1054 g. Vizantiya gubi voyna ot Kumani + Pechenezi i im plashta danaci
Prez 1087 se obrazuva federaciya mejdu Kumani i Peçenezi sas stolica Kumanovo i trae samo 4 godini poradi kovarnata vizantiyska politika bazirashta se na principa ''deli i vladey'' Selamlar!!!
Дай пример за ногайски думи в помашкия, кумански, печенезки и пр. Първо за да твърдите подобни тези вие трябва да имате солидни доказателства. Второ вие трябва да си живели сред помаците и да сте им иследвали езика, културата традициите. И аз бих казал че турците в Турция имат китайски произход, но как ще го докажа като аз през живота си не съм бил сред тези хора. Пантюркизма е толкова самонадеен колкото и шувенизма на българите. Такива карти мога да направя и аз. За да го твърдите трабва да познавате и историята на Русия. Аз например съм я изучавал, но незнам териториите и да са попадали под кумано печенезка власт, Знам че татарите са ги владяли, но не и печенего-куманите. Доколкото ми е останало в акъла печенегите са опожбарили Киев. Куманите са властвали на Влашко. В българската история е посочено че печенегите заедно с павликяните и селжуците, вдигали възтания или воювали срещу византийците, след като били потушени печенегите били отбъснати в Паристион или днешното Лудогорие. Куманите били съюзници на братята Асеновци. Споменава се че самите Асеновци имали кумански произход. Имат няколко похода до Македония заедно с узите и това е. Били са притопили в общата славянска маса, това е пълен абсурт. тази славянска маса щеше да притопи и юруците. Вярно е че тук там измежду българите се споменават като фамилии но общо взето си са на мегдана. За нас помаците не е важно дали сме турци или не сме факта че сме мюсюлмани е достатачен, а той е какде каде над пантюркската идеология. И друго което също е важно в случея. Аз се възхищавам на тези славни народи и на тяхните пълководци като Атила, Чингис и пр. но не обичам да си преписвам чуждата слава.
Помаците са българи приели или насилени да приемат исляма. Помак е българското название и то се свързано с българите в Родопите, а после и всички на територията на България. Другаде ги наричат различно.
Протобългарите са траките автохтонни на Балканите и около Черно море, които са колонизирали Евразия и създали множество държави и народи, които за записвани различно. Известната Велика България е обхващала три основни дяла, които руските и други извори след разпада и са наричали различно. Волжска - сега Татария, Хазария - сега Кубан, Половецко- сега Украйна и Дунавска - сега България. Населението познавано като хуни, кумани, печенеги, авари и т.н. е едно и също по кръв и обичай, но различно по възприетата вяра. В този смисъл всички сме помаци. Хазарите са поеврейчени българи/рода ешкенази от световното еврейство/ . Татарите са ислямизирани българи /и потурчени езиково/. Украинците са християнизирани българи. Българите сасмес от автохтонни траки-българи и завърнали се от отвъдвизантийско траки-протобългари.
Помаците от Родопа са истинските българи - траки. Езикът им е запазил най-старата версия на българския. Обичаите също. Носиите /като махнем ориенталските добавки/ са едно към едно тракийски или протобългарски, все това. Намерените в Урумчи - Китай мумии са на типични родопчани, както по антропологични така и по етнографски белези. Дрехите им са типично родопски. Анализът на ДНК пробите е засекретен и е сведен до кратко съобщение, че са от Балканския полуостров.
Колкото до другите тракийски колонисти, тези тръгнали на запад сега се наричат както се наричат/германци, французи, испанци...на север - поляци руснаци, литовци, шведи..., на югоизток иранци, пущуни, кюрди, та и част от западните и северни индийци. Санскрит бъка от старобългарски родопски думи. Да не закачам посока Юг...
- Какви кумани и печенеги в Родопа?! Помаците са коренно население в тази планина. Те са най-малко засегнати от асимилации, защото са променили само господа си, но са запазили всичко друго консервирано, почти както си е било преди 8000 години. Ние другите сме помаци в много по-голяма степен.
Така че: - Помаци от всички страни, да се обединяваме около Родопчани! Да не се делим, защото чуждите ще ни разкажат играта.