Author Topic: Версии за етимологията на названието "Помаци"  (Read 228933 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline KaraIbrahim

• Moderator

А ти Дорсунски пък си голем капацитет в тая област явно. Много руси тия сирийци бре. Еле по Бабешко такива руси сирийци има че им да ти зайде. Леле то бива бива глупости да се говорят ама ти просто надмина себе си. Кат си сириец що не лафиш арамейски али арабски ва?

Не знам за всички сирийци,но през 88- година сирийският национален отбор по футбол беше в Благоевград за няколко дни и аз се запознах с всички-покрай един приятел,тогава студент у нас.
 И ми направи впечатление,че повечето бяха светли.Имаше и руси.При това всички си бяха истински сирийци.
 Та цвета на косата не е определящ фактор за нечий произход.
 А лично моя произход няма нищо общо със Сирия ;D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

Не знам за всички сирийци,но през 88- година сирийският национален отбор по футбол беше в Благоевград за няколко дни и аз се запознах с всички-покрай един приятел,тогава студент у нас.
 И ми направи впечатление,че повечето бяха светли.Имаше и руси.При това всички си бяха истински сирийци.
КараИбрахиме, приятелю, а защо не запита тези белите и руси ''сирийци'' да не би да са от Алепо? Щото ако са от Алепо е много ясно че ще са руси и бели. Не знам, дали знаеш, но почти целият град е заселен с бежанци помаци от Доспатско ;)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.

Това ми заприлича на един зоолог,който виждал само бели щъркели и накрая заключил,че всички щъркели са бели!
Иди до Сирия-не е много скъпо-виж към коя под раса принадлежат Сирийците-ще видиш,че въобще не си прав-тук някъде из темите съм публикувал карта на подрасите на европоидната раса.

Offline ali m

• Senior member
Taka razpravyat nashite dedi v madansko,az ne sam si go izmislil!A ti shtom tolkova se percish sam prouci kakvo predavat po vazrastnite hora pri nas!Shtom pishesh s arabski bukvi tryabva da ti eyiasno ot kade proizliza imeto na grada Ma`dan.A kogato komunistite sa razrushili jamiyata v nashiya grad v osnovite sa otkrili edin kamak s arabski nadpis nie imame snimkata mu a na kamaka na cist arabski ezik: "Albina jamiya fi ka`riya Ma`dan buniya fi seneti 310" a kolkoto i da ne vi haresva na vas kemalistite nie ahrenite(pomacite) sme si muslimani v Ma`dan ot predi turcite da priemat islyama i da imat islyamska darjava,taka ce vie balgarskite i turskite nacionalisti moje samo da se skriete,a shte ti kaja i oshte neshto koeto moje hubavo da zapomnish.V nashiya krai horata sa si bili muslimani togava kogato balgariya oshte si e bila eziceska darjava.Zatova komunistite byaha tolkova bezmilostni kam nadgrobnite kamani s Arabski nadpisi,zashtoto tam varhu tyah nashata istoriya beshe napisana savsem tocno i yasno sas cifri i dati,az naprimer sam vijdal nadgroben kamak na Fatima Alhalabi-demek Fatima potomka na rod tocno ot Haleb.A tezi neshta covek prosto potvarjdavan nashite predaniya i dokazatelstva ce nashite dedi sa doshli tocno ot Sham i tocno za tova pomacite darjime na islyama povece ot turcite pone v balgariya,i kakvato kemalisticna propaganda da ni vodite kemalistite i kakvato propaganda  da ni vodyat balgarite komunst-nacionalisti,tova vinagi e bilo taka i taka shte babe,kolkoto i kemalistki sapunki da ni probutvate,i kolkoto vazroditelni procesa da ni pravyat balgarite,nie sme si muslimani ot vremeto na abu Eyiub Ansari i takiva shte si ostanem.Ako shte  ne v terorizam da ni obvinyavav i vav fondamentalizam,radikalizam i kakvili ne drugi izmislici ako ste vseki den da ni proveryavate knigite i da ni obskirate kashtite znaite nie nosim Allah i Mohammed v sarcata si i vinagi shte gi nosim.A tova e nai vajnoto dokazatelstvo ce sme tuk ot predi turcite muslimani sme bili ot predi tyah i shte si ostanem takiva daje i sled tyah,zashtoto pazitel na Korani-Kerim i na Dini-Islyam e samiyat Allah j.j. a vseki koito e tragnal sreshtu nego defakto varvi sreshtu sebesi.Fahimte yia habibi!

Offline ali m

• Senior member
A ti Rasate znai ce vece sam hodil v Siriya mnogo pati i za men e yasno ce siriicite i livancite po mantalitet  i po kultura a i po cvyat na kojata sa si mnogo blizki s pomacite!

Offline Rasate

• Forum fan
A ti Rasate znai ce vece sam hodil v Siriya mnogo pati i za men e yasno ce siriicite i livancite po mantalitet  i po kultura a i po cvyat na kojata sa si mnogo blizki s pomacite!

1) Иберийския расова група. Включва средиземноморскo население на Иберийския полуостров, Франция,Италия и на островите от Западното Средиземноморие.

2) Лигурийския група. Включва населението на Северните Пиренеи, Южна Италия и Лигурия (Северна Италия). Тя се различава от Иберийската по по-тъмната пигментация, по-висок среден ръст, съчетан с грациална конструкция. 

3) Балканска(динарски) група. Включва динарските народи  на страните от Западните Балкани.

4) Низнедунайската група. Включва населението на Балканите-с нюанси на влияние на средиземноморската и динарската върху  Източната Централно европейската група.

5)Западно-централна европейска група обхваща население от Западна и Централна Европа, които са преходни между северните и южните  популации. За повечето от нейните местни варианти важна роля играе алпийски компонент.

6) В Атлантическата група. Включва населението на Северозападна Европа, които са в основата нордоидни и Северна кроманоидни субстрати, както и прехода между двете версии.

7) Източно-централна Европейската група. Най-голямата роля в която играят нордоидният компонент от спектъра на чисто нордоиден до нордоидно-балтидските,нордоидно-средиземноморскии и нордоидно-динарски  опции.

8) Балтийско група. Включва населението на север-изток на Европа. съставени от балтоиден субстрат.

9) Кавказки група. Включва се по-голямата част от населението на Кавказ и Задкавказието.

10)Каспийско група.включват се  популации от югозападната, южната и югоизточната част на Каспийско крайбрежие.

11) Индо-ирански група. Включва средиземномосркото население от поречието на Тигър до котловината на Ганг . В южната част на областта се усеща ведоидно влияние.

12) Семито-арабски група. Включва населението на Арабския полуостров и североизточната част на Африка. В южната си част популациите имат засилено негроидно влияние.

13) сирийско-загроска група. Включва населението на Кавказ, Мала Азия и "плодородна полумесец". В Западна и Южна и южната си част са под засилено средиземноморско влияние.

14) Понтийска група. Включва средиземноморските  популации на Черно море. В източната зона са под  арменоидно влияние.

15) бербер група. Включва населението от Северна Африка, с преобладаване на средиземноморският  компонент.С увеличаването на разстоянието от средиземноморския бряг се увеличава и влиянието на негроидният компонент.

SIRIA Orphanage

Еи какви помачета ;D ;D ;D :D

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
snimka ot Sirisqiq grad Aleppo.
Tova e edin ot restorantite v grada nadpisat v gorniq lqv ygyl e SLAV. Spored obqsneniqta na priqtelq mi sobstvenika e 4erkez a roditelite na samiq nego sa preselnici ot Selqnik(Solun). Golqma 4ast ot naselenieto prili4at mnogo na na6enci.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Tova e edin ot restorantite v grada nadpisat v gorniq lqv ygyl e SLAV. Spored obqsneniqta na priqtelq mi sobstvenika e 4erkez a roditelite na samiq nego sa preselnici ot Selqnik(Solun). Golqma 4ast ot naselenieto prili4at mnogo na na6enci.
В Алепо има много преселници от Доспат, а и още в старо време там са зелени много славяни от България.

Offline Svetla

• Advanced member
В Алепо има много преселници от Доспат, а и още в старо време там са зелени много славяни от България.

Бях чела някъде, че там има изселени от Ататюрк помаци от Тракия, защото били много набожни и не приемали светските промени налагани от младотурците.

Offline Rasate

• Forum fan

Въобще не приличат на нашенци-аз русички и светлоокички не видях на снимката-само мургавички-типични сирийчета.

В Сирия може да има и наше влияние поради дългото ни съжителство първо във Римската и Източно Римската империя,а след това и в Османската империя-но като цяло те си принадлежат на сирийско-загроска група със значителни семитски(арабски) на Юг и Запад,и арменски примеси  на Север при границата им същевременно с Палестина,Йордания,Ирак и Турция.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Sledva6tiq pıt kato otida şte ti snimam niqkoe tipiçno za tam lice, no ne sa rusi a sas svetli lica i pastri oçi v tova 4islo i sini.

Alıntı yapılan: Hashashin - Şubat 03, 2011, 21:43:09 ÖS

Бях чела някъде, че там има изселени от Ататюрк помаци от Тракия, защото били много набожни и не приемали светските промени налагани от младотурците.

Pri golqmota premestvane na naselenie mejdo Gırciq i Turciq, Atatürk e dırjal poziciqta turskite hristiqni Karamani ( http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BB%D0%B8%D0%B8) da ostanat v rodnite si mesta vypreki tova te bili prinudeni ot velikite po tova vreme sili da se preselqt. Taka çe tova za Pomacite ot Trakiqta e poredna izmislica ot nqkogo.

Offline Rasate

• Forum fan
Sledva6tiq pıt kato otida şte ti snimam niqkoe tipiçno za tam lice, no ne sa rusi a sas svetli lica i pastri oçi v tova 4islo i sini.

Може-както поясних по горе-посоката на влияние е оттук на там-тъй като за района на Сирия е характерна типична под расова група,която повярвай ми не включва бели и светли.

История на възникване подрасите на бялата раса:
Възникването на подрасите на бялата раса се характеризират със географско позициониране.

Зеленият цвят на очите най често се групира с червената коса,бледа луничава кожа-това са потомци на т.нар. Алпийска древна подраса.Най чисти нейни представители се намират в Планинската част на Шотландия и Ирландия.

Светло (сламено) русата коса  и светлосиният цвят на очите,изострените черти и бялата кожа са характерни за т.нар. древна Нордическа подраса.Възникнала е в най северната част на Европа.

Златно русата коса и синият цвят на косата,меките черти са характерни на т.нар. древна славянска подраса,нейното възникване се търси по на юг и изток от нордическата в Северна Европа и Азия.

Под нея вече се намират средно европейските подраси-едни от тях са Динарската и Понтийската-характеризира се със различни нюанси на кестенявата коса и кафяви очи,меки черти.Разликата между Динарската и понтийската е в тялото-едните са високи и тесноглави по-тъмни(матови),а другите са ниски и широкоглави и по светли.

средиземноморските подраси са няколко но обединяващото между тях е тъмният цвят на очите-тъмнокафяви до черни и черният цвят на косата-като разликите са предимно в структура на тялото,косата( от права е до ситно къдрава вълниста(семити)) и пр.

Друга европейска под група е Угро-финската-но те са по особен случай вземат се за преходна древна под раса между Северната бяла подраса и Монголската раса.

И т.н.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Da doutoçnq pri stroeja na jelezopıtnata liniq Hidjaz(Hicaz) do Meka po vreme na razpadaneto na Osmanskata dırjava po stroitelnite obekti i po prodaljenie na JP liniqta bili zaseleni mnojestvo Çerkezi s cel ohranata im. Izpolzvani bili sreştu napadeniqta na Beduinite.
http://www.sgu.ru/files/nodes/42142/08.pdf
karta http://wowturkey.com/t.php?p=/tr192/Canas_hicaz_SuriyeArabistan_kismi.jpg

Offline ali m

• Senior member
Rasate! toya klip koito mi pokazvash nyama nishto obshto sas Syriicite kolko siriici poznavam rusi i sas sini oci si niamash na predstava a sashto i livanci!tiya koito ti mi pokazvash na klipapo-skoro sa afrikanci i siriici!az takiva siriici nikoga ne sam vijdal yavno si izmislica s propagandna cel!A na vas bratya  ahrene predlagam da se samoopredelim kato pomaci c maicin ezik arabski!

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Въобще не приличат на нашенци-аз русички и светлоокички не видях на снимката-само мургавички-типични сирийчета.

По същия начин повечето европейци възприемат и българите-мургавички,мръснички,крадливички...Абе типични българчета ;D
  В Сирия съм ходил,ходил съм и в Кувейт-имат си и мургавички,имат си и белички.Да не забравяме,че по тези земи хората приозлизат от много и различни племена.
  И да не пишем глупости,че ще ни се смеят хората...