Author Topic: Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !  (Read 66459 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Ynt: Islqma na Balkanite predi Osmanskata Imperia
« Reply #60 on: May 06, 2009, 15:16 »
Остатъците от мирогледа и религиозните схващания на траки и славяни а и на българите са били преследвани и от християнството и от исляма това са езически вярвания но тези вярвания не са шамански а в родопите може би бъркаш шаманизма - за които няма и няма как да има данни със криптохристиянството но то е друга тема.Доказателства за какъвто и да било шаманизъм в родопите не съм срещал в историческата литература.

Ами имаш избор ves.K, дали да си невежа или пак да научиш неща които за мнозина звучат като ерес.
Ето ти един пример за скрит шамaнизъм и полухристиянство - Проф. М. Арнаудов вижда връзка между нестинарството и "средноазиатския шаманизъм и неговите екстази, магии, пророчества и чудесни лекувания".
авторът е българин не е subigi kurt.
Допускаш голяма грешка и в друго .

Относно преследванията срещу скрити езически вярвания като шаманизма от страна на Християнството и исляма разликата е космическа.
Факт е саздаването на светата Инквизиция и преследването на вещици,гадатели,еврей , маври мислумани, цигани и така нататак.После с откриването на Америка конквистата там ползва опита си от Испания и западна Европа и започва най големиа Геноцид в историата на човечеството - изтребването на Индианците.
Тяхната религия спада към Шаманизма.Чети ако искаш Карлос Кастанеда може да тие интересно.

А на изток от Европа особено Православното христианство също използва такива похвати особено в Русия.
Макар че е нямало институция коато да се е казвала света Инквизиция, факт са погромите срещу еврейте, волжските балари мислумани, хазарите чеченците и така нататак.
Ами в  Сибир?
Унищожаването на уникалните култури на местните племена?
Но само в Русия ли?
 А що се отнася до Исляма и интегрираните в него езически вярвания, и дали е имало гонения  срещу тях , мисля че ние помаците сме добър пример за доказателство че това не е както при християнството.
Вземи мистичните братсва на Бешикташите в днешните западни Балкани, и по време на Османската империя.
Етническия модел например в Албания също е добър пример.

fotakiev

• Guest
« Reply #61 on: May 06, 2009, 15:24 »
За индиянците те са от земите на Североизточна Азия, но и от земите на Китай, Япония, Полинезия, Индия и пр. За кои индиянци говорим, че по говор са близки до турците? От кой район на Американските континенти са? И не са от бронзовата епоха, а от Палеолита т. е. от преди 10 000 г. пр. Иса. По това време все още ледовете са давали възможност да се заселват от Сибир към алязка. Преселвания имало и от Азия през Индонезия, Австралия и Южнз Америка.
За печенегите, миналиса през софийското поле, ама не са останали, ако бяха щчхме да го знаем. То е очевидно, те не са дошли със 25-30% славянски. Това племе имало претенции за че е властващо. Сключело съюз със селджуци и десетилетия наред е воювал срещу Византия до такава степен, че един от императорите е изпратил тревожен призив до Западните страни, за опасност от заличаване на источното православие. Много са учените, които твърдят, че печенегите са били мюсюлмани, някой дори са на мнение, че са били исмаилити.

Кина е сва садей бре асановата пейка. Зар сакво ло кликаш съдей, че гъльча на каурски. Зар ние сме сакви а, а я незнам. Кинато си сгадаш, съкво ще нахадаш аракадаш. Кундисало си са съдей и си са приказало на нашенец и киналу си кликаш, сей ора бабулки ядат. Немой съй аркадаш, садей, няма сакви люде.

Асановата скамейка ако Аспарух и Крум говореха като теб и мен значи и ние говорим български.

Radvam se da 4eta edin mislesht 4ovek,koito se interesuva ot fakti.Napraktika sym syglasen s teb,sys izklu4enie 4e pe4enegite naistina sa zaseleni okolo sofiisko pole.Mnogo e trudno da se kaje dali e bila 4ast ili ne,kakto i e trudno da se opredeli koi sa pe4enegite to4no,koi sa naslednicite im,i kakva religia sa izpoviadvali.Samo za raziadka shte ti kaja 4e Gyrcite sa nari4ali kumanite syshto i pe4enegi...

Metka,dai istinski dokazatelstva, 4e e imalo isliam na bylkanite predi Osmanskata imperia.Tova sys shamanizma e slabo.
P.P.Zashto pishesh v sinio?

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #62 on: May 06, 2009, 15:43 »
Невежият в нашта дискусия е друг, не  че се обиждам ,виж сега това че Арнаудов вижда прилики м-у нестинарството разспространено в станджанско и то м-у българите християни и азиатският шаманизъм, това не означава чи той поставя знак за равенство м-у тях препоръчвам ти по въпроса за връзките на древните вярвания включително шаманизма и големите монотеистични религии трудовете на световно признатият Джеймс Фрейзър та да видиш кои е невежа- виж и трудовете на световноизвестните историци занимавали се с история на религиите -Елиаде и Кулиано примерно и тогава ще ти стане ясна близоста на много религии и вярвания и техният произход.Примерите за гонения които ми посочваш са несвързани с въпроса защото да речем в западна европа не е имало шаманизъм не бъркай -в америка сред индианците е имало и има такива вярвания но това е обяснимо лесно -но тук в родопите къде е шаманизма питам и кои му е носител а да не говорим при помаците -при бекташите не знам да има такива следи може ти да откриеш - а накрая ни в крин ни в ръкав ми говориш за етническият модел в Албания чиято история претендирам че познавам добре и нека те питам знаеш ли коя религиозна общност в края на 19-началото на 20в.дава импулс за борбата на албанците за собствена държава и знаеш ли кое кара и албанците мюсюлмани- католици и правословни да се борят заедно.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #63 on: May 06, 2009, 15:57 »

А що се отнася до Исляма и интегрираните в него езически вярвания, и дали е имало гонения  срещу тях , мисля че ние помаците сме добър пример за доказателство -искаш да ми кажеш че езическите вярвания са разрешени и не е имало гонения срещу тях или че при помаците съществуват такива и ако ги има дай да видим някое езическо вярване и обичай запазен да видим и връзката му с шаманизма ние невежите и бедните духом след като поставяш въпроса защото ако го поставя аз няма да се хареса.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #64 on: May 06, 2009, 16:01 »
А що се отнася до Исляма и интегрираните в него езически вярвания, и дали е имало гонения  срещу тях , мисля че ние помаците сме добър пример за доказателство -искаш да ми кажеш че езическите вярвания са разрешени и не е имало гонения срещу тях или че при помаците съществуват такива и ако ги има дай да видим някое езическо вярване и обичай запазен да видим и връзката му с шаманизма ние невежите и бедните духом след като поставяш въпроса защото ако го поставя аз няма да се хареса.

Джон Хамилтън - "Чашата на гадателката"

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #65 on: May 06, 2009, 16:40 »
Хамилтън историк ли е че не знам?  а и само това за мен не е отговор ,това че той твърди някои неща ти приемаш ли ги? това искам да знам и друго в контекста на дискусията разспространените езически вярвания и обичай дали са свързани с шаманизма защото и днес тази система от вярвания е жива виж- шаманите в средна азия и сибир -та лесно може да се направи сравнение.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #66 on: May 06, 2009, 17:13 »
Хамилтън го познавам лично.
Познавам и известната гадателка описана в книгата му.
Тя се казваше - Адиле , рахметлииката помена се скоро от този свят.
Роднина ми беше -жена на брата на мойта баба.
Брата на мойта баба пък по няква случайност е бил ратник в Югославиа когато е имало Велика България, и е бил ранен от сръбска партизанка.Но това е съвсем друга тема.
Но за Хамилтън ,намя да разказвам повече.Знам какво мислят великобългарските шовинисти за хора като него, макар че тои изрично казва в книгата си че е българофил.
За тях тои е турскоанглийски агент.Така че какъвто и да е историк или писател едва ли ще си промениш мнението.
Тва е се едно да думам на един дувар.

Имам много доказателства за латентен шаманизам сред мислуманската общност, но сега не е оща дошло времято да пиша за тези неща.Има време нека да сме живи и здрави. Едно по едно.

Класически пример за явен шаманизам обаче сред балгарите християни е покойната баба Ванга Гущерова, която Владиката Натанаил пи Канал 1 открито я обвини в сатанизъм.

Но се оказа че това е било фалстарт на православния прозюлетизам.
Тъй като при  тази сляпа ясновидка едно време ходеха хора от различни даржави и религий, включително и помаци,
Българската Православна Църква апетитно и скоропостижно след нейната смърт я обяви за светица и набарзо направи един сюреалистичен православен храм подобен на онези храмове които градеше попът Бекир Сариев на връх Родопа планина.
Идеята е насарчаване на тенденцията за покръстване на помаците идващи от Гърция да видят роднините си и онези
"заблудени овце" от Пирин и Родопите които са останали без пастир и в момента сме в лоното на исляма.

Та такива неща.
Ама знай че в исляма има създадени либерални традиций относно езическите вярвания за разлика от зловещата Света Инквизиция на Хрисиянството.

Гледай оща наколко пъти филмите за Нострадамус.Опитай се да рабереш тои от каде е черпил информация.
Преди да напише книгата си тои е имал на разположение специална книга която се е казвала - "Китаби Ал Хикам"
Превода доколкото си спомням е - Книга на истината.

Била е плячкосана от единствената тогава развита цивилизация - Халифата в Испания.

Там е имали специални науки в местните научни институти които са се занимавали с иследване на Футуристиката.
Доколкото помня било е нещо полуясновидсво полуфутуристика.

Ама  ако се върнем на нашата дискусия, според мене ти или си жертва на православен прозюлетизъм или искаш да направиш нас такива жертви.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #67 on: May 06, 2009, 18:01 »
При помаците се честват празници, като миши, вълчи, гаргин и пр. , в които не трябва да се борави с ножица, игла и незнам си какво. Тези празници са характерни и за тетевенските помаци и за родопските а може и за нашенците в М-я и Шар планина. В тях ако има нещо шаманизтично. Мисля че това с опушването през април, което в Родопите се прави през март и е насочено срещу змии и други влечуги също е свързано с шаманизма. Доколко се е практикувало от тюрките не е ясно и дали изобщо тези обичаи ги е имало при тях. Колкото до Хадрелес, той вече си е тюрски празник и той си е повече от суфиите от колкото от другите тюрки преди Османската империя.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #68 on: May 06, 2009, 18:23 »
Метка- пази боже историята като наука от всевъзможни писатели самозвани етнографи и ясновидци хубава история ще стане и дискусията ми с теб става смешна.Колкото до Ванга православната църква не знам да я е канонизирала та това което пишеш са глупости - термина с който боравиш в края на поста си след- православен -не ти е ясен въпреки че разбрах в какво ме обвиняваш -ти да си прочел аз да те обвинявам в нещо ?-не че не мога и нямям основание.Не ти е ясно сигурно и каква е разликата м-у православие и каторицизъм и инквизиция.Наблягаш и доста на арабския халифат та дори го обяви за единствената развита цивилизация по времето на Нострадамус а има по това време много развити цивилизации равностоини на халифата-но това ти го оставям за домашно да видиш кои са те.Pomk.bg-тези празници  а и други вярвания са характерни и за християните в родопите историци виждат в тях остатъци от вярванията на траки и славяни.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #69 on: May 06, 2009, 20:38 »
Както беше канонизирана Жана Дар от католиците, така и Ванга ще се канонизира от православните, те са  канонизирали каде, каде по недостойни хорица. Пък и Ванга е дала нещо на православието, направила е параклис. Да не говориме, че се правеше на жената на св. Йоан Богослов. За разлика от Метката, аз познавам разликата между двете течения на християнството, знам и каква е разликата между тях и протестанството. И ги знам тези работи по добре и от вашия поп на село ако имате такъв. Та нали съм теолог. Колкото до арабския халифат той дествително е дал много на световната наука. По това време възникнал алгоритама, алгебрата се развила, астрономията, философията (Абицена, Авероес), развила се архитектурата (Кордова, Дамаск, Багдат, Истанбул и Балканите), медицината. Имаретата не са били само приюти за бездомни, откаде мислиш, че са тези болници по католическите църкви. В областа на хигиената, от отдавна замря културата (ако въобше можеше да се каже, че е култура), на римската империя. Хамамите, сапуна, канализациите в градовете и пр. Много примери. Оказва се че светлината не е озарила само езичниците в Мекка и Медина, а и целия свят, колко неблагодарни ще да са тези които не виждаха това пред очите си.   

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #70 on: May 06, 2009, 21:00 »
Моите уважения ,явно имаш голямо мнение за себе си-аз също твърдя че добре познавам теологията.Що се касае за Ванга, то тя е помагала не само на християни а и на мюсюлмани тя не делеше хората.Колкото до халифата,- сигурен съм че знаеш че културата му -науката и всичко друго не възникват на празно място- що се касае за римската империя- римските терми -римската канализация и ролята даречем на акведуктите в областта на хигиената не подлежи на коментар а още по назад развитието на древните общества  в Египет в Месопотамия в гръцките полиси не само в абласта на архитектурата но и в науката и във всички области на човешкото битие също е ясно както и приемственоста на всичко това в по късните държавни образувания.Та светлината май има по древен произход.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #71 on: May 06, 2009, 22:23 »
Културатан на римляните е била странна за много архиолози. Днес може да се изхождаме по малка нужда заедно, но по голяма ще ни е малко странно. Докато при тях е било нещо нормално. Да не говорим за разврата по онова време. Архиолозите дават доста интересни мнения и аз гр. Помпей с тяхната сексуална извратеност, която е характерна и за западната ни цивилизация. Не е чудно защо през Средновековието, най-много били разпространени венерическите болести. Колкото до хигиената за нея просто няма какво да говорим, холерата, чумата и тифа били също масово разпространени в Европа, през този период, тъй като ако в Кордова е имало 12 км. осветен централен път, със згради в които имало бани и канализации за мръсната вода, то в Париш, Лондон и Берлин хората нямали дори и тоалентни и се изхождали в делви след което изфърляли изпражненията си на вън през прозореца.
Римляните не познавали и изкачването на водата, че тя по трабите може да се качи на втория етаж на къщата. Трабите им били глинени, за каква канализация говорим тогава. За Древна Гърция съм съгласен, тя дала доста от културата и архитектурата си на римляните. Ние знаем добре как са живяли етрусите преди това. Посредата на къщите им имало басейн, който се пълнел дирекно от дърдовете.
Какво за Месопотамия и Египет? Първо да видим каде се развили тези цивилизации ин да се уточним, за коя държава в месопотамия говорим. За Шумер ли или за Акад, или за Вавилон или за Асирия. Но ние обощим всичките в едно за да не излизаме излищно от темата. И Месопотамия и Египед се развили като цивилизации благодарение на това че са били около реки. За Египтените река Нил била свещенна. Единсвеното което те успяли да направят е каналите, така било и в Мвсопотамия. Напредък имали и в това, че открили колелото и някой нужни за времето си неща, сред тях най-новото което се използва и днес е лупата, която им била нужна в наблюдението на съзвеждията, тъй като те ги използвали за гадаене. Говори се че в Асирия била открита и батерията, но за какво да им била, като са нямали радия и телевизии. В архитектурата най-ненужни им били пирмидите и зикуратите, ако не били можело даимат по голям напредък в науката и културата, тъй като им заимали много ценно време, както от гледна точка на човешкия потенциал, така и поради факта, че са ги изпозвали за ненужни цели. Подобно на Ванга в тях се гадаело, правили са магии и погребвали, разни велможи, на които,въпреки страховитите натписи си влизали обикновенните хорица и често им крадяли златото още по онова време.
Вярно е че учените мюсюлмани са имали уснова, за тяхното развитие. Ползвали са познанията на древните гърци в областа на философията, на древните индийци в областа на медицината, но основно основата на техната култура идва от корана и повелите на пророка. Така например пророка ги учел да изучат науката, дори тя да е в китай, а корана и говорел за зерре (плотона, електрона и неотрона), говорил им за ембриона и етапите на развитието му в отробата, говорил им за това, че земята се върти със стиха че планените отминават, така както обаците по небето, говорил им за първоначалния зрив във вселената, говорил им за ролята на водата във сътворяването на живите същества, за правото на собственост и пр., които неща както и на останалите цивилизации им били предавани чрез свише, но всяко нещо било низпославано за времето си. За това не са били случайни и откритите астрономически карти от палеолита, нарисувани по стените на пещерите. Но това няма как поповете да ти го кажат, тъй като те не го знаят 
Да се върнем през Средновековието на Балканите. До 18 в. за да се насели даден човек в определен район, се гледало там да има вода, дърва и паша за животните, след което заселилите си паравили обор за животните и колиба от папрат. Тези жилища не съдържали повече от едно помещение, като се отоплявали с дърва на открит огън в колибата. Спяло се на земята като за постелка се използвала ругозка, славама или кожите на животните. Обичая по това време бил да спът всички заедно под една завивка и да се хранят в една паница. Съдовете били глинени, а приборите и коритото дървени. Дрехите им били вълнени без долно бельо, а на малките им прекроявали износените дрехи на възрастните. Обувките били от кожата на говеда и конете. Ако къщата е мюсюлманска имало издигнат от кирпич хамам, в края на стаята които били заградени с дъски, тъй като им били нужни за религиозните им обреди.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #72 on: May 06, 2009, 23:12 »
За културата на римската империя много може да се пише ,очевидно не може да се изчерпи с глинени тръби-имало е и оловни такива-и с необузданата сексуалност-римската култура взаимства и в областа на културата и в областа на религията си модели от всички свои територии, но тово е друг въпрос та хич не е елементарна тази куртура.Древните общества постигат невероятен напредък ,основан на поливното земеделие-визирам междуречието и Египет-постигат невероятен напредък в математиката-астрономията-медицината-архитектурата и тн.древните дравиди в индия също-арабските цифри са в същност индииски-що се касае за културата в древна елада-то  нямя нужда и да се коментира защото има да се пише много.Пророка, не коментирам от уважение към него и религията но считам, че като вкарваме религията в научен спор няма да стигнем до единомислие, пък и аз не чакам на някои духовник независимо от религията му да ме учи на история, просто защото в областа няма да ми е равен.Що се однася за живота на обикновените хора на балканите в контекста на това което ти пишеш ,то виж те са живели в колиби- не говорая за градовете но и обикновените жители на близкия исток не са живели по добре-тези с по високо положение в обществото са живели в имения и дворци казано по елементарно - Българските столици Плиска и Велики Преслав  имали и течаща вода и канализация но това сигурно ти е извесно става въпрос за 8в.Но да оставим балканите и да обърнем поглед към един съсед на халифата -Китай кой ли им е дал култура на тези езичници.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #73 on: May 06, 2009, 23:58 »
Не се претеснявай за това, че като теолог не съм ти равен, аз съм и историк и изглежда ще съм една крачка преди теб, тъй като ще съм теолог и историк, но това е друг въпрос. За дворците в Бългрия, сигурно не знаеш, обаче във всеки един имало на едно място направено съоражение, което наподобявало на изкуствено езеро, от което си точели вода. Нищо особено. на върховете не тече река, но има извори, които също се използвали за тази цел. В Китай има един храм посветен на Небето намиращ се в Пекин. Аз вече ти казах Всевишния разкрил на хората познанията чрез свише. Не трябва да ти е чудно. Ето ти човек от 21 в. не знаеш за развитието на културата в Арабския халифат, а как мислиш че онези тогава са научили за тези познания. С арабските цифри не бързай, тъй като арабите си имат и те такива. Индийските са внесени от тях в Европа, но си имат и арабски. В Блиския исток от 3 хилядолетие пр. н. е. хората използват печената тухла, докато на Балканите ние сме започнали да я използваме твърде късно. В средновековието я използвали за строежа на храмове и някой други згради, като хамами, керван сараи, бизестени и пр. през Османския период, но за строежа на къщите навлиза едва в началото на 20 век

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #74 on: May 07, 2009, 00:29 »
Евалла ,така е, при тази комбинация няма загадки за теб, защото  с религията можеш веднъж за винаги да решиш всички исторически въпроси и загадки- само да питам къде си изучавал история.За развитието на културата в халифата много съм чел, но не бива да се абсолютизира и поставя на пиадестал игнорирайки всичко друго ,не че отричам постиженията  и -о забравих религията.Това за китай не го разбрах какво като има такъв храм?не отричам религията но срещу нейните'' аргументи'' нищо не ми остава освен да замълча.