Author Topic: Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !  (Read 66461 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Islqma na Balkanite predi Osmanskata Imperia
« Reply #90 on: May 07, 2009, 18:38 »
Правилно ves.K че древноегипетската, индийската, древногръцката, славянската, шумеро-акадската и пр. са политеистични религии. При всички тях съществуват въховни божества, има много значими и малозначими божества и пр. Според посочените учени на които не съм споменал името (ако е нужно ще го направя), всички тези религии първоначално са били моноизтични. Така например в Риг Ведите някъде зад споменаването на различните божества поред съответните учени стоял един бог, който сътворил вселената и пр. Така е и с древните гърци и славяни Зевс И Перун са били боговете на които другите божества били първоначално само качества, Като например Перун като бог на стадата се назовавал Дажбог, но по късно това му име започнало да играе самостоятелни функции. По този пример е и Аллах, който в Корана има 99 имена. Милостивия бог Рахман, милосърдния бог, Рахим, Владетела са световете Малик и пр. Това се отнася и за другите цивилизации. За уточнение, учените които са на мнение че преди политеизма е имало монотеизъм не са мюсюлмани те са иследвали свещаните книги и ръкописи и са достигнали до това мнение. Колкото до Древния египет сега правя една разработка по темата. За първите династии се споменава същото,през ХVІІІ династия настъпила тенденция от полетеизъм към монотеизъм към бог Ра, не след дълго той се възприел като върховен бог и създател на близо 10000 божества. Тенденцията към монотеизма е имала и по времето на Аменхотеп ІV към бог Атон, но реформите му не пожънали оспех. Според свещените книги през 19 династия също се появила такава тенденция чрез Мойсей, на когото повярвали влъхвете, но не и фараона. През вековете политеизма и монотеизма се състезавали и единия и другия се менели като деня и ноща в живота на хората. Възможно е монотеизма да не се е задържал толкова трайно колкото политеизма и за това да нямаме толкова сведения, но щом учените са обединени в това че за всеки политеизъм се криел монотеизъм значи е така. И днес ако погледнем християнството, с неговата Троица и скупищата рисунки, статоетки и икони ще се обедим в това. така ли е било по времето на Иисус, не естествено, той учел хората да се молят единствено на Отец, което се доказва с молитвата Отче наш.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #91 on: May 07, 2009, 18:41 »
Фотакиев не се чуствай пренебрегнат, но за съжаление от толкова написано ти не каза нищо. Единствено се възмотих от изявлението, че при толкова знания не мога да бъда възпитаник ВИИ, и че най вероятно съм завършил някъде другаде. Оверявам те че ако бях вахабия нямаше да имам такъв умствен потенциал.

Възродител

• Guest
« Reply #92 on: May 07, 2009, 18:48 »
Интересна тема "Исляма на Балканите преди Османската империя". Един приятел (археолог от Турция), в моя кореспонденция с него, твърдеше , че е открил безспорни доказателства, че ние помаците сме учили и възпитавали османците на Ислям , когато идват на Балканите.
Склонен съм да се съглася. Все пак ние сме коренно и древно население на Балканите

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #93 on: May 07, 2009, 18:50 »
Pomak.bg-прав си че в посочените религии някои главни божества са имали много имена и превъплащения ,но във всички посочени  се срещат и други персонажи -техните жени деца-анагонистични божества и тн. дори фараона реформатор които споменаваш налагаики култа към новия слънчев бог със сила не посяга на целия пантеон египетски божества -та никъде и помен няма в тези религии за монотеизъм-и не съм и чувал някой историк да твърди подобно нещо.

fotakiev

• Guest
« Reply #94 on: May 07, 2009, 18:53 »
Фотакиев не се чуствай пренебрегнат, но за съжаление от толкова написано ти не каза нищо. Единствено се възмотих от изявлението, че при толкова знания не мога да бъда възпитаник ВИИ, и че най вероятно съм завършил някъде другаде. Оверявам те че ако бях вахабия нямаше да имам такъв умствен потенциал.
Ако няма какво да напишеш над моите поправки по твой пост,по-добре да не беше казвал нищо.
А и пак правиш опит да се самоизтъкнеш ,че имаш  умствен потенциал.Хората могат сами да преценят,няма нужда да ги улесняваш..

Иначе Метка ти направи онзи профил,оправяй се с него..

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #95 on: May 07, 2009, 18:58 »
Ако няма какво да напишеш над моите поправки по твой пост,по-добре да не беше казвал нищо.

Иначе Метка ти направи онзи профил,оправяй се с него..

Pilat Pontiiski.............

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #96 on: May 07, 2009, 19:02 »
Така е богините и децата им съществуват от 7 или 8 хилядолетие пр. Хр. Това се доказва с намираните статуетки на богините майки, дъжащи или не държащи деца. То и днес има една такава богородица. Всичко това е плод от фантазията на човека за божественя свят. В това чило влизат и митичните същества, статуетки на които са намирани както в Шумер, така и д древна Индия и Гърция. За реформите не съм съгласен, фараона нямал време за това, той първоначално се отделил и създал нова столица. това е била една спънка в неговия замисъл. По негово време той имал и сериозен противник в лизето на велможите. А неговата идея била той чрез тази религия да обедини народите в Близкия изток за да са по сплотени. Но тъй като фараона бил отровен мечтите му не се осъществили.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #97 on: May 07, 2009, 20:29 »
С лесна ръка обявяваш чуждата вяра за плод на фантазия а що се однася за историята на древен Египет и за фараона реформатор то има толкова писано и толкова изследвания че каквото и да напиша ще бъде излишно та майката му е четенето и то не само на религиозна литература.

halikan

• Guest
« Reply #98 on: May 07, 2009, 20:56 »
Интересна тема "Исляма на Балканите преди Османската империя". Един приятел (археолог от Турция), в моя кореспонденция с него, твърдеше , че е открил безспорни доказателства, че ние помаците сме учили и възпитавали османците на Ислям , когато идват на Балканите.
Склонен съм да се съглася. Все пак ние сме коренно и древно население на Балканите
da sigorno tvoyat priyatel ima osnovanie yurucite,pe4enezite i kumanite sa tuk predi tyah,taka sa6to  yurucite sa pomagali  kato snabdyavali osmanliite s jivotinski produkti

Възродител

• Guest
« Reply #99 on: May 07, 2009, 20:59 »
Горното беше шега..Странно защо някой се е вързал...Разбира се, че е нямало Ислям преди Османската империя.Исках просто да се освежи дискусията..

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #100 on: May 07, 2009, 21:45 »
vazroditel!za6to si misli6 4e predi osmancite naistina ne e imalo islqm na balkanite.naprotiv imalo e i e dokazuemo.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #101 on: May 07, 2009, 22:04 »
vazroditel!za6to si misli6 4e predi osmancite naistina ne e imalo islqm na balkanite.naprotiv imalo e i e dokazuemo.

Къде ти е източника?

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #102 on: May 07, 2009, 22:07 »
Ами за сега знаеме за една джамия в Добричко построена от един татарин, за едно тюрбе построено в чест на човек дошъл от Хорасан и няколко арабски плочи по Мадан, Кочан и една селджутска в Млике Призренско.

Възродител

• Guest
« Reply #103 on: May 07, 2009, 22:10 »
Понеже намесихте Мадан (а аз съм от района), представялява интерес за мен как е попаднала тази плоча там??? ДА не се озовала там съвсем случайно сле 90-та а?

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #104 on: May 07, 2009, 22:26 »
Ами история, България е на крастопът. И на някой хора им се иска всички помаци да са били и преди мюсюлмани ама не са били. Така че нормално е да е имало и такава плоча.