Author Topic: Nasilieto i negovite jertvi  (Read 37902 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Ynt: Nasilieto i negovite jertvi
« Reply #60 on: February 14, 2009, 10:39 »
Докторе, за мен най-добрите християни съвсем не са "прясно закланите".

И най-накрая, научете се къде се използва двойното Н в литературния български език! Човек, който прави правописни грешки, не е убедителен за мен! Още повече, когато пише на родния си език!
Ако не бяхте витиеват шериатчия, щях да ви поканя за коректор на трудовете ми. Но понеже сте, ползвам услугите на други специалисти.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #61 on: February 14, 2009, 13:09 »
Ако не бяхте витиеват шериатчия, щях да ви поканя за коректор на трудовете ми. Но понеже сте, ползвам услугите на други специалисти.

Пасков, ако Ви кажа, че аз също съм "шериатчия", това ще провали ли съвместната ни експедиция в Пирин ?

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #62 on: February 14, 2009, 14:11 »

Виждам колко са специалисти Вашите специалисти.

Май нищо не правят...

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #63 on: February 14, 2009, 14:13 »
Пасков, ако Ви кажа, че аз също съм "шериатчия", това ще провали ли съвместната ни експедиция в Пирин ?
Само ако одобрявате този начина на наказание за тези "престъпления", както е в описания случай.
Уточнявам: за мен не всеки мюсюлманин е шериатчия или уахабит.
Предполагам, че вие тези разлики ги знаете много по-добре от мене.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #64 on: February 14, 2009, 15:12 »

Нездраво любопитство: някой друг тук, във форума, споделя ли одобрението на al-fatiha към тази форма на прилагане на шериата?

Държа да отбележа, че тук не става дума за прилагане на Шериат. Това е т.н. "убийство на честта", което е традиция в източните общества и няма нищо общо с религията Ислям. Може би го бъркате с "наказанието за прелюбодеяние" - убиване с камъни. Айет /текст/ за подобно наказание не съществува в Свещения Коран. Въпреки това наказанието е част от наказателното право /в частност - телесни наказание - худуд/ в Шериата. За прилагане на това наказание /"раджм"/ някои от ислямските учени се базират на втория по-важност източник след Корана, а именно - Хадиса.

Но няма как да става дума и за прилагане на "раджм". Наказанието се прилага при извършване на прелюбодеяние на семейни хора. Момчето и момичето от горната случка не са семейни. За тях според Шериата би следвало да се приложи наказанието "100 удара с камшик или тояга" и то само ако са извършили полов акт преди да се оженят. Но и самото деяние не е достатъчно. За да бъде изпълнено наказанието трябва да се приложат показанията на четирима свидетели на самият акт, т.е. да се видели буквално "как ключа влиза в ключалката" . Твърдението за извършване на прелюбодеяние без да бъде подкрепено със свидетелските показания на четирима очевидци се счита за клевета, а този който  го твърди, се наказва също с 80 камшика. 

Наказанието за прелюбодеяние, в двете му разновидности /при семейни и неженени/ напрактика е неприложимо.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #65 on: February 14, 2009, 17:22 »
Държа да отбележа, че тук не става дума за прилагане на Шериат. Това е т.н. "убийство на честта", което е традиция в източните общества и няма нищо общо с религията Ислям. Може би го бъркате с "наказанието за прелюбодеяние" - убиване с камъни. Айет /текст/ за подобно наказание не съществува в Свещения Коран. Въпреки това наказанието е част от наказателното право /в частност - телесни наказание - худуд/ в Шериата. За прилагане на това наказание /"раджм"/ някои от ислямските учени се базират на втория по-важност източник след Корана, а именно - Хадиса.

Но няма как да става дума и за прилагане на "раджм". Наказанието се прилага при извършване на прелюбодеяние на семейни хора. Момчето и момичето от горната случка не са семейни. За тях според Шериата би следвало да се приложи наказанието "100 удара с камшик или тояга" и то само ако са извършили полов акт преди да се оженят. Но и самото деяние не е достатъчно. За да бъде изпълнено наказанието трябва да се приложат показанията на четирима свидетели на самият акт, т.е. да се видели буквално "как ключа влиза в ключалката" . Твърдението за извършване на прелюбодеяние без да бъде подкрепено със свидетелските показания на четирима очевидци се счита за клевета, а този който  го твърди, се наказва също с 80 камшика. 

Наказанието за прелюбодеяние, в двете му разновидности /при семейни и неженени/ напрактика е неприложимо.
Ако правилно ви разбрах, това, което се е случило с момичето, изобщо не е по законите на шериата и такова "наказание" в шериата не съществува?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #66 on: February 14, 2009, 19:01 »
Ако правилно ви разбрах, това, което се е случило с момичето, изобщо не е по законите на шериата и такова "наказание" в шериата не съществува?

Абсолютно. В Ислямската религия не съществува концепцията за "убийство на честта". Това е културна традиция, произлизаща и поддържана от патриархалните общества на Изтока - араби, кюрди, индийци, пакистанци и др. Ислямът поставя всеки човешки живот на почит и не позволява посегателства, извън предвидените в Шериата. Ислямът не позволява на отделния индивид или група в обществото да взема закона в ръцете си и да отсъжда справедливост, тъй като това би довело до хаос и безправие. Поради това Ислямският закон не позволява подобни убийства. Нещо повече - пак според Шериата, извършителите им са отговорни за деянията си.

Все пак в Шериата има предвидено подобно наказание. За да бъде изпълнено телесно наказание /"хад"/ за прелюбодеяние според Шериата, то трябва да има издадена присъда от оторизиран шериатски съд, а не от семейна сбирка. Обвиняемите имат право на защита по време на процеса. Но дори и без защита, тези дела завършват с оправдателни присъди, понеже няма как прелюбодеянието да е извършено пред 8 /осем/ очи, които да са били преки свидетели на половия акт. А, и нещо друго - видеозаписът не може да бъде използван като доказателствен материал при този тип дела.   

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #67 on: February 14, 2009, 19:19 »
Възмутително е,че в 21 век се убива заради любов! Няма значение религията! Един нормален човек ,не би приел  за нормално това,което се е случило с младото момиче! :'(

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #68 on: February 14, 2009, 19:28 »
Гелина, за съжаление, в съда никой не пита за любов. Там се говори за съдебно право.

Дали се убива или не поради любов, в съда не се казва.

За престъплението си и има и наказание. C'est la vie, както обичат да казват французите.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #69 on: February 14, 2009, 19:34 »
Ами да си променят скапаните закони! >:( Ама нали там не е имало съд? ???Или нещо не разбрах?

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #70 on: February 14, 2009, 19:37 »
Имало е "народен съд".

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #71 on: February 14, 2009, 19:41 »
Имало е "народен съд".

Този съд не го признавам!Нямам думи! :-X

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #72 on: February 14, 2009, 20:10 »
Абсолютно. В Ислямската религия не съществува концепцията за "убийство на честта". Това е културна традиция, произлизаща и поддържана от патриархалните общества на Изтока - араби, кюрди, индийци, пакистанци и др. Ислямът поставя всеки човешки живот на почит и не позволява посегателства, извън предвидените в Шериата. Ислямът не позволява на отделния индивид или група в обществото да взема закона в ръцете си и да отсъжда справедливост, тъй като това би довело до хаос и безправие. Поради това Ислямският закон не позволява подобни убийства. Нещо повече - пак според Шериата, извършителите им са отговорни за деянията си.

Все пак в Шериата има предвидено подобно наказание. За да бъде изпълнено телесно наказание /"хад"/ за прелюбодеяние според Шериата, то трябва да има издадена присъда от оторизиран шериатски съд, а не от семейна сбирка. Обвиняемите имат право на защита по време на процеса. Но дори и без защита, тези дела завършват с оправдателни присъди, понеже няма как прелюбодеянието да е извършено пред 8 /осем/ очи, които да са били преки свидетели на половия акт. А, и нещо друго - видеозаписът не може да бъде използван като доказателствен материал при този тип дела.   
Тогава бих желал да поднеса извиненията си към тези последователи на шериата, които съблюдават и спазват законността на издаването и прилагането на тези присъди, щом те изключват "наказание" като обсъденото тук.
Понеже al-fatiha изрази одобрение или толериране на такива форми на практикуване на "съд, присъда и изпълнение на наказанието", за него специално си оставам с дълбоки резерви. Доколкото разбрах. него повече го вълнува моя правопис, отколкото какво се прави със 17 годишни момичета в територията на наистина непонятния за мене ислям, ако това там изобщо е ислям.

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #73 on: February 14, 2009, 20:39 »
Да, вълнува ме начинът, по който изписвате думите. Но да спрем с граматическите сблъсъци.

Пасков, аз никъде не съм посочил, че одобрявам подобни изпълнения на наказанията според Шериата.

Тук не е имало намеса на кадията, който е наместник по следването на закона (Суната), завещан от Пророка Мухаммад (с. а. с.)

mustafa_b ясно каза, че тук Шериатът не е спазен, поради това, че момичето, което е убито, не е било встъпило в брак.

Аз казах, че съм последовател на Шериата по принцип.

Не съм на това място, не знам как се развили събитията, и не мога да вярвам напълно на американско печатно издание, но се стигна до извода, че не спазен Шериата.

И имам един въпрос към Вас: що е то ислям за Пламен Пасков? Щом Шериата е нещо различно от исляма?!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #74 on: February 14, 2009, 20:54 »
Естествено, че не е имало Шериатски съд. Кой ислямски съд би осъдил на смърт "за престъпление поради любов" момиче, влюбило се в ... мюсюлманин-сунит ?! Това е парадоксално!

Статията преследва съвсем ясни цели - отново да се опетни Исляма чрез неговите "варварски закони". Мненията под самата статия показват, че целта е постигната.

Някои факти за йезидите:

Религиозна секта , намираща се на територията на северен Ирак, Сирия и Кавказ.

Членовете й наброяват половин милион души, като най-много са в северен Ирак.

Доктрината на вярванията им е амалгама от езически вярвания, шаманство, манихейство, зороастризъм, юдаизъм, християнство и ислямски елементи.

Йезидите вярват в един върховен бог, но не вярват в съществуването на ада и на злото начало.

Нарушаването на божествения закон може да се изкупи чрез метафизично преминаване на душата от едно тяло в друго.
Според тях ангелът-паун ( Малак Таус) е най-висшият ангел от седемте ангела, които управляват вселената, след създаването й от Бог.

Техен религиозен център и място за годишни поклонения е гробницата на Шейк Ади, намираща се върху предишен християнски манастир в градче на север от Мосул.

Много от йезидските ритуали са съсредоточени върху Шейх Ади, арабин, който живял в Северен Ирак през 12-и век и е смятан за най-висшия светец в йезидската религия. Поклонниците организират празненства около гроба на Шейх Ади, който се намира северно от Мосул.

Повечето йезиди, дори младите хора, избират да живеят в малките изолирани йезидски общности, въпреки че много често те са изправени пред потискаща бедност.

Много от традициите и ритуалите на Йезидите са обгърнати от тайнственост и на повечето от тях никога не са присъствали хора извън сектата. Йезидите смятат сключването на брак с човек извън тяхната вяра за грях, който се наказва с отлъчване или дори със смърт.

http://e-vestnik.bg/2010

Тук дори не става дума за Ислям, а ние вече осъдихме Шериата.