BALÇİK(Bugün:Karvuna)
Eskiçağ sitesi Dionysopolis'in kalıntıları üzerinde kurulan şehir,Osmanlı İmparatorluğu topraklarına 1389 yılında,Dobruca Despotluğu topraklarıyla birlikte katıldı.
Göçe zorlanan halkının yerine gelip yerleşen müslümanlar,hem kentin adını,hem de yerel adları değiştirdiler.
1573 tarihli Kuzeydoğu Bulgaristan ve Dobruca'daki koyun bakıcılarının kaydının yapıldığı bir sicil vardır:
Bu belge Varna kazasının en büyük kıyı kentlerinden yalnız Balçik'in koyun bakıcılarının müslüman ,diğer daha önemli kent ve köylerdeki koyun bakıcılarının ise Bulgar ve çoğunlukla hristiyan olduklarını belirtir.
Osmanlı yönetiminde Özü eyaletinde ,Hacıoğlu Voyvodalığı yönetiminde kaza olan kent hakkında XIV.yüzyıldan kalma birkaç tarihi belge vardır.
İstanbul Patrikhanesi'nin 1325 tarihli şehadetnamesinde,"Varna ve Karvuna Metropoliti Malahiy'den"söz ediliyor.
İstanbul Patrikhanesi'nin tarihi belirlenmemiş bir kararnamesinde de Karvuna'nın adı geçiyor.
Bu kararnameye göre,Nesebir ve Anhialo Metropoliti ek olarak Varna Metropolitihanesi bölgesini ve bu bölgenin kapsamına giren Petrin(Petriç),Provat(Provadiya),Kalata(Galata),Kiçevo,Emona ve Karvuna kalelerini devralmıştır.
Bu sinod kararnamesinin tahminen Varna,Osmanlılarca ele geçirildikten az sonra ve kentin metropolitsiz kalması yüzünden alındığı söylenebilir.
Evliya Çelebi ,1652 yılında Balçik'i 500 evli,elverişsiz olmasına karşın canlı bir limana sahip,zengin bir kent olarak betimler.
Dobruca'nın güneyinde ,Karadeniz kıyısına yaklaşık olan şehirde Osmanlı dönemi yapıları olarak Karagöl Camii,Cebel Camii,Balçik Sarayı ile Camii anılmaya değer eserlerdir.Buraya 1868 yılında bir rüşdiye mektebi yapılmıştır.