и другите войници срещу нас,всички бяхме новобранци но помаците бяхме по-новобранците!
    Не знам сега как е в армията,сега няма наборна войска но сигурно има военнослужещи от малцинствата!

Offline PETER

• Forum fan
    « Reply #81 on: July 22, 2009, 21:50 »
    • Самото отричане на този пример като етническа дискриминация от Петер, също е доказателство че е било именно етническа дискриминация

Железен аргумент.  ;D
    Ако Петър отрече че земята е кръгла, според Метка, това ще е доказателство че Земята не е кръгла.

Дискриминация значи правене на разлика. Различно отношение.

Простотията и различното отношение в казармата я имаше към всички млади войници, не към различните по етнос войници, затова е смешно да се претендира за някакво различно отношение.
    Защо в разказа няма примерно продължение как стария войник - помак се е отнасял към новобранеца непомак?
    т.е. тук имаме дискриминация, но тя е насочена към младия войник, не към войника от етнос.
    Да не говорим че по принцип в институцията армия всичко това се осъждаше.

Свинското месо в менюто също не е дискриминация защото е давано на всички, без да се прави някаква разлика.
    По тая логика вегетарианците също ли са дискриминирани, щом от общия казан им се сипва месо?

За банята мисля че е художествена измислица.  По мое време се къпехме максимум веднъж на седмица и пишките на наборите бяха последното нещо от което се интересувахме.

А религия и религиозни навремето изобщо нямаше. Нито съм видял някой да се кръсти, ни да колинича.

Isyankar

• Guest
    « Reply #82 on: July 22, 2009, 22:01 »
    За свинското съм съгласен, както и за пишките (това ли е работата на войниците - да си гледат пишките? ), а за свинското - някой може да е вегетарианец както каза Петер, а пък друг да не яде телешко заради религиозни или други разбирания - в казармата място за религия няма, особено пък в преди 89та...

Offline Metka

• Forum fan
    « Reply #83 on: July 22, 2009, 23:00 »

За банята мисля че е художествена измислица.

Tова е клеветническо твърдение Петер.
    Всички помаци които  са били в казармата и пишат тука биха го потвърдили че са имали аналогични ситуаций като моята.

Offline abc

• Forum fan
    « Reply #84 on: July 22, 2009, 23:04 »
    Повечето мъже тук са били в казарма и знаят, че старите тормозеха новите без да се интересуват от етнос.

Isyankar

• Guest
    « Reply #85 on: July 22, 2009, 23:11 »
    Аз пък знам, че шопите много са ги дискриминирали в дълбоката провинция особено ....

Offline SHEFKET

• Senior member
    « Reply #86 on: July 22, 2009, 23:20 »
    Петре ще ти дам един пример,а ти кажи дали е дискриминация!
    След вечерна проверка си лягаме!Младшисержантите решават да си направят някакво забавление и се започва-всички резаци да станат(лежим си и си мълчим)чухте ли какво казах беее,има ли помаци тука бееее(в такива моменти не мога да опиша какво съм чувствал)идва до моето легло или до леглото на някои от другите двама помаци-ти какъв си бееее,колко пъти трябва да ти казвам да станеш и т. н. това е само един пример да не ти казвам как един път не ми издържаха нервите и в кухнята като работно,хванах ножа и го опрях в гърлото на един не помак от Харманли който ако ни сравниш двамата сам сигурен че колкото и да не обичаш помаците,ще намериш много повече хубави качества в мен от колкото в  него,но той човека беше решил че мрази помаците и че те са нищо пред него и че той е много повече от тях!

Offline mustafa_b

• Forum fan
      • Всичко за село Корница
    « Reply #87 on: July 23, 2009, 08:21 »
    Наличието на свинско месо в менюто (без алтернативно такова) в казармата е класически пример за непряка дискриминация на верска основа.

Непряка дискриминация
    Непряката дискриминация се изразява в прилагането на привидно неутрално условие, критерий или практика, които биха поставили в неравнопоставено положение лица на основата на тяхната расова, религиозна, верска или етническа принадлежност, увреждане, възраст или сексуална ориентация, освен в случаите, когато тяхното прилагане може да бъде обективно обосновано със законосъобразни причини.

Offline abc

• Forum fan
    « Reply #88 on: July 23, 2009, 14:11 »
    А когато вали каква дискриминация е?
    Не се ли прекалява и преиграва с термина "дискриминация"? Ако помак бъде спрян от милиционер и му напишат правомерен акт със сигурност ще има пост за дискриминация! Аз обаче ако се завъдя с такъв на кого и от какво за се оплача? Арменския поп отдавна е умрял.

Offline mustafa_b

• Forum fan
      • Всичко за село Корница
    « Reply #89 on: July 23, 2009, 14:30 »
    Не, не се прекалява. Дори мисля, че смекчаваме нещата. Защото по-точната дума е "тормоз".