Author Topic: Версии за етимологията на названието "Помаци"  (Read 227833 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Мустафа, не съм очаквал точно от теб подобно изказване... Но темата е друга и няма да се отклонявам от нея.

И какво те подразни в мнението ми? Фактът, че един подтиснат народ в миналото (което някои наричат робство) е имал правото на литература, която да пробуди народностното му съзнание (да не се срамува да се нарече "българин") и забраната в 21.век други да имат подобни произведения? Не е ли всеки свободен да се самоопределя и издава литература, чрез която да разпространява идеите си? В България май не е.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
И какво те подразни в мнението ми? Фактът, че един подтиснат народ в миналото (което някои наричат робство) е имал правото на литература, която да пробуди народностното му съзнание (да не се срамува да се нарече "българин") и забраната в 21.век други да имат подобни произведения? Не е ли всеки свободен да се самоопределя и издава литература, чрез която да разпространява идеите си? В България май не е.

Не съм казал, че ме е подразнило мнението ти, а не очаквах, че точно ти би могъл да наречеш "История славянобългарска" апокриф с нищожна историческа стойност.  Независимо от това уважавам правото ти на мнение.  В друга тема може да обсъждаме горното произведение.

Някой да пречи на свободата на самоопределяне на хората в България? Някой да е забранил издаването на литература в тази насока?   

Offline Hadj

• Adviser
   Човек който си служи с три източни езика/персийски,арабски и османотурски/ едва ли ще да е толкова глупав както някой хора се изказват за Дорсунски.Точно  и в книгите на тези езици може би трябва да се търсят исторически сведения/като не  се изключва че и там може да има моменти на субективизъм/.Иначе какво става-западноевропейските учени
не са прави,гръцките нищо не знаят,турските съвсем нещо а истината е само наша.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Не съм казал, че ме е подразнило мнението ти, а не очаквах, че точно ти би могъл да наречеш "История славянобългарска" апокриф с нищожна историческа стойност.  Независимо от това уважавам правото ти на мнение.  В друга тема може да обсъждаме горното произведение.

Някой да пречи на свободата на самоопределяне на хората в България? Някой да е забранил издаването на литература в тази насока?  

Нищожна на фона на Византийските хроники и историография в онези времена. Велика по своя замисъл и послание. Схващаш ли идеята ми сега?!

"Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки... " - казва Паисий, но изяснява мотивите, поради които е написал „История славянобългарска“ ("Разяждаше ме постепенно ревност и жалост за моя български род, че няма наедно събрана история за преславните деяния от първите времена на нашия род, светци и царе."

Без съмнение подбудите на Дорсунски са същите. Макар и оплюван от българските националшовинистични историци, заклеймяван от медийната пропагандна машина, вероятно заплашван и от ДАНС, той не се поколебава да напише нещо като история на тези изстрадали хора - помаците. Затова му свалям шапка. Това съвсем не означава, че приемам тезата му за арабския произход на помаците.  

Offline Hadj

• Adviser
  Щом темата е  "Версии....." нормално е  да  обсъждаме и версията на Дорсунски.Но като четем написаното тук от него нека свалим черните очила и да се види че за  много от нещата които е побликувал на 04 Февруари   той цитира други автори,и ако не сме толкова предубедени ще видим че "глупавия човек" знае да използва препинателните знаци   от българската граматика  и много добре си личат цитираните неща.
   И вместо отново да  му приписвате че говори глупости , ама наистина попричетете  за да знаете че вида в който  Бог е  спослал Библията на Исус , и за наше съжаление не е достигнала до нас в оригинал,но тово не значи че и в този си вид Библията не носи послания от Бога.

Offline muti6

• Adviser

За какво говориш Мутиш?
Ами доказателствата ми са обикновенно подкрепени с домументи, а и се базирам на всеизвестни такива...
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1659.15.html
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,706.75.html
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2243.105.html
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1949.315.html
...
Ислямистка пропаганда в Родопите
Fotakiev,
 Нашата история е оформена от руско-славянската идеология, трансформирана после към руско-комунистическата. В резултат руският интернационализъм доминира и заглушава българското родолюбие. Така старата българска история за величието и културната значимост на древните българи е принизена, изопачена или отхвърлена. Така се прекършва достойнството на българина и вярата му в народните идеали.

В края на краищата в официалната ни история са се оформили три лъжливи постановки:
1. Западен модел
Той представя българите като незначително племе към тюрките, което се свързва със “славянски племенен съюз” и неясна “тракийска общност” От това сборище се е родил българският народ.
2. Руски модел (проф. М. Дринов и др.)
“Южните славяни – българи – се отделили, но трябва да се възвърнат и приобщят към великата славянска страна – Рус!”
3. “Български” модел
Чехът Томашек извежда името на етноса ни от “булг” – боклук, разбойник, а не от “бълг” – светли, силни, сияйни. Проф. Ст. Младенов преписва първото тълкуване като това мнние се възприема от БАН с прибавки от гръцко-византийски коментари.
И още нещо:
Българите не могат да бъдат славяни по простата причина, че са много по-стар народ от тях. Славяните се явяват на историческата сцена около седми век, когато българите им правят държава, след което отново не участват в историята.
Когато питахме чувашките учени за какви славяни на Волга говори арабският историк Ибн Фадлан, те отгвориха: “Това не е етнос. Така арабите наричат всички северни бели народи.”
До ден днешен, нашата история започва в учебниците от VI-VIIв., т.е. след идването на славяните. И, ако някой заяви пред интелигенти или историци, че кан-ю Аспарух не идва, а се завръща по нашите земи, че тук и преди него е имало българи и България, той ще бъде отречен категорично. Големият Заговор срещу България старатебно е унищожил или скрил източниците, които разпространяват тази “ерес”.

С промити от атеизма мозъци, историците може да считат библейските информации за българите за ненаучни, но биха могли да цитират своите древни колеги като Еводий, Касидор, Комес, Марцелин, Йоан Малала, които считат българите за стари тракийци и илирийци.

Offline PETER

• Forum fan
С промити от атеизма мозъци ...

Чшшш ало, ако и атеизма е религия, както често пишеш, що обиждаш на религия, бе?
Няма ли БАН за тебе? :)

Shumarov

• Guest
Чшшш ало, ако и атеизма е религия, както често пишеш, що обиждаш на религия, бе?
Няма ли БАН за тебе? :)

Направо си плаче за бан Мутиш! Да обижда атеизма, който беше наложен от една религия, от един призрак, който бродеше из Европа-призракът на комунизма!
Как изобщо смее Мутиш да обижда тази вяра в светлото бъдеще!
Ама пък да му отпуснем двата края, нали вече няма банове!?  ;) :D

Offline PETER

• Forum fan
А бе Шумаров как една религия ще налага друга религия?
Как си представяш религията комунизъм да наложи религията атеизъм?
Туй все едно исляма да наложи християнството. Никаква логика. :)

Shumarov

• Guest
Не си го представям, а си го спомням! Доносниците заставаха до джамията и правеха списък на посетителите.Мечита в мойте село беше превърнат в склад за пестициди и хербициди, при наличието на специални складове за целта-ей така напук на вярващите!
В училищата нямахме часове за вероучение, както ги има в други страни, непретърпели комунистическа диктатура!
Изобщо нещата не са плод на моите представи, а си е истина! Допускам, че знаеш много добре този факт!

Offline PNK2003

• Forum fan
Нищожна на фона на Византийските хроники и историография в онези времена. Велика по своя замисъл и послание. Схващаш ли идеята ми сега?!

"Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки... " - казва Паисий, но изяснява мотивите, поради които е написал „История славянобългарска“ ("Разяждаше ме постепенно ревност и жалост за моя български род, че няма наедно събрана история за преславните деяния от първите времена на нашия род, светци и царе."

Без съмнение подбудите на Дорсунски са същите. Макар и оплюван от българските националшовинистични историци, заклеймяван от медийната пропагандна машина, вероятно заплашван и от ДАНС, той не се поколебава да напише нещо като история на тези изстрадали хора - помаците. Затова му свалям шапка. Това съвсем не означава, че приемам тезата му за арабския произход на помаците. 

Мустафа,

"История славянобългарска" в никакъв случай не може да се нарече нищожна, дори в смисъла, който ти визираш, защото това не е изцяло и само исторически труд.  Виждам, че замисълът и посланието на това произведение са ти пределно ясни.

Подбудите на Дорсунски обаче нямат нищо общо с тези на Паисий Хилендарски.  Този извод правя именно от всички обстоятелства, които са ни известни за неговата личност, "научните му трудове", публикации и др.  Разбира се, това е лично мое мнение и то не е задължаващо.  Всеки може сам да си прави съответните преценки.  Както посочих по-горе, аз уважавам и твоето мнение.   

Аз лично не мога да "свалям шапка" на някой, който от една страна твърди, че "трябва да оставим хората сами да се определят",  а от друга прави точно обратното - налага мнението, че понятието "помаци" било с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство.

Offline PNK2003

• Forum fan
Не си го представям, а си го спомням! Доносниците заставаха до джамията и правеха списък на посетителите.Мечита в мойте село беше превърнат в склад за пестициди и хербициди, при наличието на специални складове за целта-ей така напук на вярващите!
В училищата нямахме часове за вероучение, както ги има в други страни, непретърпели комунистическа диктатура!
Изобщо нещата не са плод на моите представи, а си е истина! Допускам, че знаеш много добре този факт!

Списъци и доносници е имало и пред църквите.  Комунистическите идеолози отхвърляха религиите поради друга причина.  Предполагам на всички е ясно каква е била тя.  Това, че даден човек е с атеистични разбирания не означава, че е привърженик на комунистическата диктатура.  Трябва да проявяваме малко повече разбиране и уважение към различните от нас. 

Shumarov

• Guest
Никой не беше пощаден от списъците! А не мога да намеря благородна цел в причината на комунистическите идеолози!Това ,че някой човек е с атеистични разбирания не го прави привърженик на диктатурата, но го доближава много до нея по мое мнение!
А сега вече по темата: Аз също намирам аналогия между История Славяноболгарская и опитите на Г-н Дорсунски да изясни произхода на помаците! Не казвам, че твърденията му са верни, или неверни.Чета с "ужас" за тюркския произход на българите и се питам защо ли са тези реакции срещу "арабската" хипотеза за произхода на помаците!? Значи дори да не сме се смесили с турците през време на османското владение, то много преди него си е имало кръвна връзка! И при някои е толкова силна кръвната връзка, че се е отразила в поведението на някои пишещи в нашия форум-личи, че родителите им са били близки роднини! По малоумните им реакции си личи тази кръвна връзка! ;D

Offline PETER

• Forum fan

То и сега същите доносници седят край джамиите и пишат кой не влиза.  :)
А в училищата има ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ часове за вероучение, както ги има в други страни, претърпяващи религиозна диктатура! Допускам, че знаеш много добре този факт! :)

Shumarov

• Guest
То и сега същите доносници седят край джамиите и пишат кой не влиза.  :)
А в училищата има ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ часове за вероучение, както ги има в други страни, претърпяващи религиозна диктатура! Допускам, че знаеш много добре този факт! :)

Не е диктатура, Петер! Сега можеш да избереш да пратиш детето си да учи в училище, което ти прецениш, че е хубаво! А по мое време не само, че нямаше ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, а нямаше и, като свободно избираеми! Избери друга тема за религиозния терор над поколенията!Тази е за етимологията на названието помаци!Сигурен съм, че ще намериш хора, които да ти поднесът съболезнования за терора, на който са подложени твоите наследници!