Author Topic: Помаците наследници ли са на богомилите и павликяните?  (Read 132142 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Какви окупации има от грците на РИ "ИРИ" е технически термин ,това нее вярно изобщо!
Симеон има печат "Василевс на ромеите " ромеите са римляни ,а не грци. Под това понятие са много етноси които живеят в пределите и!Няма основания Църквата на Империята да се припознава като гръцка ,на гръцкия етнос .Не са говорили само на грцки но и на латин!Двата езика са били паралелни!Православието е след 5 век от времето на Халкидонския събор ,но определено грците нямат нищо общо с това!Това е една легенда!Борис няма в източниците.
Поздрав и на теб!

Ок - Богор/ис,чел съм ги.

Има някъде текст за реакцията на боилите-но не си спомням от кой бе хрониката.

А България си се разпада след християнизацията,поради това разцепление между Изтока и Запада- мисля,че е имало гражданска война между Под дунавските подкрепяни от ИРИ начело с Симеон и Отвъд дунавските подкрепяни от Франките и папският Рим владения начело с Владимир.
Гръцкият измества напълно римският след 11 век-справка българските титли в Поддунавска България например Севастократор,Деспот.
В ПБЦ са употребявани много староримски титли като:duces,comites principis и пр. заменени през ВБЦ с гръцки.
Титлата duces е спомената в анонимната унгарска хроника.
А Сomites principis са братята комитопули, това ме навежда на мисълта-че има един αὐτοκράτωρ и най малко още двама или трима comites principis,които са си съвладетели -особено текст в хроника от Времето на Ото 1,където се говори за посещение на кайзерът на Втора България-без да се има предвид Волжка.
Т.е. не случайно влашките воеводи са се титулували по късно и като принцепси -мисля,че това е унаследено от титлата на Салан - comites principis,което си е равно на херцок или деспод,а западна -от Никола.

Поздрави.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ако някой се интересува да знaе как изглеждат чистокръвните Алтайски Турци да види дамата в горното предаване.

Offline Rasate

• Forum fan
Ако някой се интересува да знaе как изглеждат чистокръвните Алтайски Турци да види дамата в горното предаване.

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Все едно киркизи или казахи не сме виждали !?

Offline павликянин

• Candidate member
  • *
Здравейте, братя и сестри! Обръщам се така към Вас така,защото не Ви деля на религии или региони. Всички сме българи. От скоро се запалих по темата за корените си и ще се втрещите за това което ще Ви споделя. Споделям го защото съм много бос със историята. Корените на майчиния ми род са от с.Горан, Ловешко. Старото име на селото е Долно Павликени!!! Селото е основано от заселили павликяни от днешно пловдивско, Македония и т.н. Но всички са били павликяни. Корените на бащиния ми род са от с.Славщица, Ловешко. Селото е основано от бягащи от настъпващите турци българи от с.Малка Желязна, което се намира на около 20-25км. Има доста преселници от с.Торос, което също е на десетина километра от с.Славщица. Характерното за с.Малка Желязна, с.Торос и с.Горан е, че са основани от павликяни бягащи от турското нашествие в Южна България и най вече Западните Родопи. Жителите на с.Малка Желязна и с.Торос се определят като помаци. В съседство има десетки села с помаци запазили множество езически обичаи нехарактерни за исляма. И тук идва голямата загадка диалектът, който се говори в с.Горан спада към към помашкия диалект характерен за помашките села в Тетевенско, Бяла слатина и региона. Тук са ссе заселили много павликяни... Моите изводи са, че помаците са си живи траки от Родопите. Българщината и нейните корени са се съхранили в планината сред най чистите и затворени общества помаците! Които според мен не са мюсюлмани, а са потомци на траките прекалено много обичаи съвпадат при помаците, траките и павликяните... Оборете ме! :-)

Offline павликянин

• Candidate member
  • *
Здравейте, братя и сестри! Обръщам се така към Вас така,защото не Ви деля на религии или региони. Всички сме българи. От скоро се запалих по темата за корените си и ще се втрещите за това което ще Ви споделя. Споделям го защото съм много бос със историята. Корените на майчиния ми род са от с.Горан, Ловешко. Старото име на селото е Долно Павликени!!! Селото е основано от заселили павликяни от днешно пловдивско, Македония и т.н. Но всички са били павликяни. Корените на бащиния ми род са от с.Славщица, Ловешко. Селото е основано от бягащи от настъпващите турци българи от с.Малка Желязна, което се намира на около 20-25км. Има доста преселници от с.Торос, което също е на десетина километра от с.Славщица. Характерното за с.Малка Желязна, с.Торос и с.Горан е, че са основани от павликяни бягащи от турското нашествие в Южна България и най вече Западните Родопи. Жителите на с.Малка Желязна и с.Торос се определят като помаци. В съседство има десетки села с помаци запазили множество езически обичаи нехарактерни за исляма. И тук идва голямата загадка диалектът, който се говори в с.Горан спада към към помашкия диалект характерен за помашките села в Тетевенско, Бяла слатина и региона. Тук са ссе заселили много павликяни... Моите изводи са, че помаците са си живи траки от Родопите. Българщината и нейните корени са се съхранили в планината сред най чистите и затворени общества помаците! Които според мен не са мюсюлмани, а са потомци на траките прекалено много обичаи съвпадат при помаците, траките и павликяните... Оборете ме! :-)

Offline Hadj

• Adviser
Павликянин.След като си решил да се ровиш в произхода на нас помаците проучи поръво своя.Има достатъчно сведения за произхода на павликяните.Има и такива които доказват .че част от павликяните са приели исляма.Ние знаем за тракийските ни корени,но сме убедени, че това на което в България казват "българщина" /ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО/ няма общо с корените ни.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
 Здравей,павликянино!Добре си дошъл във форума ни!
Имаш право относно тракийското начало при помаците.Но как да го разбирам твърдението ти,че според теб не са мюсюлмани? Кои не са мюсюлмани - помаците или траките?
 Има нещо относно помаците,което никой не иска да го признае или проумее - тяхната уникалност.Всеки се стреми да докаже,че сме българи.Но винаги липсва едно уточнение - кога точно се е зародило българското национално самосъзнание.
  Изащо твърдиш,че българщината е съхранена в Родопите?Това,което е съхранено в Родопите го е имало далеч преди да се заговори за българщина...

Offline Rasate

• Forum fan
Здравей,павликянино!Добре си дошъл във форума ни!
Имаш право относно тракийското начало при помаците.Но как да го разбирам твърдението ти,че според теб не са мюсюлмани? Кои не са мюсюлмани - помаците или траките?
 Има нещо относно помаците,което никой не иска да го признае или проумее - тяхната уникалност.Всеки се стреми да докаже,че сме българи.Но винаги липсва едно уточнение - кога точно се е зародило българското национално самосъзнание.
  И защо твърдиш,че българщината е съхранена в Родопите?Това,което е съхранено в Родопите го е имало далеч преди да се заговори за българщина...

Караибрахим-не се знае дали е било така.Просто нищо не се знае.

Единственото сигурно е ,че съседите ни Гърците с най-голямо упорство и старание са унищожавали нашите исторически паметници и хроники през двата ни етапа на загуба на независимост.

И така смислово значение на думите 'Бълг'(булг,булк,балг,блъг,благ,) и балх(бълх,булх,бахл). Предвид на древния произход и на индоевропейския характер на населението на района на Хиндукуш и Балканите, най-логично е топонимът Балх и етнонима Булг да са с праиндо-европейски произход. Съществуват две пра-индоевропейски думи, близки по знакова и звукова стойност до имената, това са bherэg (бхеръг) и bhergho (бхергхо).

1) Думата bherэg (бхеръг) има две значения. Едното значение е 'бял', а другото значение е 'блестя, искря, светя с отразена светлина' с производни 'бляскав, искрящ'. Тези значения са близки до посоченото по-горе първо семантично гнездо (1). В древноирански източници се упоменава цар Спандийат, син на Виштаспа, който построил столица в град Балх, наречен «искрящия Бахл». Много градове са били наричани великолепни, блестящи, но в случая е напълно възможно самото име на града да означава точно това, т.е., град Балх да означава 'искрящ Бял град'. Смисълът на Зариаспа (утринна светлина) също се съгласува с такова обяснение.

Тук мога спокойно да спомена градовете наречени Бели основани по късно през хилядолетията от българите,с развитието на самият език до съвременният български.
Възможно е перлата на страната с хилядите градове(източник-Махабхарата) да е първоизточник на всички по късни градове,особено при миграцията Изток- Запад.

2) Думата bhergho означава 'планина'. От тази дума е произлязла думата 'berg' в езика на траките, означаваща "високо място, бряг, планина". При славяните тя е станала 'бряг', а при германските народи 'berg' - планина. При населението от района на Балх думата bhergho вероятно е преминала в 'балкан'- планина. Действително думи подобни на 'балкан' със значение на планина има и днес в района на Памир (2). Смисълът на думата bhergho също би могъл да бъде вложен в топонима Балх и да привнесе в етнонима българи етимологичен смисъл изразен с думи като "висок, голям, велик, планина" (второ семантично гнездо). Има исторически източници, в които етнонима българи е осмислен или преведен като планинци.

На индо-иранска почва сричката 'еr' в древните думи bherэg - 'бял, блестящ' и bhergho -'планина' очевидно е преминала в 'l', както например думата 'arian' се е превърнала в "алан" в името на аланите, племена родствени и съседни на прабългарите. На второ място, началното съчетание 'bh' в думите bherэg и bhergho вероятно се е произнасяло като 'bah'. Така, на индо-иранска почва двете праиндоевропейски думи са преминали в 'bahlэg' и 'bahlgho'от които произлиза наименованията Бахл/Балх и Бахлика/Балхика. Освен от прехода 'arian - alan', тази езикова трансформация се подкрепя също от появата на думата 'balkan'- планина от началната форма bhergho. В санскрит наставката '-ика' се е прикачвала към името на държави и племена (Персика - Персия, Лазика - Грузия). Наличието на двете форми Бахл/Балх и Бахлика/Балхика в езиците на различни народи от този район може да се обясни с това, че в първия случай звука 'h' идва от началната сричка 'bh', а в другия случай при отпаднало начално 'h' идва от заглъхване на звука 'g' в следващата сричка. Тази езикова нееднаквост се обяснява с етническата нехомогенност на района.

Възможно е в езика на част от населението на района звукът 'h' от началната сричка 'bh' изобщо да е отпаднал при което името на града и района става 'Blэg' (Блъг). Именно това древно население от района на Балх, което е произнасяло името на града като "Блъг" вероятно е дало ядрото на българите дошли по късно в Европа. Действително, в старобългарския език от епохата на първото българско царство, етнонима 'българи' е записван предимно като 'блъгари'. От друга страна, вижда се, че характерният за българския език звук 'ъ' в българския етноним се свързва с една изключително древна пра-индоевропейска дума "bаhlэg - бял, блестящ".

Ако хипотезата, че българския етноним идва от топонима град Балх (Бял град), за околните народи и за самите българи етнонима българи би трябвало да е носел смисъла на "бели, блестящи, високи хора".

С развитието на индоевропейският език до съвременният български език се минава през множество трансформации на думата Бял/Благ в редица нейни производни-благ(добър или сладък),булка,билка(лек).
Т.е. в резултат от дуалистичните вярвания на българите белият цвят се свързва с доброто и положителното,а черният със злото и отрицателното.Т.е. Ние сме бели-благи(добри),сладкото е благо(добро) и пр.
Така нашият етноним е обясним само с нашият език-Блъг-Ар >>Благ- добър,Ар- човек.

Интересното,че в съвременният българки език в пълна форма се е запазил само етнонима Бълг-Ар-Ин,докато изразите Овчар,Говедар и пр. се използват изключително в съкратена форма-пълната им форма Овчарин,говедарин,пъдарин вече е напълно изтоставена.

Известно ни е ,че "гръцките" народи идват на Балканският полуостров на два етапа от Иранското плато завладявайки намиращите се тук и дошли по-рано от тях индоевропейци-Пеласги(Белаги) дали името си и на самото море-Бяло,както и на полуостров Пелопонес.

Част от Белагите са и тракийското племе Пеони известни със своята столица Пела(Бела),станала по късно столица и на Филипова и Александрова Македония.
Т.е. с изключение на град Пела в Македония,градовете с термина Бял без изключение са доказано основани от българите и са наричани български градове.(тук трябва да спомена,че руснаците малко смотоляват за град Белгород в Южна Русия като защитават тезата,че е основан от Сарматите,но археологично строежите и артефактите са същите като строежите на българите в Крим,Молдова и Северна България-Плиска,Преслав и пр.).

И така единствено Ние наименуваме южното море като Бяло-остатък от името на Пеласгите(белагите),само ние наименуваме основаните от нас градове като Бели.

От друга страна често терминът Бял в българският фолклор се е използвал като неделима част от българин и този термин е характерен за всички фолклорни области на България-от Мизия до Бяло море,от Албания до Черно море.

Калинка бяла българка:

На бас се, холан, хванали
 Стоян и турчин двамата –
 да ядат агне печено,
 да пият вино червено.
Който се първи напие,
 най-милото да си изгуби:
 турчин заложи кончето,
 Стоян заложи булчето –
 хубава бяла Калинка.
 Три пъти слънце изгрява,
 три пъти ничком залязва.
 Стоян си вино изпива,
 турчин си чаша надига
 и под софра я излива.
 Ех, че се Стоян понапи!
 Тежка го дрямка налегна,
 мътни си очи притвори,
 сънят му снага пребори.
 Турчин си дума Калинки:
 „Калинке, бяла българко,
 ти си на мене дарена –
 Стоян си облог загуби.
 Хайде със мене, невесто,
 към мойте мермер сараи.”
 Вървели, що са вървели,
 стигнали гора зелена.
 Турчин Калинки думаше:
 „Калинке, бяла българко,
 събличай бяло българско,
 обличай черно кадънско!”
 Кога се Стоян събуди,
 мигом потърси Калинка –
 Калинка, първо венчило.
 Не си е найдал булчето,
 най го е чула майка му,
 тежки му думи изрекла:
 „Проклето да е пиянство!
 Турчин отведе Калинка:
 на тебе – жена покорна,
 на мене – млада отмяна.”
 Стоян през гора вървеше,
 с меден си кавал свиреше
 и си Калинка викаше.
 Стигнал е дърво високо,
 под дърво – вода студена.
 Стоян от извор отпива,
 в клоните – златна авлига,
 авлига пее, говори:
 „Стояне, луда гидийо!
 Оттука мина Калинка –
 турчин си конче яздеше,
 тя си след него вървеше.
 В излак лице си миеше,
 руси си коси решеше.
 Съблече бяло българско,
 облече черно кадънско.
 Очи й сълзи ронеха,
 където сълзи капнеха,
 синя тинтява цъфтеше.
 Моми си цвете беряха
 и го на китки връзваха;
 момци им китки крадяха
 и си ги в пазва туряха.
 Проклет да бъдеш, Стояне,
 дето заложи Калинка –
 хубава бяла българка.”
 Стоян се върло засрами,
 подмина гора зелена,
 достигна мермер сараи.
 Зад тежки порти ковани
 под клонест чинар на сянка
 черна ханъма седеше,
 мъжко си дете люляше
 и си му песен пееше.
 Ех, че се Стоян провикна:
 „Кадъно, черна ханъмо,
 къде е мойта Калинка,
 Калинка – бяла българка?”
 Кадъна плаче, говори:
 „Стояне, либе Стояне,
 Стояне, първо венчило!
 Аз не съм, севдо, ханъма,
 ханъма, черна кадъна,
 а твойто булче Калинка.
 Ти си ме, либе, продало
 със мъжка рожба под сърце,
 със черна мъка на сърце.
 Турчин е моят стопанин –
 ни слънце иска, ни месец,
 а черни ми очи хубави.
 Когато с чехли похлопам,
 сърце му лудо разхлопвам.
 Ни мен ще турчин заложи,
 ни мойто клето детенце.”
 Ех, че се Стоян разлюти!
 Влязъл е в мермер сараи
 и там си турчин намери,
 на турчин глава отряза.
 Калинка дума Стояну:
 „Стояне, първа изгоро!
 Не тръгвам с тебе, Стояне,
 в облог си мене загубил!
 Турчин заложи кончето,
 ти си заложи булчето!
 Ще мина гора зелена,
 до мойто село ще стигна,
 пред мама и тате ще падна –
 с тях ще си чедо отчувам!”
 Стоян си глава наведе,
 хем върви Стоян, хем плаче –
 където сълзи капнеха,
 разделно биле никнеше.
 Стояновата майчица
 до пусто огнище седеше,
 горчиви сълзи ронеше
 и син си люто кълнеше:
 „Проклет да бъдеш, Стояне!
 Където седнеш и станеш,
 майчина клетва да чуваш,
 очи ти в земя да гледат,
 сърце ти сухо да съхне,
 дето заложи Калинка,
 Калинка бяла българка,
 с мъжко детенце под сърце!”

Цар Мурат и Мара бяла българка:
Влязла е Мара в градина,
 да бере цвята всякакви,
 да бере цветя всякакви,
 да вие китки шарени.
 Цар Мурад в пътя минава,
 той си на Мара думаше:
 - Маро ле, бяла българко,
 щяваш ли да ми пристанеш,
 бяла кадъна да станеш,
 турска царица да бъдеш,
 на висок чардак да седиш,
 жълти жълтици да броиш?
 Мара Мураде думаше:
 - Мураде, ти друга вяро,
 Мураде, ти турски царю,
 аз имам стара майчица,
 ще ида да я попитам -
 ако ми мама позволи,
 аз тогава ще ти пристана,
 бяла кадъна ще стана.
 Мара си мама думаше:
 - Цар Мурад, мамо, що дума,
 кани ме да му пристана,
 бяла кадъна да стана.
 Мама си Мара думаше:
 - Не може, Маро, не бива,
 български закон не дава,
 вярата да си измениш.
 Ако ти, Маро, хариже
 половина от царството,
 Едрене с Узун чаршия,
 и "Султан Селим джамия",
 и черквата "Света София",
 тога ще да му пристанеш.
 Мара Мураде думаше:
 - Мама, Мураде, тъй каза,
 ако на мене харижеш,
 половината царство,
 Едрене с Узун чаршия,
 и "Султан Селим джамия",
 и черква "Света София" -
 тогаз ще да ти пристана.
 Цар Мурад Мару думаше:
 - Сичко ти, Маро, харизвам,
 половината царство,
 Едрене с Узун чаршия,
 и "Султан Селим джамия",
 сал черквата "Света София",
 сал нея, Маро, не давам,
 че тя ми, Маро остана,
 от дядо, Маро, мераза,
 и той ме, Маро, прокълна,
 щом като нея изгубя,
 от света да се изгубя.

Песента Цар Мурат и Мара бяла българка в различните фолклорни региони:
http://liternet.bg/folklor/motivi/murad_i_mara/content.htm

Бели българки:
http://www.youtube.com/watch?v=bCQmjk9MX-M

Бела съм бела юначе:
http://www.youtube.com/watch?v=P6uDxMEg7o8

Бяла Яна:
http://www.youtube.com/watch?v=BlCKvhbOF-8

И т.н. стотици фолкорни песни свързващи българите с белият цвят.

Т.е. Тезата ми,е че съвременната българска народност се формира от два семантично близки народа произлизащи от един ареал,но достигнали до Балканският полуостров по различно време.А именно Белагите(траките) и Булгарите(ариани) говорещи на близки диалекти и използващи един етноним- бял/блъг(добър,блестящ).

Това свързване на Българи и Пеласги правят много стари 'византийски' автори-През 9 век Анастасий Библиотекар съобщава, че ., "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав.....българите обединили своето отечество, съласно родственото им право". Тези провинции били "двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания".

ИЛИ

Йоан Цеца -в своето „Хилиади” от 11 век:

“А пеонците са българи. Не вярвай на глупаците,

да смяташ, че пеонците са различни от тях.

Те (глупаците) смятат, че Аксиос е различен от Вардара."

ИЛИ

На карта на света от края на 6 век съставена от анонимния Равенски космограф

'Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus'- "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят"-космографът посочва, че това сведение му е казано от хроникът гота Йордан(6 век)

И пр.

Поздрави.

Offline ibrahim65

• Moderator
Специялно за Rasate- Асане.
Като те гледам как и на кой преподаваш история, та те препознах.

Offline Rasate

• Forum fan
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Така е-то да преподаваш-ама кой ли ти учи.То блеенето е отдавна на мода. ;)

Offline Rasate

• Forum fan
Осмисли тази парабола от тракийската песен от Беломорието и ще разбереш ,че съм прав!!!

„Кадъно, черна ханъмо,
 къде е мойта Калинка,
 Калинка – бяла българка?

Чуй и тази тракийска песен от Беломорието:

http://www.youtube.com/watch?v=YbKI18Pf0ME

Offline KaraIbrahim

• Moderator
     Расате, не ставаше  дума за произхода на наименованието,а за националното самосъзнание.
  Да си преговорим малко историята:
  Национално самосъзнание у българите  се  заражда през втората половина на 18 век.И то постепенно.
  До това време хората,живели по нашите земи се разделяли по местни или религиозни особености. Така например всички,които са изповядвали исляма са били турци,имало е павликяни,униати - според религиозната принадлежност.Имало е шопи,тракийци,хърцои и прочие - според местата,които са обитавали.Но чувство за принадлежност към една нация или един етнос - българския -не е имало.Или поне в по-голямата част от населението.И това поради простата причина,че по време на идването на османците по нашите земи хората все още са имали една племенна принадлежност и съвсем не са се идентифицирали като българи,а като членове на племе или род.За силното чувство на родовата принадлежност и липсата на чувство за национална принадлежност са допринасяли и честите войни,при които земите,респ. и хората са преминавали от едно владение в друго.
  И какво се случва,след като българските книжовници започват да творят?
Размножаването и разпространението на техните творби става главно по един начин - чрез преписи,които се правят от монаси в манастири и се пренасят пак от монаси в други манастири.Тези творби наистина имат едно огромно,решаващо значение за формиране на българска духовност и българско национално чувство.
  И сега другият въпрос:
Възможно ли е било при тези обстоятелства да се зароди в нас,помаците едно чувство за принадлежност към народ или етнос,или пък нация,ако щете?
 И към коя нация е следвало да се определим при условие,че по времето,когато дедите ни са приели исляма те са се делили само на родове?И не са имали национална принадлежност,а са били просто поданици на този или онзи владетел?
 Не е било възможно да се определим като българи поради простата причина,че разпространение на възрожденска литература по нашите селища не е била възможна - не е имало манастири,а там,където е имало хората не са имали достъп - например Гложенския манастир в Тетевенско.И горките хора не са можели да прочетат какви царе са имали(!) и да се гордеят с тях.А и да са прочели,тези сведения нямаше да са пълни.Защото освен на търновските царе те са били поданици и на константинополските императори.Които,между другото са имали по-голямо влияние,поне в Родопите.Затова още от онова време Константинопол е бил Цариград,а Търново си е било просто Търново.

А що се отнася до текстовете на песните,които си публикувал - много са хубави.Недоумявам само защо е било необходимо турчинът да се пазари със Стоян или пък цар Мурад с Мара?Нали българите са били роби?Защо просто не са ги отвлекли ;)

Offline Marlboro

• Forum fan
Нали българите са били роби?Защо просто не са ги отвлекли

Te stavat robi samo koga ima myfta, no zakasnqha predi tqh tazi izmislitca e izmislena ot evrei i armentci, shtot haidytite sa maloymni netcivilizovani peshternqci.

I pesnite sa izmislitca sled Imperiqta i istoriqta i natciqta im ot negramotni prosti haidyti s tcel da se razdelqt musulmani, koito v Imperiqta sa bili svetovna sila i sa dominirali ne Balkanskiq p-v, ne Blizkiq istok ne Afrika ami tcqlata planeta.
 Za da se otbegne termina turk "turchin" ot naslednitcite muslumani ostanali ot Osmanskata Imperiq sa izmisleni razni otricatelni kachestva sus smarkane na marsoli i  povrashtane na chervata si ot negramotni haidyti bez moral i peshterno neandretalsko vazpitanie. Da no maloymen haidyt kak da vdqva, che Turciq e naslednik na muslumani ot bivshi teritorii na Osmanskata Imperiq. ;D

Offline Rasate

• Forum fan
     Расате, не ставаше  дума за произхода на наименованието,а за националното самосъзнание.
  Да си преговорим малко историята:
  Национално самосъзнание у българите  се  заражда през втората половина на 18 век.И то постепенно.
  До това време хората,живели по нашите земи се разделяли по местни или религиозни особености. Така например всички,които са изповядвали исляма са били турци,имало е павликяни,униати - според религиозната принадлежност.Имало е шопи,тракийци,хърцои и прочие - според местата,които са обитавали.Но чувство за принадлежност към една нация или един етнос - българския -не е имало.Или поне в по-голямата част от населението.И това поради простата причина,че по време на идването на османците по нашите земи хората все още са имали една племенна принадлежност и съвсем не са се идентифицирали като българи,а като членове на племе или род.За силното чувство на родовата принадлежност и липсата на чувство за национална принадлежност са допринасяли и честите войни,при които земите,респ. и хората са преминавали от едно владение в друго.
  И какво се случва,след като българските книжовници започват да творят?
Размножаването и разпространението на техните творби става главно по един начин - чрез преписи,които се правят от монаси в манастири и се пренасят пак от монаси в други манастири.Тези творби наистина имат едно огромно,решаващо значение за формиране на българска духовност и българско национално чувство.
  И сега другият въпрос:
Възможно ли е било при тези обстоятелства да се зароди в нас,помаците едно чувство за принадлежност към народ или етнос,или пък нация,ако щете?
 И към коя нация е следвало да се определим при условие,че по времето,когато дедите ни са приели исляма те са се делили само на родове?И не са имали национална принадлежност,а са били просто поданици на този или онзи владетел?
 Не е било възможно да се определим като българи поради простата причина,че разпространение на възрожденска литература по нашите селища не е била възможна - не е имало манастири,а там,където е имало хората не са имали достъп - например Гложенския манастир в Тетевенско.И горките хора не са можели да прочетат какви царе са имали(!) и да се гордеят с тях.А и да са прочели,тези сведения нямаше да са пълни.Защото освен на търновските царе те са били поданици и на константинополските императори.Които,между другото са имали по-голямо влияние,поне в Родопите.Затова още от онова време Константинопол е бил Цариград,а Търново си е било просто Търново.

А що се отнася до текстовете на песните,които си публикувал - много са хубави.Недоумявам само защо е било необходимо турчинът да се пазари със Стоян или пък цар Мурад с Мара?Нали българите са били роби?Защо просто не са ги отвлекли ;)

Не бих казал заражда,а възражда наново национално самосъзнание.Не случайно имаме народни будители.

Защо Османското иго е най черният ни период-затова,че е доста дълъг и по това време националното самосъзнание се унищожава-като се унифицират две течения и то въз основа на религията- християни и мюсюлмани.
Т.е. българското самосъзнание с премахването на Охридската архиепископия след 16 век е пред пълен колапс,което е и причината Паисий да напише "История Словенобългарска" .

Благодарение на Османската империя гръцкото самосъзнание оцелява посято от гръцката църква в лицето на Цариградската патриаршия въз основата на християнството и нейната "Мегали идея" върху различни етнически общности -Власи,Шиптъри,българи и анатолийци ,а самоопределящите се като българи намаляват драстично.

А за турците какво да кажа-те са продукт на държавата на Осман- ако младо-турците се бяха задържали,или Кемал бе решил нещо друго-като напълно да следва маладотурските принципи например -днес нямаше да имаме турска нация,а османска нация и всички турци да се самонаричат османлии. ;D

Ако го нямаше този период- гръцка народност отдавна нямаше да има,румънската нямаше да се роди,сърбите и др. балканджии щяха да са част от общото тяло на българската народност както е при Стефан Душан- т.е. българите щяха да се разпростират в Централна и Източна Европа- обединени от някой силен и амбициозен владетел,като Германия по времето на Бисмарк да кажем,но далеч по рано.

Но затова можем само да гадаем?!

До въпроса -   А що се отнася до текстовете на песните,които си публикувал - много са хубави.Недоумявам само защо е било необходимо турчинът да се пазари със Стоян или пък цар Мурад с Мара?Нали българите са били роби?Защо просто не са ги отвлекли ;)

Историята на Мурат я знаем-там няма как Шишман да е бил роб,нали?!

До Стоян-това е песен от 18 век,когато в империята периодът вече се е успокоил-ако бе от 15 век -няма пазарене-там вече песните са за "три синджира роби"

http://www.youtube.com/watch?v=vfjdPQCzmjY

Поздрави