Author Topic: Археологически разкопки край с. Барутин  (Read 66656 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Мисля, че достатъчно ясно дадох да се разбере, че трябва да бъдат съдени само виновните, без значение от произход и религия. Виж удебеления текст в поста ми!

Пламен Пасков

• Guest
Мисля, че достатъчно ясно дадох да се разбере, че трябва да бъдат съдени само виновните, без значение от произход и религия. Виж удебеления текст в поста ми!
Напомням собственните ви думи:
ние не искаме да си отмъстим на всички християни, а само на виновните, както и на виновните мюсюлмани
Ако говорите за "без значение от произход и религия", как да разбирам определенията за виновните "християни" и "мюсюлмани" в собственния ви постинг?
Аз ли не съм на ред с определенията в българския език, или съм ви разбрал неправилно?

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Незнам обаче имам чуството че говоря на човек, който по трудно схваща нещата. Ще те разочаровам сигурно, ако ти кажа че не искам да правя държава в държавата. Това схващане се появи тогава когато наглоста на националистите шувенисти стигна своя пердестал в деянията им. Тогава нещеш ли единият от тях за да замеже положението пусна слух сред медиите че нещете ли турците искат да правят афтономия или държава в държавата. Тогава откриха един балама от Шуменско дадаха му някой лев и той зе да ги лае зада се прикрият те самите. Кои са те няма значение, важното в случея че аз неща на ммоя гръб някой да си изгражда кариера, като твърди "нещете ли аз открих един ислямски терорист който иска да прави помашка държава в самата ни страна". Съжелявам ако съм те разочаровал. Моите постенги се свеждаха до следното, че македонците имат по малко уснование от помаците да имат държава. Ние помаците трябва да сме отделно малцинство или да бъдем тритирани като такова и да ни се дават права каквито се дават на малцинствата. Да имаме партия която да ни ги защитава. И да ни се даде пълна религиозна свобода. Като да не ни възпрепятстват да си строиме джамии, тюрбета, като онова на Йенихан баба например, да ни се даде право да си учим децата на вероучение в училищата. И да отворят най-накрая досиетата, че да разберем кои са били зулумжиите и да ги съдим, а не да обвиняваме целия български народ. Защото както всеки един и ние искаме мирно съжителство и нормален начин на живот. 

Не мисля, че аз съм този, който по-трудно схваща нещата в случая.  Зададох ви конкретни въпроси, по възможно най-нормалния начин за водене на диалог, а вие реагирате остро и оскърбително.  Всеки човек трябва да има търпението да се изказва мотивирано, след като иска да остане разбран.  

В случая аз не ви разбрах какво влагате в понятието "самостоятелност", поради което зададох своите въпроси и то не с цел да се конфронтирам или да разобличавам "ислямски терористи" /съжалявам, ако съм ви разочаровал/,  а за да ми се изяснят причините за недоволството ви.  Нима вие мислите, че аз не искам мирно съжителство или съм против това да водите нормален живот?  По-добре първо разгледайте постингите ми в този форум и тогава правете заключения.    

От написаното от вас отново не ми става ясно следното:

1.  Казвате, че помаците трябва да са малцинство.  Отговорете ми конкретно какво малцинство трябва да са помаците?
2.  Искате пълна религиозна свобода.  Кой ограничава религиозната ви свобода?
3.  Какво значи, че искате да имате партия? Нима нямате?
4.  Кой възпрепятства строенето на джамии?
5.  Защо обвинявате целия български народ за извършените престъпления спрямо помаците по време на комунистическия период на управление на страната ни, при положение, че сам знаете къде трябва да се търси истината?  

Ако трябва да съм достатъчно обективен, то не мога да премълча факта, че в известна степен може би имате право да обвинявате косвено целия народ.  В България все още няма изградено гражданско общество.  Но и това обстоятелство е породено от редица общоизвестни фактори.  Има един известен виц, който разказвам винаги с болка на сърцето:

В ада всяка държава си имала свой казан, където са наказани грешниците.  Пред всеки казан стоял по един дявол и пазел някой да не избяга.  Само пред българския казан нямало пазач.  Попитали Дявола: "Защо само пред българсия казан няма пазач?", а той отговорил: "Не е нужно там, защото ако някой се надигне за да се покатери да избяга и веднага другите го дърпат надолу".

За да водим нормален живот всички, то трябва преди всичко да се уважаваме взаимно и да се подкрепяме!              

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Напомням собственните ви думи:Ако говорите за "без значение от произход и религия", как да разбирам определенията за виновните "християни" и "мюсюлмани" в собственния ви постинг?
Аз ли не съм на ред с определенията в българския език, или съм ви разбрал неправилно?

Хъх, аман от ....... Предполага се, че почти всички жители на България са или християни, или мюсюлмани - малко или много. Или поне наследници на такива. Поне такива са статистическите данни от преброяванията.

Пламен Пасков

• Guest
Хъх, аман от ......
Благодаря за комплимента и за високото ви мнението за скромната ми личност.
"Когато аргументите свършват, почват оскърбленията"
Просто цитирам и напомням.

Предполага се, че почти всички жители на България са или християни, или мюсюлмани - малко или много. Или поне наследници на такива. Поне такива са статистическите данни от преброяванията.
Не знам от какво се предполага, и по какво ги определяте.
По думите?
По мислите?
По делата?
По познанията им по Библия или Коран? Или по следването на постулатите на тези книги?
Или просто им сваляте гащите и гледате - кой обрязан, а кой не?
Такова опростенчество на класификациите, започващо с категоричното "Предполага се..." скоро не бях виждал. Още повече, с окончанието: "малко или много"...не знаех, че следването на една религия е процес, който се измерва с много и с малко.
А смесване допуска ли се?

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
От написаното от вас отново не ми става ясно следното:

1.  Казвате, че помаците трябва да са малцинство.  Отговорете ми конкретно какво малцинство трябва да са помаците?
2.  Искате пълна религиозна свобода.  Кой ограничава религиозната ви свобода?
3.  Какво значи, че искате да имате партия? Нима нямате?
4.  Кой възпрепятства строенето на джамии?
5.  Защо обвинявате целия български народ за извършените престъпления спрямо помаците по време на комунистическия период на управление на страната ни, при положение, че сам знаете къде трябва да се търси истината?  

Ако трябва да съм достатъчно обективен, то не мога да премълча факта, че в известна степен може би имате право да обвинявате косвено целия народ.  В България все още няма изградено гражданско общество.  Но и това обстоятелство е породено от редица общоизвестни фактори.  Има един известен виц, който разказвам винаги с болка на сърцето:

В ада всяка държава си имала свой казан, където са наказани грешниците.  Пред всеки казан стоял по един дявол и пазел някой да не избяга.  Само пред българския казан нямало пазач.  Попитали Дявола: "Защо само пред българсия казан няма пазач?", а той отговорил: "Не е нужно там, защото ако някой се надигне за да се покатери да избяга и веднага другите го дърпат надолу".

За да водим нормален живот всички, то трябва преди всичко да се уважаваме взаимно и да се подкрепяме!

Ами няма да са циганско малцинство нали като са помаци ще са помашко малцинство.

Ами има и такива, които ни я ограничават. Ти си забравил случката пред джамията в София сигурно, там група активисти на Атака бяха против това призива за молитва да се чете, толокова колкото се четеше до тогава и държаваните управници застанаха на тяхна страна и заповядаха високоговорителите да се намалът. Значи ако се направим на неразбиращи ще се окаже че в тази насока група активисти на Атака дърпат конците на държавата.

Партия нямаме официално. Ти чувал ли си да има Помашка демократическа партия. Ще кажеш че конституцията не позволява партия на етническа основа. Ами Атака каква е не е ли? А помаците не се ли смятат за българи мохамедани?

Ами управатва по места възпрепяцтва строенето на джамии. Следи се кой е спонсора и пр.

За другото отговора сте си го дали сам.

Пламен Пасков

• Guest
Ами няма да са циганско малцинство нали като са помаци ще са помашко малцинство.
Само че циганите са отделен етнос, специфичен и паразитстващ навсякъде, където го има, и са чуждо тяло във всяка една европейска и даже азиатска държава, където ги има, а помаците са българи, изповядващи исляма.
Циганите са дошли след турците в Европа, а българите, предците на днешните помаци в това число, са на Балканите от хилядолетия.

Ами има и такива, които ни я ограничават. Ти си забравил случката пред джамията в София сигурно, там група активисти на Атака бяха против това призива за молитва да се чете, толокова колкото се четеше до тогава и държаваните управници застанаха на тяхна страна и заповядаха високоговорителите да се намалът. Значи ако се направим на неразбиращи ще се окаже че в тази насока група активисти на Атака дърпат конците на държавата.
Интересно...а да ви питам, пророка Мохамед ползвал ли е усилвателни уредби, когато е призовавал за езана?
Защо той е ползвал само дадения му от Бог глас и исляма даже в рамките на неговия човешки живот е завладял Арабистан и голяма част от Средния и близкия Изток, а днес последователите му настояват да теороризират с децибелите на усилвателните уредби хиляди хора в големия, и без това претоварен с шумове град, които не искат да имат нищо общо с този призив?
Къде остана принципа за ненасилието в религията и ненатрапването?
Ако на правоверните религиозното им рвение е толкова кекаво, че не могат часовника си да погледнат и да вдянат, че е време за молитва, усилвателни уредби като за рок-концерт ли ще спасяват положението от центъра на София?

Партия нямаме официално. Ти чувал ли си да има Помашка демократическа партия. Ще кажеш че конституцията не позволява партия на етническа основа. Ами Атака каква е не е ли? А помаците не се ли смятат за българи мохамедани?
Една противоконституционна партия вече си има, и резултатът е налице вече 20 години. Изчерпва се с една дума: Зло!
Втора ли искате да правите?
-----
Прочее, примерът с Атака, която остро не одобрявам, е неадекватен. Това не епартия нито на етническа, нито на религиозна основа. Мога да ви го доказвам с часове и с документи.

Ами управатва по места възпрепяцтва строенето на джамии. Следи се кой е спонсора и пр.
Как няма да се следи кой е спонсора?
И прането на пари, и разпространяването на уахаби-ислям и на ислямски радикализъм са престъпления и проблеми навсякъде по света. Това новина ли е?
Като са ви чисти и почтени източниците, какво ви притеснява такава проверка на източника на финансиране?

За другото отговора сте си го дали сам.
И аз така мисля...

Offline PNK2003

• Forum fan
Грешиш, те са си отмъстили на всички мюсюлмани, а ние не искаме да си отмъстим на всички християни, а само на виновните, както и на виновните мюсюлмани, защото във Възродителния процес са участвали и хора от мюсюлманско потекло.

Не мисля, че е редно изобщо да се говори за мъст.  Не живеем в средновековието.  Ако има виновни, а това се доказва по съответния ред, то тези виновни трябва да бъдат осъдени.

И дайте да спрем вече с това деление на християни и мюсюлмани, когато се обсъждат подобни теми.  Колко пъти трябва да се повтаря, че не само мюсюлманите са били репресираните по време на комунизма.  

Аз разбирам какво искате да кажете с вашите думи, но мисля, че не трябва да са изреччени точно по този начин.    

Offline PNK2003

• Forum fan
Хъх, аман от .....

Освен ...... има и малоумници...

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Благодаря за комплимента и за високото ви мнението за скромната ми личност.
"Когато аргументите свършват, почват оскърбленията"
Просто цитирам и напомням.
Не знам от какво се предполага, и по какво ги определяте.
По думите?
По мислите?
По делата?
По познанията им по Библия или Коран? Или по следването на постулатите на тези книги?
Или просто им сваляте гащите и гледате - кой обрязан, а кой не?
Такова опростенчество на класификациите, започващо с категоричното "Предполага се..." скоро не бях виждал. Още повече, с окончанието: "малко или много"...не знаех, че следването на една религия е процес, който се измерва с много и с малко.
А смесване допуска ли се?

Абе ти аджеба четеш ли какво пиша? Виж последното изречение на поста ми.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Не мисля, че е редно изобщо да се говори за мъст.  Не живеем в средновековието.

Тукощо плю на цялата съдебна система. Дай тогава да затворим полицията и съдилищата. Много яка логика.

Пламен Пасков

• Guest
Абе ти аджеба четеш ли какво пиша? Виж последното изречение на поста ми.

за това ли става въпрос:

Поне такива са статистическите данни от преброяванията.

Като искате да боравите с термини като статистика, бихте ли дали препратка към източник?
Цялата статистика на България, колкото и да е ясно, че е стъкмистика, е публична и електронизирана.
Щом сте толкова убеден, дайте ги тези линкове и източници...

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Ама никакъв не ти е проблема: http://www.nsi.bg/Census/StrReligion.htm

Offline PNK2003

• Forum fan
Тукощо плю на цялата съдебна система. Дай тогава да затворим полицията и съдилищата. Много яка логика.

Защо избирателно цитирате написаното от мен?  

Посочете ми в кое правораздаване се говори за мъст?  Не знаех, че задачата на съдилищата и полицията е да отмъщават... Дори вие се изразихте точно като споменахте думата съдилища,  в противен случай щеше да се говори за мъстилища.

Навсякъде говоря за справедливо наказание на виновните.  

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Ами в много страни наказанието за убийство е убийство. Това не е ли мъст? Санкционирането в съдилище е един вид мъст. Мъст е синоним на думата възмездие. Провери в някой тълковен речник. В съдилищата не се ли търси възмездие? Освен това ти първи използва думата мъст, а аз като новобранец (2 ден) във форума се нагаждам към утвърдената терминология.