Както беше канонизирана Жана Дар от католиците, така и Ванга ще се канонизира от православните, те са канонизирали каде, каде по недостойни хорица. Пък и Ванга е дала нещо на православието, направила е параклис. Да не говориме, че се правеше на жената на св. Йоан Богослов.
Жана Dark е канонизирана наистина от католиците,което е предпоставка за съмнение в святостта на същата.Баба Ванга никога няма да се канонизира от православните ,колкото и параклиса да направи,защото е врачка,баячка или с две думи ползва тъмните сили.
За разлика от Метката, аз познавам разликата между двете течения на християнството, знам и каква е разликата между тях и протестанството. И ги знам тези работи по добре и от вашия поп на село ако имате такъв. Та нали съм теолог.
Ако беше теолог ,щеше да знаеш горното.Или не си завършил в БГ, а някъде другаде и това не сте го учили.
И от къде това самочувствие при теб,че знаеш повече от селският поп?Ако смяташ , че е така остави хората сами да преценят дали знаеш много и разсъждаваш правилно .
Колкото до арабския халифат той дествително е дал много на световната наука. По това време възникнал алгоритама, алгебрата се развила, астрономията, философията (Абицена, Авероес), развила се архитектурата (Кордова, Дамаск, Багдат, Истанбул и Балканите), медицината.
Лично на мен арабската култура ми е слабост.Различна,уникална и екзотична.Но не се престаравай.Математиката не е възникнала по време на
ислямският халифат.Той е владеел половин свят пчети и е доразвивал.
Астрономията,алгебрата,философията,архитектурата,медицината(само името е от времето на халифата), не са откритие след 700-та година.Били са си достатъчно развити и ги е имало десетки векове преди това.Китай,Шумер,Ария,Вавилон,Траките,Египет,Персия,Бактря,Индия,Гръцките полиси....
Имаретата не са били само приюти за бездомни, откаде мислиш, че са тези болници по католическите църкви.
Забелязвам че когато се говори за халифата и за наука в него,веднага се прави аналогия с религията.Хората като са правили болници не са ги правили защото са мюсюлмани само.Искали са да дават живот и да помагат.Така е било и в католическите църкви,когато са правени болници. Така е и днес в атеистично време, където доброто ще го има докато света го има.Така, че ако Болниците ги има като пример от халифата, не спеколирай с това.
В областа на хигиената, от отдавна замря културата (ако въобше можеше да се каже, че е култура), на римската империя.
Културата на Римската империя също е неуспорима.И не може, така да се отхвърля с лека ръка.
Хамамите, сапуна, канализациите в градовете и пр. Много примери. Оказва се че светлината не е озарила само езичниците в Мекка и Медина, а и целия свят, колко неблагодарни ще да са тези които не виждаха това пред очите си.
Ако наистина, както смяташ себе си за историк, прочетеш различна литература от четената досега,ще видиш че в древен Китай е имало университет 6-ти век преди христа и е имало осветление,сапун,канализация и мн. други неща.
Сегашният развит запад,някога е бил най-неразвитият и нов свят.Всичко идва от изтока и се доразвида в последствие от силният на деня.