Author Topic: Версии за етимологията на названието "Помаци"  (Read 227730 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Безобидна книжка?Човека ясно пропагандира тезите си ,че дори и партия е направил.... Пак ли приемаш несъгласието си към написаното от него като нападения срещу исляма?

Репортажът на бтв за разпространението на "тайната книга в Родопите" е с антиислямска насоченост. А твоите писания са с великобългарска шовинистична насоченост.

Offline abc

• Forum fan
По медиите се казват много глупости.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Уважаеми PNK2003!
Налага се да ти обясня, че мене не ме вълнува призхода на помаците, нито произхода на думата "помак". Аз не бих намерил нищо обидно, ако истината е в "арабската версия", нито във "българската версия".Не мисля, че някоя от версиите ме прави по-благороден, или по-нищожен! Намирам за обидно да се пише с тон на превъзходство по подразбиране за нивото на форума! А що се отнася до цветовете, авторът на обидния постинг явно си пада по червения цвят на БКП и КПСС-имам си моите мотиви да мисля така. И разбира се, моя постинг не беше адресиран персонално към тебе! Ако по някакъв начин си се обидил от написаното от мене, поднасям извиненията си! Не зная какви са твоите познания по история, но ми се струва, че е много смело да наречеш "абсурдни" тезите на Г-н Дорсунски! Дори да не са верни, добрият тон изисква да се спестяват подобни квалификации! В случая с мене не е задължително да ми бъдат спестявани, защото аз си понякога губя кавалерския тон  ;D , но аз не съм прочел обидни квалификации в написаното от Г-н Дорсунски, и смятам, че е малко пресилено да се наричат "абсурдни"!

Шумаров,

Не е нужно да поднасяш извинения, защото не си ме обидил с нищо.  Аз само коментирах твоето изказване, въпреки че беше адресирано до друг.  Не съм историк по образование, но смея да твърдя, че познанията ми в тази област не са по-малки от тези на г-н Дорсунски.  А той историк ли е в действителност?  Освен това понятието "абсурдни" не е обидно и е в рамките на добрия тон.  Също така не съм казал, че г-н Дорсунски е написал обидни квалификации.  Прочети внимателно мненията ми по-горе.  Твърдя, че тезите му са абсурдни и недоказани.  Това са коренно различни неща. 

Що се касае до произхода на помаците, напълно съм съгласен, че няма нищо обидно в това той да е български, арабски или турски или какъвто и да е друг.  Някъде да съм твърдял противното? ;) 

Offline PNK2003

• Forum fan
До Шумаров специално:

Според теб не е ли абсурд г-н Дорсунски от една страна да твърди, че названието помак е с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство, а от друга - да учредява партия точно с това наименование?

??? ??? ??? 

Offline fotakiev

• Forum fan
Репортажът на бтв за разпространението на "тайната книга в Родопите" е с антиислямска насоченост. А твоите писания са с великобългарска шовинистична насоченост.
Моите писания винаги имат обоснована част и конкретни доказателства,ако не си забелязал!Шовинист е човек,който не го интересува истината и сляпо с омраза гледа на другите различни....нещо което съм го виждал вече тук!

А относно репортажа на БТВ....ето още нещо,което се разпространи по медиите:
"ОТ МИНАРЕТА ОБЯВЯВАМЕ РОДОПЧАНИ ЗА АРАБИ

Емисари на ислямската секта "Мюсюлмански братя", позната с терористичните си акции в Египет и целия Близък изток, и други мюсюлмански проповедници бродят необезпокоявани от никого из Родопите. С щедри помощи и омайни думи те внушават дори на доста отдавна преминали в групата на атеистите, че тяхното място е сред мюсюлманската общност.

Български младежи се обучават в Корана на семинари край с. Стойките, недалеч от Пампорово, а най-схватливите сред тях като Мехмед Дорсунски ги изпращат да учат в Иран. Като завършек на обучението си родопското момче пише книга, издадена в Техеран, в която обявява помаците за араби - отряд от арабското нашествие по Средиземноморието, попаднал на Балканския полуостров. Въпрвки ръкоплясканията на учителите на младежа никой в Родопите не привма сериозно "научния" му труд.

"Това, че съм мохамеданин, не ме прави по-малко българин", е заявил лидерът на СДС в едно от селата, твърдини на исляма в Родопите - Чепинци, Кафир Моллов.

Жени Бакърджиева  в-к "Македония" "

Според мен това не е с антиислямска насоченост,а казва само фактите...

П.С.Шуми,пак горовиш несвързано без да има общо с мен,а и сам каза за себе си - параноично!Знам,че съм ти трън в очите от появяването ти в края на юли месец и се дразниш от присъствието ми.Или дискутирай с мен по дадена тема или не разговаряй така на сляпо и на лична основа.Ако имаш да ми казваш нещо имам е-майл или ми пиши на лични,защото се разводнява дискусията и се получава само поредно заяждане.

ЕvroPOMAK

• Guest
.... ясно пропагандира тезите си ,че дори и партия е направил....
Ами, в края на краищата, щом в БГ-то има 2 - цигански партии, 1 - турска партия, 47 - християнски партии, защо пък да нема и 1 - помашка партия, ако е такава!  :o
То, нали законите требва да важат за всички етноси, общности и български граждани, дори и чужди в БГ и требва да се спазват от всички!  8)
Значи всички подобни партии нарушават конституцията с тези свои етнически регистрации, ама щом стане въпрос за "Помашка партия", не можело да има такава!  :o
Тогава значи всички нарушават, само Помаците спазват закона като некви ахмаци и щом поискат да се приравнят по нарушения с други граждани, те вече стават наистина най-големите нарушители, фундаменталисти, радикалисти, ислямисти, башибозуци, главорези, и какви ли още не, а другите пък изобщо не били такива!  ???  :o
Щом е закон, да е закон, и да се прилага като ЗАКОН, а не прилагане като ЗаКон по един начин, а като ЗаМагарета и като ЗаСлон по друг начин!  ;D  ;)

Offline Hadj

• Adviser
  Всезнаещите сигурно знаят че иранците не са араби а перси и ако ще поощряват някой който пише книга логично би било да  спонсорират учените които твърдят че прабългарите са иранско племе.
   А ето и теорията която застъпват гръцките учени според които българските лъжат:
   "Обетателите на Родопите от двете страни на границата между България и Гърция са наследници на автохтонните траки,които са приели българския език в периода VІІІ-Хвек.

Offline PNK2003

• Forum fan
ЕВРОПОМАК, защо се правите на ударени повечето :) Никой не иска да лишава помаците от възможност да се сдружават или да учредяват партии, това е право на всички граждани на България. 

Поне аз говоря за следното и тъй като не искам да се повтарям отново, то ще посоча пример и се надявам да ме разбереш:

Ако аз например постоянно обяснявам колко грешна е комунистическата идеология, а утре се появя на страниците на вестниците като учредител на партия "Комунистически прогрес", то какъв извод ще си направиш за мен?   ??? ;)

Offline muti6

• Adviser
 Всезнаещите сигурно знаят че иранците не са араби а перси и ако ще поощряват някой който пише книга логично би било да  спонсорират учените които твърдят че прабългарите са иранско племе.
   А ето и теорията която застъпват гръцките учени според които българските лъжат:
   "Обетателите на Родопите от двете страни на границата между България и Гърция са наследници на автохтонните траки,които са приели българския език в периода VІІІ-Хвек.
Hadj
Ето поредно доказателство на думите ти.Погледни това:

Откриха светилище на Дионис над Велинград

Едно от най-големите светилища на траките, посветено на Дионис и сътворено от племето Беси, бе открито под връх Острец в Западните Родопи над Велинград при международна археологическа експедиция, водена от ст.н.с. проф. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН. В единия край на връх Острец е открита култова постройка с размери 6 на 9 метра, покрита с керемиди, чийто вход е бил откъм североизточната страна. Раннохристиянската базилика е ориентирана на югозапад-североизток. Проф. Гергова подчерта, че за първи път в Северозападните Родопи се открива такава монументална култова постройка и е датирана от началото на първото хилядолетие преди Христа.
http://avtotravel-bg.blogspot.com/2009/08/blog-post_5135.html

Offline RIBNOVO

• Senior member
prodajvaite  dobre  e

Shumarov

• Guest
Не знам как се получи така, че се оказах в ролята на адвокат на Г-н Дорсунски!?

До Шумаров специално:

Според теб не е ли абсурд г-н Дорсунски от една страна да твърди, че названието помак е с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство, а от друга - да учредява партия точно с това наименование?

??? ??? ??? 

Моето мнение за Г-н Дорсунски е положително, докато не се убедя в неговата недобронамереност, или непочтеност! Такова нещо засега не се е получило.
Надявам се да не очакваш да се включа в злобната атака срещу него!?

П.С.Шуми,пак горовиш несвързано без да има общо с мен,а и сам каза за себе си - параноично!Знам,че съм ти трън в очите от появяването ти в края на юли месец и се дразниш от присъствието ми.Или дискутирай с мен по дадена тема или не разговаряй така на сляпо и на лична основа.Ако имаш да ми казваш нещо имам е-майл или ми пиши на лични,защото се разводнява дискусията и се получава само поредно заяждане.

Научи смисъла на думичката "автоирония" и си вземи малко от нея, ако ти е останало място в мозъка от Великобългарска Шовинистична Литература и история!

ЕvroPOMAK

• Guest
Системна Грешка!

ЕvroPOMAK

• Guest
Ако аз например постоянно обяснявам колко грешна е комунистическата идеология, а утре се появя на страниците на вестниците като учредител на партия "Комунистически прогрес", то какъв извод ще си направиш за мен?   ??? ;)
Че, всеки индивид който е човек се развива, променя се и прогресира, редом с промяната и прогрес на мисленето, мнението и мирогледа за околните събития и обществото!  8)
Всеки човек който се развива търпи постоянна промяна на възгледите си, иначе да си бехме останали в каменната ера или в Адемската градина, без това да се отнася за Дарвинистичната теория за произхода на человека!  ;D  ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
Че, всеки индивид който е човек се развива, променя се и прогресира, редом с промяната и прогрес на мисленето, мнението и мирогледа за околните събития и обществото!  8)
Всеки човек който се развива търпи постоянна промяна на възгледите си, иначе да си бехме останали в каменната ера или в Адемската градина!  ;D  ;)

:) :) :)  Без коментар. Явно сериозно няма как да дискутираме ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
Не знам как се получи така, че се оказах в ролята на адвокат на Г-н Дорсунски!?

Моето мнение за Г-н Дорсунски е положително, докато не се убедя в неговата недобронамереност, или непочтеност! Такова нещо засега не се е получило.
Надявам се да не очакваш да се включа в злобната атака срещу него!?

Шумаров,

Не атакувам г-н Дорсунски, още повече злобно.  След като той издава книги и е в публичното пространство, би следвало да не очаква, че всички ще възприемат сляпо идеите му.  В този смисъл нормално е и да търпи критика.  Аз съм един от хората, които не са съгласни с част от тезите му и ги считам за абсурдни.  Посочил съм конкретно за какво става дума. 

Не познавам лично г-н Дорсунски и на този етап не мога да съдя за неговата почтеност и добронамереност, а и не е необходимо да го правя.  Тук в действителност не обсъждаме дали той е почтен и добронамерен, а теориите му.  Правиш ли разлика?

Чарлз Дарвин може би е бил доста почтен и добронамерен човек, но не всички са съгласни с неговите теории ;)