Author Topic: Помашка идентичност  (Read 112912 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Ynt: Помашка идентичност
« Reply #120 on: March 27, 2009, 22:13 »
Ясно, е че трябва като помак още много, много да уча за да разбера онеци от висшите раси!!!  -сарказама ти е ненужен а що се однася за ученето то деиствително имаш  какво още да учиш- впрочем и аз има какво да уча както се казва човек се учи докато е жив.Впрочем стремежа ти да се искараш пряк потомък на траките е похвален че кои не иска да има такива предшественици но рискуваш да изпаднеш в смешна ситуация на фона на етническото разнообразие и сложните ентически процеси развили се в средните векове по  балканските земи.

Isyankar

• Guest
« Reply #121 on: March 31, 2009, 00:57 »
Като цяло, ако си говорим за гени - последните генни изследвания на българите (не знам точно кои групи са определяли, защото и това е важно) сочат за много сериозна тракийска жилка ... Много по-силна от славянската и древната българска, отколкото се е смятало преди...това бяха съвсем нови изследвания и не помня къде и кога ги четох .. може би скоро някой ще ни подскаже...Но определено като наследници на траките не бих определил само един или два етноса на Балканите...а кой с 1 или 2% повече е несериозно да се измерва, защото на вътреетническо ниво разликите достигат предполагам до над 10% ...

Винаги ми е било много расистко и назадничево да се обсъждат гените, освен когато не е с исторически смисъл, ама на Балканите никога не е така, а с политически ! :)

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #122 on: March 31, 2009, 10:54 »
ИСИЯНКАР мисля че когато си говорим за гени в исторически контекст това не е нито расистко нито назадничаво а напротив -но иначе си прав тн. тракийска жилка хич не е малка и за подценяване траките са оставили в населението на България и в часност в Родопите даста голяма диря не само генетично но и в областта на материалната и духовната култура и това никой не може да го отрече -сред помаците са се запазили някои топоними някои вярвания от пред християнско - пред ислямско време които заслужават сериозно изследване.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #123 on: March 31, 2009, 20:16 »
Последно тезата каква е, че помаците са наследници на траките ли?

Offline Ralitsa

• Member
  • **
« Reply #124 on: March 31, 2009, 20:37 »
Ochevidno vyprosa e dosta slojen :)
V knigata na d-r Kostadin Georgiev  (koqto naposledyk dosta 4esto citirame i nqkoi hora mn q haresvat) se kazva 4e rodopskite bogomili(koito bili sys slavqnski koren) vyzprieli bez syprotiva islqma i ottam natatyk se razvivat syvsem samostoqtelno ot formira6tata se bylgarska nacionalnost! Samo 4e znaem kakvo predstavlqva Bogomilstvoto i nai-ve4e ot koi i kyde se zarajda... :)

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #125 on: March 31, 2009, 20:38 »
ABC-чети внимателно никъде не се говори че помаците са наследници само на траки а и не е възможно да са наследници само на един етнос- не забравяй славяните древните българи и много други етноси оставили диря на балканите- но това е нещо напълно естествено- да се персонифицира само един етнос е погрешен подход- впрочем един наш известен историк скоро изброи петдесет  и повече по големи и по малки народи оставили диря в българските земи.

Offline abc

• Forum fan
Идентичността
« Reply #126 on: March 31, 2009, 21:09 »
Е, и? Трябва да си раздробим държавицата на етноси с етнически региони и чували с претенции ли? Нали сме едно и искаме по-добра държава с по-добра управа, с по-добро бъдеще за децата ни? Това ли е пътят? Аз ves.K рядко чета невнимателно и никога не правя пропаганда. Не, че ти не четеш така. Сега тракииците на кого да бъдан наследници и дали да не си направят нация? Елитно е да си трак  ;) А мизийците? А шопска нация?

Как да живеем добре, като всеки се дърпа нанякъде? Явно е, че животът е тежък за всички. Явно е, че има недоверие между християни и мюсюлмани, явно е, че християните българи не харесват християните цигани, както и че християните българи имат относително по-топло отношение към мюсюлманите помаци, отколкото към другите мюсюлмани. Но какво печелим ако се направим на щрауси? Това обаче са първосигнални отношения, защото омразата или неприязънта е породена на първо място от външни фактори, на второ от непознаване на другите. От християните във форума кой чу упрек или съмнение по сагата Рибново?

Няма етнически чисти държави на 100% ves.K. Дърпането в тази посока има лошия си пример от началото на миналия век - Германия.

Ralitsa, тезата за богомилите съм я чувал и ми е относително приемлива, НО! Богомилите са българи, последователи на поп Богомил, а той се е разбунтувал срещу двуличието на власта под формата на царския двор, църквата и от поредицата. Цар Петър І си е търпял критиките и в следствие на това или онова се е появил поп Богомил. Аз съм привърженик на идеята, че винаги се случва това, което трябва да се случи.

Богомилите са били гонени, защото уронват властта, но при Гугъл под ръка не намирам нужда да задълбавам. Когото го интересува ще си го намери. Възможно е богомилите да са приели исляма, но това не ги прави друг народ.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #127 on: March 31, 2009, 21:30 »
ABC никъде не говоря за 100процента етнически чиста държава и пази Боже и през ум не ми минава да дърпам накъдето и да било-обсъждането на даден етногенезис не бива да те навежда на такива мисли- това че споменах виждане на наш водещ историк за голамата броика народности влезли в етногенезиса на Българският народ изключва твоите умозаключения.

Offline gugu

• Senior member
« Reply #128 on: March 31, 2009, 21:40 »
Не стеснявайте района на траките само до Родопите! Ами Розовата долина! Тракийски могили има и в цяла северна България, даже и в днешна Румъния (Дакия в миналото). Приемайки че траките са важен елемент от сегашната ни народност, това автоматично ни прави общ НАРОД.
АВС каза "Сега тракииците на кого да бъдан наследници и дали да не си направят нация? Елитно е да си трак   А мизийците? А шопска нация?"
Много е просто. Мизийците, шопите, родопчаните, добруджанци и т.н. - ами те отразяват днешното проявление на някогашните МНОГОБРОЙНИ тракийски племена, плюс другите народности, дошли през следващите 2000 години!
Съвсем искрено - не може само помаците да претендират че са траки. И моите дядовци са от долното течение на Марица и източните склонове на Родопите. И аз съм потомък на траките! Нищо че съм агностик и "домашен" православен.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #129 on: March 31, 2009, 21:49 »
ves.K не знам какво води този наш водещ историк, но моят пост в общи линии беше тип "съждение по тема".
Не знам как се определя кои са водещи и кои водени?! Според моментния интерес?

gugu, аз пък съм потомък на дядо дошъл от Скопско, но никога и не помислял, че е наследник на Александър Македонски. Който си е бил гей. Което не е осъдително. Но е бил  ;)

Offline gugu

• Senior member
« Reply #130 on: March 31, 2009, 22:51 »
ABC, не си ме разбрал! Искам да кажа, че тезата - "ние сме траки", ни прави всеобщи роднини на една широка територия :)
По добре ми кажи мнението си за статията на проф.Чуков в темата по-долу.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #131 on: March 31, 2009, 22:57 »
Разбрах те gugu.

Чета го тоя професор в момента, ама съчетавам и други дейности.

Ismet DRAMSKY

• Guest
« Reply #132 on: March 31, 2009, 23:01 »
За корените и предците е добре човек да се рови в миналото и да прави опити да го разгадае, но лично мен ме вълнува в момента какъв съм и като какъв се чувствам - П О М А К, а какви са били далечните пра-пра-отци това едва ли ще ни направи по-умни и важни, ако ще дядката да е бил и поп, но със сигурност знам че нито той, нито неговите и нито на неговите неговите са били такива! Все пак в тези земи на Родопите няма от векове нищо свързано с църкви и манастири освен късното християнските когато султаните на империята са давали разрешения на новопреселените християни да си построяват такиви при заселването си. Нищо друго, освен тракийски находки и паметници! Ами една голяма част от Помаклъка които им дадоха зелени карти за САЩ, Америката да им се направи ген.тест, щото май са им нужни за генетичен материал , като една от най-здравата и красива "раса" или айде да кажем етно, да не земе някой да се разсърди пак и да се обиди без да ще :o!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #133 on: March 31, 2009, 23:21 »
Ismet DRAMSKY, ако брат ти стане християнин ще го намразиш ли?

Offline gugu

• Senior member
« Reply #134 on: April 01, 2009, 08:52 »
Защо пък християнин?  Сега в Америка има широко обсъждане да се поставят на една плоскост и правата на агностиците и атеистите. Има хора свързани с науката, които имат право да са морални и честни и без да са религиозни и привърженици на каквато и да е религия.
Така че по-общия въпрос-ами ако е атеист?

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42