Vishte,Chechliya,az sashto sam saglasen s vas po otnoshenie na tova,che v nikakav sluchai ne mojem da postavim znak za ravenstvo mejdu PRAbalgari i taraki.V nikakav sluchai.Prabalgarite sa rodstveni na iranoezichnite indoevropeiski narodi-skiti,sarmati,alani,masageti,saki i t.n.Tuk nyakade byah prochel rezultatite ot edno genetichno izsledvane na teritoriata na Balgaria i po-specialni iskam da se spra na rezultatite za Severoiztochna Balgaria,a imenno che tam preobladavat horata ot arianski proizhod.Sega,saobshtavaiki tova samiyat avtor nadali saznava kakvo znachi "arian",arian znachi ariets,a s ponyatieto ariitsi se nazovavat vsichki indoevropeiski plemena i po tyasno tezi ot iranoezichnata ezikova grupa.Znaem ,che pri poslednoto preselenie po nashite zemi prabalgarite se sasredotochvat nai-veche na teritoriyata na dneshna Severoiztochna Balgarya i Severna Dobrudja/koeto e sashtoto/.Pri arjeologicheski razkopki/tova vaobshte ne e oglasyavano,zashtoto shte e v protivorechie s oficialnata komunisticheska doktrina za proizhoda na prabalgarite/ pri nad 90% ot grobrvete se nabliudava pogrebalen ritual harakteren za narodite naselyavali prichernomorskite stepi,a imenno sarmati,alani i dr. Ne moje da se otkrie mogoloiden element,harakteren za narodite ot tiurkskata grupa,naprotiv,rasovite belezi sa identichni s tezi na iranoezichnite indoevropeici.Pri svoeto pateshestvie do Voljska Balgaria/ne si spomnyam imeto,no shte go posocha po-natatak,zaedno s drugite iztochnici,koito mi poiska Plamen Paskov/ arabski letopisets po svoya pat izrichno spomenava vsichki tiurkski plemena,prez chiito zemi preminava,tehniyat pominak,nachin na jivot,nablyagaiki na tyahnoto nomadstvo.Upomenavaiki tehnite imena/na plemenata/,toi navsyakade utochnyava tyahnata prihadlejnost kam tiurkskata etnicheska obshnost.Stigaiki do zemite na Voljskite balgari,toi nabliaga na ryazkata promyana pri nachina na jivot pri tyah-golemi,silno ukrepeni,kamenni gradove,usednal nachin na jivot,prekrasno uredena darjava i utochnyava,che balgarite sa SAKALIBI ,ponyatie,s koeto arabite nazovavat vsichki iztochnoevropeiski plemena,a takiva sa imenno spomenatite po-gore sarmati,alani,roksolani i t.n. plemena ot indoevropeiskata iranoezichna ezikova grupa.