Author Topic: Версии за етимологията на названието "Помаци"  (Read 228085 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
разбира се,че не трябва да се свиваш,това го обяснявам на всичките ми приятели помаци,ние всечки сме равни,друг е въпроса,че във всяко стадо има и черни овци. Много от турците имат по-силно изразени азиатски черти,които при нас българите са размити от времето и различната кръв във вените ни,друг е въпроса,че познавам помаци,които изглеждот досущт като турци и други,досущт като славяни т.е бели,руси и синеоки

v syvremenniya jivot veche ne e mnogo priyatno da se govori s terminologiyata na fyurera - ''razlichna kryv po venite''. vijdal sam takiva bylgari v BG s tipichni aziatski cherti kakvito v Anadola trudno bihte vidyali, no nay-vajnoto si ostava  samochuvstvieto i samoopredelenieto, a tova sa neshta pryako svyrzani s lichnostta i nikoy drug nyama pravo dori da se izkazva po tozi vypros.

Offline Беглик

• Advanced member
В района на Дебърско живеят нашенци, наричани македонци мюсюлмани, торбеши, които са ислямизирани потомци на етнически българи. Говорят стар български диалект, който наричат нашенски. В Дебър има около 500 – 600 къщи на торбеши. В кафене в Дебър местен албанец гордо ми обясни какви са торбешите: "Те са мешани и са по-долна класа. Ние сме чиста раса, а торбешите и те не знаят какви са." През това време телефонът на неговия приятел позвъни с мелодията "Живот мой" на Драгана Миркович. И двамата албанци от Дебър с блеснали очи ми споделиха колко много харесват сръбските певачици.

Докато се разхождах в Дебър, срещнах Шейдия, засмяна 54-годишна балканджийка. По меките черти на лицето, сините очи и като се заговорихме, разбрах че не е албанка. Попитах я каква е. "Мюсюлманка съм", каза Шейдия, а езикът, на който говори е нашенски. "Ама ти говориш като мен, на същия език", добави тя. Шейдия е от село Горно Косоврасти, Дебърско. Обясни ми, че торбешите в Дебърско са строители, майстори, добри земеделци. В Дебър има около 500-600 къщи на торбеши, към 2-3 хил. торбеши. Снимам Шейдия в стара 120-годишна къща в Дебър, която специално ми отварят. После мъжът й се качва на магарето, а тя върви пеша до него. Мила картинка, която е типична и за .................

Таня Мангалакова
Материал на e-vestnik.bg

Offline Siuleiman

• Member
  • **
И така нека да разрешим основния въпрос тук защо помаците  след 500 години под властта на османската империя не сме сменили езика си,защо не сме сменили обичайте които са като българските ,защо не сме сменили носийте,защо не сме сменили фолклора.Нали някой колеги казват ,че Помаците са турци,траки ;D,богомили(аз),и т.н.ВРЕМЕ Е ДА ГО ОБМИСЛИМ.НЕМОЖЕ ТОВА ДА СТОИ В НЕВЕДЕНИЕ КОЛЕГИ МОЛЯ ВИ. Защо ако сме турци не използваме турските такива -ТОВА СА 500 ГОДИНИ ЕЙ.

Обаче в едно не се съмнявам неможе в тоя сайт да не се появи поне един македонец и да не каже-Сите ПОмаци са МАКЕДОНЦИ. ;D ;D ;D

Offline shaban

• Forum fan
И така нека да разрешим основния въпрос тук защо помаците  след 500 години под властта на османската империя не сме сменили езика си,защо не сме сменили обичайте които са като българските ,защо не сме сменили носийте,защо не сме сменили фолклора.Нали някой колеги казват ,че Помаците са турци,траки ;D,богомили(аз),и т.н.ВРЕМЕ Е ДА ГО ОБМИСЛИМ.НЕМОЖЕ ТОВА ДА СТОИ В НЕВЕДЕНИЕ КОЛЕГИ МОЛЯ ВИ. Защо ако сме турци не използваме турските такива -ТОВА СА 500 ГОДИНИ ЕЙ.

Обаче в едно не се съмнявам неможе в тоя сайт да не се появи поне един македонец и да не каже-Сите ПОмаци са МАКЕДОНЦИ. ;D ;D ;D
Сюлко,по прозрачен си и от кристалния Джакомо.Ти въобще нямаш психологическия портрет ,който да отговори на "Ника" ти, и затова съм сигурен,че ти не си ти. За македонците - препоръчвам ти да прочетеш - "koi ia фалсификува историiaта" на Георге Радуле.

Offline shaban

• Forum fan
За уточнение" Лъжа девета"

Offline shaban

• Forum fan
За уточнение" Лъжа девета"
и лъжа десета също е интересна.

Offline Siuleiman

• Member
  • **
Много добре познавме македонската пропаганда през последните 100 години не ми давай македонски източници дай ми такива от страна на англия франция и други.И отговори конкретно на въпроса.

Offline oktim

• Candidate member
  • *
Здравейте.Моя въпрос е: От кога Адралез (Хадралез), стана Гергйов ден?
Желая Ви много здраве.

Offline bogutevolu

• Charter member
Hadrelez (Hidrellez) idva ot Hidir i İlyas proroci.. 

libi

• Guest
 ;D ;D ;D az nemoga da razbera kva e taq naglost da nari4a6 gergiov den poma6ki praznik

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Libi e banned poradi provakacii

Offline jemal

• Historian
     Произходът на названието помак/помаци все още остава загадка за научната общност не само на Балканите но и по света.Съществуват различни хипотези за произхода на това понятие.
    Тази хипотеза ни представя, че помак/помаци произлиза от гръцката дума „poimenos” – овчар, постепенно трансформирайки се и придобивайки съвременното си звучене в продължение на годините/вековете.Въпросната хипотеза се загатва и във филма „Млогу думиш, млогу плачиш”, но тя не е сериозно проучена.Защо думата или названието помак има обиден смисъл или защо самите помаци са я имали или   я имат като обидно название? Гръцкото „poimenos”  или овчар/и е възникнало като символично определение на простите неуки хора планинци живеещи северно от тях. И днес все още се срещат агресивни изрази като „а бе селянин такъв” за охарактеризиране на простащина или просташко държане, във същия контекст е използувано и определението помак, което е пораждало и поражда негативни емоции.Основното препитание на родопското население в продължение на векове било земеделието и по точно скотовъдството.Ето как го описва В.Кънчов в края на 19 век:

"Народът се поминува със скотовъдство и пчеларство, на второ място стои земеделието и тъкането на платове. Така също ловджийството е много развито. По планините пасат много овци и кози, които съставят главния местен поминък. По долините се сее ръж, ечемик, овес и по ниските места пшеница. Рядко в някои ниски села садят лозя. Храната им не достига и те си докупуват от Драмско или Скеченско. Пчеларството в тия места е много развито. Във всяко село има голямо число кошари и захарта се заместя с мед. Восъкът оттук се разнася за Серско и Драмско и съставя един от най-добрите приходи на населението.
На много места се работят аби и шаяци, които се разнасят по вън от доленските българи. В селото Ващица става панаир, гдето се харчат главно аби, шаяци и платна, изработени от помаците. По тези места се работи и гора, която се спуща по Места за полето и съставя добър приход за цели села, каквито са Жижово, Кочан, Марульово и други около краищата на Доспат-ската верига. В селага Марульово и Дебрежен правят гребени от рогове, които се разнасят надалече за продан. Селото Пепелаш на десния бряг на Места е прочуто по своите кавали."

Родопа планина е била пълна със стада, огласявана от звъна на чанове и тюмбелеци, над които са се разнасяли мелодиите на кавали, пищялки и гайди. Именно този безимменен, неук и безписмен, прост в най- чистия смисъл на думата „poimenos” –овчар, е бил в основата на поминъка на населението.Той е осигурявал вълната, от която сръчните ръце на нашите моми, майки и баби произвеждали оригиналните и ярки родопски халища и шевици,аби и шаяци.Той- овчарът е осигурявал месото и млечните продукти на хората.Още повече стадата са поддържали плодородието на малките парчета обработваема земя за планинското земеделие, което осигурявало оскъдния хлаб на селянина.Така „poimenos”- помаци дадено от гърците като название на овчарите от планината, които всяка зима слизали със стадата си в Беломорието за да презимуват, впоследствие се е превърнало в общо название на всички обитатели на Родопите северно от тях/гърците/ в годините на османското владичество.Още повече Родопите са били основен доставчик на аби и шаяци за османската армия, така че овчарите - помаци са били гръбнака на тази индустрия.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Аз НЕ приемам хипотезата на В.Кънчов за етимологията за произхода на думата"помак"!Представена е една интерпретация ,че произлиза от гръцката"poimenos"-овчар свързано главно с факта че помаците са живеели по планинските райони и свързани главно със животновъдство и земеделие. Защо не се представя факта как и кога е описан за първи път самото наименование и характеристика на този народ описан през 1880 година както споменах че за първи път се използва тази дума в доклада на англ.посланик.После има и друго за това. Защо думата помак има обиден смисъл или защо самите помаци и досега много я приемат за обидна- това идва от асимилационната политика на самите държави към тази група.В Гърция и до днес е факт това,в България  седем пъти се опитват да претопят този народ като му сменят имената,разделението на границите ги разделя също.Аз попитах преди време тук защо в Полша,Чехия..думата“помак си я приемат като нормално нещо а на Балканите не е така,приема се за обида! А за мен си е гордост да кажа помак съм,дано сме повече изпитали това чувство!

Offline kasmet70

• Advanced member
Братко защото си далече от балканите,кажеш ли че си помак и веднага те гледат с др. око.Що се отнася за твърдениета ,че помаците не са народ от овчари съм напълно съгласен.Та нали в едни селища живеем с християни.Но тях не ги наричат помаци.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Версии за произхода на думата"помак" е имало и ще има! Важното е самите ние помаците да държим и покажем с обичайте ни че сме част от държавата България,където сме родени,където са костите на нашите майки и бащи.Какво по хубаво от живота ни когато на Байрама-курбан или баклава байрам дойдат приятели българи-християни винаги съм бил горд от това,както и аз като помак съм ходел семейно на Ивановден,на Никулден и други празници.Не мога да разбера в една държава сме и колкото и да ровят политиците за лична облага народа-помаци мюсюлмани и българи християни заедно опъват каиша на живота и си помагат заедно да оцеляват,другото е интерпретация и политика! Разбира се има разделение на гласове когато стане дума за избори,но в ежедневния живот винаги сме си помагали заедно!