Author Topic: Помаците наследници ли са на богомилите и павликяните?  (Read 132220 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline bozman

• Avarage member
knigata e ot prof. ivan dobrev prepodavatel vuv vis6ata voenna akademiya-sofiya priyaten den

ne iskam da vlizam vli4ni napadki iobidi gramotnosta e nesamo znanie tya e ina4in napovedenie i ob6tuvane ako imate malko vuzpitanie ostanalo ot va6ite roditeli 6te trybva da razberete az imoya svyat sme razli4ni mnogo razli4ni.az sum negramoten na komputura no jivota mi e minal samo sred knigi suvetvam vi da pro4etete zlatnite sukrova6ta na bulgarskite hanove ot atila do simeon .
--- Ето му го сайта: http://bolgnames.com/ Пълен с фантастични измислици. Само  твоето изречение извлечето от там (pro4etete zlatnite sukrova6ta na bulgarskite hanove ot atila do simeon ) ще коментирам:
1.   Никъде в първоизточниците няма изпис „български канове”, Това важи също и за „ханове”. Такива изписвания са изсмукани от захаросаните пръсти на професорите.
2.   Никъде Атила, не е наречен „български”, „хан” или съчетание от двете – това също е проф. измислица. Единственият човек очевидец на събитията е Приск. При него тези наименования  ГИ НЯМА. Те се появяват 1200 г. по-късно.
3.   Никъде в древната история НЯМА БЪЛГАРСКИ ХАНОВЕ.
    Ето такива номера могат да минат пред тебе Сюлеймане, но не и пред мене. Ето прочетни тук нещо за българските архиепископи и „хан Борис”:

https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/archiepiscopus-bulgariae
https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/dominus-michael-princeps-bulgarius
Нищо че са християнски попове, а не мюсулмански молли, при историята тези подробности нямат значение. Има значениние ИСТИНАТА, а при Ив. Добрев истината е редуцирана до „желаната истина”, А НЕ истинската  „съществуваща” в изсточниците.
В едно единствено изречение - три фантасмагории - ето това е основата на твоята "култура", която ти смяташ за върха на познанието - приказки от "1001 нощ".

povtaryam nie sme religiya na mira idobrinata .
--- Всяка религия е такава, не се притеснявай - ЛОША РЕЛИГИЯ НЯМА - ИМА ЛОШИ ХОРА.

aziskam da sme kato bratya przovavam kumrazmisul a ne da mislite to4no kato men .pove4e nyama da vi otgovaryam-ne sme na edno kulturno nivo p.s dane bi da ste posledovatel na teoriyata nadarvin.
--- Виждам твоето културно ниво Сюлеймане, оформено от социалистически четива в продължение на целият ти живот. Много книги има, както и много религии, за разлика от религиите обаче, НЕ ВСИЧКИ книги са чесни и почтени. Някои от тях са писани от червени мошеници за целите на червената пропаганда – ти с тях си обучен.  Може би е късно да ти обяснявам каквото и да било.
Поздрави.

П.П. За книгата на Ив. Добрев ще ти кажа следното - когато той от пет-шест турски имена, се мъчи да докаже несъществуващите "прабългари", боцмана доказа българска реч отпреди 2500 г. ето тук има част:

https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/2000-g-blgarska-rec

https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/bronze-de-botorrita-iii

Предполагам ти е известна разликата между "думи" и "реч-говор". Част от тези  думи може би още са в употреба из Родопите . . .

Offline ibrahim65

• Moderator
Поздрав за всички помаци!
 Провокираха ме с едни писания в една група във фейсбуука и реших да се регна тука ,дето се казва в ядрото на търсачите и разбирачите на Помашката история.
Бях обвинен в злобност ,която може би е клевета ,но ще Ви покажа писанията на въпросния помак ,който с лека ръка(според мен) напраска една бърза енциклопедия на помаците.
Естествено му беше отговорено подобаващо ,но за мен е интересно тук да видя дали той е изключение или всичките помаци сте на един акъл!
Като начало по темата да споделя ,че богомилите нямат нищо общо с помаците ,нито тези от България или на друго място!
Историята на Богомилите е все още неизвестна и нямаме надежден източник от който да си правим каквито и да са заключения!
Богомилите са носители на еретични учения които са отхвърлени от няколко папи и събори.Наместа в Богомилството на учението на Мухамад е невежо начинание и е обречено тотално на провал от гледна точка на теологията!

Това съм аз брат аз Ибрахим65 провокация-ли та вие са окакахте там бе Тюрк-о.
Що за миризма имате ви видях но не и мозък.

Offline ibrahim65

• Moderator
ПОМАЦИТЕ сами трябва да си намерят отговора що за народ са.....и най вече да се самоопределят.
Аз съм ПОМАК и смятам че ПОМАЦИТЕ са останка от народ който е различен от булгарския.
Подчертавам Булгарския!"Българския" е изопачен вариант на истинските Булгари!
Хора които днес спорят за произхода на собствения си род ...и викат , че са ту иранци,ту арийци,ту прабългари.
А какво значи думата прабългари?Такава народност няма!Има Огузи,Кумани,Печенези,Булгар...но Прабългарски народ не съм чувал.
Абоба показва същноста на Булгарите.Уж "прабългарите" са дошли тук са били не много...значи едва ли стотина човека.
Е как така тогава Североисточна България е било населено от 90% тюркско говорящи....а и сега е едно минимум превес на тюркско говорящите.
Хора които се срамуват и не знаят самите си корени са дошли тук да убеждават един славен народ като Помашкия ...че са Българи.

Ах колко сме били иранци, ах колко сме били арийци и сме един народ със германския.Демек еднакви със икономически силната Германия.
Даже и това не им стигна та са назоваха че са специялен ген. Ама Расате-Асан беше пуснал един постер че българите са по ген са най блиски на румънците.

Аз пък искам да кажа друго...и това е моето послание към ПОМАЦИТЕ:
"Историята е наистина не дотам е успяла да стигне и да определи отделните групировки народности.Но днес един народ като ПОМАШКИЯТ съществува.
Траките, или предците на Помаците в Родопите - никога, ама никога не са били християни и не са приемали християнството, поне така пише в старите кетапьи.
Те, направо от езичници са станали Помаци, като са приели Исляма от минаващите през Родопите към Западна Европа и Испания арабски емисари пътешественици в периода 7 - 9 век.
Това е моето становище Аз съм ТРАКО-ПОМАК.

Offline bozman

• Avarage member
ПОМАЦИТЕ сами трябва да си намерят отговора що за народ са.....и най вече да се самоопределят.
--- „Трябва”, но за тази работа трябва образование, не ала-бала декларации и слушане на турски професори дето ви зарибяват,колкото да ви контролират, като проф. Добреви, ченгето Доган и т.н.

Аз съм ПОМАК и смятам че ПОМАЦИТЕ са останка от народ който е различен от булгарския.
--- Ти може да смяташ каквото си искаш, НО не можеш да приложиш исторически доказателства.

Подчертавам Булгарския!"Българския" е изопачен вариант на истинските Булгари!
--- Каквото и да подчертаваш, това са празни приказки за Капълъ-чарши. Казах ти, по помниш 3 мин., че bulgari е латинска дума от латинския език и няма нищо общо с турската реч.

Хора които днес спорят за произхода на собствения си род ...и викат , че са ту иранци,ту арийци,ту прабългари.
--- Всеки спори за нещо. Проблема е, че вие помаците вярвате на червените измамници, защото сте слабо образовани – ето това е проблема.

А какво значи думата прабългари?Такава народност няма!
--- Това боцмана го говори по всички форуми с още няколко човека още от 2005 г., когато обърнах внимание на щуротиите в българската история, благодарение на книгите на д-р Ганчо Ценов. И затова е страшно мразен от червените чапкъни

Има Огузи,Кумани,Печенези,Булгар...но Прабългарски народ не съм чувал.
--- И тези имена не са константа. Всеки си ги произнася както му дойде на ума или както е удобно на възгледите му и от тези половината не са "народи".

Абоба показва същноста на Булгарите.Уж "прабългарите" са дошли тук са били не много...значи едва ли стотина човека.
--- Термина BULGARI се намира в обръщение в римски и гръцки източници още от 4 в. Въпроса е много обширен и не може да се изчерпи с няколко думи.

Е как така тогава Североисточна България е било населено от 90% тюркско говорящи....а и сега е едно минимум превес на тюркско говорящите.
--- Очевидно много правилно си схванал, без значение от къде си го прочел. Предположително е, че колкото турци се изселиха от тези места след основаването на Княжество България, то толкова българи се изселиха и преди това в Молдова и Бесарабия пак оттам. Така, че едва ли е имало някаква съществена разлика в народността на популациите.

Хора които се срамуват и не знаят самите си корени са дошли тук да убеждават един славен народ като Помашкия ...че са Българи.
--- „Помаци” не е име на народ, „помаци” е понятие за част от българския народ. „Българи” също не е име на народ до VIII в, а понятие за войска. Сред обособяването на отделна империя от КПол, започва и припознаването на „понятието” българин, от наличните едноговорни етноси – мизи, траки, македонци, хуни, сармати  и т.н. Тези „мизи” и „траки” СЕ НАРЕКОХА и САМООПРЕДЕЛИХА КАТО  българи, по същите закона както, днес  тези „българи” се самоопределят като „помаци”.
Народите и „славните”  ;D и „неславните” се обособяват в течение на хилядолетия, като политическа сила, като самобитна култура с различна писменост и език, с различни обича и и нрави от съседните племена, и когато стигнат популация толкова голяма, че да могат да съществуват самостоятелно, ЕДВА ТОГАВА се казва, че се е появил „нов народ”. Вие сте помаци от 200 г.- с български език, мюсулманска религия,  български обичаи и арабски молли по мескитите. Трябват ви още поне 800 г. за да станете НАРОД. Може и да станете – не знам. Арменците имат история подобна на вашата. История им - потъваща във вавилонската история, територия от Римската територия, име на Римска провинция, сами си наричат народността „хайя”, НО станаха народ, когато Тардат йм стана цар, римляните признаха провинция Армения  за федератна територия, намериха човек който йм написа азбуката (както и на грузинците между впрочем – един и същ е автора на азбуките), написаха си история започваща от Вавилон, смениха си езика (по ген са семити – арабите  и евреите са семити - но езика йм, „арменския”  е индоевропейски) и една тогава станаха АРМЕНСКИ НАРОД. Т.е. народността „хайя” СТАНАХА  народа арменци, така както народите мизи и траки, СТАНАХА  българи. Сега добиваш ли бегла представа, кога помаците ще СТАНАТ народ ?

Траките, или предците на Помаците в Родопите - никога, ама никога не са били християни и не са приемали християнството, поне така пише в старите кетапьи.
--- Говориш глупости, поради невежество, не поради маниакалност. Провинция Родопа е част от диоцез Тракия и ВСИЧКО ЖИВО там е християни още от времето на император Теодосий Велики – испанеца, тогава християнството е въведено като задължителна религия за поданиците. След време става тема Тракия, и т.н. до откъсването на тези територии от опеката на КПол и минали под българско управление. По това време арабите още си доят камилите край Мека и слушат шаманите си на пиала с чай, понеже Мохамед още не се е родил. Тези територии споследствие развиват християнство различно от КПолското, но да не ти зашеметявам главата с подробности. До 16 -17 в. християнството е равнопоставено в Османската империя с мюсулманството, защото точно християните са тези, които дърпат икономиката на Империята напред – онези от Анадола до ден днешен са си с номадски привички. Т.е. както казах в другият пост, „помаците” могат да се появят задължително в периода – най-рано XIVв. и най-късно  XVII в. Ето от това време е термина „помаци”. Да си мислиш, че в сърцето на Римската империя – провинция Родопи, джъпкана с крепости ще има някакви езичници след Теодосий, през Юстин, Юстиният . . . през Константин Багренородни и т.н. т.е. в продължение на 1000 г. значи да си пълен гьон по отношение на историята. С други думи твоята „история”  е толкова история, колкото и „Приказките на Шехеразада” са история. Ето ти тук едни пиратски сайтове, различни от комунистическата история, но затова пък основаващи се САМО НА ФАКТОЛОГИЯ: https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/
Поздрави.

Offline ibrahim65

• Moderator
bozman-е Не се напъвай напразно брат, свали си маската, всеки и един знае защо сте тук няма да е бъде вашата, видях що за стока сте.
Ако искаш да ти пусна какво плямпате за нас ТРАКО-ПОМАЦИТЕ. http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=5084.msg91603;topicseen#new
Все някой вие виновен сега пък Червените помисли си само ако ги нямаше тези червени какво щяхте да сте.Все още Роби.
По Родопите не можахте да намерите поне едно дървено кръсче. Ако намерите и едно говеждо лайно го свързвате със християнтсвото ама нананай.
Като бял ден е ясно ти си Тюрк  Тюрк няма смисъл да се напъваш.

Offline neru

• Avarage member
bozman-е Не се напъвай напразно брат, свали си маската, всеки и един знае защо сте тук няма да е бъде вашата, видях що за стока сте.
Ако искаш да ти пусна какво плямпате за нас ТРАКО-ПОМАЦИТЕ. http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=5084.msg91603;topicseen#new
Все някой вие виновен сега пък Червените помисли си само ако ги нямаше тези червени какво щяхте да сте.Все още Роби.
По Родопите не можахте да намерите поне едно дървено кръсче. Ако намерите и едно говеждо лайно го свързвате със християнтсвото ама нананай.

Като бял ден е ясно ти си Тюрк  Тюрк няма смисъл да се напъваш.
Kакто вече леко,но неизбежно става ясно на всички, ти, вече не знам кое от имената ти да спомена,не си помак или си лъжльото на помаците!
Не се напиняй,че все по-жалък ставаш!
А когато някой започне да се прикрива зад думи като НИЕ,НАС,НАШИТЕ,НА НАС и т.н.,този същия престава да бъде индивид!
За мъж да не говоря!
Ти си лъжец!Мразя лъжците!

Offline neru

• Avarage member
И още нещо "Ибрахим",всеки,който слага разделитена линия между християни и мюслини,независимо дали е от едните или другите,е не само нещавен цървул,ами и лъжец много приличащ на теб!
Я бе,вземи да разкажеш и как си се бутал в ДПС-то и колко неудовлетворен си останал!
Ще е интересно!
Мдаа!

Offline ibrahim65

• Moderator
Хей Тюрк-о neru, аз не деля, какви линии те гонят,наричам нещата с истинските имена.
Но като кажа че съм ТРАКО-ПОМАК, автоматически в твоята смотана глава се явявят някакви врагове на България.
Ти тук няма да пробиеш както аз там ще ти пусна ваши мнения за този сайт и за нас ТРАКО-ПОМАЦИТЕ.

Да аз съм Помак, кадето и да съм Помак,
има ли по леко от това, да съм аз Помак.
Да аз съм Помак,за вас и за тях Помак,
има ли по гордост от това, да съм аз Помак.

Milen Milotinov Не мога да разбера Ибрахим с каква цел се появи тук?
https://www.facebook.com/speedmetalinvasion

Жоро Митрата Да поправи несъотвествието ,че пумаците са етнос и носители на история която в момента се брои за българска.Българите всъшност са заблудени и не са българи а булгари и са от пумашкото потекло на тюрките които били родом от Mont de bessos ! Това е малка ,част от внушенията които се опита да пропагандира !- разбира се твърде простовато и наивно ,но за това пък добре платено!
https://www.facebook.com/georges.jelev

Жоро Митрата Това са гноми и безродници!Те са ничий имат само на тиквите си будьоновки заковани с пирони! Абе кво да ти кажа трябва от начало да почваме ,щото тея олигофрени не се развиват тъпанджонсове са отсекъде!

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
ne iskam da vlizam vli4ni napadki iobidi gramotnosta e nesamo znanie tya e ina4in napovedenie i ob6tuvane ako imate malko vuzpitanie ostanalo ot va6ite roditeli 6te trybva da razberete az imoya svyat sme razli4ni mnogo razli4ni.az sum negramoten na komputura no jivota mi e minal samo sred knigi suvetvam vi da pro4etete zlatnite sukrova6ta na bulgarskite hanove ot atila do simeon .
--- Ето му го сайта: http://bolgnames.com/ Пълен с фантастични измислици. Само  твоето изречение извлечето от там (pro4etete zlatnite sukrova6ta na bulgarskite hanove ot atila do simeon ) ще коментирам:
1.   Никъде в първоизточниците няма изпис „български канове”, Това важи също и за „ханове”. Такива изписвания са изсмукани от захаросаните пръсти на професорите.
2.   Никъде Атила, не е наречен „български”, „хан” или съчетание от двете – това също е проф. измислица. Единственият човек очевидец на събитията е Приск. При него тези наименования  ГИ НЯМА. Те се появяват 1200 г. по-късно.
3.   Никъде в древната история НЯМА БЪЛГАРСКИ ХАНОВЕ.
    Ето такива номера могат да минат пред тебе Сюлеймане, но не и пред мене. Ето прочетни тук нещо за българските архиепископи и „хан Борис”:

https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/archiepiscopus-bulgariae
https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/dominus-michael-princeps-bulgarius
Нищо че са християнски попове, а не мюсулмански молли, при историята тези подробности нямат значение. Има значениние ИСТИНАТА, а при Ив. Добрев истината е редуцирана до „желаната истина”, А НЕ истинската  „съществуваща” в изсточниците.
В едно единствено изречение - три фантасмагории - ето това е основата на твоята "култура", която ти смяташ за върха на познанието - приказки от "1001 нощ".

povtaryam nie sme religiya na mira idobrinata .
--- Всяка религия е такава, не се притеснявай - ЛОША РЕЛИГИЯ НЯМА - ИМА ЛОШИ ХОРА.

aziskam da sme kato bratya przovavam kumrazmisul a ne da mislite to4no kato men .pove4e nyama da vi otgovaryam-ne sme na edno kulturno nivo p.s dane bi da ste posledovatel na teoriyata nadarvin.
--- Виждам твоето културно ниво Сюлеймане, оформено от социалистически четива в продължение на целият ти живот. Много книги има, както и много религии, за разлика от религиите обаче, НЕ ВСИЧКИ книги са чесни и почтени. Някои от тях са писани от червени мошеници за целите на червената пропаганда – ти с тях си обучен.  Може би е късно да ти обяснявам каквото и да било.
Поздрави.

П.П. За книгата на Ив. Добрев ще ти кажа следното - когато той от пет-шест турски имена, се мъчи да докаже несъществуващите "прабългари", боцмана доказа българска реч отпреди 2500 г. ето тук има част:

https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/2000-g-blgarska-rec

https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/bronze-de-botorrita-iii

Предполагам ти е известна разликата между "думи" и "реч-говор". Част от тези  думи може би още са в употреба из Родопите . . .

Боцман пропускаш Олимпиодор по отношение на хуните и Атила.Който много "историци" го пренебрегват.

Атила може би е прякор,като Мондияк(Мундзук) и пр.-произлиза от Атта-баща и Ил-бог,с подобни имена са Борил,Тервел,Радоил и пр.
Пък и името е потвърждение на култът към Марс и легендата за меча.

Т.е. имената не са чужди за европейската именна традиция.Ил/Ел са унаследени суфикси,които преминават от шумерският в семитските езици и мисля,че през Кавказ и Мала Азия се разпространяват на север към Европа.

Тази обмяна на божественият пантеон между изтока и запада е двупосочна - Адонай(господ) - Адонис

Offline bozman

• Avarage member
Боцман пропускаш Олимпиодор по отношение на хуните и Атила.
--- Къде Олимпиодор говори за Атила ?

Offline bozman

• Avarage member
https://docs.google.com/file/d/0B6QuqWNfVmLubWtmQThQYUZNZlU/edit?pli=1

--- Аз на кучето си ли говорех или на Ибрахим, че "помаци" преди XV в няма на тази земя. Може да провериш по други земи например, на Луната, на Марс, там може и да е имало. ;D

Offline ibrahim65

• Moderator
За тези които твърдят, че няма помашки и македонски народ. Македонската държава и народ са неоспорим факт и няма защо да се доказва никому. Помаците макар и да си нямат собствена държава са също отделен народ със свой език, култура и самобитни обичаи. Тези, които са станали вече турци, гърци или българи са се асимилирали и нямат право да говорят от името на помаците. Тези, в България, които наричат себе си националисти по-добре да концентрират да измъкнат страната от блатото, в което е потънала.

С арогантността си те  гонят най-вече българите от България. Казвам после да не се вайкат: Ох демографска криза има. Днес милиони български граждани са обърнали гръб на държавата, която направи червените мафиоти милионнери, а за тях се оказа мащеха. Милиони български гражданки днес раждат американчета, турци, испанци, белгийци, холандци и други. Тези деца въобще не изпитват нужда да знаят кой е Левски или Ботев.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan

С арогантността си те  гонят най-вече българите от България. Казвам после да не се вайкат: Ох демографска криза има. Днес милиони български граждани са обърнали гръб на държавата, която направи червените мафиоти милионнери, а за тях се оказа мащеха. Милиони български гражданки днес раждат американчета, турци, испанци, белгийци, холандци и други. Тези деца въобще не изпитват нужда да знаят кой е Левски или Ботев.

Това е началото на края им. Историята е безпощадна към лумпенските общества. Предсмъртните въздишки и истеричното посягане на bozmana няма да са пречка пред съдбата която е неизбежна.Че какво ли дpуго могат да правят в такава една ситуация. Оставете ги да си избиват комплексите. Не им напомняйте за цифрата 500. Оставете ги да си пасат там де ги бяха оставили Османлиите. Отрицателната им енергия е достатъчна да ги довърши.
Честит празник братя.!!!

Offline ibrahim65

• Moderator

Световни личности по нашите земи.

На практика кой казва истината.Легендарни и реални древни тракийски владетели като Долонк, Орфей, Залмоксис, Резос, Терес, Александър Македонски. Освен това и онези римски и византийски императори, които са от тракийско потекло и са родени по нашите земи. Аз не твърдя, че Орфей, или Александър Македонски са помаци, но е крайно време да се заяви каква е историческата истина. Каква е връзката на нашата история с тези имена, които са известни на цялото човечество.  И ние, помаците, които носим гените и имаме силна културна приемственост с траките, няма защо да игнорираме историческото си наследство. Опитите на Гърция Македония и България да обсебват тези личности, да водят абсурдни “битки” за тях са нелепи – те принадлежат в не по-малка степен и на нашата история. Във по късен период имаме известни помаци като, Ахмед Ага-Тъмрашлията, Сюлейман Балтооглу, Синан паша, Джевджет паша, Рифат бей, и т.н.