Author Topic: Версии за етимологията на названието "Помаци"  (Read 228238 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Дай да видим предание - и кое предание отричам-казаното от по горния любител историк не е предани а негово твърдение-разликата би трябвало да знаеш.
Ако аз кажа сега, че дадена група произхожда от митичните Атланти и даже съм чул в едно село и даже са ми разказали за това -това какво е ?-нищо.
Ако използвам подобни ''доводи''да пиша история, нищо няма да направя ,защото ще си пиша приказки като Каралийчев ,само че ще имам други претенции.
Дончев не знам какво е използвал, но в османският архив има много писано-просто изглежда се е облегнал ако е така на нещо популярно.
Голяма част от архивите не са обработени -там е истината.
Иначе както популярно се казва бъркаме кекса със секса. ;D ;D ;D ;D

Offline isa71

• Forum fan
коранът отхвърля всяка агресия,която не е породена от агресия ,живей с всекиго с мир.и още непосредствено след появата на ислямската религия към нея са се присаидинили отделни юдеи и християни.някои от тях решили да наложат новата религия и на синовете си.тогава било низпослано знамението;,,няма принуждение в религията.насила наложен ислямът е невалиден.,,освен това в корана съвсем ясно е формулирана идеята за единство между мюсюлманите и хората от другите религии.

боян каменов-,,светците на ениханбаба,,

Offline Сидхарта

• Historian
Иса това че спорим на историческа тематика надявам се че не го възприемаш като агресия.
Религията налага определени норми на поведение и няма религия която да не отхвърля заблудите човешки.
А кои са заблудите сигурно ще попиташ?
ВСЕВИШНИЯТ е дал на всеки човек искрата, която да му освети пътя-а дали човек ще я използва или ще тръгне по друг път това от самият човек си зависи[идеята за свободната воля която е дадена на човек].
А иначе идеята за единството е нещо прекрасно разбира се.
Аз не мога да оценя това че ще отговоря на дадено твърдение добре аргументирано като агресия -не е агресия и това да изразиш мнение срещу невярно твърдение.

Offline mechta

• Senior member
изглежда хората напоследък не четат история  на българия написана след 1989г. мита за Батак падна.по безспорен начин Евгения Иванова и други историци доказаха , че и писмото на методи драгинов е фалшификат, и че такъв човек въобще не е живял. та как да спорим за нещо, което не е било.справка "Балканите:Съжителство на вековете" изд. Нов български Университет. четете повече литература, издадена от историци-изследователи -от по-ново време и техните творби, предлагам няколко имена, за да не се спори ей тъй за да се намираме на приказка  -Евгения Иванова, Росица Градева,Светлана Иванова, Махиел Кил, Веселин Ангелов, Мюмюм Исов, Антонина Желязкова, Юсеин Мемишоглу, Ибрахим Яламов,Пламен Цветков и други,а що се отнася до разказите на възрастните наши баби, дядовци, майки, бащи - запишете ги и намерете начин да се публикуват, защото те са много важен елемент от историческите събития останали неописани или силно преиначени в комунистическо време.

Offline Сидхарта

• Historian
Историята за съжаление винаги е обслужвала и обслужва конюктурни интереси независимо от времето и това е стара тенденция и то навсякъде.
Ако твърдим че преди 1989г.е била такава то със същият успех можем да кажем това и за след 1989г.-та нима новото време е чуждо на конюктурни интереси?
По скоро преди да обявяваме нещо за мит е по добре да пием вода от извора-а именно от разказите на участници и очевидци та тогава да си вадим изводи.
Какво значение имат изводите на някой историк ако тои пренебрегва тези неща.
На кого да вярваме -на спомените на преживелите събитията -на чуждите дипломати видели с очите си тези събития и последиците от тях? -или на някой самозабравил се ''специалист'' .Впрочем всеки сам решава в какво и на кого да гласува доверие независимо от обективната истина.
Мисля това да е последният ми пост в този сайт-та пожелавам успех и повече обективизъм на участниците тук-защото ахмаците вече не са толкова много;) ;) ;) ;)

Offline mechta

• Senior member
вес.к,запада няма интерес ние на Балканите да научим истината такава каквато е, защото е с 200 години напред с плановете си за нас. и нека не забравяме , че баташката версия за клането е била изфабрикувана 10 години след събитието под преките интереси на обединените сили и русия за унищожение на Османската империя и то от направени снимки с черепите на цяла околия изровени за случаяот същите тази западни  дипломати помислете 5000 души за колко време ще заколи Ахмет, и дали е имало толкова население в батак - адно село. а нашите специалисти не са се самозабравили, просто търсят зрънцата стина с оскъдните факти и спомени на нашите баби и дядовци, съхрнили малкото истина, защото те са потърпевши. и ако погледнем в историята , то помаците са най-потърпевши, защото те са трън в очите на българите със своята силна вяра в Аллах и доброто, както и с факта, че исляма никой не го е проповядвал с меч и нож.иначе как да си обясним мюсюлманите в азия, индонезия, африка и т,н. бих се радвала, ако съвременните хора можеха да усетят какво е конюктутна политика, за която споменаваш по-горе.и не бързай да се изнасяш, когато проблемите започват да се изясняват, или и ти си от конюктурата.е всеки е прав за себе си, но ние, помаците също искаме да сме прави понякога.

Offline fotakiev

• Forum fan
  баташката версия за клането е била изфабрикувана 10 години след събитието под преките интереси на обединените сили и русия за унищожение на Османската империя и то от направени снимки с черепите на цяла околия изровени за случаяот същите тази западни  дипломати помислете 5000 души за колко време ще заколи Ахмет, и дали е имало толкова население в батак - адно село.
Абре кой ви пуска тези мухи?Голяма логика няма що!И на това не се посвянихте да фалшифицирате ей....
Чудя се докъде ли ще стигнете в омразата си....

Offline Hat

• Moderator
Абре кой ви пуска тези мухи?Голяма логика няма що!И на това не се посвянихте да фалшифицирате ей....
Чудя се докъде ли ще стигнете в омразата си....
Защо да ни пускат мухи бре та нали една бьлгарка и германец го опровергаха и тук в Бьлгария сьвсем скоро.Ние сме надмогнали омразата сега сме в настоящето,което ни прогани по чужбина за да оцелеем и невиждаме чак толкова голяма разлика вси ни презират за нещо.Дано поне бьдещето бьде по чисто,но сигурен сьм то вече зависи от самите нас и ние ще се постараем то да бьде по добро.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Няма нищо лошо в това, хората да се интересуват от самата истина, каквато и да е тя, дори и за "Свещенният Батак"!  :o  8)
А, версии много, но какво неприятно може да има да се проучват и другите различни версии за тези събития, освен да се приема и тиражира само тази на единствената комунистическа история!  :o  ???
"Светини", едва ли трябва да се създават от мъглявини, това е в интерес на Българският народ, като сбор от различни етноси, в който сбор требва да намерят место, макар и доста проветриво, дори и невидимият етнос на Помаците!  8)  :)

Offline Сидхарта

• Historian
''.и не бързай да се изнасяш, когато проблемите започват да се изясняват, или и ти си от конюктурата.е всеки е прав за себе си, но ние, помаците също искаме да сме прави понякога.''
Наистина се изнасям и ако обичаш не отговаряи на постингите ми.
И го правя не че нещо се е изяснило а по причина на новите тенденции които виждам и те не са свързани персонално с някой  а са принципни.
Надали от тебе Мечта ще науча нещо ново- особено в областа на историята -отричаи колкото си щеш -просто фактите си стоят и това отричане и не само твоето е обречено на кратко съществуване във времето.

Offline Hat

• Moderator
''.и не бързай да се изнасяш, когато проблемите започват да се изясняват, или и ти си от конюктурата.е всеки е прав за себе си, но ние, помаците също искаме да сме прави понякога.''
Наистина се изнасям и ако обичаш не отговаряи на постингите ми.
И го правя не че нещо се е изяснило а по причина на новите тенденции които виждам и те не са свързани персонално с някой  а са принципни.
Надали от тебе Мечта ще науча нещо ново- особено в областа на историята -отричаи колкото си щеш -просто фактите си стоят и това отричане и не само твоето е обречено на кратко съществуване във времето.

Все си мислех,че и аз може да сьм причината,която те кара да напуснеш сайта и да ти кажа честно не се чувствах никак конфортно.Вьпреки,че разменихме по гневни реплики помежду си винаги ми е било приятно да поспорим но ти взе че излезна много тьнкообидчив.Аз силно се надявам,че тук в сайта ако не друго поне това,че досегашните факти един по един се изпаряват говаря за тези свьрзани с измислената история на помаците.Излизат една след друга истини,които дразнят много хора и бягството ти го тьлкувам,като неискане да разбереш истината.Бьди жив и здрав и пак заповядай ще те очаквам да се вьрнеш с нови факти.Извинявай,ако сьм те обидил с нещо.В спора се ражда истината в това сьм убеден.

neru

• Guest
СТОЯН РАЙЧЕВСКИ,
бивш народен представител,
работил върху редица закони,
свързани с правата на човека.
Последният главен редактор на сп. "Родопи",
член на редколегията на сп. "НАТО - България".
Автор на много книги в областта на българската история, етнология и култура.
Помаците са българска
етническа общност
с мюсюлманско вероизповедание

Нека уточним като начало какво е малцинство. По-малката част от една общност - политическа, верска, етническа. Но не бива да се смесва етническата с етнографската характеристика. В българския език думата етнос има по-различно значение, отколкото в гръцкия език, където етнос означава народ.
Когато говорим за етнически процеси в България, трябва да се върнем в Vll-Vlll в., когато тези процеси преминават в народностност.
Не споделям идеята, че това е етническо малцинство. За мен това е етнографска общност съобразно региона. Мюсюлманите, които говорят български в Родопите, са еднотипна етнографска група с мюсюлманското население на юг от границата. Те говорят един диалект, имат една етнографска характеристика в поведението си и в традиционната си култура. Диалектът на мюсюлманите, които говорят български в Ловешко и Тетевенско, е като на християнското българско население от Северна България. Затова на диалектологична основа не можем да ги вкараме в една обща група. Тези, които са в Македония и Албания, не можем да ги обединим по етнографски признак с тези в Родопите. Проблемът е много сложен. За мен понятието "помаци" е научен литературен термин, с който се обозначава цялото население на Балканите, което говори български и изповядва исляма.
Когато говоря за история в книгите си съзнателно използвам термина "българи-мохамедани", защото в историческия период ХVlll, ХlХ и до 20-те години на ХХ в. в цялата европейска литература (английска, руска, френска и т.н.) се използва терминът "мохамедани". Използването на този термин след 20-те години на ХХ в. е целесъобразно, защото не всички от тях вече са мюсюлмани. Някои са православни, а други - атеисти, тоест мюсюлманската общност не покрива всички техни представители.
Никъде в Родопите до Освобождението не се е използвал терминът "помак". Били са наричани "ахряни". Това название обаче също не се приема от местното население. "Ахрида" е християнска византийска област, която има етимологична връзка с Охрид. Славянската дума "хрид" означава "рид", а Охрид - "зад рида". Охрид, Ахрида и ахряни имат общ етимологичен корен. Говорът на мюсюлманите в Родопите е по-близо до старославянския език, отколкото говорът на българите от другите общности, където има повече прабългари. Затова е абсурдна идеята за арабска миграция. Миграция от Близкия Изток е трудно доказуема, защото възниква въпросът как са си сменили говора, как езикът им се е славянизирал, когато там по времето на Византия няма книжовни школи, няма български училища.
Според досега известните източници понятието "помак" се появява за първи път в средата на ХlХ в. в района на Ловеч и Тетевен, голяма част от населението на който се изселва след Руско-турската война. В Родопите по това време е битувало названието "ахряни", в Македония - "торбеши" и т.н. Това население има около 20-30 имена в различните етнографски райони.
Възразявам срещу формулировката, че българин-мохамеданин е асимилационен термин. България и Турция са светски държави и не верският признак е този, който определя нашите отношения по етнически принцип. Както звучат понятията "българин-католик", "българин-протестант", "българин-евангелист" и т.н., именно този чисто исторически смисъл влагам в понятието "българин-мюсюлманин".
Според моето разбиране българоговорещите мюсюлмани са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание. Ако някой иска да се заяви по друг начин, нека го направи, но как да стане това за шопи, гагаузи и т.н.?! При преброяването те трябва да имат възможността да се заявят като мюсюлмани. Може би графата трябва да съдържа: етнографска група, народност, вероизповедание, социален статус. Не бива обаче да се създават нови етнически групи.
Тъй като съм историк и културолог, не съм правил социологическо проучване или журналистическо разследване дали се спазват правата на самоопределяне на българо-мохамеданите.

Offline fotakiev

• Forum fan

Защо да ни пускат мухи бре та нали една бьлгарка и германец го опровергаха и тук в Бьлгария сьвсем скоро.
Tц,иска ти се....тази българка е от екипа на същият този германец и те двамата станаха за смях с написаното в света.Същият този германец-професор вади изводите си от една единствена картина,сами си го признават.И същият този професор смята помаците за българи мюсюлмни....,така че сам прецени дали да му се доверяваш докрай  ;)

Аз силно се надявам,че тук в сайта ако не друго поне това,че досегашните факти един по един се изпаряват говаря за тези свьрзани с измислената история на помаците.
И аз все на това се насявам,ама не ми е ясно кое за теб е истина и кое лъжа,защото много доказани неща не признаваш.А и с фалшифициране не падат истини,Хат.....аз досега от година тук не видях нито един документ или доказателство за названието "помаци" преди 1860 година,а камоли за това че е имало ислям преди османлиите и т.н и т.н. ...

И докато не спрете с шмекерстването,фалшифицирането,изопачаването и гласа на омразата ,никога няма да има приемане и взаимно уважение.Хората нямат нужда от "митът Батак","ислям преди османиите","помаците са самостоятелен етнос","нов страх като (ВП предстои пак от ...) " и т.н.....,защото тези неща са изкуствени и изманипулирани от комплексирани хора.

Излизат една след друга истини,които дразнят много хора  
Много?Истини?За кое говориш?Сещам се за един опит на Дорсунски доказващ арабският произход на българите мюсюлмани-помаците..Творба отново без нито едно доказателство!!!Други опити......да има,но са само подхвърляници пак не научно обосновани.

В спора се ражда истината в това сьм убеден.
Аз също!
А и съм убеден,че в спора на инат и черногледство не се ражда нищо.....и затова по-добре да не се спори!

П.С.Тези дни става година от как пиша тук.Много неща видях и много приятели открих.Не успях обаче да видя отвореност към всички.От Ръководствата се толерираха определени тези и идеи,като се сменяха модератори,но принципи не или "старата песен се пее на нов глас с нов аранжимент".Това ме разболява и обезкуражава.Това е частен сайт и нямам право да се сърдя,но за толкова време все се нядявах искреността да пребори лицемерието...Ако това тук е наистина домът на помаците с този манталитет на "гостоприемство"  и общуване или поведение,аз не искам да съм в този дом.Няма смисъл!
На собственика на сайта ще пожелая да открие и постигне най-голямата си мечта...
Ако съм обидил някого, сърдечно моля за прошка!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Tц,иска ти се....тази българка е от екипа на същият този германец и те двамата станаха за смях с написаното в света.Същият този германец-професор вади изводите си от една единствена картина,сами си го признават.И същият този професор смята помаците за българи мюсюлмни....,така че сам прецени дали да му се доверяваш докрай  ;)

И аз все на това се насявам,ама не ми е ясно кое за теб е истина и кое лъжа,защото много доказани неща не признаваш.А и с фалшифициране не падат истини,Хат.....аз досега от година тук не видях нито един документ или доказателство за названието "помаци" преди 1860 година,а камоли за това че е имало ислям преди османлиите и т.н и т.н. ...

И докато не спрете с шмекерстването,фалшифицирането,изопачаването и гласа на омразата ,никога няма да има приемане и взаимно уважение.Хората нямат нужда от "митът Батак","ислям преди османиите","помаците са самостоятелен етнос","нов страх като (ВП предстои пак от ...) " и т.н.....,защото тези неща са изкуствени и изманипулирани от комплексирани хора.

Много?Истини?За кое говориш?Сещам се за един опит на Дорсунски доказващ арабският произход на българите мюсюлмани-помаците..Творба отново без нито едно доказателство!!!Други опити......да има,но са само подхвърляници пак не научно обосновани.

Аз също!
А и съм убеден,че в спора на инат и черногледство не се ражда нищо.....и затова по-добре да не се спори!

П.С.Тези дни става година от как пиша тук.Много неща видях и много приятели открих.Не успях обаче да видя отвореност към всички.От Ръководствата се толерираха определени тези и идеи,като се сменяха модератори,но принципи не или "старата песен се пее на нов глас с нов аранжимент".Това ме разболява и обезкуражава.Това е частен сайт и нямам право да се сърдя,но за толкова време все се нядявах искреността да пребори лицемерието...Ако това тук е наистина домът на помаците с този манталитет на "гостоприемство"  и общуване или поведение,аз не искам да съм в този дом.Няма смисъл!
На собственика на сайта ще пожелая да открие и постигне най-голямата си мечта...
Ако съм обидил някого, сърдечно моля за прошка!

Да,това е частен сайт,и ако скоро не се променят правилата на Форума в смисъл да запазим сайта,да запазим Помашкия фолклор,традиции по света губим много.
Казано е просто,в правилата на Форума да залегне правилото всичко което се копира от помак.еу да се посочи линк  и авторски права на сайта.

Даниела Горчева ни отвори посочи правилен път на сайта,дано всички заедно го разберем какво е pomak.eu по света макар и с кусурите му.
Не е оправдание за нас!

http://www.youtube.com/watch?v=2oWfdzZJPr8&feature=player_embedded#

Offline ali m

• Senior member
Казвам че освен мен и голяма част от помаците както вече казах са от араби докарани от северна Сирия,и скоро ще получите доказателствата за начина по който е станало това,а колкото до преданията вие си вярвайте на Методи Драгинов,който доказано е измислен от българските историци,а аз ще си вярвам на нашите възрастни хора,защото техните предания за мен са с по силна доказателствена стойност от тези,които вие сте изфабрикували подобно на тези във "Време разделно" аз не казвам че нашите предания са сто процента истина,но щом се предават значи все пак има някакъв процент истина дори и минимален да е той,но със сигурност са по достоверни от тези,които българската държавна машина ни пробутва,чрез които поколения пропагандисти лъже историци направиха сериозен капитал на наш гръб.Но моля изчакайте и останалите ми доказателства.