Author Topic: Анализ на Вестник СЕГА  (Read 25869 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Анализ на Вестник СЕГА
« on: October 29, 2008, 23:27 »
Не бива българомохамеданите да бъдат изолирани

Почти двувековното изследване на тяхната история, език, култура и бит показва, че са неделима част от българския народ

Иван Петрински

Вече се натрупа значителен археологически материал, достатъчен за разкриване на етническата история на Родопите, където живеят основно българомохамеданите. Някак затворена е планината, вгледана в себе си още в ранното Средновековие. Вече може да се смята за доказано, че славянските племена, привикнали към удобния живот в равнините още от своята прародина, дълго заобикалят планината. Едва през VIII в. славяните от Солунско се изкачват на север и североизток, заселвайки Родопите. Отначало речните долини, а около средата на IХ в. - все по-навътре и все по-нависоко. Животът в планината бил тежък, но значително по-спокоен - и завоевателите ги примързявало да катерят планинските чукари, а било и доста опасно. Особено интензивен в това време е животът в поречията на реките, обграждащи планината. Сравнително добре е проучено поречието на р. Места, където не само се разкриват селища и некрополите им, но се изгражда и отлична система от крепости и укрепени селища.
Чак до началото на ХIII в. планинското население сякаш

не се интересува особено от големите политически събития,

ставащи около него. Именно с тази затвореност, която продължава и през следващите векове, могат да бъдат обяснени архаизмът и чистотата на българските диалекти тук, а даже и външният изглед на родопчани - като от учебник по славянска антропология. Дори и когато планината е в държавата на Алекси Слав, тя пак не се дели. Мелнишкият деспот владее Родопите до битката при Клокотница (1230 г.), но планината дълго след това носи неговото име - Славееви гори.
Летописите на Ашик паша заде и на Хюсеин ("Удивителни събития"), както и ужасяващите свидетелства на сярския инок Исай са основните писмени извори за началото на османското нашествие в този край от 80-те години на ХIV в. насетне. И отново завоевателят заобикаля планината. Българите от равнините търсят спасение в Родопите, като възстановяват стари селища и основават нови. Точно така селището Якорида (днешна Якоруда) възниква вероятно от бегълци от равнините в самия край на ХIV в. на мястото на селище от V-VI в., където още личали развалините на селската църква. След битката при Ровине (1395 г.) поречията на Средна Струма, на Средна Места, поречието на Марица са вече завзети. Едва в първите десетилетия на ХV в. новата османска власт предприема опознавателни походи навътре в Родопите. Османската инвазия през целия ХIV и през целия ХV в. изпитва остър недостиг на хора. Всички действия на централната османска власт са насочени към стриктно събиране на данъците, но и към осигуряване на нови завоеватели. За това е и "кръвният данък", това е причината и за масовата ислямизация.
Според едно кадийско изложение от март 1660 г. християните от Разлога - Якоруда, Долно Драглище, Банско, Баня, Мехомия (дн. Разлог) и Бабек, силно намалели, понеже "са напуснали родните си места, други пък са изпукали, така че половината от записаните... са се разбягали". Понеже централната власт изисквала поголовният данък, плащан само от християните в Османската империя, да не намалява, то задълженията на останалите християнски домакинства били драстично увеличени - от 290 на 315 акчета. Сумата впрочем никак не е малка. Толкова струват през зимата на 1659-1660 г. например 122,5 кг пшеница по цени в Цариград и Одрин (в края на зимата за тези пари пак там можели да се купят само 114 кг), а също почти 225 кг ориз пак по цариградски цени в края на 1659 г. Пак през същата зима за тези пари можели да се купят почти 405 кг хляб в районите на запад от София. Особено важно за планинските райони е, че за сумата на поголовния данък през 1660 г. са можели да се купят цели пет овце, които били достатъчни за изхранването дори на голямо семейство. Сега вече става ясно, че християнското население от средата на ХVII в. било задължено към централната власт с огромни за скромния си бит суми и за разлика от днешните сметки за парно например тези пари се събирали безпощадно.
Още в края на ХV в. част от българите не успяват да изплащат непрекъснато растящите данъци, с които е натоварено християнското население. Така в гоцеделчевските села се появяват първите българомохамедани. Шахабеддин, син на Вълко, приел исляма в с. Зъхнево. По същото време в с. Елешница двама от синовете на Рад приели исляма, записали ги като Али и Хамза, но брат им Пеньо Рад запазил вярата си. В с. Петрово плащала поголовен данък вдовицата Стана Ахмед, чийто мъж приживе приел исляма, но жена му Стана останала християнка. Очевидно, за да спасят семействата си от гладна смърт в началото на ХVI в., в турчеещото се днес с. Брезница, Гоцеделчевско, шестима глави на семейства приели исляма. Както и в случая с вдовицата Стана,

първоначално мюсюлмани станали само мъжете -

това било достатъчно, за да не се плаща поголовният данък.
Въпреки че някои от изворите за насилственото ислямизиране на българите през ХVI-ХVIII в. все още се уточняват, не може да се подложи на никакво съмнение наличието на периодични, стимулирани от централната османска власт кампании за ислямизиране на българите, а и изобщо на балканското християнско население. Както свидетелстват документите, масово ислямизиране се провеждало дори при по-голям султански лов. Любопитно е да се отбележи, че кампаниите за насилственото ислямизиране се предшествали именно от драстични увеличения на поголовния данък. Новоприетите мюсюлмани не само получавали жизненоважното опрощаване на огромния данък, но "според обичая" получавали нови дрехи, ясно е по коя мода, а през ХIХ в. дори месечна издръжка. Сумите за новите мюсюлмани се вземали най-често (според изключителното султанско разпореждане) от приходите от митниците.
Когато четем стотиците заявления, писани от името на нови мюсюлмани, ще открием, че може би българите сред тях са най-малко. Поляци, власи, арменци, грузинци, руснаци, сърби, албанци, гърци, евреи, бивши датски, руски и полски полковници, дори френският граф дьо Боневал, приемат исляма през ХVI-ХVIII в., без да са били в икономическа безизходица. Всъщност ако не бе така затворена Родопа планина, ако не живееше донякъде своя си живот, както насилственото ислямизиране, така и приемането на исляма по икономически причини в голяма степен, ако не и напълно, щяха да отшумят през следващите няколко века. Така както отшумяват навсякъде по българските земи. В Родопите обаче българите мохамедани има къде да скрият срама си. Сега този красив български край може да бъде спасен само ако широки магистрали въпреки мечките, костенурките и дръвчетата го свържат с останалите български земи. Звучи грозно донякъде, но Родопите трябва да бъдат заразени с туристическата мания, защото парите нямат религия.

Извори

"Християнското население на околията Шпат [част от това население са българи] подаде следната жалба: "Ние сме натоварени от държавата да плащаме поголовен данък за 1844 домакинства. Но понеже много от нас забягнаха, ние, които останахме по местата си, не сме в състояние да плащаме частта на забягналите. Поради тази причина много от хората приеха исляма. Останахме 1040 християнски домакинства, а приелите исляма са 804 домакинства. Ако ни натоварите да плащаме и поголовния данък на бившите християни - сега мюсюлмани, съобщаваме ви да знаете, че ще се разбягаме... "

Част от донесението на Елхадж Касъм, кадия на Елбасан (днес в Албания), от 12.10.1650 г.
Превод: Е. Радушев

"Ваше величество, честити и великодушни, султане мой. Бъдете здрав! Аз съм българско момче от Ямбол. Моите двама братя приеха исляма. Дойдох при честитата Ви особа, за да удостоите и мен, Вашия роб, с честта да приема исляма. Благоволете да ми отпуснете дрехи..."
[Резолюция на великия везир:] "Вярно! Да се дадат дрехи на едно малко момче - нов мюсюлманин, както е според обичая. Заповед! 9 джемази-юл еввел 1097 [03.04.1686] г."
Изложение за приемане на исляма от името на момче от Ямбол.

"Ваше величество, честити и щастливи, султане мой. Бъдете щастлив! Аз, Вашият покорен слуга, съм от село Арнауд, каза Търново. С божията помощ бях удостоен с честта да стана мюсюлманин. Молбата ми към Ваша милост е следната. Окажете ми малко благоволение, като ме назначите на служба в някой военен корпус...
[Резолюция на великия везир]: Дай стойността на дрехите на един човек, както е според обичая! Заповед! 18 шабан 1129 [28.07.1717] г."
Изложение за приемане на исляма от името на мъж от Търновско. Превод: А. Велков

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3144&sectionid=5&id=0001301

Offline Gelina

• Forum fan
Ynt: Анализ на Вестник СЕГА
« Reply #1 on: October 30, 2008, 09:25 »
Толкова е лесно да се съберат материали /исторически факти от миналото/ и от Турция,България и съседните страни за да се установи истината! Говоря на държавно ниво! Ама на никой не му отърва май!

Offline Balkan

• Member
  • **
« Reply #2 on: October 30, 2008, 13:57 »
Gelina, какво значение има материали и исторически сведения,невиждаш ли ,че всеки дърпа чергата към себе си. Срещата в Г. Делчев така е оплашила някои хора,че е неизбежно такива писания да не се появят.
В нашия край има една поговорка "ВЪВ ВЕСТНИКА САМО ДАТАТА Е ВЯРНА" .
Аз питам само едно: докога ще позволяваме на хора чужди на помашката общност да ни казват кои сме и от каде сме?
За мене не важно нашият произход,по-важно е ,че днес нас ни ИМА и се консолидираме като общност и с НАС трябва дс е съобразяват.
Проблема около генезиса на помаците като културна и религизна група не бива да стои на дневен ред.На всички им е ясно,че не няколко хиляди ислямизирани християни са дали началото на феномена "помак",но не искат да признаят и да конкретизират другите етнически компоненти.
Но нека се концентрираме върху настоящето,за нас то е много по-важно от хроники и историци ,политики  и политици.

Относни написаното във в.СЕГА и г-н Петрински ще оставя без коментар,само искам да ви предложа да разглдате следното нещо:
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-24493/istinskata-istoria-na-bylgaria-nachaloto-ivan-petrinski.html
 и два коментара от същата страница:

Христо Ботевски
  Г-н Петрински, съсзаглавието "ИСТИНСКАТА"... Вие май се самоопределяте за месия и като така звучите доста несериозно, да не кажа смешно...А истината не е в преписването , а в знанието и търсенето. То дълъг процес г-не.

Балхара
  Претенциозно,но много много слабо.Надменен псевдо историк, тази е "истинската" история,друга няма.

bukovqnoglu, ne te poznavam kato 4ovek no tva koeto kazvash e bash taka.Ne trqbva da se ostavqme v racete na nepomaci koito ni upotrebqvat.
Konferenciata v Goce Del4ev ne e na4alo na Pomashki etnost.
Zashtoto Pomaci ima ot amin  godini.Tazi konferencia e dobar primer za zloupotreba sas samozaznanieto ni.

Offline stomi_mc

• Avarage member
  • О Лъжница, ти най-красивото селце на света
« Reply #3 on: October 30, 2008, 16:17 »
napylno sym syglasen s vas bratleta.....
ne biva da se ostavqme na nqkoi si,koito nameril malko informaciq i trygnal da sy4inqva istoriqta na pomacite

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #4 on: October 30, 2008, 18:00 »

1. В нашия край има една поговорка "ВЪВ ВЕСТНИКА САМО ДАТАТА Е ВЯРНА" .
2. Аз питам само едно: докога ще позволяваме на хора чужди на помашката общност да ни казват кои сме и от каде сме?
3. За мене не важно нашият произход,по-важно е ,че днес нас ни ИМА и се консолидираме като общност и с НАС трябва дс е съобразяват.
Проблема около генезиса на помаците като културна и религизна група не бива да стои на дневен ред.
4. На всички им е ясно,че не няколко хиляди ислямизирани християни са дали началото на феномена "помак",но не искат да признаят и да конкретизират другите етнически компоненти.
5. Но нека се концентрираме върху настоящето,за нас то е много по-важно от хроники и историци ,политики  и политици.

1. Явно по вашия край и за учебниците по история казвате, че само цената им е вярна.
2. Ни съм чужд, ни съм външен на помашката общност. Това, че не съм поддръжник на сепаратистките ви идеи, прави ли ме по-малко помак? Цъ.
3. Как да се консолидираме, като помаците в Смолянско не са като помаците в Неврокопско ... Няма и да бъдат. 20 села в неврокопско ако правите нов етнос - прав ви път. Не бройте помаците на изток от Доспат. Поне не и докато ислямските фондации не налеят достатъчно пари да "образоват" и да върнат по родните им места новите еничари.
4. Кой е дал начало на "феномена" помак? Арменците ли? Печенезите ли? Куманите? Гагаузите? Траузите? Драговитите? Арабите? Юруците? Сагодатите? Гораните? Смолените? Агриани? Пеони?
Всеки друг, но не и българите, нали ... Между другото богомилите са също българи.
"Феноменът помак" се ражда през 19 век. Идва от наименованието в ловешката кааза. Пренесено от възрожденската литература и върху родопските и пиринските мюсюлмани.
5. Съгласен! Истината е да се подобри настоящото материално, икономическо, образователно и социално положение на помаците. Мизерията оскотява хората.

Но на хрониките и на историята не посягайте!
Защото народ с фалшива и подправена история за никъде не е.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #5 on: October 30, 2008, 18:47 »
Но на хрониките и на историята не посягайте!
Защото народ с фалшива и подправена история за никъде не е.

Напълно съм съгласен със теб. Ето в едно да сме на едно и също мнение. За този район аз също мога да дам информация и то пак от османските архиви. И ще е много противоречаща. Колко противоречащи са тези османски архиви а? А колкото до икономическите причини и сега много помаци биват подкупвани с разни службички било то като митничари или полицаи и имат хорица тука там за да ги защитават в случай че някой им се озъби. Колкото до района на Девинско аз познавам доста добри мюсюлмани там, така че небива да се говори в множествено число. Колкото до богомилите те са били предимно славяни, както е и описано в статията, а не прабългари. Е възможно е да е имало и богомили из между прабългарите не казвам нищо, но при техния монотеизъм едва ли.   

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #6 on: October 30, 2008, 19:04 »
Какво ви е виновен сега пък нашия край? Аман бе! Ще се самоизядем!

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #7 on: October 30, 2008, 19:57 »
Напълно съм съгласен със теб. Ето в едно да сме на едно и също мнение. За този район аз също мога да дам информация и то пак от османските архиви. И ще е много противоречаща. Колко противоречащи са тези османски архиви а? А колкото до икономическите причини и сега много помаци биват подкупвани с разни службички било то като митничари или полицаи и имат хорица тука там за да ги защитават в случай че някой им се озъби. Колкото до района на Девинско аз познавам доста добри мюсюлмани там, така че небива да се говори в множествено число. Колкото до богомилите те са били предимно славяни, както е и описано в статията, а не прабългари. Е възможно е да е имало и богомили из между прабългарите не казвам нищо, но при техния монотеизъм едва ли. 

Чакаме ги тия османски архиви от сума време. Тези, които са публикувани явно не ти отърват. Дай да ги видим най-накрая, черно на бяло, тези прословути "противоречиви" архиви, които "конспираторите българи" ги криели и унищожавали.
А за службичките - кой за каквото е учил. Един за пъдар, друг за библиотекар, друг за цар. Всекиму според образованието. Като учиш "Политология", няма как да стане неврохирург от теб.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #8 on: October 30, 2008, 20:22 »

За мене не важно нашият произход,по-важно е ,че днес нас ни ИМА и се консолидираме като общност и с НАС трябва дс е съобразяват.

Преглеждайки повечето коментари във форума, прави впечатление, че най-вече се набляга да се доказва, че "помаците ги ИМА".  Възможно е да не съм запознат достатъчно добре с проблематиката и в тази връзка Ви моля да ми посочите кой твърди, че ги НЯМА.     

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #9 on: October 30, 2008, 20:24 »
Не казвам че някой крие нещо. Ами че се публикува неверна информация. Или ако информацията е на лице е изопачена. Икономисти много ама митничарите се броят напръсти, но както и да е.

Според едно кадийско изложение от март 1660 г. християните от Разлога - Якоруда, Долно Драглище, Банско, Баня, Мехомия (дн. Разлог) и Бабек, силно намалели, понеже "са напуснали родните си места, други пък са изпукали, така че половината от записаните... са се разбягали". Понеже централната власт изисквала поголовният данък, плащан само от християните в Османската империя, да не намалява, то задълженията на останалите християнски домакинства били драстично увеличени - от 290 на 315 акчета. Сумата впрочем никак не е малка. Толкова струват през зимата на 1659-1660 г. например 122,5 кг пшеница по цени в Цариград и Одрин (в края на зимата за тези пари пак там можели да се купят само 114 кг), а също почти 225 кг ориз пак по цариградски цени в края на 1659 г. Пак през същата зима за тези пари можели да се купят почти 405 кг хляб в районите на запад от София. Особено важно за планинските райони е, че за сумата на поголовния данък през 1660 г. са можели да се купят цели пет овце, които били достатъчни за изхранването дори на голямо семейство. Сега вече става ясно, че християнското население от средата на ХVII в. било задължено към централната власт с огромни за скромния си бит суми и за разлика от днешните сметки за парно например тези пари се събирали безпощадно.
Още в края на ХV в. част от българите не успяват да изплащат непрекъснато растящите данъци, с които е натоварено християнското население. Така в гоцеделчевските села се появяват първите българомохамедани. Шахабеддин, син на Вълко, приел исляма в с. Зъхнево.

"Християнското население на околията Шпат [част от това население са българи] подаде следната жалба: "Ние сме натоварени от държавата да плащаме поголовен данък за 1844 домакинства. Но понеже много от нас забягнаха, ние, които останахме по местата си, не сме в състояние да плащаме частта на забягналите. Поради тази причина много от хората приеха исляма. Останахме 1040 християнски домакинства, а приелите исляма са 804 домакинства. Ако ни натоварите да плащаме и поголовния данък на бившите християни - сега мюсюлмани, съобщаваме ви да знаете, че ще се разбягаме... "

Част от донесението на Елхадж Касъм, кадия на Елбасан (днес в Албания), от 12.10.1650 г.

"Ваше величество, честити и великодушни, султане мой. Бъдете здрав! Аз съм българско момче от Ямбол. Моите двама братя приеха исляма. Дойдох при честитата Ви особа, за да удостоите и мен, Вашия роб, с честта да приема исляма. Благоволете да ми отпуснете дрехи..."
[Резолюция на великия везир:] "Вярно! Да се дадат дрехи на едно малко момче - нов мюсюлманин, както е според обичая. Заповед! 9 джемази-юл еввел 1097 [03.04.1686] г."
Изложение за приемане на исляма от името на момче от Ямбол.

"Ваше величество, честити и щастливи, султане мой. Бъдете щастлив! Аз, Вашият покорен слуга, съм от село Арнауд, каза Търново. С божията помощ бях удостоен с честта да стана мюсюлманин. Молбата ми към Ваша милост е следната. Окажете ми малко благоволение, като ме назначите на служба в някой военен корпус...
[Резолюция на великия везир]: Дай стойността на дрехите на един човек, както е според обичая! Заповед! 18 шабан 1129 [28.07.1717] г."
Изложение за приемане на исляма от името на мъж от Търновско. Превод: А. Велков

Според това което съм изследвал е че богомилите са превличани към населението със специален статут османските архиви от 1576 г., отнасящ се за с. Бабяк в Западните Родопи, се споменава, че в селото е имало джелебкешани (овцевъди), които имали задача да доставят годишно определено количество месо за нуждите на османската власт. Те също са се причислявали към населението със специален статут. От документа, съдейки по имената, личи, че жителите на селището от скоро започнали да преминават към мюсюлманската религия. Турски извори за българската история, ХVІ, С. 1971, с. 198

Трябва да се направи сравнение със също и с османски данъчен регистър за ленните владения в Западните Родопи и Серско през 1499-1502 г. В тях е посочено, че в множеството села в Западните Родопи населението е било немюсюлманско, но имало и случаи на преминали към исляма местни жители. Едно от тях е съществуващото и днес село Теплен (Гоцеделчевско).

Останалите два случая не ни касаят нас помаците тъй като са свързани с Ямбол и Търново. Имаше и нещо за ловът, трябва да се има в предвид и това което чух от един мой преподавател доц. Андреев беше ако не се лъжа. Той заяви че когато султанът ловувал в Странжа и след добрия улов е благословил тамошното население като му подарил или завещал исляма, но както виждаме и днес ни един от този район та чак до Одрин не е мюсюлманин, ако не броим изселилите се помаци от Руско-османската война 1877-1878 г. до Възродителния процес. 

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #10 on: October 30, 2008, 22:31 »
Citati ot  Boiandobrev:

2. Ни съм чужд, ни съм външен на помашката общност. Това, че не съм поддръжник на сепаратистките ви идеи, прави ли ме по-малко помак? Цъ.

3. Как да се консолидираме, като помаците в Смолянско не са като помаците в Неврокопско ... Няма и да бъдат. 20 села в неврокопско ако правите нов етнос - прав ви път. Не бройте помаците на изток ............

Boqne , za istoriqta si mnogo prav.Zashtoto ako vqrvahme na neia , tezi sto godini ,sega nqmashe da go ima tozi sait i ti nqmashe ot kade da kopirash snimki na pomakini i da gi ka4vash v klipovete si v youtube.com.
Samiqt ti kaza predi 4e iskash ot tukashnite snimki zashtoto vazrastnite hora ot tvoito selo Sel4a ne davat da gi snimash, sramuvat se.
Pri nas prosto tova ne e taka, i zatova tuka ima vsqkakvi snimki.Nito nie, nito vazrastnite ni roditeli se sramuvame edin ot drugi.
Nie ta4ime rodovata si pamet i bih bil shtastliv imenno tuka vseki da ima vazmojnost da razkaje spomenite si ot onezi vremena.

Edva li tuka nqkoi ot horata koito pishem shte ima kakvato i da e bila pretenciq za pravoto ti na sobstveno samosaznanie.Nie sme jertvi imenno na ideiata za nasilstvena promqna na samosaznanieto.Prosto nama logika v razsajdeniata ti.
I za kakvi separatiski idei gi drankash? Nima pomacite ot Turcia, Garciq i ostanalite 4asti na Balkanite , ta i na Evropa i Sveta koito idvat tuk za da vidqt rodninite si,blizkite si bratq , sestri i roditeli sa separatisti?
Ta nie sme v Evropeiskiqt sauz i pravata ve4e ni sa garantirani i ot Konvenciata za zastita na malcinstvata.
Savetat ti da ne broime pomacite na iztok me razveseli.Bi mogal da ne badesh tolko cini4en.
I pomak BG e prav za nqkoi neshta.
Integraciqta ne trqbva a se barka s Asimaliciqta.I zashto mislish 4e istoriqta e nauka koqto trabva da ne se razviva edva li ne.
Naprotiv istoriata ima nujda imenno ot takiva hora kato pomakBG.
I ne samo toi ami i drugi koito tova im e v kkravta deto se kazva.Smeshnite opiti za kontrol i monopol na nasheto samosaznanie imat obraten efekt.
A nie trqbva da tarsilme mostove mejdu nas i da se nau4im da priemame razli4nata ot nas ¨drugost¨

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #11 on: October 31, 2008, 12:28 »
Gelina, какво значение има материали и исторически сведения,невиждаш ли ,че всеки дърпа чергата към себе си. Срещата в Г. Делчев така е оплашила някои хора,че е неизбежно такива писания да не се появят.
В нашия край има една поговорка "ВЪВ ВЕСТНИКА САМО ДАТАТА Е ВЯРНА" .
То ест, щом много от ДНЕШНИТЕ вестниците лъжат, всичката история, която доказва и показва, че помаците са ислямизирани българи, ако ще от преди Новата ера да е, са пак комунистически измислици и асимилационна българска пропаганда? Така ли излиза?

Аз питам само едно: докога ще позволяваме на хора чужди на помашката общност да ни казват кои сме и от каде сме?
И с какво тази помашка общност е по-различна от другата българска общност, ако оставим настрана религията и политическите събития от XIX-XX век?

Да цитирам други: а кой е казал, че ви няма?
Кой, според вас, не се съобразява с вас?

Проблема около генезиса на помаците като културна и религизна група не бива да стои на дневен ред.На всички им е ясно,че не няколко хиляди ислямизирани християни са дали началото на феномена "помак",но не искат да признаят и да конкретизират другите етнически компоненти.
А кой проблем предлагате да се сложи на дневен ред?
И кои, ако не ислямизираните християни са дали началото на "феномена помак"?
Какви доказателства, (а не преразкази на чужди мнения), имате за "другите етнически компоненти"? Дали те са равни или повече от българският ислямизиран компонент?

Но нека се концентрираме върху настоящето,за нас то е много по-важно от хроники и историци ,политики  и политици.
Настояще да е, съгласен.

halikan

• Guest
« Reply #12 on: October 31, 2008, 13:16 »
Gospodin Paskov vie mnogo dobre znaete koi e dal na4aloto na pomacite,kajetemi do 1900 godina pomacite kak sase nari4ali isa bili nari4ani,i kazahvi 4e edin pomak ako 6te v sto balgari go slojete pak 6tego razpoznaete,vie go znaete no nego priznavate

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #13 on: October 31, 2008, 13:48 »
Gospodin Paskov vie mnogo dobre znaete koi e dal na4aloto na pomacite,kajetemi do 1900 godina pomacite kak sase nari4ali isa bili nari4ani,i kazahvi 4e edin pomak ako 6te v sto balgari go slojete pak 6tego razpoznaete,vie go znaete no nego priznavate
Знам го, и никога не съм го скривал, защото го знам освен от историческите извори и от...помаци, с които съм живял: БЪЛГАРИТЕ!
Ако оставим настрана консерватизма на традициите на облеклото (което даже е хубаво, защото е запазване на фолклора и етнографията) ако вземем помаци откъдето и ад е, и ги сложим между българи от който и да е край на страната, по какво, според вас, ще се различават?
Защото според мен, по външен признак - по нищо!

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #14 on: October 31, 2008, 15:28 »
...