Чекай, да си помисля, кво ми каза оня ден бай Ганья за интеграцията на Помаците, вращайки се от Поматското ЧикАго!
Дума ми - вий Помаците требва да сте като истински българи!
Да, му отговарям - ний Помаците, наистина сме истински българи като граждани, но не ни бъркайте с "Българо-христиените", оти сме си Български Помаци, от посочената страна, иначе не ми се става ни "Болгар" , ни "Турк"!
Говорите най-убавият болгарски език! Да, некой от диалектите му думат "Поматски", но ний не дооглеждаме много, щото това не означава, че като сме се най-интегрирали и за езика и за поведението като добри български граждани, и за сичко, трябва да спрем да бъдем Помаки!
Иначе, и в Гърцията и в Турцията и в Македонията и Албанията има Помаци или Нашенски Помаци, и това че, те говорят и знаят и техните местни езици, не е редно да се наричат "турки" "греки" "македони" "албани" , или пък както при нас се инициират "Болгари = Болгаро-ристиени"!
Да, ама на тех никой не им дава лесно балгарски паспорти за да аресват още повече Болгарията, щото пък са мюсюлмани!
Тогавъ са сбъркват, още повече разбиранията, щото сичките тия Помаци, някои ги виждат като големия БРОД на БГ към онези другите страни, но не непременно заради "този" "Поматски" език, дето още не е загубен, да се интегрират или асимилират към модерният БГ-език, пак в същото време постоянно да ги "връщат към корените" си!
Ако, пример, аз като един прост Помак, сметна, че корените са ми в земята на Траките, требва ли да интегрирам, примерно "Болгария" да се казва "Тракия"! Нее, тува е вазрождане!
Оттам излиза малко и по-надалече и наобратно, че Аго ЧикАго - Помака, може да поиска пък да се РеИнтегрира при местните индианци и тогава, пък Американските Помаци можи да ги помогне "Барака", щото и той може да излезе с Помашки възродени корени, ако ли не с такива, то поне с мюсюлмански, и тогава интеграцията ни е в кърпа вързана!
Приспособяването и уважението към мястоте където живее човека, в знак на големо уважение към закона и държавата, едва ли некой може и да не (го) приеме, или за интеграция, или за асимилация!
Така, че и аз сметам да се интегрирам в новата Европа, и затова се възродих с ново име от Помак, станах Европомак, та утре кат застана на върха на европомашкия баирски парламент, да предпазя нея другите етноси да ни ги тормози некой и да ни ги враща към корените, щото ще му ги скъса от земята и тогава от интеграция ще стане асимилация!
Демек, БКП-то се върна пак в Епропата!