Знам защо толкова упорито ми спориш че очевадното ахряни и Ахридос нямат връзка,защото ако си го признаеш означава че вече няма да си в състояние да ми оспориш тезата,тъй тъй като от заселването на арабите до днес хронологически доказателствата се навързват по безспорен начин и е напълно ясно че населениеторкоето населява Ахридос е ахрянско,ахряните са на сто процента муслимани,което е доказателство че винаги са си били муслимани и това е защото са дошли като агаряни=араби а те още от идването си са били муслимани за това са наричани агаряни=ахряни=помацирзатова винаги са си вили муслимани!
Глупости:
Според Али М така изглеждат помаците:
Първо генетично и фенотипно ахрените се различават от арабите-арабите са семити.
Семитите носят доминантни белези-черна коса,черни очи,черна ситно-къдрава коса,гърбав орлов арабски нос,черномурдна кожа и т.н.
Децата на арабин и бяла българка.ще прилича на бащата.Внуците ще бъдат 3:1 в полза на дядото-ще се родят 3 арабчета към едно бяло и т.н. материал по популационна генетика от 10 клас.
Един арабин попаднал в едно българско село в резултат на гените си след 100 години ще преобладават черномурдните българчета(хетерозиготи,но с фенотипна(външна) изява на арабските гени)
Аз в Ахрида не съм видял помачета-арабчета.Черномурдни в този район са само част от турците и циганите,поради заселването на семейства анатолийци и цигани при Баязид.
Второ лексикално и вокално думата Ахрида се различава от Агарида-т.е. тя е с български произход-има си наша дума-Хрид(Рид,Хълм)-и означава Хълмие.Това е характерно за българите-имаме такива градове-Охрид например.
Историята е циклична-в момента наричаме хората от Родопа родопчани,т.е. -хората носят името на местността,а не местността на името на хората-така населението на Загора са заралии,на Мизия-мизийци,на Тракия-тракийци,на Плевен-плевенчани,на София-софиянци и пр.
Али М а това е гневен помак от Ахрида протестиращ срещу Бат Бойко
: