Селото ми е в североисточна България между Плиска,Мадара,Шумен.Като се кача на баира от високо се вижда навсякъде.Долу в едната махала(вече не същесвува,защото съселяните ми са се преселили в Турция през 1950г) някога заобиколена от къщи все още си съществува една тракийска могила.Непокътната стои там!Даже не посегната от иманяри.Горе на баира е Старо римският път към Цариград.Навсякъде където погледнеш се виждат тракийски могили.....Тракийската крепост на Шуменския балкан която е на повече от 3000 г.Тракийците са се претопили в други народи...да това е вярно и то стотици години назад може би не в нашата ера.Днес кой може да има претенции в техни наследници.Ти аз,той те ние вие и те!И всички са прави!Ако тракийската култура да беше концентрирана само в един край ....тогава да ....окей вие или ние сме тракийци!Много хора тук прескачат някои дадености и се насочват към други дадености ....а те са още повече преплетени.Самата истина е че, един народ се чувства узрял и то отдавна...да бъде идентифициран и признат.Нито Македонците,нито Помаците нито Българите са един същ народ....защото има дадености където всеки се развил един период от живота си отделно и по своему.Аз може да съм монголец.....но ако днес отида при Саръев и му кажа че, искам да стана българин....пресата в България ще се подиграва ...щото монголец иска да става българин.....еееееее де да беше един "амерханец" щеше да друго и какви чести и почести....че се връща в лоното на .........................незнам какво си.Разбрахте ли ме ?Ако не пак ще повторя!!!!!!!
Тео, съгласен съм с теб за тракийските могили и за абсурдността да се търсят преки тракийски наследници днес. Също както братята край Вардар се изкарват преки наследници на Александър Велики.
По въпроса за Саръев - кой е отишъл при Саръев да става българин (като етнос)
? Саръев какви правомощия има та да сменя етноса на някого ?
)
Българин се става на всеки 10 год когато се прави преброяване и човек може да се самоопредели както желае от какъв етнически произход счита, че е ...
Мда...Разсмях се...Веднага в мен изниква въпроса, ако искам да ставам турчин при кой отивам, а франзуцин или китаец ?
))
Етническия произход на всеки български гражданин се определя изцяло от свободната воля на всеки гражданин. Той се определя на базата на лични чувства и самосъзнание. Демократично право на всеки гражданин на Републиката е на всяко преброяване да се самоопределя от различен етнически произход - без никакви ограничения от етноса.
Също да напомня, че по подобен начин стоят нещата и с религиозността на хората....т.е. никой няма да ме кара да си свалям гащите, ако се самоопределя като мюсюлманин да речем
)
Тъй, че ако някой е решил да си сменя етноса или религията в България - не е нужно да ходи при врачки, ходжи или попове. В България това е висша форма на свободен избор ... Аз смятам да се самоопределя като етнически трак при преброяването и, че изповядвам Тангризма