Като има винаги първи път изглежда ти си първият
Предлагам да оставите нескромната ми персона настрана: тя не е обект на спора.
Къде го прочете това?
В цитатите на Мустафа
И как така Аллах решил?
И аз това се питам
Ти откога имаш правомощията да казваш на Аллах какво трябва да прави?
Нямам. И не съм заявявал. Вие ми го вменихте това. Така че отговорете вие на тази инсинуация.
И къде прочете, че трябва да угаждаме на твоите прищявки?
Първо, не са
мои прищявки.
Ако Бог (Аллах) искаше всички хора да говорят и разбират арабски, щеше да направи така, че на света да се раждат само араби с прекрасен арабски. Щом е направил хората различни, с различни езици, значи, иска да е така. Ако някой реши, че Аллах чува и разбира молитвите само на арабски, този някой нещо ни посмотва. А щом ни манипулира, значи, има или преследва някаква изгода и не му е чиста работата.
И кого принизяваме? И как?
Според мен е ясно.
Ако вие не се досещате, замислете се пак.
Ако си прочел поне един път Корана, щеше да ти е ясно, че е низпослан към всички хора.
Без да съм го чел от край до край (все още) и аз на това се надявах.
Следователно Аллах не би искал да се слагат езикови ограничения за богуслуженията, и тази догма е сложена от човек, на който арабския му е бил по-лесен и привичен. А друга голяма група арабоговорящи и арабо-разбиращи са го подкрепили и са го закрепили като догма.
Иса е Пратеник на Аллах. И кое е по-логично - триединната догма или моноединната?
По-логично е да няма догма, а всеки да чете, да се моли и славослави Бога на своя собствен език.
Сякаш казваш човешкото слово може да е човешко.
Няма нужда да се изопачават думите ми.
Казал съм пределно ясно какво имам предвид.
Въобще четеш ли какво пишеш?
Чета. Чета и това, което пишат другите.
Други менторски въпроси?
Дай доказателства за втората половина на изречението.
Върнете се 2-3 постинга назад и ако изнесеното от Мустафа не ви устройва или не сте съгласен с него, питайте него, не мен.
1400 години сме нямали проблеми, че всички богослужения са на арабски, та сега ли да имаме? Брей, че откога си толкова загрижен за мюсюлманите? Те самите не се притесняват, ти се притесняваш. Чудна работа.
Светът е пълен с изненади и чудеса.
Те са част от божествените проявления, не знаехте ли?
Да, времето ще покаже, ама си нетърпелив
Какъв съм аз, си е мой, не ваш проблем.
Не е очаквал
И аз така си мислех.
Значи, и за него е имало първи път, нали така?
И защо не е добро за вярващите? Защото ти и подобни на теб не искате, затова ли?
Престанете с параноята.
Не е добро, защото такава тънка, важна и сложна материя като свещените текстове трябва да бъде максимално добре разбрана. За да бъде разбрана, трябва да е разбираема. А хората разбират най-добре това, което е на собствения им език. В противен случай се отварят клапаните за секти и подразделения, стигащи до откровен тероризъм и пълно неприемане (на физическо ниво) на другите и стремлението и одобрението на избиването им. Това е проблем не само на исляма днес, а е било и на християнството, налагащо богуслужене само на латински (католическия свят) довел до масови изтребления "В името на Бога". Има ли неразбиране и недоразумения, особенно на ниво религия и религиозни текстове, синдромът "Както Дяволът чете Евангелието" се проявява задължително.
И най-логичното средство за предотвратяването на това са
образование и преподаване и служене на религиите на родния език за конкретния народ.
За момента ми противопоставяте
догма, лични нападки и подигравки.
Има ли някой с
аргументи?
И Исляма заповядва ли ни нещо, което да ни е във вреда?
Не знам. Има някои сури, които звучат меко казано притеснително за всички не-мюсюлмани. Няколко пъти предлагах теологична тема с разшифроването и обсъждането им. Дотук никой от теолозите не се откликна. Във форума поне.
И мислиш ли, че сме длъжни да се съобразяваме с твоите "експертни" и пълни с невежество мнения?
Ако вие се имате за титан на мисълта, и това ви помага да живеете по-щастливо, така да е. Нарциси дал Бог не само сред цветята.
Но престанете да ми вменявате неща, които не съм казал и твърдял. Аз никого на нищо не задължавам.
Това е форум. То ест, място за спорове и дискусии. И аз излагам своите мнения и аргументи, без да нарушавам правилата.
И 1000 години са малко
Не се знае.
"Неведоми са пътищата Господни."