Author Topic: Proizhod na pomacite?  (Read 46008 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gugu

• Senior member
Ynt: Proizhod na pomacite?
« Reply #105 on: April 25, 2009, 21:33 »
Ей сега си спомних една велика песен, точно подходяща за темата:
"Рипни Калинке да тропниме,
да са пукат душманине"
Да, трябва да рипнеме, да тропнеме - ЗАЕДНО, нали така се рипка... За да се пукат душманине...

Да си пеем нашите общи прекрасни песни, на нашия общ, макар и различни диалекти български език. Защото тук се пее за Калинка, Радка Кушлева пее за Фатме в "Ваз подзиме съм легнала..." , но хората макар и с различна религия и имена са едни и същи по кръв.

Isyankar

• Guest
« Reply #106 on: April 25, 2009, 21:48 »
Имах предвид, че съм тракиец като етногеографски произход, а като етнически - едва ли има 100%-ови траки в България .... А наследници какво значи ? Аз със 30-40% трак-ски гени не съм ли наследник на траките ? :)

Да не ставаме като античните македонци в БЮРМ, дето са всичките потомци на Ал. Македонски :) Добре, че не са се сетили за "тракийската теза", че поне би изглеждала по-достоверна за запада...:)

Isyankar

• Guest
« Reply #107 on: April 25, 2009, 21:53 »
Селото ми е в североисточна България между Плиска,Мадара,Шумен.Като се кача на баира от високо се вижда навсякъде.Долу в едната махала(вече не същесвува,защото съселяните ми са се преселили в Турция през 1950г) някога заобиколена от къщи  все още си съществува една тракийска могила.Непокътната стои там!Даже не посегната  от иманяри.Горе на  баира е Старо римският път към Цариград.Навсякъде където погледнеш се виждат тракийски могили.....Тракийската крепост на Шуменския балкан която е на повече от 3000 г.Тракийците са се претопили в други народи...да това е вярно и то стотици години назад може би не в  нашата ера.Днес кой може да има претенции в техни наследници.Ти аз,той те ние вие и те!И всички са прави!Ако тракийската култура да беше концентрирана само в един край ....тогава да ....окей вие или ние сме тракийци!Много хора тук прескачат някои дадености и се насочват към други дадености ....а те са още повече преплетени.Самата истина е че, един народ се чувства узрял и то отдавна...да бъде идентифициран и признат.Нито Македонците,нито Помаците нито Българите са един същ народ....защото има дадености където всеки се развил един период от живота си отделно и по своему.Аз може да съм монголец.....но ако днес отида при Саръев и му кажа че, искам да стана българин....пресата в България ще се подиграва ...щото монголец иска да става българин.....еееееее де да беше един "амерханец" щеше да друго и какви чести и почести....че се връща в лоното на .........................незнам какво си.Разбрахте ли ме ?Ако не пак ще повторя!!!!!!!

Тео, съгласен съм с теб за тракийските могили и за абсурдността да се търсят преки тракийски наследници днес. Също както братята край Вардар се изкарват преки наследници на Александър Велики. :)

По въпроса за Саръев - кой е отишъл при Саръев да става българин (като етнос) ???? Саръев какви правомощия има та да сменя етноса на някого ? :))

Българин се става на всеки 10 год когато се прави преброяване и човек може да се самоопредели както желае от какъв етнически произход счита, че е ...

:) Мда...Разсмях се...Веднага в мен изниква въпроса, ако искам да ставам турчин при кой отивам, а франзуцин или китаец ? :)))

Етническия произход на всеки български гражданин се определя изцяло от свободната воля на всеки гражданин. Той се определя на базата на лични чувства и самосъзнание. Демократично право на всеки гражданин на Републиката е на всяко преброяване да се самоопределя от различен етнически произход - без никакви ограничения от етноса. :)

Също да напомня, че по подобен начин стоят нещата и с религиозността на хората....т.е. никой няма да ме кара да си свалям гащите, ако се самоопределя като мюсюлманин да речем :))

Тъй, че ако някой е решил да си сменя етноса или религията в България - не е нужно да ходи при врачки, ходжи или попове. В България това е висша форма на свободен избор ... Аз смятам да се самоопределя като етнически трак при преброяването и, че изповядвам Тангризма :)

Offline gugu

• Senior member
« Reply #108 on: April 25, 2009, 21:58 »
Всъщност жителите на днешна БЮРМ   (които НЕ са албанци, сърби и гърци и преди 1912 или преди 1944 г са пеели песните, записани от братя Миладинови като "Български песни от Македония")    и на Пиринско, имат в далечното си минало кръв и от древните македонци, родствени пак на траките. Това обяснява и диалектните различия  -  траките на Спартак от днешен Сандански са малко по-различни от одрисите в Казанлъшко....

Isyankar

• Guest
« Reply #109 on: April 25, 2009, 22:00 »
gugu,

Сигурно имат повече гени от мен на древните македонци....Но пък шопите имат по-малко тюркски гени от мен да речем, а да не забравяме, че в България се срещат няколко расови подтипа и то само при етническите българи ... Тва не значи, че някой е по-малко българин или повече....

Те на запад хората са го решили отдавна въпроса - няма етноси, само националност и това е. Ние на Балканите още ровим ли, ровим ли ...

Offline gugu

• Senior member
« Reply #110 on: April 25, 2009, 22:02 »
Исианкар, теоретично си прав.
И аз въпреки че говоря чист български, както майка ми и баба ми...мога да се пиша примерно германец. Но става смешно и жалко.
Човек действително се самоопределя, но особено в една зряла възраст трябва да събере и прецени всички факти. И да се опита да не се поддава на манипулации.

Offline USTATIA

• Member
  • **
« Reply #111 on: April 25, 2009, 22:35 »
     За да не дразним никой в такъв случай след влизането ни в ЕС сме граждани на Европа. Каква информация носи това и какво ще оставим на децата си?

Isyankar

• Guest
« Reply #112 on: April 25, 2009, 22:40 »
Въпрос на време е сегашните ни международни червени паспорти, да бъдат заменени със сини европейски. Вярвам, че това ще е следващата стъпка към консолидация и федерализация, която ще направи ЕС след приемането на Лисабонския договор. А и е нормално - в крайна сметка тези паспорти ще са ни нужни само за пътуване извън ЕС и затова ЕК се бори визите за САЩ да паднат за всички страни от съюза и час по-скоро визовия режим със трети страни извън ЕС да бъда еднакъв за всички членки на съюза и това да бъде условие всички да имаме сини европейски международни паспорти и извън ЕС за останалия свят ние да сме просто европейци ...

Offline gugu

• Senior member
« Reply #113 on: April 25, 2009, 22:49 »
Може и да станем една обща европейска нация.  Няма лошо. Стига развитието да е възходящо - към добро, почтенност, просперитет, култура.  Но някъде имаше едно много хубаво мото " Единни в разнообразието". Богати чрез разнообразието.  То важи както за нас, бъдещите европейци, така и за нас, днешните българи.

Isyankar

• Guest
« Reply #114 on: April 25, 2009, 23:21 »
gugu,

ние в една България не можем да преглътнем разнообразието си, а ти се съмняваш за 500 млн в ЕС :) Винаги ще си останем разнообразни...Хората в Германия диалектите си пазят с емисии новини на местен диалект и т.н., а ние остава да не можем да си запазим езика и културата...Но пък глобализацията ще взима своите жертви (от културата и традициите) бавно, но сигурно - с ЕС или без ЕС :) Ние ще взимаме от тях - те ще взимат от нас ... Но нали затова сме братя европейци и сме съгласни да се претопяваме с тях, а не с китайците или други народи ... :)