Author Topic: Nasilieto i negovite jertvi  (Read 37889 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Nasilieto i negovite jertvi
« on: October 21, 2008, 11:06 »
Predlagam vi dva klipa za nasilieto v u4ilishtata.Istina e 4e nie sme jertvi na makarenkovskata sistema na obu4enie.Vsi4ki nie sme bili svideteli na takova nasilie pokazano v tozi klip - v klasnata staia.AZ si spomnqm mnogo dobre za takiva nasilnici v breznishkoto osnovno u4ilishte do osmi klas:
- Togavashnia direktor - En4ev,koito kato razdavashe plesnici, ot ustata mu hvar4eshe sliunka - samiat az sam svidetel kak nqkoi moi sau4eni4ki se napikavaha pri poqvata mu.;
- Konstantin Firkof , koito vinagi beshe osobeno jestok kam nas - toi beshe istinsko 4udovishte, no paradoksalno e 4e dnes toi e v nqkakva komisiq v Obshtinskiqt savet svarzana s nasilieto pri decata!!!
- Milenkov;
- Gelemerov;
- Manahova;
-Sharkov;/@Rahmie popitai tvoia Csufi da ti kaje za tezi u4iteli/
- Andonova,koqto do predi nqkolko godini vse oshte beshe u4itelka v u4ilishteo i ne se svineshe da bie decata,nari4aiki gi - ¨tapi pomaci¨/neka @adi_bg da razkaje ako jelaie/,
 i oshte mnogo drugi daskali koito sas shamari,pra4ki i tupanici ni nalivaha znania v glavite ni.
nqkoi ot tqh sa pokoinici ve4e.
Razbira se nasilie ima navsqkade okolo nas.No predizvikatelstvoto i problema za nas e , kak da ne sme nito jertvi nito nasilnici.
Toiest kak da se nau4im da badem istinski svobodni hora.Nasilieto slu4ilo se v tozi klip e stanalo tezi dni v edno blagoevgradsko u4ilishte;
No eto gi klipovete:
http://vbox7.com/play:0521fdb7&ef=1
http://vbox7.com/play:d64e5ee7

Offline Беглик

• Advanced member
Ynt: Nasilieto i negovite jertvi
« Reply #1 on: October 21, 2008, 11:32 »
Още за насилието и неговата "жертва":
 Резултатът след схватката между учителката и ученика в 6-то СОУ училище “Иван Вазов” в Благоевград завърши 1:1. Никой от тях няма да бъде наказан заради случилото се в класната стая преди няколко дни, съобщи пред “Всеки ден” директорът Димитър Арабаджиев. Скандалът между учителката по математика Ангелина Досева и осмокласника Даниел Денчев, заснет от ученик и качен по-късно в интернет, накара Педагогическия съвет на училището да се събере в понеделник. От кадрите става ясно, че ученикът нарича преподавателката “курво”, а тя вбесена от го удря няколко пъти.

Досева се пенсионира на 20 ноември. Тя е с дълъг педагогически стаж. Била е началник “Учебен отдел” в Югозападния университет. Тя има голям потенциал, но защо е стигнала до там не мога да кажа – може би някакви вътрешни мотиви или нещо друго извън училището е предизвикало тази емоция, каза Димитър Арабаджиев.

Детето пък е в тежко семейно положение. Майката е с онкологично заболяване, а бащата е алкохолик, научи “Всеки ден”. Момчето съжалява за обидите, които е казал и сега се притеснява да отиде на училище. То е проблемно дете, с него е работено. Било е наказвано преди с последно предупреждение за изключване, разкри директорът.

Имали сме много беседи за агресията в училище както с учителите, така и с учениците и родителите. Агресивността е породена не толкова от начина на държане на учителите, колкото от това, което децата виждат вкъщи, добави той. Не това е етикетът на училището, но той вече за съжаление влезе във виртуалното пространство, каза още Арабаджиев.

понеделник, 20 октомври 2008

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #2 on: October 21, 2008, 20:17 »
Predlagam vi dva klipa za nasilieto v u4ilishtata.Istina e 4e nie sme jertvi na makarenkovskata sistema na obu4enie.Vsi4ki nie sme bili svideteli na takova nasilie pokazano v tozi klip - v klasnata staia.AZ si spomnqm mnogo dobre za takiva nasilnici v breznishkoto osnovno u4ilishte do osmi klas:
- Togavashnia direktor - En4ev,koito kato razdavashe plesnici, ot ustata mu hvar4eshe sliunka - samiat az sam svidetel kak nqkoi moi sau4eni4ki se napikavaha pri poqvata mu.;
- Konstantin Firkof , koito vinagi beshe osobeno jestok kam nas - toi beshe istinsko 4udovishte, no paradoksalno e 4e dnes toi e v nqkakva komisiq v Obshtinskiqt savet svarzana s nasilieto pri decata!!!
- Milenkov;
- Gelemerov;
- Manahova;
-Sharkov;/@Rahmie popitai tvoia Csufi da ti kaje za tezi u4iteli/
- Andonova,koqto do predi nqkolko godini vse oshte beshe u4itelka v u4ilishteo i ne se svineshe da bie decata,nari4aiki gi - ¨tapi pomaci¨/neka @adi_bg da razkaje ako jelaie/,
 i oshte mnogo drugi daskali koito sas shamari,pra4ki i tupanici ni nalivaha znania v glavite ni.
nqkoi ot tqh sa pokoinici ve4e.
Razbira se nasilie ima navsqkade okolo nas.No predizvikatelstvoto i problema za nas e , kak da ne sme nito jertvi nito nasilnici.
Toiest kak da se nau4im da badem istinski svobodni hora.Nasilieto slu4ilo se v tozi klip e stanalo tezi dni v edno blagoevgradsko u4ilishte;
No eto gi klipovete:
http://vbox7.com/play:0521fdb7&ef=1
http://vbox7.com/play:d64e5ee7

Ami da Tsufi kaza che poznava vsichkite no si zabravil nay vajniyat…
Firkof, edna tapichka ama julyashi yako, sas prachka ili sas kakvoto mu padne...

Daje posledno koga Tsufi si beshe vav BG nyakakv priyatel mu kazakl che znae kade jiveye Sharkov ta da idat da mu udaryat edin hubav perdah, ei takan na maitap si sa prikazvali de...

No dnes nasilieto e strashen problem daje i tuka, no ne ot uchiteli a samite uchenitsi, mladejta...Tryabva da im se pomogne po nyakakv nachin. Vav dneshniyat dinamichen jivot detsta mnogo chesto se ostavyat da se spravyat sami... Vsichko tova vliyae na psihikata na mladite dnes!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #3 on: October 21, 2008, 20:18 »
Beglik, moje bi ne me razbra pravilno.
Az pak povtariam - Nie vsi4ki sme jertvi na Makarenkovskata sistema  na obu4enie.
Oshte ot nqkolko godini ima nad 150 milona dolara koeto Ministerstvoto na Obrazovanieto ni ne e usvoilo.
Srednovekovnite metodi na obu4enie odavna sa othvarleni v razvitite strani.
Makarenkovskata sistema predpolaga nalivane na znania sas vsqka vazmojna cena.
I eto go kakav e rezultata - darjava v koqto sa dobre Oligarsite i oligovrenite.
darjava v koqto obrazovatelnata sistema balva - Luzari, toiest hora koito mogat da rabotqt sam v administrativna sistema a ne da se razvivat.
Bih kazal v prav text 4e segashnite u4iteli stradat ot sobstvenata si sashtnost.
Ima razbira se i dobri u4iteli.
No shte ti kaja i dva lafa za nasilieto.
Nasilieto rajda agresia.
Ne iskam da si predstavia kakvo bi se slu4ilo ako tova hlape porasne i edin den stane zrql maj i sreshtne tazi u4itelka ve4e na preklonna vazrsat.
Bezsilieto na nashite daskali e kreshtqshto vidimo.
Kazah po gore - Nie trabva da se opitvame da ne badem nito jertvi nito nasilnici.
Zashtoto edin den jertvata stava nasilnik anasilnika jertva.
Na4ina po koito kopy-pastvash sapri4astnosta si kam statiata ,spored mene ne e na4in za izlizane ot omagiosania krag na nasilnika i jertvata.
Edin star mit kazva 4e s shamari decata trqbva da gi karame da u4at i da slushat...
E sled kato tova se slu4vashe na nas kato deca v u4ilishte - sega dobreli sme?
Imai napredvid 4e v minaloto pri nas v malcinstvata obrazovatelnata sistema osashtestviavashe osven tova i Institucionalen rasizam..
Kato pribavish i kam tova 4e pri nas prashtaha nai loshite u4iteli mnozina ot tqh nadminavaha daje tazi
u4itelka v klipa.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #4 on: October 21, 2008, 20:35 »
Privet Rahmie!
Bravo na Csufi! Imenno tova e na4ina da se osvobodi ot travmata kato razkaje kakvo se e slu4ilo s nego.
Az sam pisal za Konstantin Firkov, no ti ot barzane prosto ne si vidala.Toi beshe nai gadnia kompleksar.
A za Sharkov kaji mu na Csufi 4e toi ve4e e pokoinik.
Dimitar sharkov osven 4e beshe kraen ateist posle se okaza 4e e bil latenten/skrit/ homoseksualist.
Tova e bilo edna ot pri4inite da osashtesvqva recidivi varhu detskite psihiki..
A za nai loshia i nai svetovno neizvestnia u4itel po istoria Petko En4ev neznam dali oshte e jiv.
Znam samo 4e dashterq mu e redaktorka na edin regionalen vestnik v GOce Del4ev.Az daje sam se sreshtal s neia...

Offline Ади

• Senior member
« Reply #5 on: October 21, 2008, 20:49 »
parvo iskam da vi pozdravia za temata , izkliuchitelno aktulna !!

Za sajalenieto nai- loshtoto e , che verigata, nasilnik( chovek uprajniavasht nasilie), jertva e zatvorena , i dneshnata jertva se prevrashta v badesht nasilnik , i taka tova dete , koeto sega e jertva utre shte stane syprug i bashta , ili moje bi uchitel kato uchitelkata si...

az se seshtam za edna takava uchitelka nasilnik , Andonova , koiato godini nared maltretirashe detsata , do taka stepen , che edin moi syuchenik poluchi syrtsebiene, da ne govorim za psihicheskite travmi , koito sa mnogo po- dylboki i po- opasni ot fizicheskite!! TAzi uchitelka be prichina , mnogo ot detsata pomacheta, koito izlizat v grada da uchat sredno , da jiveiat s kompleksi, i moje bie e stanala prichina , za sysipvane na jivota na mnogo ot tiahh!! , Za da se otarvem ot neia triabvashe da mine mnogo vreme tai kato po niakakv nachin inspektoratat ne se interesuvashe ot toia sluchai v pomashkoto selo Breznitsa, kazano po-iasno si zatvariaha ochite, no razbirase ne vsichki uchiteli sa takiva ima i dosta svestni ,ee seshtam se i za edni sluchai ot predi 1- 2 godini .
 Edno momiche se omaji v seloto i klasnata i beshe doshla da i chestioti sas sauchenitsite (po traditsiia) ta taia gospoja , zabeliazah , che e vlizala s obuvki v staiata , i oglejdashe taka navsiakad , machih se da procheta po pogleda mislite i  , dvoumiah se dali gleda s prezrenie modernata pomasjhka kashta , koiato prilicha na gratska vila ili umira ot zast , kak moje edna pomakinia raboteshta tiutiun da jivee v takav dom , a tia v panelka ot toshovo vreme  ::)  pogleda mi se be sprial varhu obuvkite i prashi i stari , tia se smuti i se opita da gi skrie......

edno poiasnenie taia gorespomenatata gospoja e uchitelka v seloto poveche ot 30 godini , znae prekrasno , che v nashata kultura obuvkite se sabuvat , takak kakto i tia go pravi v panelniia si apartament...napravete si sami izvod za uchitelite , koito vazpitavat badeshteto na nashata Rodina!!

Offline E_Smail

• Member
  • **
  • A utrinite tuk sa tihi...
« Reply #6 on: October 21, 2008, 21:00 »
Kato edin ot nai mladite chlenove na tozi sait,iskam da izkaja mnenieto si za nasilieto konkretno v uchilishte.Naistina na nqkoi ochiteli nervite ne sa jelqzni i nemogat da izdyrjat mn vreme,no spored mene te trqbva da izkarat kurs za tyrpimost kym razlichieto.Osven tova izborat za da bydat uchiteli sa go napravili te.
Syshtestvuvat i loshi uchenici no spored teb Beglik zashto sa stignali do tova polojenie???
Uchitelite obryshtat vnimanie samo na krasivite,simpatichni momcheta i momicheta no razbirase zadyljitelno- ZUBRACHI i poslushkovci.
Inakomislieto se smqta za sramno i se ignorira bez samnenie.Po-tozi nachin othvyrlenite po tozi achin individi nqmat drug izbor osven da pravqt zagovor sreshto tazi sistema.Tyi kato v momenta sym v Belgiq i da ti kaja che tukashnata sistema nikoga nqma da dopusne takyv vid uchitel-VOIVODA v uchilishtata.Iskam da otbeleja che uchtelite sa ne samo uciteli a i priqteli na samite uchenici, dori im hodqt na gosti i se interesuvat ot tqhnite interesi.

Neka @adi_bg po moq molba da razkaje za moite koshmari otnosno edin drug uchitel po istoriq i psiholigiq -Lambov.
Chuvstvah se kato ptica v kletka kogato se namiram v chas s nego,no ne samo tova,makar che toi ne bieshe decata,nie-negovite uchenici nikoga nqma da se otyrveme ot negovite psiho ataki.Tova e edinstveniqt uchitel koito poznavam,uchitel koito nikoga ne razkazvashe urocite si po istoriq a gi cheteshe srichaiki ;D.

halikan

• Guest
« Reply #7 on: October 21, 2008, 21:02 »
bravo na u4itelkata,po4it i uvajenie dori sin de mie bravo,taka tryabva tazi jena sigorno e po vazrastna ot babamu a tozi sopolanko taka 6te ya nari4a,sega dasi u4itel e ne6to ujasno neim zavijdam,izlezte sled 22 4asa navan i vijte kolko deca ima navan,nikaskav roditelski kontrol,kupihmei skuteri,telefoni,ugajdame i na vsyaka tyahna pri6tyavka i mislim 4e tova e nay dobroto za tyah ne nay dobroto e vazpitanieto koeto 6te im dadem

halikan

• Guest
« Reply #8 on: October 21, 2008, 21:09 »
i nerazbiram vsi4ki onezi koito rugayat tazi jena,idete za edin den v u4ili6te sednete otvan i vijte va6ite 4eda,toe gluposti toe psuvni,podigravki s u4itelite,ne6to ujasno,neznam vie kak bihte izdarjali na myastoto na tazi gospoja,parvo neka nie si vazpitame decata a posle da ukoryavame u4itelite,no ako vie vazpitano deteto nyama dase stigne do tam ubeden sam

Offline E_Smail

• Member
  • **
« Reply #9 on: October 21, 2008, 21:10 »
bravo na u4itelkata,po4it i uvajenie dori sin de mie bravo,taka tryabva tazi jena sigorno e po vazrastna ot babamu a tozi sopolanko taka 6te ya nari4a,sega dasi u4itel e ne6to ujasno neim zavijdam,izlezte sled 22 4asa navan i vijte kolko deca ima navan,nikaskav roditelski kontrol,kupihmei skuteri,telefoni,ugajdame i na vsyaka tyahna pri6tyavka i mislim 4e tova e nay dobroto za tyah ne nay dobroto e vazpitanieto koeto 6te im dadem

Halikane ti v Koi vek jiveesh ?
Ti dosega bil li si v nqkoq razvita strana?
Nima ti blagoslavqsh nasilieto vyrhu edno dete ot 7 ili 8-mi klas?
Nemoga da povqrvam che tuka ima takia hora.
Halikane izvinqvai-az sam po mlad ot tebe no shte ti dam preporyka da idesh chas po-skoro v nqkoq specializirana analitichna psihologiq i da izkarash kurs za nasilieto i negovite jertvi i tqhnoto vliqnie vyrhu razvitieto na civilizaciite.
Dai mi pone edin primer kadeto chrez nasilie moje da se postigne dylgosrochen rezultat!

halikan

• Guest
« Reply #10 on: October 21, 2008, 21:20 »
Halikane ti v Koi vek jiveesh BE?
Ti dosega bil li si v nqkoq razvita strana?
Nima ti blagoslavqsh nasilieto vyrhu edno dete ot 7 ili 8-mi klas?
Nemoga da povqrvam che tuka ima takia hora.
Halikane izvinqvai-az sam po mlad ot tebe no shte ti dam preporyka da idesh chas po-skoro v nqkoq specializirana psiho-analitichna psihologiq i da izkarash kurs za nasilieto i negovite jertvi i tqhnoto vliqnie vyrhu razvitieto na civilizaciite.
Dai mi pone edin primer kadeto chrez nasilie moje da se postigne dylgosrochen rezultat!
ne nasilie moy 4ovek predi nasilieto kogato ALLAH ti dade rojba parvo si vazpitay deteto togava go prati v u4ili6te,tova vaji za vsyaka to4ka na zemnoto kalbo kadeto idase namira6 kolkoto i strani dasi obikolil,a nima spored teb mladi gospodine e po dobre dasi gleda6 rakiykata i dane znae6 detetoti kakvi gi var6i v 6koloto

halikan

• Guest
« Reply #11 on: October 21, 2008, 21:28 »
ne nasilie moy 4ovek predi nasilieto kogato ALLAH ti dade rojba parvo si vazpitay deteto togava go prati v u4ili6te,tova vaji za vsyaka to4ka na zemnoto kalbo kadeto idase namira6 kolkoto i strani dasi obikolil,a nima spored teb mladi gospodine e po dobre dasi gleda6 rakiykata i dane znae6 detetoti kakvi gi var6i v 6koloto
i drugo mladi gospodine kazva6 4e sam po vazrasten ot teb i v sa6toto vreme mi dade 'strahotna' preporaka vijda6li sega ti postapva6 kato tova hlape,yavno iti trabva dase varne6 v sedmi klas i da nau4i6 kakvo e etika i moral

Offline E_Smail

• Member
  • **
« Reply #12 on: October 21, 2008, 21:34 »
Halikane eto kakvo kazvash ti:
kupihmei skuteri,telefoni,ugajdame i na vsyaka tyahna pri6tyavka

Az imam Gsm koito struva 300 lv i si go kupih sas moi sobstveni pari v grad Goce Delchev,raboteiki kato stroitel - profesiq koqto nasledih ot sobstveniqt mi bashta koito az mn uvajavam i obicham tyi kato toi me nauchi na neq.Sega smqtam da si kupq kompiutar pak sas moi sobstveni pari i pak blagodarenie na bashtami koito mi e podsigoril tazi rabota v belgiq.
Ami ti zashto si kupil tezi skypi predmeti na decata ti a ne napravish darenie primerno?
Pitam te tova zashtoto tuka vyv tozi forum ti davashe savet Shefket Shapadjiev koito iska da leti v kosmosa,vmesto tova tezi pari da gi dade za darenie na nqkakva bolnica za da spasi choveshki jivot.
Nima tova koeto davash kato lichen primer e dobre za nas decata?
Az ako sam na tvoe mqsto i se zanimavam s religiq nikoga nqma da spomenavam imeto na Vsevishniq koga bivalo i koga ne bivalo,zashtoto vsichki sme greshni nezavisimo dali si stroitel ili Hodja.
I nachina po koito se obryshtash kym mene otnosno nqkakva ,,Rakiika,, po tozi nachin reklamata na religiqta koqto ti izpylnqvash ima obraten efect.
Edinstveniqt pyt prez jivotasi kogato sam pil rakiq e bilo kogato sam bil na 10 godini.Togava edin chovek me izlyga che tova e voda. I taka az namrazih oshte ot togava rakiqta i poveche ne sam blizval.

Offline Yovana

• Avarage member
« Reply #13 on: October 21, 2008, 22:14 »
Халикан,съгласна съм с теб,децата трябва да се възпитават и учат да учажават родителите си и по-възрасните. Истината е,че сега расте поколение без никаква ценностна система,без уважение и възпитание и за това са виновни родителите. Дървото се изправя докъто е младо,след това край. Сегашните деца са арогантни и нахални,не уважават родителите си,а какво остава за другите. Отговорност и дълг е на всеки родител да възпита добре детето си,а за това,че сред учителите също има калпави хора е истина,не забравяйте,че и те са хора със своите недостатъци,но ние от предишното поколение сме имали страх и респект към учителя и така трябва да бъдат и днешните деца.

halikan

• Guest
« Reply #14 on: October 21, 2008, 22:20 »
Halikane eto kakvo kazvash ti:
Az imam Gsm koito struva 300 lv i si go kupih sas moi sobstveni pari v grad Goce Delchev,raboteiki kato stroitel - profesiq koqto nasledih ot sobstveniqt mi bashta koito az mn uvajavam i obicham tyi kato toi me nauchi na neq.Sega smqtam da si kupq kompiutar pak sas moi sobstveni pari i pak blagodarenie na bashtami koito mi e podsigoril tazi rabota v belgiq.
Ami ti zashto si kupil tezi skypi predmeti na decata ti a ne napravish darenie primerno?
Pitam te tova zashtoto tuka vyv tozi forum ti davashe savet Shefket Shapadjiev koito iska da leti v kosmosa,vmesto tova tezi pari da gi dade za darenie na nqkakva bolnica za da spasi choveshki jivot.
Nima tova koeto davash kato lichen primer e dobre za nas decata?
Az ako sam na tvoe mqsto i se zanimavam s religiq nikoga nqma da spomenavam imeto na Vsevishniq koga bivalo i koga ne bivalo,zashtoto vsichki sme greshni nezavisimo dali si stroitel ili Hodja.
I nachina po koito se obryshtash kym mene otnosno nqkakva ,,Rakiika,, po tozi nachin reklamata na religiqta koqto ti izpylnqvash ima obraten efect.
Edinstveniqt pyt prez jivotasi kogato sam pil rakiq e bilo kogato sam bil na 10 godini.Togava edin chovek me izlyga che tova e voda. I taka az namrazih oshte ot togava rakiqta i poveche ne sam blizval.

Ne sime razbral priyatelyu az nesam kupuval skuteri.i nesam kazal 4e ti izpolzva6 rakiya  inesam tolko star kato 6efket az sam na 34,ne nesam hodja az sam obiknoven vyarva6t,a ako imah pari 6tyah nepremeno da napravya darenie,i vseki tryabva da u4i da opoznae religiyatasi tova e zadaljenie na vseki musulmanin ati kazva6 4esam 4ovek zanimava6t se s religia,za grehovete si prav vsi4ki imame grehove az nesam za primer no iti 6tom raboti6 v Belgia nesi dete