Author Topic: Тревожни размисли за възродителния процес!  (Read 35567 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline rcn

• Senior member
Наистина не бива да се говори публично от хора с положение в тази държава по този начин. Едно е по форуми да си изливаме болката и да спорим, понякога и по остро, друго е личности с авторитет да се опитват дивиденти. Не може бъдещия-министър председател и настоящ кмет на столица на Европейска държава да говори по този начин.

Много бих искал хора, които при други обстоятелства биха били мои съседи, колеги и приятели и по тяхната Коледа децата им щяха да ме сурвакат
за здраве да ми отговорят еднозначно - за или против са подобни изявления. Аз бих искал еднозначен отговор. Пък после може да отваряме колкото си искате отделни теми и за Батак и за империи и за Религия, обичаи, сватбени и погребални ритуални. Мен не ме интересува ББ какъв е и какви мисли има в главата си за да каже тия "глупости"  според някои. Интересува ме отношението Ви като българи - православни християни, към неговите думи.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Имаше една синтенция в която се казваше, че "Историята е учителка на бъдещето". "Дами и господа народни преставители" ние това би трвябвало да го знаем, когато говорим за историята. Да вникнем обективно в миналото, да си вземем поука от некадивното и да се стараем да не го допускам в настоящето и в бъдещето. А не както правиха нашите политици. Вникват в миналото, преценяват обстановката и се постарават същото събитие да се случи но с някой новости, които ще бъдат целна по-доброто извършване на зулума.
Освен това тук му е мястото да проясня какви са били башибозуците. Трябва да ви е ясно, че тези формирования са били едни наемници и едни доброволци или муджахиддини, които имали задачата да предпазват мирното население, от нападенията на хайдуците, които били спонтанни и имали за цел заграбване на храни било то животински или селскостопански, а дори и на невръсни моми с цел блутвство и развлечение, както и на пари от които си правели имане. Такъв башибозук дами и господа е бил и според Захари Стоянов, Хасан ага, родом от с. Добродан, Ловешко. По народност помак, който бил бинбашия (начело на 1000 души) вие ги наричате башибозуци а аз муджахиддини. Според него той дотолкова бил влюбен в своето свято дело, в преследването на хайдуци и четници, че не спял по няколко нощи. Упоен от своята неограничена власт и от надмощието на башубозушкия елемент над останалите клонове от управлението, понякога не се подчинявал дори и на мюдюра т. е. началника на оправата в града. Дами и господа не забравайте факта, че насилието поражда насили. И не се учудвйте от събитията които се лучили тогава. Защо били толкова зверски и защо толкова нещасни. Именно поради същата причина пълководеца, който според Ювана е бил турчин, а според мен помак и който е с името Ахмет Барутенлията е извършил тези престъпления в Батак. Трябва пределно да ви е ясно, че ако небеше навременното предупреждение, над чепинските села, за нападението на батакчани спрамо тях, те да не бяха се снабдили навреме с боеприпаси и да не бяха изненадали по този начин батакчани. По това време всичко се сведало до въпрос на време. още повече, че батакчани и в двата развоя са на печелившата страна. При първия случай, те били нападнати зверски от османските власти, което е пълна лъжа, тъй като нито властите нито армията не е участвала в потушаването на възтанието. И при втория случай, тълкуванието от страна на Великите сили щеше да бъде, че батакчани нещели вече да са роби на тази империя и поради тази причина били принудени да избият това "туско население", което толкова време "ги тъпчело и унизявало".  

Offline Snake

• Forum fan
Suglasen sum s mnenieto na Rahmie i Yovana,neka nese durjim kato politici i se 4udim kak da si osigurim mesta v sledva6tiq parlament.Te{ politicite } sa mnogo na qsno 4e ovcete se broqt na  esen, a magaretata se strijat na prolet taka ,4e  ako patim ,patim ot tqh ne ot sebe si.Za6to za drugi raboti  imat raznoglasiq a  za zaplatite im se reshava ped zakriti vrati.Neka zapazim dobriq duh na saita i produljavame natatuk.

Пламен Пасков

• Guest
Suglasen sum s mnenieto na Rahmie i Yovana,neka nese durjim kato politici i se 4udim kak da si osigurim mesta v sledva6tiq parlament.Te{ politicite } sa mnogo na qsno 4e ovcete se broqt na  esen, a magaretata se strijat na prolet taka ,4e  ako patim ,patim ot tqh ne ot sebe si.Za6to za drugi raboti  imat raznoglasiq a  za zaplatite im se reshava ped zakriti vrati.Neka zapazim dobriq duh na saita i produljavame natatuk.
Снейк, приемам го като предложение и обещание от ваша страна...
Ще се радвам да го спазите и от мен иницииране на обостряне няма да видите или прочетете.

Offline Yovana

• Avarage member
Аз също се радвам,че Снейк най-после осъзна,че няма нищо по-хубаво и резултатно от доброто отношение на човека към човек.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Наистина не бива да се говори публично от хора с положение в тази държава по този начин. Едно е по форуми да си изливаме болката и да спорим, понякога и по остро, друго е личности с авторитет да се опитват дивиденти. Не може бъдещия-министър председател и настоящ кмет на столица на Европейска държава да говори по този начин.

Много бих искал хора, които при други обстоятелства биха били мои съседи, колеги и приятели и по тяхната Коледа децата им щяха да ме сурвакат
за здраве да ми отговорят еднозначно - за или против са подобни изявления. Аз бих искал еднозначен отговор. Пък после може да отваряме колкото си искате отделни теми и за Батак и за империи и за Религия, обичаи, сватбени и погребални ритуални. Мен не ме интересува ББ какъв е и какви мисли има в главата си за да каже тия "глупости"  според някои. Интересува ме отношението Ви като българи - православни християни, към неговите думи.

Напълно споделям Вашето мнение.

Аз лично осъждам подобни изказвания на хора, заемащи отговорни постове в управлението на страната ни, в частност думите на Б.Б., независимо дали са продиктувани от тяхното моментно емоционално състояние, както се изрази Мехмед Дикме тази сутрин.  Всяка публична личност, всеки политик, след като си е избрал това поприще, трябва да се съобразява какви изказвания прави и да не се поддава на емоции.

Offline PNK2003

• Forum fan
И наистина, нека да поуспокоим малко топката, все пак живеем в 21 век,  в демократично общество, страната ни е член на ЕС, никой не би допуснал повече нови възродителни процеси или нещо подобно...     

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
И наистина, нека да поуспокоим малко топката, все пак живеем в 21 век,  в демократично общество, страната ни е член на ЕС, никой не би допуснал повече нови възродителни процеси или нещо подобно...     

Моето послание тук към всички е че,тук само спорим.Спорим защото все още има елементи които липсват на нашата история.Ето Йована и Пасков защищават едната теза която е ужким официалната.Но има и една друга.Затова слушането и на ответната страна ще даде по добри резултати.Но нашите спорове не ни определят за врагове.Просто всеки защищава своята позиция.

За изказванията на Бойко Борисов ....искам да кажа че за един политик са просто .......не очаквани.Човек който притежава рейтинг да оглави правителство на следващите избори.....думите му са не примерени.За мен той е просто със разсъждения на, не на полицай а на един комунистически милиционер.За успокоение ще добавя;нека да си говори кервана си върви.Вече сме във ЕС и не сме във Татово време,за де се вършат възродителни процеси и мъчения и унижения на достойнството на другите етноси.Учеха ни че, турчин освен да е варварин не може да бъде нищо.Но господа не може да повтаряме  едно и също ,вече 130 г. колко благородни са едни а колко варвари са други.Погледнете не е ли същото и сега със ромите и със другите етноси.Ами много е лесно да се твърди че, рома не става за интеграция.Но като си изпуснал всичко и не си могъл във дадените предпоставки да интегрираш един народ тогава постоянно да ги псуваме ли и да кажем че, те не стават и за "говеда".Расизмът във България съществува и то си е факт.Думите на Бойко Борисов ги определям като притаените желания на едни че май им липсва Татовото време.Нека да добавя аз живея във Канада,това което казва Бойко Борисов абсолютно не е вярно и всеки може да си кръсти името на новороденото си дете както си иска.Спомнете си за известния боксьор Касиус Клей,как стана на Мохаммед Али а дъщеря и е Лейла.Живея във Канада и църквата ,синагогата и джамията и будиския храм и храмът на сикхите  са рядом и никой не ги осквернява.Уважението е навсякъде.Ние тук трябва преди всичко да се научим на това.

Едно време Бойко Борисов пак беше си изпуснал че  от 1990 до сега са построени 1500 джамии.
Истината  друга:
Във България има 1400 джамии
от който само 300 са построени след 1990 г.И забележете повечето са въстановени на местата на стари които на времето са били разрушени.Там където има необходимост ще се строят джамии.Не може един от два километра растояние във една махала на Родопите да отиде във зимно време на молитва.Ако за атеистите това не от значение за нас вярващите ,молитвата е като всекидневната ни храна.Моля вднага да не ни свързвате че четенето на коран от малки деца е подготовка за нови теристични нападения и камикадзета.Най доброто което ще спомогне на мира и синхрона на разбирателството е Взаимното уважение на ценностите.
Вие можете да си ме наречете "варварин" или както вие удобно но, моите ценности аз знам че ще ги уважа и ще ги запазя.За разлика на другите аз тяхната религия ще уважа и ще почитам...без разлика на убеждения и религия.

Нека да добавя че ,броят на имамите ни са 1100,за да не се спекулира.Както виждате по малко са от джамиите.

Offline PNK2003

• Forum fan
Моето послание тук към всички е че,тук само спорим.Спорим защото все още има елементи които липсват на нашата история.Ето Йована и Пасков защищават едната теза която е ужким официалната.Но има и една друга.Затова слушането и на ответната страна ще даде по добри резултати.Но нашите спорове не ни определят за врагове.Просто всеки защищава своята позиция.

За изказванията на Бойко Борисов ....искам да кажа че за един политик са просто .......не очаквани.Човек който притежава рейтинг да оглави правителство на следващите избори.....думите му са не примерени.За мен той е просто със разсъждения на, не на полицай а на един комунистически милиционер.За успокоение ще добавя;нека да си говори кервана си върви.Вече сме във ЕС и не сме във Татово време,за де се вършат възродителни процеси и мъчения и унижения на достойнството на другите етноси.Учеха ни че, турчин освен да е варварин не може да бъде нищо.Но господа не може да повтаряме  едно и също ,вече 130 г. колко благородни са едни а колко варвари са други.Погледнете не е ли същото и сега със ромите и със другите етноси.Ами много е лесно да се твърди че, рома не става за интеграция.Но като си изпуснал всичко и не си могъл във дадените предпоставки да интегрираш един народ тогава постоянно да ги псуваме ли и да кажем че, те не стават и за "говеда".Расизмът във България съществува и то си е факт.Думите на Бойко Борисов ги определям като притаените желания на едни че май им липсва Татовото време.Нека да добавя аз живея във Канада,това което казва Бойко Борисов абсолютно не е вярно и всеки може да си кръсти името на новороденото си дете както си иска.Спомнете си за известния боксьор Касиус Клей,как стана на Мохаммед Али а дъщеря и е Лейла.Живея във Канада и църквата ,синагогата и джамията и будиския храм и храмът на сикхите  са рядом и никой не ги осквернява.Уважението е навсякъде.Ние тук трябва преди всичко да се научим на това.

Едно време Бойко Борисов пак беше си изпуснал че  от 1990 до сега са построени 1500 джамии.
Истината  друга:
Във България има 1400 джамии
от който само 300 са построени след 1990 г.И забележете повечето са въстановени на местата на стари които на времето са били разрушени.Там където има необходимост ще се строят джамии.Не може един от два километра растояние във една махала на Родопите да отиде във зимно време на молитва.Ако за атеистите това не от значение за нас вярващите ,молитвата е като всекидневната ни храна.Моля вднага да не ни свързвате че четенето на коран от малки деца е подготовка за нови теристични нападения и камикадзета.Най доброто което ще спомогне на мира и синхрона на разбирателството е Взаимното уважение на ценностите.
Вие можете да си ме наречете "варварин" или както вие удобно но, моите ценности аз знам че ще ги уважа и ще ги запазя.За разлика на другите аз тяхната религия ще уважа и ще почитам...без разлика на убеждения и религия.

Нека да добавя че ,броят на имамите ни са 1100,за да не се спекулира.Както виждате по малко са от джамиите.

Споделям мнението Ви!

Аз не съм историк и не се впускам в детайли в исторически дискусии.  Но за да се направи някакъв обоснован и логичен извод, необходимо е да се разгледат всички тези и твърдения, съответно доказателствата в тяхна подкрепа.  Всичко, което не е доказано по безспорен начин, спокойно може да наречем "градски легенди".

Аз съм бил, съм и винаги ще съм за взаимното уважение и разбирателство между хората, независимо от техните пол, религия, раса, националност, но винаги ще съм против каквато и да е форма на омраза и насилие!!!

Offline Yovana

• Avarage member
Тео,аз не защитава нищо,това,което съм изразила като мнение е подплатено с доказателства,лично на мен,нямам претенций да знам всичко,коментирам това,в което съм убедена,а убеждението ми,както ти казах,се базира на доказателства,които лично съм получила. напълно обективна съм,не боравя с документи или исторически записки,те винаги могат да не бъдат достоверни. И както казах и преди,много ме боли заради настроенията създавани тук във форума,антибългарски,антитурски и античовешки. Айде да се опитаме да се изслушваме и да търсим консенсуз като зрели хора.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Тео,аз не защитава нищо,това,което съм изразила като мнение е подплатено с доказателства,лично на мен,нямам претенций да знам всичко,коментирам това,в което съм убедена,а убеждението ми,както ти казах,се базира на доказателства,които лично съм получила. напълно обективна съм,не боравя с документи или исторически записки,те винаги могат да не бъдат достоверни. И както казах и преди,много ме боли заради настроенията създавани тук във форума,антибългарски,антитурски и античовешки. Айде да се опитаме да се изслушваме и да търсим консенсуз като зрели хора.

Съгласен съм със вас Йована!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Predi 2 dena gledah po TV predavane v koeto uchastvashe istorika Prof.Evgeni Radushev, edin ot nay-dobrite Osmanisti v BG koyto blizo 15 godini raboti vyrhu Osmanskite arhivi.Vpechatlitelno beshe obektivnoto mu izkazvane che ne mogat da se promenyat starite glavi no che mladejite imat veche usloviya da chetat po realni neshta bazirashti se na dokumenti. Do sega Osmanskata imperiya natrapvashe samo kryv i nasilie no neshtata se promenyat, izrazi se toy.Spomena za enicharite i za mladejite (ne deca) koito sa sybirani za armiyata. Enicherskiyat Odjak e bil jelan ne samo ot hristiyanite no i ot myusulmanite koito se predstavyali ponyakoga kato hristiyani s cel deteto im da byde vzeto. Enicherskiyat Odjak oznachavalo obrazuvanie i vlast, daje i velik vezir.
Smenyane na vyara stavalo s dekleraciya. Ima sluchai dori na popove koito deklarirali che sled dylgo izsledvane na İslama reshili da stanat myusulmani.
Interesen e sluchaya s Gazi Mihail, upravitel na Vizantiyska krepost v Anadola. Silno protivopostavil se na Murat Han 1 no sled kato padnala krepostta priel islama i stanal nay blijniya mu. Uchastvuval v prevzemaneto na Balkanite osobeno na Plevenskata krepost sled koeto zaedno s mnogo drugi zemi ot severna BG mu bili dareni. Ot znachenie za vremeto ni e etnoreligioznata tyrpimost koyato ya e imalo s vekove nared. Nay-golyam primer za tova e jitieto na svetecyt sofist Sofyalı Bali Efendi chiyto tlenni ostanki se namirat v cherkvata na Knyajevo/Sofiya (1553). Pri Sufizma ima samo edin Bog za vsichki hora na sveta, nyama krayni verski uvlecheniya, pytishtata za doblijavane do nego mogat da sa razlichni koeto ne biva da smushtava nikogo. Drug primer e Demir Baba Tekke blizo do İhtiman. Tezi dve mesta oshte prodyljavat da se poseshtavat ot myusulmani i hristiyani koito s vekove nared sa si pomagali na bitovo ravnishte s cel da oceleyat v izpitaniyata na vremeto. May che bi tryabvalo da si vzemame pouka ot dedite ni a ne da iztykvame samo nyakoi otricatelni momenti ot istoriyata. Selam Aleykum.

Offline kasmet70

• Advanced member
Според мен няма да има надежда докато комунисти не престанат  да се пребоядисват на сини, жълти  и черни потриоти-МАФИЯ
  Саибията  да пази   честните  мусюлмани  и християни.Във всички партии са бивши  продажници  на държавата.Няма да им гласувам.

Offline Yovana

• Avarage member
Прав си,няма значение как са се боядисали,политиците ни са един дол дренки,избираме други с надежда за оправия,а то се оказва,че новите крадат два пъти повече от прадишните. Важно е за нас,гражданиете да не се поддаваме на манипулации и да запазим правилни граждански позиции.

Offline Yovana

• Avarage member
ето този по-горен пост на subigi kurt отразява и моите мисли,мюсолмани и християни заедно през неволите,както в миналото,така и сега,на празници и на протести срещу несправедливосттите на управляващите ни политици. Това е истината,другото всичко е излищтно и глупаво и е в наш минус,граждани сме на една държава,имаме всичките и права,нека ги защитаваме заедно,защото обединени,а не разделени от конфликти,имаме повече сили и шанс да променим нещата към по-добро.