Author Topic: Археологически разкопки край с. Барутин  (Read 66643 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline al-fatiha

• Senior member
Тук ще включа отговорите и на г-н Пасков, като спомена следното, че българите може да са от хилядолетия на Балканите, но той много добре знае какво ми е мнението за българите. Нямам нищо против този славен народ, в интерес на истината обаче, въпреки че не претиндирам че имам такъв произход аз бих разбрал какво говорят, ако сега бяха сред нас, поради простата причина че аз говоря турски, а и отчасти татарски.

Хюсеин, откъде сте произлезли вие, помаците? Според теб?

Езикът е определящ фактор за един народ. Но ако носиш генетиката на корейския народ, а не говориш корейски, а английски, това не означава, че си американец или британец например.

Това, че сега помаците са в процес на изграждаща се нация, не е повод да се отрича произхода.

Албанците са произлезли от илирите. Но никой албанец  няма да отрече своя произход, така щото има неща, които на които не може да се каже "не". Някога, прадедите на албанците са се наричали илири. Преди хиляди години, е станало претопяване, в следствие на което е произлязъл и албанският народ.

В днешно време нещата са по-различни. Създаването на нова нация е по-лесно. Не защото въпросната нация е изкуствена (въпреки че има и такива случаи), а защото процесът "претопяване" е до една степен съкратен. Така става и с помаците, които някога са се самоназовавали "българи".

Един цитат от книгата "Светът на българите-мюсюлмани от Тетевенско. Преход към модерност" на изключително уважавания от мен етнограф и преподавател Ива Кюркчиева:

"Най-напреде ни водеа помаци, па ни писаа и моамедане, па ни писаа и направо българе. Па сеги веке и не знаеме какви сме, ние въобще станаахме неутрални.

Жена, род. 1937 г., с. Галата

Ще попитам помаците, които пишат тук - как бихте коментирали тези думи? Правдиви ли са според вас?

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
На въпроса "какви сте вие, помаците?" не може да се отговори с едно изречение. Прекалено е сложно. Представи си, че в различните помашки села са набъркани различни тракийски племена, различни славянски племена, някъде арменски павликяни, някъде араби, някъде босненци и албанци. Тук трябва да се раздробят на отделни групи и така да се разглеждат, а не всички под един знаменател тип "какви сте вие, помаците".

Offline al-fatiha

• Senior member
На въпроса "какви сте вие, помаците?" не може да се отговори с едно изречение. Прекалено е сложно. Представи си, че в различните помашки села са набъркани различни тракийски племена, различни славянски племена, някъде арменски павликяни, някъде араби, някъде босненци и албанци. Тук трябва да се раздробят на отделни групи и така да се разглеждат, а не всички под един знаменател тип "какви сте вие, помаците".

Благодаря за бързия отговор!

Именно поради това, че сте "набъркани", има едно обобщаващо понятие, което аз приемам изцяло и одобрявам - и то е "помаци". Ама чисти турци - не.

Пламен Пасков

• Guest
Естественно, племена каквито и да е, откъдето и да е, даже и от кол и въже да са, само не и българи! Това е мръсна дума за вас, ей!
---------
Арабите къде са?!!!?!?
Ей, много ви се искат тези араби, а никой дотук и зрънце не изкара като потвърждение с някакъв автентичен източник за арабски поселения или за арабски мисии на Балканите.
А бошнаците какви са? Като махнеш религиозните разлики, по какво се различават от сърбите? По език? По култура? По произход? По история?
Да ви подскажа: те са богомили!
-----
А за любимите ви араби още една подсказка: какво се е случило през 717-718 година?

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Ами дай някакви данни, че в Родопите, да речем, са се заселили прабългари, или примерно в Чеча. До колкото знам, специално пък за Чеча, няма никакви открити следи от прабългари. Познавам иманяри - даже и български монети не са намирали - все гръцки, древномакедонски, римски византийски и турски. За арабите виж Дорсунски - той е дал примери. Хюсеин Мехмед също, а в новата му книга ще публикува още находки.

За сръбско-босненския въпрос не съм компетентен и предпочитам тези от Босна да ги наричам боснаци, както и целия свят ги нарича, вместо да се правя на експерт.

Пламен Пасков

• Guest
Ами дай някакви данни, че в Родопите, да речем, са се заселили прабългари, или примерно в Чеча.

Чеч?
По отношение на древността:

1. По отношение на коренното население на Родопите и изобщо на Балканите вижте темата "траки=пеласги=българи!"
Ако става дума за по-късните заселвания на българи от Старата велика България на Балканите, то те са IV-V-VI-VII век, практически ежегодни заселвания, военни кампании и нахлувания.

2.Теофан, хронистът на император Зенон (V век) пише, че когато императора поканил българите за съюзници в борбата му с готите и варварите, на следващата година след битките: "И многото българи населиха цялата земя: от Карвуна до Драч!" Да ви помогна ли на кои съвременни области съответстват?

3. Що се отнася до присъединяването на Родопи, части от тях или на Западните Родопи (където са били земите на бесите и сатрите, обединение от жреца Вологез за борба с римляните, продължила десетки години) те са присъединение първо от Куберова България, която е била в земите на днешна Македония и на Кисиниите (полето северно и северозападно от Солун), където е била резиденцията му, то ест, минимум южните клонове на Западните Родопите са били в рамките на Куберова България. То ест, той е контролирал единият от давата важни търговски пътища на Балканите: Via Ignatia (Виа Игнация)

4. При Крум Страшни (802-814), след превземането и присъединяването на Сердика и на артерията на Via Militaris (Виа Милитарис, военният път), завладява Западните Родопи и поречията на Места и Струма. Мога да ви помогна с карта.

Нататък, предполагам, вече ви е ясно...

Що се отнася до това, както какви се опредлят чечлии днес, ето ви материал:

-------------
Крепост на българщината

Селото съчетава девствена природа и уникална архитектура

За повечето българи историко-географската област Чеч е малко позната част от Западните Родопи, по долното поречие на р. Доспат. Печалната известност на този район е, че е изживял най-масово ужасите на помохамеданчването в края на ХVI и началото на ХVII в. Въпреки че голяма част от неговото днешно население изповядва исляма, в Чеч са запазени в най-чист вид много стари български традиции. Той е сред най-интересните етнографски области в България, изключително богата на средновековни културни паметници.
Тук планината е красива и девствена, а широките й дълги ридове са разчленени от дълбоки и стръмни долини.

Село Долен е на 26 км от гр. Гоце Делчев и на 9 км от с. Сатовча. Днес то пази уюта на стария Чеч в 70 къщи, обявени през 1977 г. за паметници на културата от епохата на Възраждането. Къщите отразяват един сравнително късен етап от българската селска архитектура, когато животът "излиза на улицата". Строени са през периода от 1830 до 1930 г. от майстори на обособилата се вече строителна школа по р. Места, чийто център е прочутото с красотата си родопско с. Ковачевица. Сред най-ярките образци на доленската архитектура е Талповата къща.

Долен е разположен на южен склон над малък приток на р. Бистрица. Предания разказват, че селото е основано по време на помохамеданчването на Чеч. Избягалите от съседните малки селца и разпръснати колиби в планината хора се заселили тук в обрасъл с широколистни гори дол, скрит от очите на насилниците. Оттук дошло и името на селото. Стратегически в периферията му се заселили българомохамедани, роднини на запазилите вярата си бегълци, които пазели селото от изстъпленията на турците. Така постепенно то станало остров, крепост на българщината в един напълно помохамеданчен край на Родопите.

През втората половина на ХIХ в. през улиците на Долен минавали керваните на беломорските търговци, които превозвали товари от Егейско море за Влашко през градовете Серес, Неврокоп, Доспат и Пловдив. По тази причина много от къщите на селския главен път и централния площад са обърнали лицето си към улицата и край жилищните порти са построени лавки, магазинчета и работилници. Така постепенно се оформила чаршия с 25 търговски обекта, където се съсредоточил деловият селски живот. И колкото и странно да звучи, този център е истинска търговска мрежа - сред първите в България.

Духовното средище се развило в долния край на главната улица, около местната черква Св. Никола, построена през 1837 г. Вътрешността й е украсена със стенописи и изящни дърворезби, така че напълно си заслужава да бъде посетена. В горния край на същата улица пък се обособил площад, на който били разположени джамията и конакът. До тях имало цял квартал от красиви къщи на местни богати търговци, които обаче изгорели при пожар в края на ХIХ в. Сред тях били къщите на местните чорбаджии Тодор Корчев и Хаджи Янко. Двамата търгували с памука, който купували в Солун и продавали в Румъния. Хаджи Янко разширил със свои средства пътя до Сатовча, за да могат по него свободно да се движат натоварените му със стока животни. Един ден по този път Тодор Корчев бил убит от турска засада, заради това, че бил главният поборник за свобода в селото. В Долен Яне Сандански, Гоце Делчев и четата на войводата дядо Атанас Тешовлията били чести гости. Долепените една до друга къщи давали възможност за бягство на гостите в случай на предателство. Така от къща в къща те можели да избягат до специално изкопан подземен канал, близо до хоремага, който извеждал на безопасно място в долния край на селото.
След Освобождението през 1912 г. разрушили джамията и на нейното място била построена селската поща. Днес над селото все още стои двуметровият оброчен кръст. Запазена е и старата доленска мелница.

Арх. Явор Банков е сред първите изследвачи на архитектурното наследство на с. Долен в края на шестдесетте години на миналия век. Събрал е много данни за майсторите строители на селото, сред които са Иван Грозданов, Димитър Джамбазов, Илия Починов, Костадин Пулев, Илия Фильов...

автор: Николай Генов
Източник: http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?guide=4469&city=1782#pic

До колкото знам, специално пък за Чеча, няма никакви открити следи от прабългари. Познавам иманяри - даже и български монети не са намирали - все гръцки, древномакедонски, римски византийски и турски. За арабите виж Дорсунски - той е дал примери. Хюсеин Мехмед също, а в новата му книга ще публикува още находки.
Няма прабългари, има древни българи!
А това, че нямало български монети, нищо не говори. Първите български монети на Балканите започва да сече едва Иван Асен II. Дотогава обмена се е правил с други златни и сребърни еквиваленти, защото в територията на Православието 600 години инфлацията е била равна на 0, и значение е имал грамажа, теглото на монетата, а не чий лик и кой е емитента: византийския император или персийския шах. Докато в Западна Европа, от моста Риалто във Венеция едно специфично племе започва да изобретява лихвата, инфлацията и мошенничеството с грамажа и състава на монетните пари, и инфлацията напредва!
За арабите и Дорсунски - беше тук, опита си да си защити тезите, и отдавна не съм го срещал...лично мен изобщо не можа да ме убеди...нито един документ, нито един източник не извади - предпочиташе да самоцитира себе си, но от това убедителността му не се увеличи.
С Хюсеин мехмед водим спорове ежедневно - лично аз не съм видял и негова твърдо застъпена и доказуема теза за влияние и присъствие на араби на полуострова.
И част от обяснението е в задачката, която ви написах по-горе: 717-718 година...

За сръбско-босненския въпрос не съм компетентен и предпочитам тези от Босна да ги наричам боснаци, както и целия свят ги нарича, вместо да се правя на експерт.
"Целият свят" не е никакъв експерт и ориентир за това - кои названия са правилни, и кои не.
Французите наричат Германия Alemagne, ние и други - Германия, а трети народи по още по-различни начини, но германците си настояват, че родината им е Deutchland. Целият свят нарича албанците и Албания така, но те си настояват, че това е Шкиперия, а те са шиптъри. Целия свят смята Гърция и гърците за такива, но те си казват Елада и елини...Примерите са десетки...

Offline al-fatiha

• Senior member
Д-р Пасков, какъв е проблемът вашите деди да бъдат наричани "прабългари"?!

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Хех, нищо конкретно. Ако става за въпрос и турците са контролирали Родопите, и то не за няколко години като прабългарите, а за цели пет века. По тая логика вси родпчани са турци. В подчертаните изказвания пише българи, а не прабългари :) Предполага се, че българите са наследници на траките, славяните и прабългарите, само дето последните в Родопите липсват като поселение. А на тая карта много ясно се вижда как Чеча, а и въобще Родопите са във Византия.

Пламен Пасков

• Guest
Д-р Пасков, какъв е проблемът вашите деди да бъдат наричани "прабългари"?!
Аргументите ми Против термина "прабългари" съм ги изложил тук.
Отнася се и за Чечлията.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Д-р Пасков, моите извинения, но за изказвания тип "Зиези", че трките, славяните и прабългарите са все един и същ народ, трябва да ви вземат докторската титла. Всъщност аз вече мисля да я игнорирам.

Offline al-fatiha

• Senior member
Докторе, звучите ми като моята учителка по история от VІІ клас, която ни обясняваше, че когато казваме "Древна Елада", всъщност казваме "Древна Древна Елада", защото понятие "Елада" днес няма. Нищо, че древните гърци наричали своята държава "Ελλας", а настоящите гърци - пак "Ελλας" (по катаревуса).

Чечлия, разбира се, че траки, славяни и прабългари са просто различни названия!... Поне според уважавания от нас и всезнаещ д-р Пламен Пасков.

Независимо каква е докторската Ви титла - на физик, химик, филолог или ветеринарен лекар, ми се струва, че говорите безсмислици, които не би трябвало да говори един нАучен работник.

Пламен Пасков

• Guest
Хех, нищо конкретно. Ако става за въпрос и турците са контролирали Родопите, и то не за няколко години като прабългарите, а за цели пет века. По тая логика вси родпчани са турци. В подчертаните изказвания пише българи, а не прабългари :) Предполага се, че българите са наследници на траките, славяните и прабългарите, само дето последните в Родопите липсват като поселение. А на тая карта много ясно се вижда как Чеча, а и въобще Родопите са във Византия.
Българите, Чечлия, за разлика от турците са в Родопите от хилядолетия (вижте все пак темата "траки = пеласги = българи, и ако имате нещо против и аргументирано, изложете го), а не за 250-300 години (колкото управляват реално османците. Защото именно Родопите до ислямизацията през 16-17 век практически са били само формално под властта на емирите, по-късните султани и последвалите ги падишахи.
Ако ли ще броим управлението на Родопите от българите от Старата Велика България, основана през 165 година от Авитохол, то от 812 година до 1396 година са 584 години, които са последвани от последните 130 години.
Езикът на цифрите в историята, нищо повече.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Преди известно време се продума за акция да се открият и вземат всички купени дипломи за висше образование. Няма да е лошо да я изпълнят докрай.

Пламен Пасков

• Guest
Д-р Пасков, моите извинения, но за изказвания тип "Зиези", че трките, славяните и прабългарите са все един и същ народ, трябва да ви вземат докторската титла. Всъщност аз вече мисля да я игнорирам.
Игнорирайте каквото си пожелаете.
Но това няма да ви даде или добави контрааргументи, докато не оборите ей ония там, древните. Които не са знаели, че ще трябва да спорят с такива като вас, които смятат, че познават съвремието им по-добре от тях.

Пламен Пасков

• Guest
Докторе, звучите ми като моята учителка по история от VІІ клас, която ни обясняваше, че когато казваме "Древна Елада", всъщност казваме "Древна Древна Елада", защото понятие "Елада" днес няма. Нищо, че древните гърци наричали своята държава "Ελλας", а настоящите гърци - пак "Ελλας" (по катаревуса).

Чечлия, разбира се, че траки, славяни и прабългари са просто различни названия!... Поне според уважавания от нас и всезнаещ д-р Пламен Пасков.

Независимо каква е докторската Ви титла - на физик, химик, филолог или ветеринарен лекар, ми се струва, че говорите безсмислици, които не би трябвало да говори един нАучен работник.
Титлите ги вземат само тези, които са ги дали. И ако вие не смятате да се наредите сред моите преподаватели и научни ръководители, ще си останете с мераците и с препоръките.
Научните работници имат задължението да се стараят да говорят с езика на доказателственната и проверяема наука, без значение от коя област е.
Вашите асоциации между мен и вашата учителка по история са си ваши, но са не научни и бездоказателственни.
Аз излагам цитати и проверяеми данни.
Ако спорите, спорите не с мен, а именно с хронистите.
А дали ще им вярвате, това си е вече персонален въпрос, който не ми е специалност.