Author Topic: Помаците от Ловешко  (Read 57108 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline svilen.

• Member
  • **
Ynt: Помаците от Ловешко
« Reply #45 on: May 28, 2009, 14:18 »
zdaravei ficinka razbirase 6te e 4udesno da snima6 ne6tata koit ima6 i gi ka4i6 tuk taka nqma da se zagubqt nikoga a i ima onlain muzei tuk .. a dokolkoto mi be spomenala imate i sabor septemvri mesec ta i tam moje da 6trakne6 hubavi snimki na va6te nosii ... i nqkoi stari zabelejitelnosti blagodarq ti predvaritelno i se radvam 4e si tuk sred nas v toq taka hubav poma6ki sait....

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #46 on: May 28, 2009, 15:02 »
Темата е много интересна ,малко се знае за помаците в ловешко ,това което дава река въча е интересно . Интерес представляват за мен общите неща между тях и родопските помаци както и различията който съществуват между тези общности било като произход било като диалект било като различия в областа на културата - духовна и материална защото такива различия все пак съществуват надявам се че някой ще осветли тези въпроси.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #47 on: May 28, 2009, 15:02 »
Те не ме преследват а си присвояват заслугите ми и ги използват за своя пропагандна цел. По този начин и ме злепоставят пред населението, като искат да ме искарат, че аз съм организирал този диск с политическа цел и то в полза на споменатата партия. Иначе нищо лошо за партията и за партиите в БГ стига да не пречат за мира и разбирателството между обикновенните хорица от народа.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #48 on: May 28, 2009, 15:16 »
Темата е много интересна ,малко се знае за помаците в ловешко ,това което дава река въча е интересно . Интерес представляват за мен общите неща между тях и родопските помаци както и различията който съществуват между тези общности било като произход било като диалект било като различия в областа на културата - духовна и материална защото такива различия все пак съществуват надявам се че някой ще осветли тези въпроси.
Между другото различията съществуват и в помашките общности в Родопите.Така например помаците от Бабек се различават от помаците от Златоград. Едните имат един манталите, другите имат друг. едните имат един диалект, другите друг и пр.
Общото на помаците от Тетевенско и помаците от Смоленско е в това че и двете общности свирят с байлама народните си песни. Общото на тетевенските помаци и Гоцеделчевските е че и едните и други са си боядисвали булките. Общото между тетевнските помаци и родобските в диалекта е че използват еднакви диалектни думи и те са доста. Като отвъде, сабна, суште(к), дърнеш - дръгнеш и пр. Без съмнение има и други които пък не се използват в Родопите. Има сходства в тетевенските и смолянските помаци и в обичаите, които през някаква част от годината трябвало да не се използват ножеци, игли, триони да се не работи и пр. Разлика има и в манталитета а и в религиозните вярвания. Ясно се забелязва, че в миналото и двете общности са били потомци на богомилите и павликяните.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #49 on: May 28, 2009, 15:22 »
Хюсеине, доколкото знаем ти си безпартиен и така би било по-добре!  8)
А, и отделно е добре, да се обясни на тези "присвоители", че не трябва да бъркат политиката - с религията , с художественото творчество и с помашката култура или която и да е друга култура, с цел политическа експлоатация!  ::)
Иначе, те всички партии би трябвало да са хубави!  :-X

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #50 on: May 28, 2009, 15:34 »
Незнам откаде знаеш толкова за мен ама с риск да не ставам любопитен, ще ти призная нещо. Аз се придържам към устъва на ислямското изповедание. Там е казано, че имамите не трябва да се придържат към дадена партия, за да не се получават конфузни случки. Миналата година в Галата пак покрай изборите се случи нещо такова. След като се възползваха същите хорица, че са ми построили къща в двора на джамията, решика в ден преди изборите да заколят курбан, което се тълкува от опозицията като пропагандно и така отново успяха да ме противопоставят пред една част от населението на селото. Просто събитията които се случват тук са толкова отвратителни, че понякога се моля по скоро да дойде възмездието от Аллах иначе друго решение по случея не виждам.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #51 on: May 28, 2009, 16:05 »
Знанието, Хюсеине , знаеш, че е едно от най-големите предимства и затова почти сме убедени, че такива помаци като теб които се занимават със знание, трябва да ги подкрепяме, а не само да ги охулваме!  >:(
Ама, то е знайно и това, че никой не е станал пророк в собственото си селище!  ::)
Явно е, че ще ти е доста трудно да сееш познанието в този район, но всяко нещо се възнаграждава рано или късно и най-доброто е онова възнаграждение, донесено от Аллаха!  :)
Затова, нека всички духовни мюсюлмански лица и имами, и църковни духовни лица, да сеят познанието на доброто, сред своите миряни и сред своя джемаат, и да ги пази и тях Аллах от политиката!  8)
Иначе, в конкретния случай, като в онази поговорка: "За политиката, или добро, или нищо"!  ;D  ;)

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #52 on: May 28, 2009, 16:21 »
В роднното си село исляма го проповядвам без проблем. И тук не е по-различно, но си има такива и такива. От кадето най-неочаква човек от там най-много неприятности го сполетяват. Просто по някога се чудя всичко това реално ли е. той самия живот е една изненада. Сутрин ставаш решаваш, че ще извършиш куп неща и като излезеш от вратата и реалноста изпъква пред теб.

Offline djef

• Member
  • **
« Reply #53 on: May 28, 2009, 16:34 »
селям алейкум хюсеине!с помощта на всевишния ще се справиш пак с атаките на разни мести неуки велможи, които често се самозабравят. и понеже нямат знание и подход към хората действат с методи от каменната епоха.и една молба към теб-изтрий си малко личните съобщения,че не мога да ти пращам такива!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #54 on: June 01, 2009, 09:57 »
Между другото различията съществуват и в помашките общности в Родопите.Така например помаците от Бабек се различават от помаците от Златоград. Едните имат един манталите, другите имат друг. едните имат един диалект, другите друг и пр.
Общото на помаците от Тетевенско и помаците от Смоленско е в това че и двете общности свирят с байлама народните си песни. Общото на тетевенските помаци и Гоцеделчевските е че и едните и други са си боядисвали булките. Общото между тетевнските помаци и родобските в диалекта е че използват еднакви диалектни думи и те са доста. Като отвъде, сабна, суште(к), дърнеш - дръгнеш и пр. Без съмнение има и други които пък не се използват в Родопите. Има сходства в тетевенските и смолянските помаци и в обичаите, които през някаква част от годината трябвало да не се използват ножици, игли, триони да се не работи и пр. Разлика има и в манталитета а и в религиозните вярвания. Ясно се забелязва, че в миналото и двете общности са били потомци на богомилите и павликяните.
Здравей, аз съм роден във Варна, но родът ми е от Еленския Балкан. Християни сме.  Тия забрани за ножиците и иглите и трионите и да не се работи ги имаме и ние там в Балкана. Ножиците не се отварят есента когато са вълчите дни- да не се отварят устата на вълците да не ядат стоката. Не се работина някой дни като задушници, велики четвъртък, разпети петък, както и на много почитаните от нас езически празници- Горещници- 15, 16, 17 юни.

pomag

• Guest
Re: Помаците от Ловешко
« Reply #55 on: July 03, 2009, 15:54 »
Здравейте, семейството на черно-бялата снимка, са моят прадядо и прабаба/нана/

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #56 on: July 06, 2009, 19:45 »
pomag, незнам как да започна, ама да знайш че Хусеин за които говориш  е един от най уважаваните форумци тука.
Според мене ти искаш дискусия с него ама нещо май му влизаш с бутонки.
Почна да използваш неприлични думи и да говориш едва ли не като най съвършенният европеец, като заклеймяваш опредлени ценности в определни помашки села.
Има вероятност доста от нас да те разпознаем като "рогач' които търси провокации.
Кви "лайна", кви пет лева бе?
Кат си се регистрирал си прел и правилата на форума,
убаво е да уважаваш и правалита и нас.

Аа, забравих да ти кажа, аз също уреждам екскурзии, само че не до Турция а до Белгия.
Тарифата ми е по ефтина от тази на Хусейн.
Самолетен билет в двете посоки от София до Брюксел струва - 70 евра!

Така че Хусеин ряпа да яде ;D
Можеш първо да емнеш мене , аз също съм безпартиен но и на мене ми капе мед от сърцето щото името ми е Метка, може и медка ;D
Са остава да ти кажа кой ме субсидира.. ама питай де та да ти кажа! ;D

pomag

• Guest
« Reply #57 on: July 06, 2009, 19:59 »
Метка аз съм пак Мустафа, но когато не познаваш хоата премълчи. Гореспоменатия от твоята уста го познаваш от форумите, той само тук може да се покаже, защото се крие зад параван. Аз лично го познавам!!! Живее в моето село на гърба на една патия, която му построи дома а преди това 1-2 години живееше от подаянията на хората от селото ни. Така, че моето мнение е друго.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #58 on: July 06, 2009, 20:17 »
Метка аз съм пак Мустафа, но когато не познаваш хоата премълчи. Гореспоменатия от твоята уста го познаваш от форумите, той само тук може да се покаже, защото се крие зад параван. Аз лично го познавам!!! Живее в моето село на гърба на една патия, която му построи дома а преди това 1-2 години живееше от подаянията на хората от селото ни. Така, че моето мнение е друго.

Pomag, pomag ... загазил си, братче. Хич рита ли се срещу селския ходжа ... Кой ще се моли за душата ти като умреш, недей така. За ходжата само хубаво или нищо!

pomag

• Guest
« Reply #59 on: July 06, 2009, 20:32 »
За мен господ е навсякъде, мога и аз да се моля за душата си, а като има толкова мъртавци, за всеки п отделно ли се моли?