Author Topic: Nasilieto i negovite jertvi  (Read 37897 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Ynt: Nasilieto i negovite jertvi
« Reply #75 on: February 14, 2009, 20:58 »
Да, вълнува ме начинът, по който изписвате думите. Но да спрем с граматическите сблъсъци.
Няма проблем.
Показвайте ми грешките.
Аз се отнасям спокойно към корекциите на грешките си. Даже ще съм ви благодарен. Честно.

Пасков, аз никъде не съм посочил, че одобрявам подобни изпълнения на наказанията според Шериата.
Върнете се и прочетете постингите си по-внимателно.
Лично у мен оставиха точно такова впечатление.
И от думите на този ви постинг излиза, че според вас Шериата допуска такива наказания.
Разберете се с Мустафа - аз тъкмо се бях успокоил и му повярвах, че в Шериата такова нещо е недопустимо.

Тук не е имало намеса на кадията, който е наместник по следването на закона (Суната), завещан от Пророка Мухаммад (с. а. с.)
mustafa_b ясно каза, че тук Шериатът не е спазен, поради това, че момичето, което е убито, не е било встъпило в брак.
Аз Мустафа го разбрах, но не разбрах и нямам намерение да приема вашето одобрение или толериране. Наречете го както си искате, сигурен съм, че разбирате какво искам да ви кажа.
Доколкото разбрах, Гелина, рибанка, която е безспорна мюсюлманка, също не приема по никакъв начин подобно третиране на човешки същества, още повече, за такива "прегрешения".

Аз казах, че съм последовател на Шериата по принцип.
Не съм на това място, не знам как се развили събитията, и не мога да вярвам напълно на американско печатно издание, но се стигна до извода, че не спазен Шериата.
Като не вярвате на американското издание, на очите си вярвате ли?
По линка, който дадох, има 3 клипа от мястото на събитието. Не са за хора със слаби нерви. А из интернет има най-малко 8 такива, от други ракурси, за същото събитие.
И тях ли ги е правило американското издание според вас?

И имам един въпрос към Вас: що е то ислям за Пламен Пасков? Щом Шериата е нещо различно от исляма?!

Първо, аз никъде не съм казал и писал, че Шериата е нещо различно от исляма.
Знам, че мюсюлманите и законите, които спазват и следват, са разделени на много течения, доста силно различаващи се едно от друго. Емира ми го е казвал и разказвал, а и не само той.

И второ: разшифровайте въпроса си: "що е то ислям за Пламен Пасков?"
Аз на няколко пъти предлагах да се отвори специална теологична тема, където да се направи сравнителен анализ на основните постулати (не практиките и тълкуванията, а именно на буквите на основните книги) на исляма и християнството, където и едните, и другите, в академично-познавателен дух да изложат всичките си данни, притеснения, забележки или въпроси. И когато има капацитети като имама Мехмед Хюсеин или Емир, (който кара второ висше образование по ислям), да могат тези енциклопедисти да изложат максимално грамотно всички основни пунктове и тяхното обяснение.
Емира не се отзова, Мехмед Хюсеин помоли за отсрочка поради заетост, затова и аз сам не искам да отварям такава тема, за да не бъда обвинен в провокации или бог знае още какви страшни грехове.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #76 on: February 14, 2009, 21:08 »

И от думите на този ви постинг излиза, че според вас Шериата допуска такива наказания.
Разберете се с Мустафа - аз тъкмо се бях успокоил и му повярвах, че в Шериата такова нещо е недопустимо.

За да бъдем по-коректни - според Шериата подобно наказание /за прелюбодеяние на женени/ е допустимо, но не е приложимо.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #77 on: February 14, 2009, 21:09 »
За да бъдем по-коректни - според Шерията подобно наказавие е допустимо, но не е приложимо.
Ей това противоречие се нуждае от още конкретизации.
За какви точно прегрешения Шериата предвижда именно убиване с камъни и ритници?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #78 on: February 14, 2009, 21:12 »
Ей това противоречие се нуждае от още конкретизации.
За какви точно прегрешения Шериата предвижда именно убиване с камъни и ритници?

Наказанието е "раджм" -вече писах за него. Но условията са отсъждането му са практически неприложими. Демек, за сплашване на семейните хора.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #79 on: February 14, 2009, 21:14 »
Наказанието е "раджм" -вече писах за него. Но условията са отсъждането му са практически неприложими. Демек, за сплашване на семейните хора.
Как тогава да се обясни практикуването му в страни, които се декларират като ислямски?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #80 on: February 14, 2009, 21:17 »
Както става и в държавите, в които не се прилага шериата. Двоен стандарт. Или както се пее в песента "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка."

Всъщност, това, което се практикува е едно, а теорията съвсем различно. Но когато става въпрос за прилагането на "раджм" дори и теорията в Исляма не е красноречива. От чисто теологична гледна точка телесно наказание - убиване с камъни /"каменно правосъдие"/ не би трябвало да съществува. В Корана няма разпоредба за подобно наказание, за разлика от Библията /Стария завет/, където е упоменато изрично "убиването с камъни". В Новия завет наказанието си остава, но добива форма на неприложимост с думите на Ийсус "който няма грях, нека да хвърли първия камък!"

Изглежда мюсюлманите, които присъстват на подобни "зрелища", нямат никакъв грях.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #81 on: February 14, 2009, 22:03 »
Както става и в държавите, в които не се прилага шериата. Двоен стандарт. Или както се пее в песента "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка."

Всъщност, това, което се практикува е едно, а теорията съвсем различно. Но когато става въпрос за прилагането на "раджм" дори и теорията в Исляма не е красноречива. От чисто теологична гледна точка телесно наказание - убиване с камъни /"каменно правосъдие"/ не би трябвало да съществува. В Корана няма разпоредба за подобно наказание, за разлика от Библията /Стария завет/, където е упоменато изрично "убиването с камъни". В Новия завет наказанието си остава, но добива форма на неприложимост с думите на Ийсус "който няма грях, нека да хвърли първия камък!"

Изглежда мюсюлманите, които присъстват на подобни "зрелища", нямат никакъв грях.
Хубав коментар. Наистина много добър.
Йешуа Помазания (Иисус Христос, както е по гръцки) обаче е проповядвал принципа на пълното отсъствие на насилието и даже на отмъщението, което е било залегнало в старите закони по принципа (буквално): "око за око, зъб за зъб". Трансформацията на Йешуа на този основен закон е, както знаем: "Ако ти ударят едната буза, обърни се и дай да ти ударят и другата". Това трябва да бъде добре разбрано, въпреки, че не е лесно даже и днес, в нашите уж по-хуманни времена: това не е овчедушие, а много дълбок и сложен за разбиране принцип, който в Индия и при будизма се нарича "ахимса" - принципа на пълното ненасилие не само над хората, но и над всяко живо същество. Между другото, Махатма Ганди е обединил милиони именно под този принцип и точно така са изгонили англичаните от Индия през 1956 година, колкото и абсурдно и непостижимо за ума да звучи това.
Един от основните принципи на Йешуа е: "Не убивай!", без конкретизация: "не убивай хора", (а  животни може - за храна, например).
И той и учениците му са го спазвали, и затова е предаден именно от юдейските старейшини - защото той изправя против техните закони абсолютно непостижими за манталитета на времето, морала и традициите закони, които надхвърлят тяхното мислене и възприемане.
Доколкото знам, арабите аналогично в началото са искали да убият Мохамед, защото тази нова религия, която той диктувал, била твърде различна от техните стари традиции. И за него е било доста трудно да оцелее, и чрез последователи да организира не само отбраната си, но и да наложи с меч в ръка новата си религия над арабските племена.

Това е важна разлика според мен между начина на разпространение при Йешуа и Мохамед.
Но това вече е обсъждане за теологична тема, а не за тази.