Author Topic: Версии за етимологията на названието "Помаци"  (Read 228934 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline proba

• Historian
Според мен думата помаци е поизлязла от българските възрожденци след освобождаването на част от територията на днешна България от Османците. Пример за това ви давам с моите баби и дядовци, които са изселени и ограбени от новата комунистична идеология в северна българия. Годината е 1948-1949, те за първи път чуват думата помаци. Така са ги наричали българското население, други са ги наричали и гърци за това, че трудно са разбирали диалекта. Това съм го чул с ушите и за мен извода е, че думата е измислена от българските възрожденци/революционери. За това мисля, че няма смисъл да се отдава голямо значение на думата помаци. Мисля да насоча читателите кам древните траки, които са живели в Родопите. Това е наи-близката версия за родопчаните земляци, дори и капацитети като Пасков и Добрев не могат да отрекат. Така, че които и каквото да разказва, всеки земляк носи в себе си народо-психологията на древните траки или по точно беси от където са моите корени. Да бъда по-точен това са раждането и смъртта.

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
И аз мисля ,че не трябва да се отделя толкова внимание за това от къде идва названието помаци,защо самата дума има различни значения от различните преводи на други езици,а що се отнася за траките аз също сам слушал че Помаците са от техния корен,даже сам слушал че най доверените хора на Александар Македонски са били именно от родопската част и именно на този факт се дължи успеха за постигането такава империя,не го казвам като версия просто споделям  :).

• Senior member
Ето нещо общо между Александър Македонски,бесите и Родопите.Немога да кажа,че написаното е на 100% истина,но там наистина е имало светилище. :)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
И аз мисля ,че не трябва да се отделя толкова внимание за това от къде идва названието помаци,защо самата дума има различни значения от различните преводи на други езици,а що се отнася за траките аз също сам слушал че Помаците са от техния корен,даже сам слушал че най доверените хора на Александар Македонски са били именно от родопската част и именно на този факт се дължи успеха за постигането такава империя,не го казвам като версия просто споделям  :).

Азим тракийските племена до гърците са много-в Родопите живеят бесите

Но както ще забележиш във всичките ми публикации  траки(гр.диви)=славяни.
И чудното е ,че много средновековни автори определят българите като славяни-Михаил Мокса,Ибн Фадлан,Ибн-Русте ит.н.

http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/srednonekovni/vlaho-mold-chronik/Indeks_vl-mold-letopisi.htm
http://www.kroraina.com/fadlan/fadl_uvod.html

"Във вените на българите тече наполовина тракийска кръв, установи швейцарският институт по генетика “Игенеа”, цитиран от сръбското списание НИН.

Според учените носим 49% гени от траки, по 15% от славяните и елините, 11% от древните македонци и 8% от финикийците.

Швейцарците, които са използвали един камион специална литература и тестове, твърдят, че нямат ни най-малко желание да се занимават с политика. Целта им била да опитат да преразгледат произхода на сегашните балкански, а и на останалите европейски народи в научен контекст, пише сп. НИН.

Но по какви критерии определят Кои са Славяни,Кои са Траки,Кои са Древните Македонци и пр.

Същият институт доказва,че германците са повече славяни-20% отколкото немци.

Интересното в случая от изследването на института е,че нашите гени са специфични-няма ги другаде (освен при съседите) по света.

И малко данни от  Монемвасийската хроника- http://samoistina.com/monemvas.htm според която аварите са славяни,хуни и българи.Т.е. с две думи названието на българите се бърка с това на славяните.И българите са едно тракийско племе или собственото име на траките.Замисляли ли сте се защо българските хроники са най-унищожаваните от средновековието до днес.Хубавото в случая ,че стиснатите гърци вместо да изгорят всички наши хроники са ги измивали и сега под скенер под техните писаници излизат постепенно нашите.

Изследванията продължават и ще се радвам на още много затънтени хроники в някой манастир,или Ватиканската библиотека.Надявам се и археологическите разкопки да продължат и археолозите в някой съседни нам страни да не политизират нещата и да унищожат отдавна загубеното ни минало.

Азим целта на гърците е да изкарат помаците траки,а на турците-кумани-тъй като според гърците траките са елини-оттук след това да превърнат помаците в гърци,а според турците куманите са тюрки-оттук ставате турци.

Но хубавото е,че с времето с натрупването на средновековна документалистика окупираните от гърците- "траки" и от турците- "кумани" постепенно започват да приемат нови очертания-а те са много по-близки до българските. ;) :D

Offline KaraIbrahim

• Moderator
 "Сатрите, доколкото знам - пише Херодот - не са били подчинени никога на никого и единствени от траките продължават да са и досега свободни..."

Ако имаме някаква връзка с бесите,това обяснява защо сме приели някога исляма доброволно.И защо не се е наложило християнството при нас -защото именно то е било налагано насила в тогавашните български територии.Херодот го е обяснил в едно изречение.

Offline Rasate

• Forum fan
"Сатрите, доколкото знам - пише Херодот - не са били подчинени никога на никого и единствени от траките продължават да са и досега свободни..."

Ако имаме някаква връзка с бесите,това обяснява защо сме приели някога исляма доброволно.И защо не се е наложило християнството при нас -защото именно то е било налагано насила в тогавашните български територии.Херодот го е обяснил в едно изречение.

Е да християнството в българските земи се е приело като "гръцката" религия и е имало голям отпор-според унгарските и някой византийски източници България се разпада на две-Дунавска и Отвъд дунавска върху която царската власт никога не е наложена и става лесна плячка на Маджарите на Арпад .

В дунавска България пък реакцията е в създаването на богомилството,в което е намесен и царският двор в лицето на Боян Магесник с християнското име Вениамин(Бениамин)

http://star05.net/e-books/geografia.istoria/istoria.na.bg/ivan.kirilov-istinata.za.bogomilite.pdf
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6707

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Расате,погледни историята на Балканите през 19 век и след 1912 година има тотална миграция,преселение на хората.
След Санстефанския договор последват войните- неизгодни за България.!

Помаците са населявали тези земи,едни са се изселили към Турция,други към ,Косово,Македония.. Северна Гърция по поречието на река Струма от Драма,Ксанти,Комотини...

Помаците са официално признаване в Гърция като религиозен мюсюлманското малцинство в съответствие с Договора от Лозана (1923).
Понастоящем много помаци задръжте твърдото убеждение в мюсюлманското вероизповедание, но са наясно, че произходът им е различен от този на съседите си: българи, гърци, турци и др. Те са помаци със собствена история, език, обичаи, национални рокли, песни, както и много други.

Произходът на названието "помашки"
В момента, името "помашки" се използва за Islamized населението, които живеят предимно в България, Република Македония, Гърция и Турция. На държавните органи и органите на местното население на балканските държави понякога се използват различни имена за описание на помаците: българските мюсюлмани, македонски мюсюлмани, Torbeshi (Република Македония), Pomaklar (Турция), горани (Косово и Албания), босненци (Босна и Херцеговина) , Ahriani (Централна и Източна Родопи). Също така, в различни части на Балканския полуостров, можете да намерите: Apovtsi, Babechani, Dilsazi, Marvatsi и Chechentsi.           

В помашките Места         

Помаците в момента живеят в различни части на Югоизточна Европа (България, Гърция, Република Македония, Косово, Албания и Турция), Италия, както и редица други региони. Общият брой на помаците се очаква да бъде най-малко един милион.

Offline Azim

• Senior member
Азим тракийските племена до гърците са много-в Родопите живеят бесите

Но както ще забележиш във всичките ми публикации  траки(гр.диви)=славяни.
И чудното е ,че много средновековни автори определят българите като славяни-Михаил Мокса,Ибн Фадлан,Ибн-Русте ит.н.

http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/srednonekovni/vlaho-mold-chronik/Indeks_vl-mold-letopisi.htm
http://www.kroraina.com/fadlan/fadl_uvod.html

"Във вените на българите тече наполовина тракийска кръв, установи швейцарският институт по генетика “Игенеа”, цитиран от сръбското списание НИН.

Според учените носим 49% гени от траки, по 15% от славяните и елините, 11% от древните македонци и 8% от финикийците.

Швейцарците, които са използвали един камион специална литература и тестове, твърдят, че нямат ни най-малко желание да се занимават с политика. Целта им била да опитат да преразгледат произхода на сегашните балкански, а и на останалите европейски народи в научен контекст, пише сп. НИН.

Но по какви критерии определят Кои са Славяни,Кои са Траки,Кои са Древните Македонци и пр.

Същият институт доказва,че германците са повече славяни-20% отколкото немци.

Интересното в случая от изследването на института е,че нашите гени са специфични-няма ги другаде (освен при съседите) по света.

И малко данни от  Монемвасийската хроника- http://samoistina.com/monemvas.htm според която аварите са славяни,хуни и българи.Т.е. с две думи названието на българите се бърка с това на славяните.И българите са едно тракийско племе или собственото име на траките.Замисляли ли сте се защо българските хроники са най-унищожаваните от средновековието до днес.Хубавото в случая ,че стиснатите гърци вместо да изгорят всички наши хроники са ги измивали и сега под скенер под техните писаници излизат постепенно нашите.

Изследванията продължават и ще се радвам на още много затънтени хроники в някой манастир,или Ватиканската библиотека.Надявам се и археологическите разкопки да продължат и археолозите в някой съседни нам страни да не политизират нещата и да унищожат отдавна загубеното ни минало.

Азим целта на гърците е да изкарат помаците траки,а на турците-кумани-тъй като според гърците траките са елини-оттук след това да превърнат помаците в гърци
Винаги ми е било интересно защо Ватикана не предостави свободен достъп до библиотеката си и не покажат на света свитъците от Александрия,сигурно има нещо което ги компрометира именно от гледна точка на историята на Балканите и произхода на балканските племемна отпреди хиляди години.А тези швейцарски "изследователи"защо се занимават с глупости,знаем много добре че едно такова изследване е трябвало да се направи преди много време а не чак сега когато обществата са толкова генетично променени и ДНК-то не дава никаква точност за произхода на какъвто и да е народ,етнос и нация.Това го знае всяко хлапе.Същите тези"изследователи"имат единственото позволение да разполагат с документите от разкопките под Ал-Акса дадено им лично от починалия Крал Хюсеин,защо просто не ги дадат на света и най вече да се види какво пише там за Балканите,това ме навява на мисълта че изследванията им са не политически а геополитически за ново преразпределение на етносите на Балканите,че помаците са гърци,турци или българи.Швейцарците заедно с Ватикана,Израел и кралската фамилия в Йордания,смея да твърдя,че манипулират всякакви изследвания с цел политическа и финансова изгода.
Аз лично не вярвам на 90% от писаниците относно история в нета защото няма критерии за публикуването и истинност...

Offline PETER

• Forum fan
Аз лично не вярвам на 90% от писаниците относно история в нета защото няма критерии за публикуването и истинност...

Ама вярваш ли на писаниците в Курана, щото и там няма критерии за публикуването и истинност? :)

Offline Azim

• Senior member
Ама вярваш ли на писаниците в Курана, щото и там няма критерии за публикуването и истинност? :)

Недей да наместваш Курана,говоря ти за всички тия линкове които пишат история,ако имаш желание свали си няколко хиляди Курани от нета и ги сравни и ще видиш че няма никаква разлика между тях всичко в тях е напълно еднакво и идентично...

Offline Rasate

• Forum fan

Расате,погледни историята на Балканите през 19 век и след 1912 година има тотална миграция,преселение на хората.
След Санстефанския договор последват войните- неизгодни за България.!

Помаците са населявали тези земи,едни са се изселили към Турция,други към ,Косово,Македония.. Северна Гърция по поречието на река Струма от Драма,Ксанти,Комотини...

Произходът на названието "помашки"
В момента, името "помашки" се използва за Islamized населението, които живеят предимно в България, Република Македония, Гърция и Турция. На държавните органи и органите на местното население на балканските държави понякога се използват различни имена за описание на помаците: българските мюсюлмани, македонски мюсюлмани, Torbeshi (Република Македония), Pomaklar (Турция), горани (Косово и Албания), босненци (Босна и Херцеговина) , Ahriani (Централна и Източна Родопи). Също така, в различни части на Балканския полуостров, можете да намерите: Apovtsi, Babechani, Dilsazi, Marvatsi и Chechentsi.           

В помашките Места         

Помаците в момента живеят в различни части на Югоизточна Европа (България, Гърция, Република Македония, Косово, Албания и Турция), Италия, както и редица други региони. Общият брой на помаците се очаква да бъде най-малко един милион.

Мюсюлманското население с български произход се е изселило в една посока-Турция.
Изселването на ислямското население в България започва още през 1877 година с настъпването на руските войски-то се е изселвало по посока Турция от страх-в последствие българската държава прави огромни пречки за връщането му по родните места-като според допълнително споразумение със Султана част от тези изселили се мюсюлмани са обезщетени от  Високата порта чрез дължими към Русия репарации.Колкото и да се пише от наши историци,че изселеното от България ислямско население е предимно с чужд етнически произход-то не е така-разбира се,че България напускат татари,черкези заселени от султана,но напускат не малко български турци-и огромна част мюсюлмани с български произход.

През 1912 година пак има изселническа вълна по посока Турция,но тя е предимно от Македония-най вече от гръцката част.Тези преселници са заселени на обезселената от българите Одринска Тракия.Ако се разходите в Одрин и околността ще намерите много помаци от Битоля,Щип,Сяр,Солун и пр.Най голямото изселване на помаци става от Гърция чрез няколкото договора на размяна на население с Турция-където към Турция тръгват потоци от българоезични мюсюлмани,а към Гърция тюркоезични християни(маджери).
От България съществено изселване на групи мюсюлмани започва с налагането на комунизма и кулминацията е възродителният процес.
Помаците са официално признаване в Гърция като религиозен мюсюлманското малцинство в съответствие с Договора от Лозана (1923).
Понастоящем много помаци са задръжте твърдото убеждение в мюсюлманското вероизповедание, но са наясно, че произходът им е различен от този на съседите си: българи, гърци, турци и др. Те са помаци със собствена история, език, обичаи, национални рокли, песни, както и много други.
Това дето си го превел е гръцка пропаганда-за обособяване на помашки етнос като политически акт,а не като научен-нещо което сърбите заедно с Коминтерна направиха с македонците-които са политически създадена нация,но не и различен етнос.
Като култура,обичай,език помаците не се отличават от етнографската общност на българите в България.В България съществуват различни по компактни мюсюлмански групи,които по своите обичай,език и нрави не се различават от останалите групи в етнографския край в който живеят.Те дори не са една компактна маса като македонците например-а са разпръснати-т.е. с две думи македонците християни не се различават особено от македонците мюсюлмани,мърваците християни-не се различават особено от мърваците мюсюлмани и пр. 

Offline ali m

• Senior member
А бре аркадаш Расате!като ми посочваш по-горе процентите!сам не виждаш ли че няма ништо българско в тях,че то е прекалено просто 49% траки,15%,славяни,15%елини,11%македонци,8%финикийци,а къде са българите бе приятелю,май са си останали около р.Волга,между каспийско и черно море и си изградили там ислямска цивилизация!ако излезе истина версията на гърците че траките са гърци и добавим 15% елини какво става че над 50%,или ако трябва да бъда точен 64% произхода на българите в България е гръцки,като добавиммакедонския и финикийския какво става?-става това че в България няма Българи,а и ме чуй много внимателно - точно за това не говорите българския език на прабългарите тюрки защото както сам казахте тях просто ги няма в състава на българската нация,т.е. следва че българите в българската нация просто не съществуват!А вие си избивате комплексите да ми доказвате че помаците сме българи,ами това твърдение по тази логика излиза че не е нищо друго освен една пропагандна лъжа.Значи ти от собствените си твърдения ми доказваш че в българите няма нищо българско,а в същото времи ми внушаваш колко големи българи сме помаците...ха-ха-ха!Ами точно за това изпочупихте надгробните ни камъни с арабски надписи.И то с една единствена цел да скриете арабския ни проиход!защото на тях нашата история беше написана на чист арабски език!Предлагам ти приятелю първо да си докажеш твоя български произход тогава да се занимаваш с нас,защото аз съм убеден на 100% че помаците,може да имаме нещо общо с някои балкански народи но с българския(прабългарския) нямаме нищообщо защото нашата култура е проникнала от юг от беломорието а вашата от север!

Offline PETER

• Forum fan
Недей да наместваш Курана,говоря ти за всички тия линкове които пишат история,ако имаш желание свали си няколко хиляди Курани от нета и ги сравни и ще видиш че няма никаква разлика между тях всичко в тях е напълно еднакво и идентично...

Ама това може лесно де се уреди. Фащаме всички журналисти дето пишат различно за нещо, избиваме ги или им унищожаваме писаното и остава само една "истина".

И що да не го намесвам?
Че то единствения куран намерен от преди масовото унищожаване и уеднаквяване е различен.

Та се чудя какъв ти е критерия за истинност.

Offline PETER

• Forum fan
А бре аркадаш Расате!като ми посочваш по-горе процентите!сам не виждаш ли че няма ништо българско в тях,че то е прекалено просто 49% траки,15%,славяни,15%елини,11%македонци,8%финикийци,а къде са българите бе приятелю

Българите са траки. А славяни по принцип няма.

Offline skoti3

• Forum fan
Али М, продължаваш да бълваш невиждани глупости, с твоите проценти, изчисления, с което изкаш да докажеш нещо, което само ти уж си мислиш. Прабългарите от преди 13-14 века, са само част от образуването и съществуването на съвременните българи, защото в тях не отричам, че има и славянски, тракийски и какви ли не корени. Просто през вековете народите са се осмесили. Колкото до Прабългарите по р.Волга и Дунваските Прабългари техните корени са общи, обаче през вековете и тези по река Волга, и тези по река Дунав поемат различни пътища и влияния, което е променяло тяхната култура една от друга. Но да твърдиш, че едните са истински българи, другите не според мен не е обективно. Запомни, че днес прабългари няма, има българи, които са наследници на прабългарите и много други племена. Това беше, просто ме провокира и ти отговарям за българите и прабългарите, че не са едно и също нещо.