Пак искам да се намеся в темата, по която спорим. Като казах, че дедите ни са се определяли като турци, не съм казал, че са имали право. Освен това не знам дали някой от вас е общувал с истински турци и да чуе тяхното мнение за нас.Как мислите защо и преди 1912 година във всички помашки села се говори един език - български? Нали българската армия идва в западните Родопи едва през 1912 години. Аз съм на 37 години и помня много възрастни хора от моето село, което 100% помашко, хора, родени преди далечната 1912 година, но те не знаеха и дума от турския език.Естетсвено тук изключвам навлезлите чрез Исляма термини и думи. Защо си мислите, че като се правите на по-различни Аллах ще ви хареса повече. Знаете ли, че арабите и българите са много по-близко родствени народи , отколкото турците и арабите, но всички знаем, че и арабите и турците са наши братя по вяра т. е.. не се правете на такива, каквито не сте. Аз знам перфектно турски език, но въпреки това никога не съм си правел илюзия за произхода ми. А всъщност не е ли по-важно какви хора сме?
Помислете за това кога влезнахте за последно в джамия, кога дадохте садака и т.н....Аллах да Ви благослови!!!