İstanbul'da ikamet eden Bulgaristan'ın Şumnu iline bağlı Kliment köyündenim. Pomak değilim fakat köyümüzde Pomak nüfüsünün fazla olduğundan dolayı bu insanlarla yıllarca bir arada yaşama fırsatını buldum, onların kültürlerini, hayata bakış açılarını,giyim-kuşamlarını, yaşam biçimlerini vs. çok yakından izleyebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum.Yıllarca arkadaşlık ettik,çok güzel anılarımız ve dostuklarımız oldu. Pomak çocuklarıyla aynı sınıfları ve sıraları paylaştık, çocukluklarımız bir arada ve iç-içe geçti ve köyümüzde Bulgaristan'da kalan diğer insanlar (pomaklar ve türkler) hala bir çok şeyi paylaşmaya, kardeşçe bir arada yaşamaya devam ediyorlar. Bu forumda yazan bazı kişilerin tam aksine ben şahsen Pomakları hiç bir zaman alt sınıf vatandaş olarak görmedim, göremezdim.Hepsi çok mükemmel insanlardı, köy halkımız onlardan hiç bir zarar görmedi ve tam tersine Pomak halkı bizim köyümüze bir çok yenilikler getirdi, biz Deliorman Türkleri bir çok şeyi Pomaklardan öğrendik.Yaşlı Pomaklar dinlerine çok bağlı ve dürüst insalardı, gençleri ise çok çalışkan ve girişimciydiler.Benim ve ailemin izlenimleri bu yöndedir.
Tüm Pomak kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Hikmetoğlu Nazım