Започнах да влизам в този форум с цел да неуча нещо повече за помаците. А какво се получи? Тотално объркване. И то не само по отношение представата ми за помаците. Взех вече да се чудя аз какъв съм - българин, турчин, куманин, иранец, арменец, тюрк, грък, а защо не и китаец.
Не съм специалист за да влизам в по-задълбочени исторически дискусии, но дори представите ми от обща култура се объркаха доста.
На първо място не мога да разбера защо религиозната принадлежност се отъждествява с етническата? Може ли някой да ми даде определение за етнос? А за народ?
Многократно се споменава в този форум, че "помаците ги има". Зададох въпрос в друга тема, все още без отговор, кой твърди, че ги няма?
Навсякъде във форума се говори за помашки народ. Да приемем, че има помашки народ. Въпросът ми е какво се влага в понятието народ? И какво следва?
Доста често се споменава, че сме живеели в Европейския съюз. Да, така е, но с малката забележка, че преди всичко живеем на първо място в съответната държава, която е член на ЕС. Действащите закони във всяка държава, която е член на ЕС, в частност България, са синхронизирани с европейските. Основният закон в България - Коституцията, чл. 6, ал. 2 гласи: Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Без коментар.
В тази тема се дискутира дали помаците са наследници на богомилите и павликяните. От всичко прочетено отново съм объркан. Не знаех, че богомилите са народ.
Не мога да разбера защо са тези негативни настроения като цяло към българите. Да, имало е т. нар. Възродителен процес. Имало е и насилствена християнизация в началото на миналия век. Но да се върнем по-назад в историята - имало е и насилствена ислямизация. Баташко клане и т.н. Всичко това е обсъждано и осъждано многократно. Нека обаче не забравяме в кой век живеем. Нужно ли е да се живее с омраза? По тази логика германците трябва да са смъртни врагове на целия свят. И трябва ли всеки германец да бъде отъждествяван с Хитлер и да изкупува неговите грехове?
Обърках се и на тема религия. Аз съм християнин, но не съм силно религиозен. Това, че не ходя всяка седмица на църква, прави ли ме по-недостоен или по-лош от тези, които го правят? Това ли е мерилото за доброта? Родил съм се в християнско семейство и няма какъв друг да бъда. За хората съдя по техните дела, а не по това каква религия изповядват. Уважавам всички честни и добри мюсюлмани, християни, будисти и т.н. Бих искал и за мен така да съдят хората, а не по това дали вярвам в "троица", четворица, петворица и т.н.