Author Topic: Версии за етимологията на названието "Помаци"  (Read 227727 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Bravo,sega arabi[simiti].Agariani sa narichani,musulmanite bez razlika na narodnost.ЕvroPOMAK,po pravelno AraboPomak,nameri istinata.Takiva kato Paskov,vse po malko pishat tuk,kakvo im puka za arabi.
Лично за мен и твоето отсьствие няма да бьде голяма загуба.

Offline isa71

• Forum fan
Bravo,sega arabi[simiti].Agariani sa narichani,musulmanite bez razlika na narodnost.ЕvroPOMAK,po pravelno AraboPomak,nameri istinata.Takiva kato Paskov,vse po malko pishat tuk,kakvo im puka za arabi.
[/color]

помаците са местното население по родопите,всички останали идват от някъде, и се установяват тук

Offline Hadj

• Adviser
  Поздравления aLi m.И се готви за буря от помии,но нали знаеш че гръмотевиците удрят върховете!

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ето до какви гениални заключения е стигнал г-н Дорсунски (ali m):

"Названието "помаци" идва едва след завоюването на Балканския полуостров от Османската империя. Преди това във византийските документи се използват названията "ахряни" и "ахридосуни" (от местното название на арабите). Понятието "помаци" е с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство."

Аз вече се обърках... :) 

Иначе г-н Дорсунски е един от учредителите на партия ПОМАК...  ??? ??? ???

Shumarov

• Guest

Иначе г-н Дорсунски е един от учредителите на партия ПОМАК...  ??? ??? ???

Това какво иде да рече? Трябва да ни плаши неговото участие? Или трябва да го извиси в очите ни?

Offline PNK2003

• Forum fan
Това какво иде да рече? Трябва да ни плаши неговото участие? Или трябва да го извиси в очите ни?

Не съм аз този, който мога да заключа подобни генерални изводи ;)

Просто се учудвам, че г-н Дорсунски от една страна твърди, че названието "помаци" било с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство, а от друга страна учредява партия точно с това име ??? ??? 

ЕvroPOMAK

• Guest
Не съм аз този, който мога да заключа подобни генерални изводи ;)
Просто се учудвам, че г-н Дорсунски от една страна твърди, че названието "помаци" било с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство, а от друга страна учредява партия точно с това име ??? ??? 
Ами, явно, че човека не иска да се определя и чувства нито "Арапин", нито "Туркин", ни "Болгарин", а иска да се зувье "Помак"!  ::)
Какво лошо и нередно требва да има в това нещьу!  ???
Санкимь, кой е най-големият властелинь тук на дюнятьа, да определя и казва за другият, как да се определя и да се нарича, в това число и да му диктува как да се определя и политически и етнически!  ???
В съседните на BG държави, това май, че не се налага много като натиск, нито от MK, нито от GR, нито от RO, нито от TR!  8)
Пак, ний ли от нашта Болгария, кать най-големи бабаит-историци и политици,  ще решаваме, кой как да се чувства, да се определя и на кой господ и партия да симатизираш и да се молиш!  :o
Насилието дори и над волята и мисленето, поражда силни антилюбвеобвилни чувства!   :(
 ;)

Offline fotakiev

• Forum fan
г-н Дорсуски, това което сте написали е поредно свободно съчинения!Доказателства пак няма!!!
Продължаваме да чакаме ДОКАЗАТЕЛСТВАТА с нетърпение.

Това , което ме учудва ,е че има хора като Хат,Хадж,Европомак и не само ,които ви се връзват на измислиците ,а това е слабо казано обезпокоително. Просто показва нивото и познанията на аудиторията ви....

П.С.Аз лично ще изчакам да постнете всичко което имате да ни кажете и тогава,ще пиша конкретно

Shumarov

• Guest

Това , което ме учудва ,е че има хора като Хат,Хадж,Европомак и не само ,които ви се връзват на измислиците ,а това е слабо казано обезпокоително. Просто показва нивото и познанията на аудиторията ви....

Защо те безпокои съществуването на цитираните от тебе никове, fotakiev? Нивото на аудиторията не е достойно за твоите високи критерии, а се вреш постоянно във форума!Като не ти харесва нивото-не влизай тука! Ние сме обикновенни помаци и живеем в мир с този факт! За твоите изискани критерии би бил подходящ по-изискан форум, където се доверяват само на тезата на "Време разделно"-иди там и се радвай на всеобщо одобрение, или одобрявай тезите на БКП за произхода на помаците! Даже няма да ти се наложи да бъдеш нетърпелив!

ЕvroPOMAK

• Guest
Драги "Фотакиев", ама тука, ич не става въпрос за връзване или развръзване на написаното от Дорсунски!  ::)
Всичко е въпрос на лична воля за самоопределеност! Ако, некой се чувства и възприема за Помак, едва ли той ще требва да чека некакви нови и допълнителни доказателства за да бъде такъв!  :o
Все едно, аз да ти налагам собственото си мнение, че ти требва да се определиш примерно за "Славянец" или пък за "Проболгарин", или още повече да те карам насила да се върнеш към коренната си религия и да възприемеш релията и бога "Тангра" или нещо подобно, както и да те карат да приемеш за национален флаг "конската опашка"!  :o
Нито е нормално, нито е етично, защото всичко това ще е една голема смешка, да не кажем другарско насилване!  :o
Виж, ако ти искаш да станеш "Помак", това може да стане само и единствено по собствна твоя воля и при определени други обстоятелства, които най-малко трябва да се спазят, но това трябва да е без някой да ти налага това мнение, дори и по заобиколен приятелски начин да е, пак няма да е по собствена воля и няма да е правилно!  :o
Не е тъй лесна всяка една промяна нали, така, затуй, че требва да използвате по-стратегически подход да промените "Помаците", тъй като пък и те, са малко и бая по-инат хора от другите!  Пък и ний сме по-низко ниво и по-слабо аудитория, що ти требва да се кахъриш и с назье зорлемь! :D
Ех, има и тук-таме по послушни и овчедушни, може да се пробва с такива!  :o
Хай - Бай, бъди щастлив и весел!  ;D  ;)

Offline Hat

• Moderator
г-н Дорсуски, това което сте написали е поредно свободно съчинения!Доказателства пак няма!!!
Продължаваме да чакаме ДОКАЗАТЕЛСТВАТА с нетърпение.

П.С.Аз лично ще изчакам да постнете всичко което имате да ни кажете и тогава,ще пиша конкретно
Лично аз смятам,че нивото ми а и на аудиторията е такова,че да можем да различаваме истината и измислицата.Самият факт,че сме тук и те понасяме вьпреки помията,която изливаш е достатьчно красноречив за нивото и разбиранията ни.Това,че не ти отьрва и ме споменаваш ми носи наслада и то голяма,за което истински ти благодаря.

Offline fotakiev

• Forum fan
Шуми,гузен не гонен бяга а?
И ти ли си съгласен с съчинението на Дорсунски..,че се засегна?

Чисто и просто понеже написаното с очаквано продължение е много елементарно и наивно,се чудя как изобщо някои с малко поне познания,ще се довери за истинност,защото всичко е АБСУРДНО!

Ако ти и болшинството от хората в сайта  и конкретно Хат,Хадж и Европомак смятат версията за арабски произход за по-правдива от версията за български произход и всички ,които отхвърлят тезата на Дорсунски и смятат ,че помаците са си българи мюсюлмани(теза подкрепена с десетки документи) не са добре дошли в сайта, то тогава наистина съм си загубил времето толкова много месеци  тук и ще си прав да се дразниш от присъствието ми(ни)..,защото само ти(ви) пречим и заглушаваме "най-правдивите"  версии и истини...

Когато няма аргументи за дадена таза и се изпитва страх винаги се бяга  от дискусия ,защото може да се види тогава кой е прав и да се види тогава съвсем ясно кой точно е  лъжец-фалшификатор и пропаганд-провокатор .... затова най-добре не гони както правят някой хора тук непрекъснато и в дискусията ще се отдели истината от лъжата.

Offline muti6

• Adviser

Чисто и просто понеже написаното с очаквано продължение е много елементарно и наивно,се чудя как изобщо някои с малко поне познания,ще се довери за истинност,защото всичко е АБСУРДНО!

Ако ти и болшинството от хората в сайта  и конкретно Хат,Хадж и Европомак смятат версията за арабски произход за по-правдива от версията за български произход и всички ,които отхвърлят тезата на Дорсунски и смятат ,че помаците са си българи мюсюлмани(теза подкрепена с десетки документи) не са добре дошли в сайта, то тогава наистина съм си загубил времето толкова много месеци  тук и ще си прав да се дразниш от присъствието ми(ни)..,защото само ти(ви) пречим и заглушаваме "най-правдивите"  версии и истини...

Когато няма аргументи за дадена таза и се изпитва страх винаги се бяга  от дискусия ,защото може да се види тогава кой е прав и да се види тогава съвсем ясно кой точно е  лъжец-фалшификатор и пропаганд-провокатор .... затова най-добре не гони както правят някой хора тук непрекъснато и в дискусията ще се отдели истината от лъжата.

Фотакиев,оти са косиш,кат ке ти мине??? ;)

Shumarov

• Guest

Ако ти и болшинството от хората в сайта  и конкретно Хат,Хадж и Европомак смятат версията за арабски произход за по-правдива от версията за български произход и всички ,които отхвърлят тезата на Дорсунски и смятат ,че помаците са си българи мюсюлмани(теза подкрепена с десетки документи) не са добре дошли в сайта, то тогава наистина съм си загубил времето толкова много месеци  тук и ще си прав да се дразниш от присъствието ми(ни)..,защото само ти(ви) пречим и заглушаваме "най-правдивите"  версии и истини...

Когато няма аргументи за дадена таза и се изпитва страх винаги се бяга  от дискусия ,защото може да се види тогава кой е прав и да се види тогава съвсем ясно кой точно е  лъжец-фалшификатор и пропаганд-провокатор .... затова най-добре не гони както правят някой хора тук непрекъснато и в дискусията ще се отдели истината от лъжата.

Наречи ме параноик, но този стил ми напомня на един друг поддръжник на "българската" теза за произхода на помаците, или на названието!
Както и да е, товарищ Паци, или фоти, или който си!
Не ти дължа обяснение за моето кредо, а и не мисля, че то е разбираемо от хора с твоите предразсъдъци!
Гузен никога не съм и най-малко пред тебе! Не мога, обаче да си обясня търпението, което проявяват  администраторите към тебе! Сега се убеждавам, че съм бил прав, като ти наложих бан за помията, която беше копирал за Рибново и за връзката с не помня каква повърня беше!
Даже някои наивници ти бяха посветили тема за цензурата, или за гласът на форума!
И имаш наглостта да подлагаш под съмнение нивото на форума!
Ти можеш да имаш милион дипломи и титли, но нямаш елементарното възпитание да се държиш учтиво!
Може да си самият автор на учебниците по история на България, но съмнението ти в интелектуалното ниво на аудиторията е неприсъщо за ерудит, какъвто претендиташ, че си!

Offline PNK2003

• Forum fan
За твоите изискани критерии би бил подходящ по-изискан форум, където се доверяват само на тезата на "Време разделно"-иди там и се радвай на всеобщо одобрение, или одобрявай тезите на БКП за произхода на помаците! Даже няма да ти се наложи да бъдеш нетърпелив!

Това, че голяма част не одобряваме абсурдните тези на г-н Дорсунски, не означава, че споделяме тезите на БКП, "Време разделно" и т.н.  В случая разсъждаваш на принципа, ако не е бяло, то е черно,  но забравяш, че има още милиони цветове...