Български > Помаци
Анализ на Вестник СЕГА
pomak BG:
--- Quote from: boyandobrev on October 30, 2008, 18:00 ---Но на хрониките и на историята не посягайте!
Защото народ с фалшива и подправена история за никъде не е.
--- End quote ---
Напълно съм съгласен със теб. Ето в едно да сме на едно и също мнение. За този район аз също мога да дам информация и то пак от османските архиви. И ще е много противоречаща. Колко противоречащи са тези османски архиви а? А колкото до икономическите причини и сега много помаци биват подкупвани с разни службички било то като митничари или полицаи и имат хорица тука там за да ги защитават в случай че някой им се озъби. Колкото до района на Девинско аз познавам доста добри мюсюлмани там, така че небива да се говори в множествено число. Колкото до богомилите те са били предимно славяни, както е и описано в статията, а не прабългари. Е възможно е да е имало и богомили из между прабългарите не казвам нищо, но при техния монотеизъм едва ли.
Gelina:
Какво ви е виновен сега пък нашия край? Аман бе! Ще се самоизядем!
Dobrev:
--- Quote from: pomak BG on October 30, 2008, 18:47 ---Напълно съм съгласен със теб. Ето в едно да сме на едно и също мнение. За този район аз също мога да дам информация и то пак от османските архиви. И ще е много противоречаща. Колко противоречащи са тези османски архиви а? А колкото до икономическите причини и сега много помаци биват подкупвани с разни службички било то като митничари или полицаи и имат хорица тука там за да ги защитават в случай че някой им се озъби. Колкото до района на Девинско аз познавам доста добри мюсюлмани там, така че небива да се говори в множествено число. Колкото до богомилите те са били предимно славяни, както е и описано в статията, а не прабългари. Е възможно е да е имало и богомили из между прабългарите не казвам нищо, но при техния монотеизъм едва ли.
--- End quote ---
Чакаме ги тия османски архиви от сума време. Тези, които са публикувани явно не ти отърват. Дай да ги видим най-накрая, черно на бяло, тези прословути "противоречиви" архиви, които "конспираторите българи" ги криели и унищожавали.
А за службичките - кой за каквото е учил. Един за пъдар, друг за библиотекар, друг за цар. Всекиму според образованието. Като учиш "Политология", няма как да стане неврохирург от теб.
PNK2003:
--- Quote from: bukovqnoglu_s on October 30, 2008, 10:45 ---
За мене не важно нашият произход,по-важно е ,че днес нас ни ИМА и се консолидираме като общност и с НАС трябва дс е съобразяват.
--- End quote ---
Преглеждайки повечето коментари във форума, прави впечатление, че най-вече се набляга да се доказва, че "помаците ги ИМА". Възможно е да не съм запознат достатъчно добре с проблематиката и в тази връзка Ви моля да ми посочите кой твърди, че ги НЯМА.
pomak BG:
Не казвам че някой крие нещо. Ами че се публикува неверна информация. Или ако информацията е на лице е изопачена. Икономисти много ама митничарите се броят напръсти, но както и да е.
--- Quote from: Isyankar on October 29, 2008, 23:27 ---Според едно кадийско изложение от март 1660 г. християните от Разлога - Якоруда, Долно Драглище, Банско, Баня, Мехомия (дн. Разлог) и Бабек, силно намалели, понеже "са напуснали родните си места, други пък са изпукали, така че половината от записаните... са се разбягали". Понеже централната власт изисквала поголовният данък, плащан само от християните в Османската империя, да не намалява, то задълженията на останалите християнски домакинства били драстично увеличени - от 290 на 315 акчета. Сумата впрочем никак не е малка. Толкова струват през зимата на 1659-1660 г. например 122,5 кг пшеница по цени в Цариград и Одрин (в края на зимата за тези пари пак там можели да се купят само 114 кг), а също почти 225 кг ориз пак по цариградски цени в края на 1659 г. Пак през същата зима за тези пари можели да се купят почти 405 кг хляб в районите на запад от София. Особено важно за планинските райони е, че за сумата на поголовния данък през 1660 г. са можели да се купят цели пет овце, които били достатъчни за изхранването дори на голямо семейство. Сега вече става ясно, че християнското население от средата на ХVII в. било задължено към централната власт с огромни за скромния си бит суми и за разлика от днешните сметки за парно например тези пари се събирали безпощадно.
Още в края на ХV в. част от българите не успяват да изплащат непрекъснато растящите данъци, с които е натоварено християнското население. Така в гоцеделчевските села се появяват първите българомохамедани. Шахабеддин, син на Вълко, приел исляма в с. Зъхнево.
"Християнското население на околията Шпат [част от това население са българи] подаде следната жалба: "Ние сме натоварени от държавата да плащаме поголовен данък за 1844 домакинства. Но понеже много от нас забягнаха, ние, които останахме по местата си, не сме в състояние да плащаме частта на забягналите. Поради тази причина много от хората приеха исляма. Останахме 1040 християнски домакинства, а приелите исляма са 804 домакинства. Ако ни натоварите да плащаме и поголовния данък на бившите християни - сега мюсюлмани, съобщаваме ви да знаете, че ще се разбягаме... "
Част от донесението на Елхадж Касъм, кадия на Елбасан (днес в Албания), от 12.10.1650 г.
Превод: Е. Радушев
"Ваше величество, честити и великодушни, султане мой. Бъдете здрав! Аз съм българско момче от Ямбол. Моите двама братя приеха исляма. Дойдох при честитата Ви особа, за да удостоите и мен, Вашия роб, с честта да приема исляма. Благоволете да ми отпуснете дрехи..."
[Резолюция на великия везир:] "Вярно! Да се дадат дрехи на едно малко момче - нов мюсюлманин, както е според обичая. Заповед! 9 джемази-юл еввел 1097 [03.04.1686] г."
Изложение за приемане на исляма от името на момче от Ямбол.
Превод: Е. Радушев
"Ваше величество, честити и щастливи, султане мой. Бъдете щастлив! Аз, Вашият покорен слуга, съм от село Арнауд, каза Търново. С божията помощ бях удостоен с честта да стана мюсюлманин. Молбата ми към Ваша милост е следната. Окажете ми малко благоволение, като ме назначите на служба в някой военен корпус...
[Резолюция на великия везир]: Дай стойността на дрехите на един човек, както е според обичая! Заповед! 18 шабан 1129 [28.07.1717] г."
Изложение за приемане на исляма от името на мъж от Търновско. Превод: А. Велков
--- End quote ---
Според това което съм изследвал е че богомилите са превличани към населението със специален статут османските архиви от 1576 г., отнасящ се за с. Бабяк в Западните Родопи, се споменава, че в селото е имало джелебкешани (овцевъди), които имали задача да доставят годишно определено количество месо за нуждите на османската власт. Те също са се причислявали към населението със специален статут. От документа, съдейки по имената, личи, че жителите на селището от скоро започнали да преминават към мюсюлманската религия. Турски извори за българската история, ХVІ, С. 1971, с. 198
Трябва да се направи сравнение със също и с османски данъчен регистър за ленните владения в Западните Родопи и Серско през 1499-1502 г. В тях е посочено, че в множеството села в Западните Родопи населението е било немюсюлманско, но имало и случаи на преминали към исляма местни жители. Едно от тях е съществуващото и днес село Теплен (Гоцеделчевско).
Останалите два случая не ни касаят нас помаците тъй като са свързани с Ямбол и Търново. Имаше и нещо за ловът, трябва да се има в предвид и това което чух от един мой преподавател доц. Андреев беше ако не се лъжа. Той заяви че когато султанът ловувал в Странжа и след добрия улов е благословил тамошното население като му подарил или завещал исляма, но както виждаме и днес ни един от този район та чак до Одрин не е мюсюлманин, ако не броим изселилите се помаци от Руско-османската война 1877-1878 г. до Възродителния процес.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version