Author Topic: Версии за етимологията на названието "Помаци"  (Read 227732 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
sigurno sam mnogo tap no nyakaksi nerazbiram kak taka do 1900 godina dedite na sega nari4a6titese pomaci sase nari4ali balgari ,samoopredelyalisase za takiva,a v dne6no vreme tehnite pokoleniya se opredelyat po drugi na4ini,sega nyakoi moje da ospori 4e kravata rajda tele,ovcata agance ,kozata yare no neka da znaem 4e edin den otnovo teleceto 6te stane krava,aganceto-ovca i t.n

halikan

• Guest
sigurno sam mnogo tap no nyakaksi nerazbiram kak taka do 1900 godina dedite na sega nari4a6titese pomaci sase nari4ali balgari ,samoopredelyalisase za takiva,a v dne6no vreme tehnite pokoleniya se opredelyat po drugi na4ini,sega nyakoi moje da ospori 4e kravata rajda tele,ovcata agance ,kozata yare no neka da znaem 4e edin den otnovo teleceto 6te stane krava,aganceto-ovca i t.n

Da tryabva dasi mnogo tapa 4e da povtarya6 po mene kato... i da izopa4ava6, ni6to prosteno da tie nie vinagi pro6tavame nie sme musulmani,prostihme i za vazroditelnia proces no  izvar6itelite ALLAH sigi nakaza,ot vsyakav zakon moje dase skrie6 no ot vsevi6nia nikoga

Offline alaeddin

• Member
  • **
Пак искам да се намеся в темата, по която спорим. Като казах, че дедите ни са се определяли като турци, не съм казал, че са имали право. Освен това не знам дали някой от вас е общувал с истински турци и да чуе тяхното мнение за нас.Как мислите защо и преди 1912 година във всички помашки села се говори един език - български? Нали българската армия идва в западните Родопи едва през 1912 години. Аз съм на 37 години и помня много възрастни хора от моето село, което 100% помашко, хора, родени преди далечната 1912 година, но те не знаеха и дума от турския език.Естетсвено тук изключвам навлезлите чрез Исляма термини и думи. Защо си мислите, че като се правите на по-различни Аллах ще ви хареса повече. Знаете ли, че арабите и българите са много по-близко родствени народи , отколкото турците и арабите, но всички знаем, че и арабите и турците са наши братя по вяра т. е.. не се правете на такива, каквито не сте. Аз знам перфектно турски език, но въпреки това никога не съм си правел илюзия за произхода ми. А всъщност не е ли по-важно какви хора сме?
Помислете за това кога влезнахте за последно в джамия, кога дадохте садака и т.н....Аллах да Ви благослови!!!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Всички хора са братя - водят началото си от един баща и една майка. Днес всеки има право на самоопределение. Не виждам защо трябва да се възмущаваш от това. Какво мислят другите за мен няма значение, стига да не се опитват да ме асимилират. Важното е какъв се чувствам аз самият.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Alaeddin si e pozvolil da vnuşava etniçeska prinadlejnost s koeto yavno podcenyava samosıznanieto i samoopredelenieto na drugi. Tezi neşta spadat kım liçnite prava na çoveka i vsyakakvo vmeşatelstvo vodi do izlişni drazgi i sporove. Samata liçnost nay-dobre moje da preceni kakıv e şto e i t.n. Neka ne podcenyavame samoopredelenieto na horata, nikoy ne e nad nikogo. Selam Aleykum!

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Като какви са се самоопределяли помаците преди началото на 20-и век?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Определяли са се като мюсюлмани.

halikan

• Guest
Пак искам да се намеся в темата, по която спорим. Като казах, че дедите ни са се определяли като турци, не съм казал, че са имали право. Освен това не знам дали някой от вас е общувал с истински турци и да чуе тяхното мнение за нас.Как мислите защо и преди 1912 година във всички помашки села се говори един език - български? Нали българската армия идва в западните Родопи едва през 1912 години. Аз съм на 37 години и помня много възрастни хора от моето село, което 100% помашко, хора, родени преди далечната 1912 година, но те не знаеха и дума от турския език.Естетсвено тук изключвам навлезлите чрез Исляма термини и думи. Защо си мислите, че като се правите на по-различни Аллах ще ви хареса повече. Знаете ли, че арабите и българите са много по-близко родствени народи , отколкото турците и арабите, но всички знаем, че и арабите и турците са наши братя по вяра т. е.. не се правете на такива, каквито не сте. Аз знам перфектно турски език, но въпреки това никога не съм си правел илюзия за произхода ми. А всъщност не е ли по-важно какви хора сме?
Помислете за това кога влезнахте за последно в джамия, кога дадохте садака и т.н....Аллах да Ви благослови!!!
Vsi4ki sme ob6tuvali s istinski turci mnogo ot nas ejednevno ob6tuvat s istinski turci alaeddin,4ulisme tyahnoto mnenie za nas i Metkata mnogo dobre ti kaza a i go povtori kakvo see slu4valo s horata koito sa govoreli na osmanoturski predi 1912,a subigi kurt ti kaza  4e nee v pavomo6tiyatani nito pak v islyama da podcenyavame samosaznanieto i samoopredelenieto na drugite,a o6te po lo6o da kazvame za dedineti kato sase opredelyali za turci 4e nesa imali pravo,nezapreli4vameli taka na onezi koito prenebregnaha tehnoto samoopredelenie prez 1912,prez 1972,prez 1984

Offline shaban

• Forum fan
Тази тема -" Версии за етимологията на названието "помаци" е от месец април  миналата година и не е стигнала доникъде.
В съществуваващата литература въпросът за етимологията на названието се разглежда поне от най малко сто години  и има ненам колко си вероятни и невероятни версии , но  въпросът си е забуксувал на положение вероятности и така ще си остане още 100 години.
Понеже тук вече едва ли не е мода всеки /респективно Селчо/ да задава въпроси ,аз също задавам въпроси :
-защо досега на нито един изследовател  не му е хрумнало ,че етимологията на "помак"  може би е неизяснена и необяснима.
-и защо след като някои казват ,че  думата "помак" е отскоро , защо тя си остава с неизяснен произход и е необяснима.
-И кои думи и названия в съвременните езици са със неизяснено значение и произход  и не са ли тези названия останки от стари и изчезнали езици  на стари и изчезнали или може би несъвсем изчезнали народи.

Offline chech224

• Avarage member

-И кои думи и названия в съвременните езици са със неизяснено значение и произход  и не са ли тези названия останки от стари и изчезнали езици  на стари и изчезнали или може би несъвсем изчезнали народи.

По = Баща
Ма = Майка

Offline Dobrev

• Forum fan
Нека говорещите турски да разяснят значенията на
"Boğmak" / "Boğmaklar".
На много места в турската литература се среща "Pomak demek Boğmak".
"Boğmaklar’ın diyarı Rodoplar’da", "Boğmak kökenli Ahmet Timirski" и пр. и пр.
Юмушак Ğ не се чете, а се използва за удължаване на предната гласна.

Offline daylek

• Adviser
  • pomakinka gorda sam jena... SorguluYorum
"Boğmak" / "Boğmaklar".

bu kelime yama nasıl yapılırın son noktası şaşırmamak lazım... Bu kadar aşırısına ihtiyaç yok çünkü zaten bu adamlar kendilerini yeterince Türk görüyor...

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
"Boğmak" / "Boğmaklar".

Аз не съм виждал толкова глупости. Ние сме удавяли значи, виж ти. Срам за този, които е изобретил това определение. Доколкото аз знам този, които ни изкарва нас "удавящи " е същият, които направи и братята " торбеши"  türkbaş (тюркбаш) ". Уви това е много жалко."

Offline todor

• Avarage member
 ;D nikoi ot vaz neznae istinata