Author Topic: Nasilieto i negovite jertvi  (Read 37901 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Беглик

• Advanced member
Ynt: Nasilieto i negovite jertvi
« Reply #45 on: December 17, 2008, 17:05 »
Съвсем пресен пример, че поиначе може:

Началната учителка от Сливен въведe задължителни усмивки в своя I "б" клас от школото "Васил Левски" в града.

Тя започва кампания срещу агресията сред децата с "вълшебните думички" - моля, извинете, заповядайте и други.

Мотив за нововъведението е, че самата учителка е възмутена от езика, с който си служат подрастващите.

"Не мога да понасям обидите помежду им и след дълго обмисляне реших да предприема тази стъпка", казва Мария Циплакова, цитирана от Sliven.info.

Учителката вече е направила план, по който да работи през следващите четири години със своите първолаци. Родителите приели идеята с радост.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #46 on: December 21, 2008, 17:33 »
Съвсем пресен пример, че поиначе може:

Съвсем пресен пример ,дали е дошло времето когато ще  може по иначе.

Съветът за електронните медии излезна с Декларация  с която обявява дискусия на тема
"Враждебната реч и език на омразата в електронните медии"

Преди да направя коментар, ще цитирам чл.17 ал. от Закона за радио и телевизия-
 " Радиотелевизионните оператори са длъжни да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания в наручение принципите на чл. 10 от Закона и предавания внушаващи НАЦИОНАЛНА ,ПОЛИТИЧЕСКА,ЕТНИЧЕСКА,РЕЛИГИОЗНА и РАСОВА НЕТЪРПИМОСТ,възхваляващи или оневиняващи жестокост и насилие, или насоченикъм увреждане на физическото ,умственото и МОРАЛНОТО РАЗВИТИЕ на малолетните и непълнолетните."

чл.10 ал.1,т.5  от ЗТР  гласи- " Радиотелевизионния оператор не допуска предавания внушаващи нетърпимост между гражданите.
чл.7 от ЗТР гласи че"Операторите трябвада съдействат за взаимното разбирателство и толератноста между хората.

По Закон СЕМ е органа който издава лицензиите за РТО и може и да ги отнеме ,ако  не се спазват чл.17 ,чл.10 и чл. 7 и други членове от ЗРТ,заедно или поотделно.

Почти няма вечер в която да не гледам любимата си телевизия "СКАТ" ,любима ми е защото тя е единствената телевизия в България ,която всеки и Аллахов  и Божи ден предава предавания, в които не само ,че няма предавания с враждебна реч и омразен език,предавания внушаващи национална ,политическа ,етническа , религиозна и расова нетърпимост и т. н. ,даже напротив ,в техните предавания се говори и то всеки ден за Националното,политическото ,етническото ,религиозното  и расовото взаимоуважение на гражданите на Републиката.
Точно и затова я гледам,аз тази телевизия защото чрез нея си лекувам стресът,страхът, агресията ,омразата към различните от мен и точно затова се и надявам ,че на предстящата дискусия ,едва ли ще споменат тази телевизия с лошо, едва ли ще се повдигне въпрос за отнемането на лиценза й и т.н. ,защото ефирът в България навярно ще стане много скучен и безинтересен и няма да мога да си избивам чувствата на подтиснатост и малоценност.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #47 on: January 12, 2009, 16:30 »
Съвсем пресен пример ,дали е дошло времето когато ще  може по иначе.

Съветът за електронните медии излезна с Декларация  с която обявява дискусия на тема
"Враждебната реч и език на омразата в електронните медии"

Преди да направя коментар, ще цитирам чл.17 ал. от Закона за радио и телевизия-
 " Радиотелевизионните оператори са длъжни да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания в наручение принципите на чл. 10 от Закона и предавания внушаващи НАЦИОНАЛНА ,ПОЛИТИЧЕСКА,ЕТНИЧЕСКА,РЕЛИГИОЗНА и РАСОВА НЕТЪРПИМОСТ,възхваляващи или оневиняващи жестокост и насилие, или насоченикъм увреждане на физическото ,умственото и МОРАЛНОТО РАЗВИТИЕ на малолетните и непълнолетните."

чл.10 ал.1,т.5  от ЗТР  гласи- " Радиотелевизионния оператор не допуска предавания внушаващи нетърпимост между гражданите.
чл.7 от ЗТР гласи че"Операторите трябвада съдействат за взаимното разбирателство и толератноста между хората.

По Закон СЕМ е органа който издава лицензиите за РТО и може и да ги отнеме ,ако  не се спазват чл.17 ,чл.10 и чл. 7 и други членове от ЗРТ,заедно или поотделно.

Почти няма вечер в която да не гледам любимата си телевизия "СКАТ" ,любима ми е защото тя е единствената телевизия в България ,която всеки и Аллахов  и Божи ден предава предавания, в които не само ,че няма предавания с враждебна реч и омразен език,предавания внушаващи национална ,политическа ,етническа , религиозна и расова нетърпимост и т. н. ,даже напротив ,в техните предавания се говори и то всеки ден за Националното,политическото ,етническото ,религиозното  и расовото взаимоуважение на гражданите на Републиката.
Точно и затова я гледам,аз тази телевизия защото чрез нея си лекувам стресът,страхът, агресията ,омразата към различните от мен и точно затова се и надявам ,че на предстящата дискусия ,едва ли ще споменат тази телевизия с лошо, едва ли ще се повдигне въпрос за отнемането на лиценза й и т.н. ,защото ефирът в България навярно ще стане много скучен и безинтересен и няма да мога да си избивам чувствата на подтиснатост и малоценност.

Ами ,само ще добавя ,че срещата - дискусия е обявена за 15,01,2009 год. Лично и доброволно се наемам да следя за резултати от тази дискусия и да ги публикувам в нашия сайт.Дълбоко се съмнявам , че поне един път този продотски СЕМ ще обърне внимание на любимата ми телевизия СКАТ която е проводник политиката на ППАТАКА

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #48 on: January 12, 2009, 16:39 »
Предполагам,че любимата телевизия е в кавички!  :) Защото и на мен ми е "любима". :D

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #49 on: January 12, 2009, 17:09 »
Предполагам,че любимата телевизия е в кавички!  :) Защото и на мен ми е "любима". :D
Разбира се,че е в кавички .

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #50 on: February 10, 2009, 21:02 »
Един клип, много интересен. Тъкмо на турски, че да се разбира. Действието се развива в Крумовград, както имам сведения. Момичето, което го бият, според историята, се е запознало с някой си Йълмаз, по интернет. Момичето било принудено да се "раздели" с момчето от нета - и ето го боя.

http://video.atv.com.tr/view_video.php?viewkey=12a45422f6660202f984&page=1&viewtype=basic&category=mr

Виждаме какво става.

И за съжаление, чувал съм разкази за имами, които казват, че жената трябва да се бие. Тук една жена бие друго, което е още по-зловещо и страшно.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #51 on: February 11, 2009, 12:01 »

Педагози от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново, които отдавна са на "ти" с информационните технологии, консултират учениците си по Скайп, написа в-к "Янтра ДНЕС".

Сред преподавателите - новатори, които вече са успели да наложат този модел на работа сред своите възпитаници, е Наталия Сотирова. Тя преподава информационни технологии на ученици от 5, 6 и 7 клас.

"Децата вече са се сраснали с компютрите, но в действителност нямат елементарни умения", споделя г-жа Сотирова.

"Затова реших да ги провокирам да използват глобалната мрежа, като търсят информация по дадена тема чрез "Гугъл" например. За първи път направихме това миналата година за годишнината от обесването на Васил Левски и се получи много интересен урок", разказа учителката.

След това децата започнали да се интересуват от Скайп-а на госпожата и започнали да й пишат.

"Използваха т.нар. шльокавица, която не е нито латиница, нито кирилица, а препинателните знаци напълно липсват", обяснява педагожката.

"Хрумна ми, че мога да използвам това, за да ги науча да пишат правилно. В клас обявих, че няма да отговарям на тези, които пишат неправилно. Така всички започнаха да изпращат послания до мен на чист книжовен език."

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #52 on: February 11, 2009, 12:18 »

Педагози от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново, които отдавна са на "ти" с информационните технологии, консултират учениците си по Скайп, написа в-к "Янтра ДНЕС".

Сред преподавателите - новатори, които вече са успели да наложат този модел на работа сред своите възпитаници, е Наталия Сотирова. Тя преподава информационни технологии на ученици от 5, 6 и 7 клас.

"Децата вече са се сраснали с компютрите, но в действителност нямат елементарни умения", споделя г-жа Сотирова.

"Затова реших да ги провокирам да използват глобалната мрежа, като търсят информация по дадена тема чрез "Гугъл" например. За първи път направихме това миналата година за годишнината от обесването на Васил Левски и се получи много интересен урок", разказа учителката.

След това децата започнали да се интересуват от Скайп-а на госпожата и започнали да й пишат.

"Използваха т.нар. шльокавица, която не е нито латиница, нито кирилица, а препинателните знаци напълно липсват", обяснява педагожката.

"Хрумна ми, че мога да използвам това, за да ги науча да пишат правилно. В клас обявих, че няма да отговарям на тези, които пишат неправилно. Така всички започнаха да изпращат послания до мен на чист книжовен език."
Браво на Наталия!
имам честта лично да я познавам!
В известен смисъл сме и съратници (по анти-Атака линията), с което се гордея.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #53 on: February 11, 2009, 14:45 »
Пламене, колко малък е светът! Имаш ли представа за възрастта и, както и дали отдавна е учителка?

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #54 on: February 11, 2009, 17:19 »
Пламене, колко малък е светът! Имаш ли представа за възрастта и, както и дали отдавна е учителка?
Имам...Да кажем, че е над 40 (дама е все пак).
Наистина е много на "ти" с информационните технологии, чист, прям и добър човек е.
Не само, че отдавна е преподавател в университета, но има и научни степени - преди 1-2 години защити докторска дисертация, ако не ме лъже паметта.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #55 on: February 11, 2009, 17:31 »
Благодаря

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #56 on: February 13, 2009, 23:13 »
Кадри от убийство с камъни на 17-годишно момиче нажежиха Мрежата
Мъже ритат девойката, тълпата снима с мобилни телефони

9 Май 2007

e-vestnik 
17-годишното момиче, подмамено от родителите си и убито с камъни от тълпа от 1000 души, част от които снимали екзекуцията с мобилни телефони. Снимката е направена с телефона на някой от екзекуторите, който е качил после клипа в Интернет.

От няколко дни в Интернет се разпространяват кадри с убийството на 17-годишно момиче от тълпа мъже в Мосул, Ирак. Видеоклиповете са заснети с мобилни телефони от участници в убийството и зяпачи (виж линк по-долу). Жертвата е момиче от общността йезиди, което било наказано, защото опетнило семейната чест.

Наказанието е – публично убийство с камъни. На мястото присъстват около хиляда мъже. Част от тях участват в екзекуцията, други снимат с мобилните си телефони, трети гледат зрелището.
Преди няколко месеца 17-годишната Дуа Калил Асуад, чието семейство е от кюрдската общност йезиди, направила фатална грешка – влюбила се в мюсюлманин-сунит. Близките на момичето приели връзката й с него като опозоряване на семейната чест. Те се разгневили и от слуховете, че Дуа е приела сунитската вяра, обиждайки по този начин религията на общността си. Заради това момичето с месеци се укривало от роднините и близките си. В един момент обаче семейството й успяло да се свърже с нея и да я придума да се върне вкъщи, убеждавайки я, че грешката й е простена. Оказало се обаче, че това не е така.
Когато Дуа все пак решила да се прибере вкъщи, на пътя я пресрещнали стотици мъже, начело с нейни роднини. От кратките клипове, пуснати в мрежата, става ясно, че момичето е проснато на земята, тълпата е образувала кръг около нея, мъжете я ритат, докато лежи на земята, а повечето наблюдаващи я удрят с камъни. Чуват се възгласите на мъжете и се вижда как много от тях се опитват да запечатат случващото се с мобилните си телефони. На клиповете се вижда как тя лежи на земята полугола, окървавена и все още дишаща. В продължение на половин час десетина мъже яростно я замерват с камъни. В един от клиповете, докато момичето плаче и вика за помощ, мъжете й се присмиват и я ритат в корема. Мъките на Дуа свършват, когато един от екзекуторите разбива главата й с огромен камък и тя престава да диша.
Според очевидци на събитието на мястото са присъствали и въоръжени местни полицаи, които обаче не са предотвратили кървавото убийство. По-късно към тях са се присъединили и иракски военни, които не допуснали никого до местопроизшествието, включително и медиите.
Убийството е станало миналия месец, но за него се разчу едва след пускането на клиповете в Интернет. Разпространяват се най-малко 8 различни видеоклипа от екзекуцията (тук са пуснати 3). От британския клон на правозащитната организация “Амнести Интернешънъл” определиха случилото се като “ужасяващо убийство” и поискаха виновните да бъдат подведени под отговорност. Говорител на организацията в Лондон заяви, че често получават сигнали за престъпления, свързани с “честта” от Ирак, най-вече от северните части на страната, където има предимно кюрдско население. Жертвите обикновено са момичета или жени, които според роднините си мъже са посрамили семействата си с “неморално поведение”. Кюрдските власти са въвели промени, с които тези убийства са поставени извън закона, но не успяват да разследват подобни престъпления, нито пък да осъдят извършителите.
Съществуват и опасения, че екзекуцията на момичето, вече е предизвикала ответни реакции. Преди две седмици група въоръжени сунити застреляха 23-ма йезидски работници, пътуващи с автобус в Мосул.

(по в. “Лос Анжелис Таймс”)
Източник
----
Въпрос към шериатчията al-fatiha (нали сам се определихте като такъв?): това одобрявате ли го?

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #57 on: February 13, 2009, 23:27 »
Да, Пасков, ако разбиранията на съотвеното общество приемат това за нормално, разбира се, че се прилага съответния закон.

Вие се считате за българин, и разбиранията на Вашият народ не са като тези на езидите. Това е.

Моята Родина България е светска държава.

Моята втора Родина Албания е светска държава.

Така че, аз се придържам към законите на тези две държави. Но моята религия - ислямът, предявява да се прилага Шериата. Къде този закон е приложим - това е друг въпрос.

Жалко е, че е имало и обикновени зяпачи. Panem et circenses...

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #58 on: February 13, 2009, 23:45 »
Да, Пасков, ако разбиранията на съотвеното общество приемат това за нормално, разбира се, че се прилага съответния закон.

Вие се считате за българин, и разбиранията на Вашият народ не са като тези на езидите. Това е.

Моята Родина България е светска държава.

Моята втора Родина Албания е светска държава.

Така че, аз се придържам към законите на тези две държави. Но моята религия - ислямът, предявява да се прилага Шериата. Къде този закон е приложим - това е друг въпрос.

Жалко е, че е имало и обикновени зяпачи. Panem et circenses...
Ясно.
Единственното, за което съжалявате, че зяпачите не са ритали и хвърляли камъни и те.
Иначе според вас това са нормални неща.
Тоя, дето закла Тео Ван Гог в Нидерландия, въпреки, че беше второ поколение роден в Холандия мароканец, сигурно е разсъждавал точно като вас: че християните били мелези между маймуна и свине, и че единственните добри християни са прясно закланите.
Май няма какво да си кажем.
Космогониите ни с вас лежат в съвършенно различни плоскости.
"Вас" = само на al-fatiha и всякакви други шериатчии.
----
Нездраво любопитство: някой друг тук, във форума, споделя ли одобрението на al-fatiha към тази форма на прилагане на шериата?

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #59 on: February 14, 2009, 10:18 »
Докторе, за мен най-добрите християни съвсем не са "прясно закланите".

И най-накрая, научете се къде се използва двойното Н в литературния български език! Човек, който прави правописни грешки, не е убедителен за мен! Още повече, когато пише на родния си език!