Здравейте на всички от форума!
С интерес чета всички теми, в които се говори за същността на помаците - традиции, история и т.н. Не знам дали поста ми е офтопик, защото като гледам, в почти всяка тема след първите два-три поста по същество, започват междуличностни нападки, правят се глобални изводи от единични изказвания или действия и темата се разводнява.
Та моите впечатления поне по тази тема от това, което изчетох:
1. Много сили трябва да се хвърлят, за да се СЪЗДАДЕ етнос - всички атрибути, които да отличават дадена маса хора от друга. И по какво се отличават помаците в БГ от българите-християни - основно по вярата! Виждам, че много хора усърдно работят за СЪЗДАВАНЕ на помашки етнос и искам само едно да ги попитам: Има ли помашки език (говорим и писмен)? Ако има говорим език, кой е той - диалектът на ловешките, смолянските, чепинските, неврокопските помаци? За сведение всеки един от тези диалекти може много по-лесно да бъде разбран от останалите хора в БГ, отколкото да речем диалекта на българите-християни от Трънския край!
2. Трябва да се прави разлика между необразован, но умен човек, и образован, но прост човек. Но да се парадира с неграмотност и елементарни езикови грешки, както от образовани, така и от необразовани хора, е меко казано арогантно! След като даден човек е решил да пише произведение (особено с претенции за научно), той Е ДЛЪЖЕН да спазва нормите и правилата на езика, на който пише! И както намира спонсор да си издаде произведението, така ще си намери и за редактиране.
3. Това, че само си ПОСОЧИЛ правописните грешки на някой БЕЗ НИЩО ДА ПОПРАВЯШ какво нарушение на Зкона за авторско право е? Особено ако авторът е анонимен!!!
4. Мъчно ми е, че балканизацията продължава с пълна сила... Така ли ще се приобщаваме към Европа?
Бъдете здрави!